- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- /
- Mamusie luty 2013 !
Mamusie luty 2013 !
- Marlena1888
- Wylogowany
- gadatliwa
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- jadziatopol
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Princess ladniutka z ciebie kobitka tez masz powalajacy kolor oczu
i tez zgadzam sie co do czarnego koloru
Gosiunia witaj
ale nas fajnie duzo
- michasia
- Wylogowany
- gadatliwa
Dla mnie w łóżeczku najważniejsze by miało szufladkę. Ale nie będę kupować, bo mojej cioci siostra ma do oddania rzeczy po jej córkach (łóżeczko ponoć jeszcze po mojej 12-letniej kuzynce) ale w bardzo dobrym stanie, więc ok. Podobno ma też przewijak, wózek i niewiem co jeszcze. Kiedyś się z ciocią umówię i pojedziemy:)
Satine dziewczyny mają rację, miło popatrzeć, a TY się rumień
Princess też niczego sobie.
Same laski tu.
Princess nie myślałam o tetrze. W jednorazówkach przeraża mnie ta cała chemia, ilość produkowanych śmieci i 2-letnie koszty, choć rozłożone w czasie. ja chcę używać kieszonek formowanych plus na noc i na wyjścia otulacz. Narazie mam jedna pieluszkę: www.babyetta.pl/pl/p/Motylki-i-stokrotki/458 jak ją zobaczyłam, to nie mogłam się oprzeć. Są pieluszki AIO- All in one, używa się ich jak jednorazówek, ale długo schną, bo wkład jest wszyty. Do tego formowanki zwykłe, gdzie trzeba zakładać nieprzemakalny otulacz, ale po domu jak się małemu dziecku przebiera często, to nie trzeba. i są kieszonki z PUL-em, czyli warstwą nieprzemakalna, albo kieszonki - formowanki, wymagające otulacza. Najpierw jak się zagłębiłam, to była to dla mnie czarna magia. W ramach tygodnia bliskości wybraliśmy się z mężem na warsztaty chustonoszenia i pieluszek jednorazowych -jakieś 2 tyg temu i jakoś się rozjaśniło.
W tych kieszonkach, lub formowankach, to można stosować wkłady z tetry, ale podobno mikrofibra się lepiej sprawdza. Dziewczyny na warsztatach mówiły, że zamiast kupować gotowe zszyte wkłady z mikrofibry lepiej kupić w IKEI za 1zł takie ręczniczki, które można złożyć na 3 i się super sprawdzają. Zaletą takich ręczniczków jak i tetry czy flaneli jest szybkie schnięcie.
Jeszcze jest coś takiego jak papierki celulozowe, które można założyć miedzy pieluszkę a pupę i po kupce cały papierek z zawartością spłukać w toalecie. Bez papierków po prostu trzeba kupkę zmyć najpierw pod bieżącą wodą.
Przydatne stronki:
www.pieluszkarnia.pl/
www.chusty.info/forum/showthread.php?t=6847&page=1 w ogóle polecam chustoforum, bo jest tam dużo o odżywianiu, pieluszkach, chustach i w ogóle.
www.babyetta.pl/pl/i/PORADNIK-PIELUSZKOWY/19
www.ekobaby.pl/
ekomaluch.pl/index.php
www.krainapieluszek.pl/pieluszki-wielorazowe
www.pupeko.pl/
nappime.pl/
literatury jest sporo.
Co do nosidełek, to jednak są bardziej dla dzieci, które już same siedzą, więc od ok. 6 m-ca, chusta jest już dla noworodka. Koszt chusty to czasami też ok.600zł, a nawet ponad 1tys. Wszystko zależy co się chce. Ja zamierzam kupić używaną za ok. 150zł, podobno używane są lepsze, bo lepiej materiał pracuje:) chusta jak i pieluszka wielorazowa dopiero po kilku praniach nabiera w pełni swych właściwości.
My jesteśmy przekonani co do słuszności używania jednego i drugiego.
A na początek to na pieluszki też trzeba się z niezłym wydatkiem liczyć, ale powoli zacznę sobie kompletować. Jednorazówki na wszelki też chcę mieć.
- Pliszka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
www.babytula.pl/products/wkladka-dla-niemowlaka
I dzięki za info o pieluszkach, będę studiować
- gabilee
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
domina zamiast zwlekac to jedz na IP
buziaczek w jaki sposob sobie radzicie skoro twoj maz jeszcze prace stracil? podziwiam , bo przy 4 dzieci bym sie załamała. a co do pralki to czasem mozna aukcje fajne znaleźć
andzia ja nie uzywalam , bo to bedzie moje 1 dziecko ,ale mam nadzieje , ze sie sprawdzi , bo ma ksztalt piersi
- jadziatopol
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
ekomaluch.pl/pieluchy-i-pieluszki-wielor...omaluch,k199,l1.html
oczywiscie ceny sa różne ...na allegro tez sa w atrakcyjnych cenach
ale na poczatek kupie huggies lub pampersy (na sam poczatek) dopoki nie dojde do siebie. Pamietam jak ciezko mi bylo wyjsc z szoku poporodowego...wiec pewnie po tygodniu juz bede do zycia
- gabilee
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
katriss ciesze sie ze wszystko dobrze odpoczywaj
witam nowe mamusie:D
gosiunia sliczny bobasek
- bananamana
- Wylogowany
- budujemy zdania
- Kocham Cię nad życie córeczko
Ja to jednak mam przygody powiem wam nie ma co sie nudzic jechalam wczoraj autem i cos stukalo w lewym przednim kole to ugadalam sie z tesciem ze podjedziemy dzis na stacje kontroli pojazdow zeby sprawdzili co to takiego no i masakra jak tam przyjechalam i posprawdzal to zabronil mi tym autem jechac i stwierdzil ze to cud ze sie nie zabilam ;/ wyobrazcie sobie niedawno wymienialam u mechanika klocki hamulcowe i gosciu zle dokrecil srube trzymajaca caly mechanizm hamulcowy ona sie odkrecila i wypadla a caly mechanizm trzymal sie na jednej malej poluzowanej srubce masakra ;/ objezdzilismy z tesciem zlomowiska aut zeby dostac taka srube ale na szczescie sie udalo powiem ze naprawde szczescie ze sie nic nie stalo a do mechanika zadzwonie i slow mu nie oszczedze ;/
Co do butelek to ja zamowilam tommee tippee bo slyszalam ze sa naprawde fajne zobaczymy na ile sie sprawdza
Satine bardzo ładna z Ciebie kobieta
Princess masz śliczne usta pozazdrościc
jadziatopol cudny ten Twój synuś
- michasia
- Wylogowany
- gadatliwa
czasem niedrogo, czasem na gwarancji jeszcze, tu masz z całej Polski, bo niewiem skąd jesteś.
Mi też się sensowne wydają te butelki Tomme tippee, te z rurką antykolkowe, choć bez rurki też mają jakiś tam antykolkowy system. No i ważne dla mnie, by smoczek był zbliżonego kształtu do piersi, by tez się ciężko ssało, by się dziecko nie odzwyczaiło. Mam plan karmić do roku, ale wiadomo, później woda do popicia, jak wrócę do pracy to butelka konieczna, a i czasem jak będę chora czy coś.
- DOMI
- Wylogowany
- budujemy zdania
- Moje Aniołki - Fasolka*, Agatka*, Adrianek *
Bananamana no to rzeczywiście się ten fachowiec popisał. Ja bym też mu reprymendę dała.
- Madlen
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Mój promyczek słońca :-)
To badanie nie jest dla dziecka nieprzyjemne- tak mówił gin. Dla mnie było troche bolesne jak naciskał na brzuch USG.
A klub jak najbardziej otwarty. Możesz wbijać, jak już nie schizujesz ;)Zapewne więcej mamusiek do nas dołączy, bo pow. miedniczki to częsta przypadłość
Natalka to byle do 7go
Satine śliczna, a jakie cudne oczęta
Butelki tomme tippe zammówiłam jedną malutką antykolkowa i do tegoo gratis zwykła (też z odpowietrzaczem)
Katriss to musisz zamienic się na parę miesięcy w leniuszka ..
Princess ale ponętna z Ciebie babka
Gosiunia rewelacyjna fota, pisz z nami.
- princess
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Marlena, dobry pomysł z tą położną, jak będę u rodzinnego w najbliższym czasie to się wypytam
Michasia, dzięki za info i linki
Buziaczek, my parę lat temu kupiliśmy starszą pralkę w komisie za 100 zł, działa bez zarzutu
Banana, Ty to masz ostatnio "szczęście". Ja na Twoim miejscu pojechałabym do niego z reklamacją, niech robi za darmo to co spieprzył !
Laski, macie jakiś plan odchudzająco-dietetyczny po porodzie?
- jadziatopol
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
a ja sie zajelam robieniem filmikow rodzinnych ze zdjec to znaczy skladam sobie zdjatka i robie z podkladem muzycznym
- michasia
- Wylogowany
- gadatliwa
- Pliszka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa