- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- /
- Mamusie luty 2013 !
Mamusie luty 2013 !
- justyna84
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- ''Zajmuje Całe Serce Mamusi '' 22.02.2011

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- jadziatopol
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- [email protected]
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

anoda uważam ze lepiej rozmawiac nie zamykac sie,dobrze ze masz takie podejscie a rodzina też na pewno przezywa i może nie wiedza jak sie zachować,ciesze sie ze masz takie wsparcie w mezu,sciskam mocno

princess nie wolno wyrywac nic z sutków,tak mi powiedział onkolog,ja mam 2-3włoski i czasem skubnełam,też mnie to wkurza
- gabilee
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
aganobla a czemu nie mozna wyrywac? ja wyrywam regularnie i nic sie nie dzieje

jadzia nie musisz sie tlumaczyc lekarzowi , poprostu powiedz , ze bylas a usg 3d jeszcze u innego lekarza i stwierdzil ze masz powiekszona miedniczke i chcialabys zeby sie temu rowniez przyznal , bo nie wiesz co z tym dalej robic. musisz powiedziec pewnie i stanowczo masz prawo chodzic do 10 lekarzy innych. Wogole sie tym nie przejmuj , bo jak on zobaczy twoje poczucie winy to cos powie glupiego co moze cie zrazic do niego . wiec sie nie martw kochana tylko glowa do gory i ciesz sie , ze Hubiego zobaczylas:)
- Pliszka
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

Mam tylko nadzieję, ze na kolejnych zajęciach będzie jeszcze więcej udziału położnych, a mniej wypowiedzi uczestników, bo grupa jest duża i jakoś nie jestem zainteresowana fobiami innych przyszłych mam

Ja wiem, że każdy ma jakieś obawy, no ale tych zajeć nie jest dużo, więc myślę, ze to nie czas ani miejsce na terapie indywidualne.
A to jest nasz plan zajęć:
1.
Fizjologia ciąży i porodu - co dzieje się z matką, co dzieje się z dzieckiem?
Poród w szpitalu.
Poród w domu.
Ćwiczenia.
2.
Stany emocjonalne charakterystyczne dla okresu ciąży.
Kontakt z dzieckiem w łonie matki.
3.
Emocje a hormony w czasie porodu.
Rola osoby towarzyszącej.
Środki łagodzące ból porodowy.
Ćwiczenia - pozycje korzystne dla porodu, masaż, techniki oddechowe i relaksacyjne.
4.
Karmienie piersią jako najlepszy sposób żywienia niemowląt.
Problemy laktacyjne.
5.
Noworodek bezpośrednio po porodzie. Kąpiel i pielęgnacja.
6.
Higiena połogu.
Kondycja psychiczna kobiety po porodzie.
Seksualność a relacje małżeńskie.
Zagadnienia prawne i pokaz filmów
A glukoza mi wyszła super i pozostałe wyniki też Mam jeszcze więcej (!) żelaza, hemoglobiny i czerwonych krwinek niż miesiąc temu, i to bez żadnej suplementacji

Robię sobie kawkę i zabieram się za czytanie zaległości, bo widzę, ze nowych postów jest dużo.

- gabilee
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

ja dzis spac od 6 nie moge jak n szedl do pracy ;/ zawsze stara sie mnie nie obudzic , ale dzis slabo mi sie spalo ... jak leze na lewym boku to boli mnie ramie i kark od czego to moze byc ?

pogoda u nas słaba

- Pliszka
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

- jadziatopol
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

- Monia_T
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
Jadzia idź do swojego lekarza na usg....on ma dobry sprzęt? Najpierw poczekaj czy sam wypatrzy te zmiany, jeśli nie wspomnij, że byłaś zrobić 3D u innego doktorka i powiedz co on zauważył. Nie denerwuj się na zapas, Hubcio i tak ma dużo stresów przez ostatnie dni

Pliszka fajny ten plan zajęć

Płacisz za te zajęcia??
Ja dziś wybieram się znowu do diabetologa, ciekawe co mi powie. Spodziewam sie podwyższenia dawek insuliny, bo mimo ograniczeń cukier czasami skacze

Justyna te objawy przy twardnieniu brzucha, które opisywałam są niebezpieczne bo mogą przerodzić się w przedwczesny poród. A jesli dodatkowo jest biegunka (co nie jest rzadkie) to tym bardziej wskazuje na zbliżające się rozwiązanie

Gabilee coraz trudniej będzie nam znaleźć wygodną pozycję do spania. Polecam kilka poduszek, pod plecy, brzuch, między nogi lub rogala. I jeśli Ci niewygodnie nie musisz uparcie na lewym boku leżeć

- michasia
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
Przeważnie jest ok, ale dziś przegięła.
Nie ma to jak miła atmosferka w domu.
A co do szkoły rodzenia, to ja chce iść do przyszpitalnej. Ale jeszcze czekam aż coś ogłoszą w szpitalu w którym chce rodzić, bo w zeszłym tygodniu otworzyli wyremontowany oddział i mają zachęcać, by więcej kobiet tam rodziło. Narazie mają szkołę rodzenia 4 spotkania po 2 godz, a w szpitalu współpracującym jest 8 spotkań po 2 godz. Także albo zmienią i pójdę tam, albo do tego współpracującego, trochę dalej z dojazdem, ale to nie problem.
- Monia_T
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
Madlen Tobie lekarz powiedział,ze dzidzius ma powiekszoną miedniczke...tak? bylas juz na kolejnym usg? kiedy kazal ci przyjsc? u mnie miedniczka ma do 10 mm i to samo ma moj mąż
moze taki ich urok? jak bylam z mezem robic usg to wyszla powiekszona miedniczka u niego ale lekarz powiedzial,ze mogl sie z tym urodzic. Ja mam za 2 tygodnie zrobic kontrolne usg i tak do konca ....
Jadzia a co teraz z wyjazdem? Czy w Stanach będziesz miała możliwość kontrolowania tej miedniczki?
- gabilee
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

monia mam rogala , zapewne zaraz przejdzie , ale dzieki za rady :*
- Monia_T
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

Uważam, że ogromnym luksusem jest możliwość mieszkania młodego małżeństwa na swoim. Ale realia w naszym kraju są jakie są

- princess
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
aganobla to ciekawe z tymi sutkami, aż się spytam. Ja też wyrywam regularnie, choć w ciąży mi nie rosną

Pliszka, ja też zawsze mam dobrą morfologię, wszyscy sie zawsze dziwią, że nie jem mięsa a wyniki książkowe

Gabilee, kark i ramię mogą Cię boleć od ogólnej pozycji, może krzywo leżysz? Albo spróbuj spać z poduszką między nogami albo głowę trzymasz za wysoko lub za nisko?
Michasia, rozumiem Cię, ja jak kąpałam psa to też wszystko szło szybko i sprawnie, i nie tylko kąpanie ale większość czynności. Jak tylko moim psem zajęła się mama czy ktoś inny to zaraz pies dostawał małpiego rozumku. Niektórym po prostu brakuje dyscypliny, i do tego jak zwrócisz uwagę to się obrażają, znam to

Noc była dla mnie męcząca, ciągle się wierciłam z boku na bok, bolały mnie plecy. Dopiero jak M poszedł do pracy, rozwaliłam się na całym łóżku i pospałam bez zakłóceń do 8

- jadziatopol
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
Princess jak ty to robisz? duze rozbieznosci sa miedzy informacjami twoich lekarzy?