BezpiecznaCiaza112023

Mamusie wrzesień 2011

13 lata 5 miesiąc temu #156732 przez megi2501
Dzień dobry!

Gosiu gratuluję 8 -go okienka :) Już bliziutko, bliziutko :P

A ja całą noc miałam sny związane z porodem. Chyba już zaczynam mocno o tym myśleć.
Teraz często zaglądam do lipcówek i jak się na czytam to później mi się śni :laugh:
Temat został zablokowany.
13 lata 5 miesiąc temu #156740 przez Agusia83
Hej dziewczynki a ja mialam cos zla noc...czesto budzilam sie na siusiu i brzuch non stop byl twardy, no i ta pachwina bolala....rano obudzilam meza i zrobil nam sniadanko...zazylam niedawno magnez, mam nadzieje, ze pomoze...w ogole jestem jakas slaba...mam lezec i nigdzie nie wychodzic...i to jest surowy nakaz meza...juz czuje, ze brzuszek robi sie bardziej miekki...

Gosiu, gratuluje 8 okienka...tak, jak bedziesz w 31t2d wskoczy Ci w suwaczku 8-czka :laugh:
13 lata 5 miesiąc temu #156758 przez pati-m
Witam z rana :)
U mnie też jakaś ciężka noc była. Wstawałam kilka razy siku, brzuch twardy, przewracałam się z boku na bok :huh: Za oknem lało i wiało... Teraz już ok, ale jakaś taka wymęczona jestem :dry:

Gosia - gratuluję 8-go okienka :) Matko! Jeszcze miesiąc i każda z nas może się rozpakować :lol:
13 lata 5 miesiąc temu #156771 przez pati-m
Dziewczynki! A ja znowu mam pytanko :) Wszystkie się tutaj zastanawiamy nad kosmetykami dla maluszka, maściami itp. A ja chciałam się zapytać czy wy kupujecie, no i czy wogóle powinno się profilaktycznie kupić jakieś lekarstwo dla naszego dzidziolka? Nie chodzi mi tu o to, by je mu od razu podawać, tylko żeby po prostu mieć w apteczce, np. coś przeciwgorączkowego lub jakiś inny lek (nie mam pojęcia co), w razie gdyby coś się zadziało i tatuś nie musiałby w nocy biegać po aptekach. Co Wy o tym sądzicie?
13 lata 5 miesiąc temu - 13 lata 5 miesiąc temu #156842 przez mgielka22
Pati warto sie chyba zabezpieczyc czyms przeciwgoraczkowym z tego co wiem to dobry jest Nurofen dla dzieci w syropku, tylko nie orientuje sie od ilu mozna go podawac;) wczoraj kupilam termometr do ucha lub czola:)
Aaaa i do noska roztwor z soli morskiej na katarek Sterimar czy cos podobnego;) lepiej miec pod reka a to jest nieszkodliwe wiec od poczatku mozna stosowac przy zatkanym nosku;)
13 lata 5 miesiąc temu #156880 przez monika1984lodz
dzien dobry

Widze , ze ni tylko ja mialam ciezka noc eh.... u mnie bylo tak strasznie duszno , ze nie bylo czym oddychac, zreszta caly czas tak jest :angry:
co do tych lekarstw to ja myslalam zeby panadol dla dzieci kupic ale on jest od 3 miesiaca, a nurofen od2 do 6 lat.

www.facebook.com/feelsowe1?ref=hl

[*]5.08.2009[*]
[*]9.06.2010[*]
13 lata 5 miesiąc temu - 13 lata 5 miesiąc temu #156934 przez Pyśkaaaa
hej babeczki:)
ale wczoraj naskrobałyście... co do urodzenia dzidzi to ja mogę mieć wielka niewiadomą ostatnia miesiaczke miałam w październiku.... bo ja miałam straszliwie nieregularne cykle z powodu policystycznych jajnikow ale chyba wam o tym juz kiedys pisałam że miałam nie mieć dziedzi...a z USG wychodzi coraz bliżej

Migielka jak Ty przeżyłaś dzisiejszą noc :unsure:
dziewczyny była taka burza... ja się panicznie ich boję jak ja sie budziłam Franio też umieram... buuu

o i wskoczyło mi 30 okienko ale czad :D
13 lata 5 miesiąc temu - 13 lata 5 miesiąc temu #156974 przez gosia2324
pati-m napisał:

Dziewczynki! A ja znowu mam pytanko :) Wszystkie się tutaj zastanawiamy nad kosmetykami dla maluszka, maściami itp. A ja chciałam się zapytać czy wy kupujecie, no i czy wogóle powinno się profilaktycznie kupić jakieś lekarstwo dla naszego dzidziolka? Nie chodzi mi tu o to, by je mu od razu podawać, tylko żeby po prostu mieć w apteczce, np. coś przeciwgorączkowego lub jakiś inny lek (nie mam pojęcia co), w razie gdyby coś się zadziało i tatuś nie musiałby w nocy biegać po aptekach. Co Wy o tym sądzicie?

Z lekow to tylko cos na goraczke, i mozecie kupic sobie czopki glicerynowe.
Kuba potrafil przez 8 dni nie robic kupy jak mial 2-2,5 mies :ohmy: I to nie prawda ze dziecko przyzwyczaja sie do czopkow i potem bez bnich sie nie zalatwi.
No i POLECAM wode morska.
Co dzien rano i wiczorem przy kapieli zakrapiac nosek.
www.marimer.pl/
13 lata 5 miesiąc temu #156979 przez gosia2324
Dziewczyny wiecie ze służbą mundurowym tj, straż, wojsko ,policja ...
nie nalezy sie tacierzynski ( te 2 tygodnie )
To nie sprawiedliwe!
13 lata 5 miesiąc temu #156983 przez pati-m
Gosia - tą wodę do noska to stosować codziennie tak profilaktycznie?
A dlaczego ten urlop się nie należy? Czemu Ci ojcowie mają być poszkodowani?
13 lata 5 miesiąc temu #156986 przez gosia2324
Tak profilaktycznie, dziecko po tym zazwyczaj kicha i tak oczyszcza sobie nosek,

Nie mam pojecia to jest ustawa z 2010 roku,
Szukam wlasnie czy mojemu mezowi sie nalezy, on jest na kontrakcie, ale chyba tak
Ogolnie ojciec dziecka moze wziac 1 lub 2 tyg wolnego .
platne 100 %
nie pozniej niz dziecko skonczy rok.
13 lata 5 miesiąc temu - 13 lata 5 miesiąc temu #156987 przez pati-m
13 lata 5 miesiąc temu #156989 przez gosia2324
Wprowadzenie urlopu tacierzyńskiego jest nowością polskiego kodeksu pracy w 2010 roku. Ojcowie będą mogli wziąć urlop tacierzyński niezależnie od tego, czy matka dziecka zrezygnowała z urlopu macierzyńskiego czy nie. Wyjątek stanowią służby mundurowe. Regulacja art. 182 (3) Kodeksu pracy wprowadza nowe uprawnienia pracowników-ojców. Zgodnie z nim pracownik będący ojcem wychowującym dziecko ma prawo od 1 stycznia 2010 r. do urlopu ojcowskiego w wymiarze 1 tygodnia w okresie od 1 stycznia 2010 r. do 31 grudnia 2011 r. a w okresie od 1 stycznia 2012 r. już wymiaru 2 tygodni. Jedynym ograniczeniem czasowym jest ukończenie przez dziecko 12 miesięcy życia, po którym urlopu ojcowskiego już się nie udziela.

Urlopu tacierzyńskiego udziela pracodawca na pisemny wniosek pracownika tj. ojca wychowującego dziecko, złożony w terminie nie krótszym niż 7 dni przed rozpoczęciem korzystania z urlopu. Tak więc w przypadku członka zarządu, urlopu będzie udzielał on sobie de facto sam (zazwyczaj działając poprzez pełnomocnika). Urlopu tego nie można dzielić, jak i nie można odmówić jego udzielenia. Ponadto, ojciec będący pracownikiem ma też prawo do skorzystania z urlopu macierzyńskiego w określonych sytuacjach, tj. gdy matka pracownica zrezygnowała z części urlopu macierzyńskiego (po wykorzystaniu co najmniej 14 tygodni tego urlopu).
13 lata 5 miesiąc temu #156991 przez gosia2324
Najlepiej dowiedziec sie w miejscu pracy chyba,
Mam przyjaciolke w sierpniowkach i mowi ze jej maz nie dostanie :unsure:
13 lata 5 miesiąc temu #157007 przez megi2501
Gosiu,

Mojego M kolega z pracy właśnie poszedł na tacierzyński w zeszłym tygodniu. Należy się.
Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia