BezpiecznaCiaza112023

Mamusie wrzesień 2013 =)

11 lata 8 miesiąc temu #715593 przez nike84
karolcia nie martw się na zapas i poczekaj do jutrzejszej wizyty, a wszystkiego sie dowiesz. Gdyby coś było nie tak, to chyba lekarz by Ci powiedział. Dlatego nie płacz i nie zamartwiaj sie, jutro się wszystko wyjaśni :kiss:

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 8 miesiąc temu #715596 przez Alivva
Aga,też mam ochotę im nakopać :D Marycha po prostu była wychowana jak księżniczka,której się wszystko należy i tyle,a,że niby ODDAĆ trzeba?????? Listwa trzaśnięta,bo mała musiała nieźle tam skakać w tym łóżeczku. Dziecka nie winię,bo jak można winić dziecko za to,że ma głupią matkę (ojciec z kolei nie ma nic do gadania....) Tylko wiesz,mnie rodzice uczyli szacunku do czyiś rzeczy bardziej niż do własnych więc aż się nóż w kieszeni otwiera. Popsułaś to napraw albo kup nowe. A tam,najważniejsze że się za darmo dostało. Dobrze,że w ogóle oddali a nie wyrzucili w piec. A dziadek Rysio-złota rączka już łóżeczko naprawia. Jutro jeszcze zrobi wzmocnienie i będzie git :) No i taki jest mój ojciec. Może ze mną nie gadać,ale jak przychodzi co do czego to zrobi co trzeba i co potrafi. A potrafi moim zdaniem wszystko :)

Ciśnienia nie mierzę w domu. Mierzą mi przy okazji wizyt i zawsze było ok :) Raz tylko miałam podwyższone ale wtedy akurat jechałam na wizytę rowerem,spieszyłam się i nie zdążyłam odsapnąc i od razu mi mierzyła :) Wydało sie wtedy,że rowerem śmigam :D

Karolcia,nie denerwuj się tą główką. Myślę,że jakby coś było nie halo to by Cię lekarz uświadomił. Mądra głowa musi pomieścić w sobie wiele więc pewnie dlatego jest troszkę większa ;)

Mój doktorek jest na urlopie do 2go września więc chcąc niechcąc musimy z Alicją wytrzymać do tego 3go ;)

Mery,no to się nam tu chwal zdjęciami i to już :)
Moje giery rozłożone to tylko na potrzeby sesji :D
A szyjka uparta jak diabli ale dobrze wiedzieć....za kilka tygodni będę tak tv oglądać :D

Daga,co do włosów to kolejna rzecz,która nas łączy :) Ja mam niby włosów dużo ale cienkie jak pajęczynka :) Ubolewam ale co zrobić....taki urok. Mi sen z powiek spędzają te plamy na czole i wokół oczu....nie mogę doczekać się kosmetyczki we wrześniu z nadzieją,że kilka zabiegów pomoże....
Ja piorę w Lovelli i jak dla mnie zapach jest trochę mdły ale tak mi się kojarzy z okresem kiedy urodziłam Filipa i budzi tak miłe wspomnienia,że chyba przez to mi się podoba,ale dla odmiany kupię i wypróbuję Dziziusia ;)

Zrobiłam z mamcią 30 słoiczkó sałatki z ogórków :D upocona jak ta świnia ale zadowolona jestem,że chociaz cuś zrobiłam :)

Idę zrobić fotę tej mojej poFilipkowej pościeli (pozostałych dwóch nie oddali bo....tą jedną kupiłam ja a dwie pozostałe ex teściowa :P I w dupie z tamtymi i tak były typowo chłopięce :P

11 lata 8 miesiąc temu #715597 przez dianka13
Nefeli a czemu najważniejsze cis bylo nie tak ?

11 lata 8 miesiąc temu #715598 przez karolcia1919
dzieki za pocieszanie.i tak Go kocham ..nawet z duza glowka.ale sie martwie.dam Wam jutro znac .trzymajcie kciuki.
mery super ze zakupy udane.

jutro was nadrobie..trzymajcie sie.ja dzis nie dam rady ;(

11 lata 8 miesiąc temu #715601 przez iwonta_kg
Karolcia nie martw sie napewno wszystko bedzie dobrze!

Iva a twój ex mąż wie że jestes w ciąży?

Na zawsze w moim sercu Krystianek 16.04.2012 [*]

11 lata 8 miesiąc temu #715602 przez mery75
karolcia1919 napisał:

dzieki za pocieszanie.i tak Go kocham ..nawet z duza glowka.ale sie martwie.dam Wam jutro znac .trzymajcie kciuki.
mery super ze zakupy udane.

jutro was nadrobie..trzymajcie sie.ja dzis nie dam rady ;(

Trzymaj się kochana i nie myśl za dużo wiadomo że twój synuś to musisz go kochać łachy nierobisz hihi do juterka i daj koniecznie znać :kiss:

11 lata 8 miesiąc temu #715603 przez nefeli
Spojrzalam na ostatnie swoje badanie wiec wszystko 29tydz a BPD 31tydz,przy wadze 1400,a o glowce wtedy mowil ze jest mala,wiec uwazam ze niepotrzebnie sie stresujesz.Ja z kolei mialam wtedy obawe ze za mala glowka...a powiem szczerze tak sobie tlumacze ze przeciez kazdy maluszek ma raz mniejsza raz wieksza glowke.

11 lata 8 miesiąc temu #715609 przez nefeli
Dianka w 32gim tygodni wykonuja bardzo wazne usgie,wtedy robia doplera i wszystko juz widza z detalami,glownie przeplywy.oprocz tego glowka,serduszko i na tym badaniu dowiadujesz sie jezeli cos nie tak z serduszkiem na przyklad wtedy szykuja taka mame do konkretnego szpitala zeby dzidzius byl od razu poddany operacji... i dlatego tak sie trzese bo wiem ze juz teraz widac wszystko i nie robi tego zaden z moich gin,idzie sie do specjalisty,ktory sie w tym kierunku szkolil zeby znalezc ewentualne wady dziecka...wiec strach jest podwojny nie mozna latwo podwarzyc opini takiego lekarza ...oj zwarjuje do tego czasu,jeszcze 3 dni ...

11 lata 8 miesiąc temu #715611 przez mery75
nefeli napisał:

Spojrzalam na ostatnie swoje badanie wiec wszystko 29tydz a BPD 31tydz,przy wadze 1400,a o glowce wtedy mowil ze jest mala,wiec uwazam ze niepotrzebnie sie stresujesz.Ja z kolei mialam wtedy obawe ze za mala glowka...a powiem szczerze tak sobie tlumacze ze przeciez kazdy maluszek ma raz mniejsza raz wieksza glowke.

Bardzo słuszna uwaga przecież każde dziecko rodzi się inne także głowa do góry :blink:

11 lata 8 miesiąc temu #715617 przez Alivva
iwonta_kg napisał:

Iva a twój ex mąż wie że jestes w ciąży?

No już bym tego nie ukryła,bo widzimy się zawsze jak przyjeżdża po Fila albo jak go odwozi,ale wiedział praktycznie od początku....
Filip od razu się pochwalił,że wreszcie będzie miał rodzeństwo :D
Wiesz,ja chciałam z nim mieć drugie dziecko,jak Filip skończył 1,5 roku to leczyłam się 2 lata...tzn,mnie prfzebadali wzdłuż i w szerz i doktorek stwierdził,że jest wszystko ok i,że skierujemy męża na badania nasienia i jak będzie ok to wyślą mnie na jakieś dodatkowe badania do Poznania ale jak TEN zobaczył skierowanie na badanie nasienia to je podarł i stwierdził,że
przecież ON jest zdrowy!!!!
No więt teraz w lutym jak się mnie zapytał czy to prawda co mówi Filip,że jestem w ciąży to mu odpowiedziałam-JA JESTEM ZDROWA! Wiem wredna jestem ale nie mogłam się powstrzymać :)
Nietęgą miał też minę jak się dowiedział z kim :P Kiedyś jak pracowałam w pubie,a z nim już byłam w separacji to przyszedł,nachlał się tam a potem zaczął tak do mnie sapać,że Bart mu wtedy prawie oklepał tą piękną buźkę stając w mojej obronie. Wtedy jeszcze mnie nic z Bartoszem nie łączyło ale TEN BARAN sobie to inaczej tłumaczy. Co z resztą mam w głębokim....poważaniu :)

Dagmara masz rację z tymi rozmiarami główki :) Mój Filip znów miał taki mały łepuś,że wszystkie czapeczki mu na oczy spadały. Wyglądał jak smerf Gapciuś,ale już Wam o tym pisałam :) Pamiętam jak mnie rozczulił wtedy mój brat. Nie miał jeszcze swoich dzieci. Był w Poznaniu na jakimś szkoleniu i gdzieś tam kupił taką maleńką czapkę :) Jedyna która była młodemu akurat :)

11 lata 8 miesiąc temu #715619 przez niagara
Witam :)
karolcia1919 napisał:

maly wazy 1911...
ale ma duza glowke ;( o 3tygodnie..jutro mam wizyte ...a nic mi ten lekarz nie powiedzial ;( ;(
placze boje sie ..moj tez sie rozplakal;(

HC 319,2mm -35tyg 6d
BPD -90,9mm -36,6d
AC-267,2mm-30,5d
FL-61,3mm -31,5d
EFW-1911g -31,5d
wiek ciazowy 32,+4d OM
33,5 wg usg

Kochana nic się nie martw :) Ja miałam takie dokładne usg robione w 30 tygodniu i u naszej Małej też wyszła główka o 3 tygodnie większa w porównaniu do reszty ciała. Ginekolog powiedziała nam, że nie ma się czym martwić, bo Mała jeszcze podgoni i że często się tak zdarza, że główka jest większa :) Także głowa do góry :)

Dla porównania wstawiam Ci moje wyniki
HC 30,4cm- 33tyd 6d
BPD 8,3cm- 33tyd 3d
AC 26,23cm- 30tyd 3d
FL 6,01cm- 31tyd 2d

wiek ciąży 30tyd 5d wg OM
32tyd 1d wg USG

Mery
czekamy na zdjęcia :) Pochwal się jakie śliczności upolowałaś :blink:

11 lata 8 miesiąc temu #715621 przez SerekWaniliowy
Agamo to taka nieciążowa sukienka, tylko akurat na tyle luźna że z pewnością starczy mi do końca a latem i tak w takich chodzę więc pieniądze nie są wyrzucone a teraz przynajmniej bede miała się w co ubrać ;)

Papi ciśnienie mierzę codziennie od 7 tygodnia i tętno rośnie mi systematycznie, w tej chwili waha sie miedzy 110-120 i lekarz nigdy nic nie powiedział, widocznie tak ma być albo przynajmniej może być :) a ciśnienie mam 135/91 troszkę za wysokie ale narazie mówi, że magnez wystarcza :)

Jej Karolcia nie płaczcie, podobno w tej chwili to normalne a później sie równa, kiedyś już któraś dziewczyna o tym pisała, poza tym każde dziecko różni sie wymiarami po urodzeniu, nasza malutka tez ma zawsze różnice w pomiarach około 2-3 tygodni i tez lekarz nic nie mówi, tzn mówi, że wszystko jest dobrze, że w normie. No już Kochana nie denerwuj się :kiss: sprzęt i oko ludzkie nie są nieomylne, dziś nam ekspedientka opowiadała, że Jej wnuczek miał sie urodzić z waga 2200 i niecałe 50cm to wymiary z USG sprzed cesarki a jak wnusia wyciągnęli to miał 3kg o 57cm :) Głowa do góry kochana i czekaj cierpliwie do jutra :)

Mery skubana w jedno przedpołudnie wyprzedziłaś mnie z zakupami haha a ja się tułam i tułam po tych sklepach ;P

Nefeli
a dlaczego Ty kochana chcesz się zalać łzami w czwartek, przecież malutka kopie ile ma sił, poza Twoim samopoczuciem i szalejąca szyjka wszystko jest w porządku, Nefeli na przekór wszystkiemu rośnie jak na drożdżach i póki co trzyma się mamusi brzuszka :)

Iva co jak co, rowerek na "spacerek" z syniem ale żeby na wizytę? Ty to masz końskie zdrowie!

Aga

11 lata 8 miesiąc temu - 11 lata 8 miesiąc temu #715629 przez Alivva
Pofilipuchowa posciel :-)
Pofilipuchowy bodziak i czapusia
I ostatnie...blue bofziaki i czapusie po Filipie a rozowe po mojej chrzesnicy :-)
Załączniki:

11 lata 8 miesiąc temu #715639 przez kocham_cie
Hej lalunie... ale żeście się rozgadały od 14 :) ja byłam troszkę powęszyć w sklepach, i teraz leżę pontonem do góry i odpoczywam...
Byłam dziś w smyku i okropnie żałuję że jestem przed wypłatą bo właśnie ściągnęli resztki sale z innych sklepów i można było dostać naprawdę śliczne ubranka za 20-30 zł :( oczywiście to nie tak że całkiem nic nie kupiłam bo ze sklepu wyszłam ze slicznym pajacykiem, ale mogłabym kupić zdecydowanie więcej :side:
A i ogromne podziękowania dla Moni za info o poduszce w lidli... wlaśnie z nią odpoczywam- jest naprawdę świetna- no i cena rewelacyjna :laugh:

Papi cieszę się że na wizycie wszystko ok... i kontroluj to ciśnienie!

Agamo na zdrówko... ty kruszynka jesteś to "oblewaj" moje wolne za mnie i zjedz jeszcze jeden kawałek ciacha :laugh:

Nubi widok za oknem masz przepiękny...

serku zaprezentuj się w kicce. Oglądałam dziś tą elee i wiesz naprawdę fajny wózeczek... ale gdybym miała wybierać to oczywiście zdecydowałabym się na moodd. Ja niestety przez tą cholerną premię muszę bardzo a to bardzo obniżyć pułap cenowy wózeczk :( :( :( co zrobić takie życie...

Dziewczęta nam też w szkole rodzenia położne powiedziały że 36 tydzień jest już bezpieczny i można rodzić :blink:

Merry wow :cheer: szaleństwo zakupowe... fotki fotki poproszę! na jaki wózek żeście się zdecydowali???

Karolcia spokojnie nie ma co panikować... wiem że łatwo się mówi ale pamiętaj że musisz być silna dla Kornelka... on jest teraz najwazniejszy!Aga ma rację usg często się mylą to są tylko urządzenia... a jak pamiętasz było już tu kilka takich przypadków! głowa do góry malutka

Magda M

11 lata 8 miesiąc temu - 11 lata 8 miesiąc temu #715654 przez donata
karolcia1919 napisał:

maly wazy 1911...
ale ma duza glowke ;( o 3tygodnie..jutro mam wizyte ...a nic mi ten lekarz nie powiedzial ;( ;(
placze boje sie ..moj tez sie rozplakal;(

HC 319,2mm -35tyg 6d
BPD -90,9mm -36,6d
AC-267,2mm-30,5d
FL-61,3mm -31,5d
EFW-1911g -31,5d
wiek ciazowy 32,+4d OM
33,5 wg usg

Ale skoro lekarz nic nie powiedział, to nie wiem czym się denerwować...
U mnie główka wyszła też większa o 3 tygodnie. Nie powiem, też mnie to zdziwiło, ale powiedziała, że mieści się to w normie.
A na moje pytanie: a nie za duża ta główka? Odpowiedziała: ja też mam większą głowę. To znaczy, że jestem gorsza???

Jedne dzieci mają taką głową, a jedne taką. Jeszcze to się zmieniać i tak będzie. No trochę to jest stresujące, ale co zrobić. Każda, by chciała mieć piękne i zdrowe dziecko, wprost idealne. Ale żądna z nas nie jest idealna :) Nasze dzieci może będą miały większą główkę, a może i nie :)

Ja największy stres miałam jak podczas badania prenatalnego (genetycznego), za które sama zapłaciłam 300 zł, lekarz wyliczył właśnie na podstawie tych dziwnych parametrów, długości ciemieniowej itd., że dziecko ma większe ryzyko Zespołu Downa... Poszłam do swojej ginekolog z wynikami, a ona do mnie, że da mi skierowanie na Echo serca w Poradni Matczyno-Płodowej i tam się dowiem czy dziecko bęzie miało tę chorobę. Nie wspomnę, żę wizytę miałam za 2 miesiące! A i jeszcze na koniec dodała, że mogę usunąć dziecko do chyba 24. tygodnia. To był chyba najgorszy moment mojego życia! I najgorsze 2 miesiące. Mój mąż jest chory, a jeszcze chore dziecko to było za dużo... Jednak po miesiącach na tym badaniu powiedzieli, że jednak nci nie wskazuje na Zespół Downa. Tu się zmniejszyło, tu zwiększyło. Tak, więc z tymi mm ostrożnie. Teraz po tym wszystkim, co przeszłam aż tak nie panikuję. I od razu po tym przestałam się przejmować takimi błahymi problemami, jak teście czy coś tam. Ważne, żeby synek był zdrowy :) A lekarze, to tylko lekarze...

Dzieło MyMelange :)
Załączniki:

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka