BezpiecznaCiaza112023

Mamusie wrzesień 2013 =)

11 lata 8 miesiąc temu - 11 lata 8 miesiąc temu #716262 przez nike84
Mój mąż też jak czuje w nocy że się wiercę to pyta przez sen "wypchnąć cię?" - i przyznam że co raz częściej korzystam z jego pomocy. A co to będzie jak będę miała taki brzuszek jak ty Iwonka ;) A ty jeszcze masz siłę na spacery, pranie , prasowanie. Ja to sie tylko modle żeby mi coś na podłogę nie upadło, bo wtedy jest tragedia :silly:

mery tak spokojnie można farbować włosy. Sama mam zamiar to zrobić przed urodzeniem małego :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 8 miesiąc temu #716267 przez nefeli
Jeju jeju Izusia Ty piszesz ze 4 razy dziennie macica sie stawia,ja dzis juz nie licze od 6tej rano mam skurcze co 3minuty,lezac.Wiec jesli nagle przestane pisac to znaczy ze urodzilam,dzis juz mezowi kazalam spytac co w tej jego nocnej pracy niech sie dowie w razie jakby cos sie dzialo,bo ja cos nie czuje ze do 9go miesiaca dociagne,a dopiero zaczal sie 8my :(
Mala tak mocno kopie ze od razu mam skurcz,po kazdym jej ruchu
Nie mam jak Was podczytywac,widzialam tylko piekny brzunio Iwonki.
Karolinka mam nadzieje ze wszystko dobrze
Sciskam Was mocno i ide lezec,dzis przesadzilam z nospa chyba a i tak sytuacja bez zmian

11 lata 8 miesiąc temu #716269 przez MyMelange
Madzik, na szczescie ciklo przez lampe. Sufit poki co bez plam. Juz tatko znalazl dziurke w dachu...
Pokoik mam skonczony, ale jakos zapomnialam si pochwalic :) Narazie balagan, bo stoi tam deska do prasowania, wanienka pelna ciuszkow po praniu, wozek itp :) W ogole prasowanie mi slabo idzie. Wczoraj zalatwilam pieluchy, przescieradla, a mam jeszcze mnostwo ciuszkow w kolejce. Po dluzszym staniu bola mnie piety jak cholera! W sumie im sie dziwie, bo nigdy nie dzwigaly tyle kilogramow.

Ja sie dzis do dupy czuje :( Ledwie chodze, a wlasciwie to lunatykuje.

Dziewczyny, wozeczki super fajne :)

Iwonka, no brzunio juz ma pokazne rozmiary, ale co sie dziwic, jak lada moment Kacperek z niego wyskoczy :)

Prawdziwa milosc zaczela sie 4.10.2013 :-)

11 lata 8 miesiąc temu #716276 przez nefeli
Iva ja nospe biore 3 razy dziennie i ta forte.Donata usgie nie szkodzi,mam robione co 2 tygodnie,jak bylo zle to czesciej...
Do pytajacych o zyly ja cala sie nimi pokrylam ,a brzuch to jedna wielka zyla dodam w pierwszej ciazy tak nie bylo.
Jejku wiecie nawet lezec nie moge tak mnie mloda tlucze po calym brzuchu,pachwinach,za chwile,zebrach,zoladku...jest jej pelno wszedzie...
Przyslijcie mi troche chlodu..44' i taki chyba caly sierpien :(

11 lata 8 miesiąc temu #716277 przez mery75
Nike całe szczęście że można farbować bo jak bym tak poszła rodzić ja teraz to zadzwoniliby po opieke społeczną :blush:

11 lata 8 miesiąc temu #716279 przez izula
Dziewczyny:
Fospataza zasadowa
Alat i Aspat
Bilirubina

to są badania na tzw cholestazę czyli określające stan wątroby, często pod koniec ciąży wyniki te są przekroczone co może doprowadzić do tej Cholestazy. Jeden z objawów to swędząca skóra. Wyniki trzeba interpretować wszystkie razem.

Ja miałam te badania robione przed ostatnią wizytą. I wyszły przekroczone normy. Miałam brać Hepatil na wątrobę i zrobić je jeszcze raz razem z moczem i analizą krwi.

Krew mam dobrą ale za to te z wątroby dalej przekroczone normy z czego ta fosfataza największe przekroczenie bo norma jest do 103 a ja mam 130.

Do tego wkurzyła mnie mama bo ja się tu martwię a ona mi a najwyżej się z żółtaczką urodzi, wszystkie dzieci rodzą się z żółtaczką. A potem dodała, że ja za dużo tych leków biorę bo ona nic nie brała bo to dziecku szkodzi. Dziewczyny ja już z nią nie wytrzymuję. Moi rodzice wiedzą lepiej i całą ciążę krytykują moją panią doktor. A gdyby nie te leki to nie wiem czy byłabym jeszcze w ciąży. A oni tego nie rozumią albo nie chcą zrozumieć. Nie wiem. PRzykro mi bardzo.

[/url]
[/url]

11 lata 8 miesiąc temu - 11 lata 8 miesiąc temu #716283 przez iwonta_kg
Dzięki za opinie na temat mojego brzucholka :)

Izuś przykre to że Twoja mama tak się zachowuje :( ale moja mama też czasem rzuca takie teksty że się odechciewa wszystkiego ... ale nie przejmuj się nią :kiss: napewno Twoje maleństwo urodzi się zdrowe jak rybka :) olej to gadanie ...

Ja będę się farbować dopiero po urodzeniu Kacperka. Uważam że farba to zawsze jakaś chemia i nie chcę żeby Mały miał później jakieś plamy ...

Na zawsze w moim sercu Krystianek 16.04.2012 [*]

11 lata 8 miesiąc temu #716288 przez karolcia1919
ja takze pofarbuje po ciazy...moze i mozna ale jakos mam obawy.

iwono brzuch rewelka ;) rosnie w nim olbrzymek;)

IVa ty sie smiej...blond wlosy okularki i wg ...chcialam juz sie zapytac czy to nie Ty ;D

Izka -co do mamy...jak to matka zawsze musi dodac swoje piec groszy..nie tylko Twoja a kazda...urodzisz zdowe dziecko....a teraz sluchaj jej jednym uchem a drugim wypuszczaj.

obok lozka stac mam miskie...cos mi sie dzis ulewa jak dziecku ;/ ble...

11 lata 8 miesiąc temu #716289 przez karolcia1919
mery ...gadasz ;p ja tez mam odrost...ale obcielam wlosy i troche to inaczej wyglada...choc marzy mi sie "soczysta malina" zajebisty kolor kiedys mialam...

11 lata 8 miesiąc temu - 11 lata 8 miesiąc temu #716297 przez nike84
mery75 napisał:

Nike całe szczęście że można farbować bo jak bym tak poszła rodzić ja teraz to zadzwoniliby po opieke społeczną :blush:

Haha ale się uśmiałam :woohoo: spokojnie ja chyba w 14tyg farbowałam włosy na swój ślub i najpierw się pytałam lekarza, potem jeszcze się upewniałam u fryzjerki. Dlatego możemy się śmiało farbować i będziemy wyglądały jak ludzie po porodzie :silly:

izulka
nie przejmuj się, bo ja ciągle słyszę "za moich czasów jak jak rodziłam...", tylko że to było 30 lat temu, ale pewnych rzeczy nie przetłumaczysz. Chociaż rozumiem że ci przykro bo od własnej mamy oczekuje się wsparcia :( Nie martw się na zapas, na pewno wszystko będzie dobrze :)

11 lata 8 miesiąc temu #716303 przez izula
Oj dziewczyny, dzięki za wsparcie. Ja już nie wytrzymuję z tymi moimi rodzicami. Ojciec mnie straszy wózkiem inwalidzkim, zachowuje się jak by się w ogóle nie cieszył, że wnuk w drodze a od mamy słyszę tylko bo lekarz to najlepszy to taki co ma 80 lat - bo doświadczenie ma, bo za moich czasów żadnych leków nie można było brać, a przez te witamy w ciąży to...., a nie fabuj włosów bo to przecież śmierdzi i dziecku zaszkodzi, a co to za wózek, a czemu na lewej stronie tylko leżysz tak nie można itd...... Oczywiście co tam lekarz oni wiedza najlepiej. I nawet nie mogę nic powiedzieć bo zaraz jest oburzenie. A ja tu siedzę i myślę. Co robić. Brać ten Hepatil czy nie.

Nike ja też kupiłam farbę i to blond. Fakt pisze, że bez amoniaku. Ale i tak zafarbuję. Mam gdzieś przesądy. Nie pokażę się tak ludziom z odrostami na pół głowy. Z resztą ja też farbowałam włosy gdzieś około 14 tygodnia u fryzjera i ten zapewnił mnie, że to przesądy. Uważać owszem należy bo ktoś może nagle uczulenia dostać w ciąży. ALe to się żadko zdarza.

[/url]
[/url]

11 lata 8 miesiąc temu - 11 lata 8 miesiąc temu #716311 przez MyMelange
Izula ja to mowie tak, jak ktos opowiada "a kiedys to":

Kiedys jezdzilo sie maluchem, a teraz jezdzi sie luksusowymi autami. Czy w zwiazku z tym "kiedys" masz w garazu malucha czy auto z klimatyzacja?

Dziala to zwlaszcza, jak slysze "a my radzilysmy sobie z pieluszkami tetrowymi,a Wy macie pampersy i narzekacie na brak czasu". No to odpowiadam czy taka wlasnie osobka jezdzi maluchem, bo kiedys tak sie robilo czy wybiera wygode?

Prawdziwa milosc zaczela sie 4.10.2013 :-)

11 lata 8 miesiąc temu #716313 przez nike84
izula napisał:

Nike ja też kupiłam farbę i to blond. Fakt pisze, że bez amoniaku. Ale i tak zafarbuję. Mam gdzieś przesądy. Nie pokażę się tak ludziom z odrostami na pół głowy. Z resztą ja też farbowałam włosy gdzieś około 14 tygodnia u fryzjera i ten zapewnił mnie, że to przesądy. Uważać owszem należy bo ktoś może nagle uczulenia dostać w ciąży. ALe to się żadko zdarza.

izula ja też na blond farbowałam i też bez amoniaku mi fryzjerka robiła, żebym sie niepotrzebnie nie schizowała ;) Myślę że po porodzie nie będę miała głowy do farbowania włosów, dlatego chcę to zrobić przed. Mam koleżankę, która dzień przed porodem była u fryzjera i farbowała i obcinała włosy. I mówi że cieszy się że to zrobiła bo po porodzie nie mogła sobie palcem do tyłka trafić, wiec na takie przyjemności nawet by nie miała czasu :)

11 lata 8 miesiąc temu - 11 lata 8 miesiąc temu #716319 przez niagara
Izula nie przejmuj się gadaniem rodziców, ja mam z moimi to samo, ale jednym uchem wpuszczam a drugim wypuszczam :blink: Co chwile mi mówię, że dla dzieci najlepsze są pieluchy tetrowe a nie jakieś tam pampersy. Pieluchy jednorazowe są drogie. Fotelik do samochodu niepotrzebny, bo oni przywieźli mnie w beciku i dobrze było. Wózek to będzie potrzebny najwcześniej w październiku, bo z noworodkiem wychodzi się dopiero po dwóch miesiącach. Czemu chcę rodzić w poznaniu, skoro u nas też jest szpital. A łóżeczko stoi za blisko drzwi i dziecko będzie miało przeciągi z klatki schodowej itp. itd. Przeciąg, na 4 piętrze :ohmy:

Moja rada, olej to :laugh:

11 lata 8 miesiąc temu #716329 przez słonko
Nike, ja jeszcze nie robiłam GBS. Miałam mieć wczoraj wizytę, ale przełożyłam przez wyjazd i mam w czwartek. No i z tego co widzę w Internecie, pobiera się wymaz w trakcie badania. Ale jeśli Tobie nie zrobią tego na wizycie, to idź np. do Diagnostyki - mają to w katalogu badań, czyli pobrać chyba też pobiorą.

Paulina i Piotruś

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka