BezpiecznaCiaza112023

Jak zahamować laktację?

13 lata 7 miesiąc temu - 13 lata 7 miesiąc temu #118555 przez martela89
Dziewczyny moja Vanesska odrzuciła cyca :(
Kilka dni temu jadła jeszcze rano ale teraz już nie chce.
Poradźcie mi jak mogę zatrzymać laktację?

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

13 lata 7 miesiąc temu - 13 lata 7 miesiąc temu #118557 przez martela89
sorki za błąd w za C hamować :lol:

13 lata 7 miesiąc temu #118560 przez natmur11
moja siostra ograniczyla picie napoji i samo zniklo. mysle ze my tez powoli bedziemy sie zegnac z cycem...

13 lata 7 miesiąc temu #118609 przez SISUNIA88
ja piłam herbatę z szałwii i prawie zanikło...ale nie do końca : jeszcze minimalna jest...

"Poczęcie dziecka to cud, przed którym człowiek milknie, chyli czoło i klęka"

13 lata 7 miesiąc temu #118682 przez sloneczko
Martela, wiem co czujesz jak mala odrzucila cyca, moja odrzucila go w 8msc ale ja miesiac odciagalam, i od 9 do tydzien przed roczkiem jeszcze karmilam, gdy moja zachorowala odrzucila go calkowicie, a ja juz nie mialam sily odciagac.

U mnie laktacja nie byla silna, bo lauri pila tylko raz w nocy i nad ranem, ale po 3 dniach odczulam, zrobilo mi sie zapalenie piersi,(lekkie) odrazu pobieglam do apteki i poprosilam glubulki homoopatyczne BRYNIA D6, jesz je 3 razy dziennie po 5, ja widze ze mam jeszcze pokarm, ale piersi nabieraja ksztaltu i nie bola.

dodatkowo ograniczam sie w piciu w wiekszych ilosciach plynu.

jak masz tez bol piersi to w kazdej chwili mozesz wziasc paracetemol.

Pozdrawiam!

13 lata 7 miesiąc temu #118718 przez martela89
sloneczko przez 2 dni prawie ryczałam ale dzisiaj rano moja królewna przeprosiła się z cycusiem i rano ślicznie jadła i jak ją usypiałam to też. Czyli nasze poranne karmienie jak na razie jeszcze trwa,ale ja się cieszę :lol: :woohoo:

13 lata 6 miesiąc temu #133206 przez xalax
U mnie zadziałało:
- mało picia
- ciasnawy, sztywny biustonosz
- coraz rzadsze odciąganie

13 lata 6 miesiąc temu #133906 przez annaioliwka
Mi polozna mowila ze picie herbaty mietowej znacznie zmniejsza laktacje.
Ja sama nie probowalam, bo jeszcze karmie - wiec nie wiem czy to jest skuteczne, ale mysle ze warto sprobowac.

"..Bo w zyciu chodzi o to, by miec przy sobie tych, co sa cenniejsi niz zloto.."

13 lata 6 miesiąc temu #134066 przez martela89
W dniu w którym mała odstawiła cycusia to piersi przestały mi nabierać,przez kilka dni piłam szałwię i tylko tyle żadnych laktatorów piersi też nie miałam twardych :)
A teraz już prawie nie mam mleka :)

13 lata 4 miesiąc temu #170659 przez eash
jeśli piersi mocno nabierają, a jesteś pewna, że nie chcesz już dalej karmić i chcesz w szybkim tempie zakończyć laktację, poproś lekarza pierwszego kontaktu o wypisanie recepty na Bromergon. mi wystarczyły niecałe dwa opakowania, brałam dwie tabletki dziennie (lekarz powie ci, w jakich dawkach przyjmować). oczywiście jednocześnie powinnaś odstawić dziecko od piersi, a pokarm odciągać tylko w razie konieczności i tylko tyle, by piersi nie robiły się twarde jak kamienie, bo kontynuowanie karmienia i regularne odciąganie pokarmu "do zera" niweczy efekty brania tabletek i powoduje, że laktacja się utrzymuje. pamiętaj też, że spożywane przez ciebie płyny po 3-4 godzinach "zamieniają się" w mleko i wędrują do twoich piersi ;) dlatego ogranicz picie do minimum. a jeśli chcesz, możesz dodatkowo popijać szałwię, ale przy Bromergonie nie będzie to konieczne. dodam, ze choc jestem ponad 7 miesiecy po porodzie i ponad 4 miesiace po odstawieniu malej od piersi, to czasami, jak mocno nacisne sutek, cos mi tam kapnie, ale w zasadzie mleka od dawna nie mam. aha, jak bralam Bromergon, juz po paru dniach mleko w piersi zamienilo sie w bezbarwny plyn, taka jakby slodka wode, ktora mala od czasu do czasu popijala, ale najesc sie tym juz nie mogla. a potem bylo tego coraz mniej, tak ze wcale nie musialam odciagac.

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka