- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- /
- Mamusie marzec 2013
Mamusie marzec 2013
- AniaCzajka
- Wylogowany
- rozmowna
- Jestem mama:)
Wczoraj znalazłam pewną informację na temat becikowego, która obowiązuje z nadejściem 2013 roku. O 1000 złotych becikowego będą mogli ubiegać się jedynie rodzice, których dochód na osobę w rodzinie nie przekroczy 1922 złotych.
o to ja z moim mężem na spokojnie się mieszczę w tym przedziale, ja nie pracuje a mój mąż pracuje ale aż takich kokosów nie zarabia, ale dajemy sobie radę, wiadomo jak jest kasa to nie człowiek nie martwi ale najważniejsze że jest zdrowie i to że maluszek będzie i oby tylko zdrowy.
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- Kinga2424
- Wylogowany
- gadatliwa
- Teraz trzy serca biją we mnie...
- Otrzymane podziękowania: 50
Hej Dwupaczki,
i od razu witam nową mamusię
Tak, jest kryterium dochodowe, zastanawiam się tylko jak ono się liczy. Chodzi o dochód rodziny w roku poprzednim dzielony na ilość osób w rodzinie?
Składając wniosek o przyznanie becikowego trzeba złożyć dodatkową dokumentację- oświadczenie członków rodziny o wysokości dochodów. Tylko czy to ma być PIT, czy wystarczą paski z wypłaty? ZObaczymy...
www.mamywsieci.pl/artykul/becikowe-w-2013-roku-zmiany
- Waszka87
- Wylogowany
- gadatliwa
- Waszka87
- Wylogowany
- gadatliwa
wydaje mi się ze pitUnbreakable napisał:
Hej Dwupaczki,
i od razu witam nową mamusię
Tak, jest kryterium dochodowe, zastanawiam się tylko jak ono się liczy. Chodzi o dochód rodziny w roku poprzednim dzielony na ilość osób w rodzinie?
Składając wniosek o przyznanie becikowego trzeba złożyć dodatkową dokumentację- oświadczenie członków rodziny o wysokości dochodów. Tylko czy to ma być PIT, czy wystarczą paski z wypłaty? ZObaczymy...
www.mamywsieci.pl/artykul/becikowe-w-2013-roku-zmiany
- Unbreakable
- Wylogowany
- budujemy zdania
No gdyby było tak, jak piszesz Waszka87, że dochody za ostatni rok, ale liczba osób już z dzieciaczkiem to bym się nie obraziła
- Waszka87
- Wylogowany
- gadatliwa
Ale tak jest pytałam siostry która jest księgowąWydaje mi się, że PIT, bo co z osobami z działalnością? Chyba za dużo kombinowania by było.
No gdyby było tak, jak piszesz Waszka87, że dochody za ostatni rok, ale liczba osób już z dzieciaczkiem to bym się nie obraziła
- Unbreakable
- Wylogowany
- budujemy zdania
- Beata 26
- Wylogowany
- gadatliwa
Kinga witaj, pisaj tu nam szybko coś o sobie - kiedy masz termin? dopisz się do naszej listy porodów, skąd jesteś, czym się zajmujesz? i ostrzegam jak każdego forum uzależnia, każda z nas Ci to powie no i pokaż się nam na jakimś zdjęciu
ja do listy kosmetyków/ aptecznej dodałabym jeszcze bepanthen ( ona jest ponoć bardzo dobra i może być używana zarówno do pupy niemowlaka jak i brodawek mamy ) (ja mam i bepanthen i sudokrem.
i sól fizjologiczną i paracetamol w czopkach, w razie "w".
Z Baby Oillan mam delikatny krem do twarzy i ciała oraz aksamitny płyn do kąpieli. ktoś napisał, że jest z nich alkohol, potem przejrzę skład i napiszę Wam czy to prawda. mam też kosmetyki z AA, ale nie polecam - jak mi zabrakło żelu do ciała któregoś wieczoru, to umyłam się tym z AA dla niemowlaków - i jakiś taki dziwny, ble. nie będę nim myła dziecka.
Na początek i tak naprawdę nie trzeba tak używać tych kosmetyków, sama woda plus odrobina mydełka starczą. Podobnie nie trzeba przyzwyczajać skóry do używania kremów, tylko jeśli jest taka potrzeba (tak słyszałam).
Dziś zaczynam dzień zdrowym śniadaniem! oby to zaskuktowało pięknym dniem!
Ania Czajka - fajnie widzieć Cię w dobrym nastroju.
A i jeśli chodzi o becikowe - to chociaż mnie to nie dotyczy, to uważam to za skandaliczne, że nie każda kobieta będzie mogła je dostać! świry!
- AniaCzajka
- Wylogowany
- rozmowna
- andzia_zg
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Andzia
- Otrzymane podziękowania: 14
Ale sobie dziś pospałam Nie mogłam się zwlec z łózka.
patrycja85 pytasz o kosmetyki... Ja np jestem na etapie robienia listy rzeczy co kupić w aptece i drogerii i tez mam do Was pytania.
Na pewno nie bede korzystala z kosmetykow z firmy Johnson&Johnson.
Otóż do kapieli chcę kupic na początek Oilatum 250ml (ono jest od 1 dnia zycia, Emolium od 1 miesiąca) Jeśli po tym małym opakowaniu maleństwo nie będzie miało uczulenia to chcę kupić płyn do kąpieli 2w1 z Nivea (żebym mogła myć tym od razu włoski, bo szampony stosuje się niby później)
Jeśli chodzi o pozostałe kosmetyki to kupię jeszcze zwykły krem Bambino ochronny i nim po myciu po zmianie pieluszki będę leciutko kremować pupkę. Gdyby pojawiło się jakies odparzenie to w pierwszej kolejności będę smarowała Linomagiem, a jeśli to nie pomoże to dopiero wtedy Sudocremem.
No i chcę kupić jeszcze krem do pielegnacji ciała (Nivea lub ewentualnie Hipp) i jakis kremik do buzi. Tylko własnie jak ostatnio byłam w Rossmannie i stałam przy tych kremach to było ogólnie napisane krem pielęgnacyjny. I zrodziło mi sie pytanie... czyli on chyba do ciała,więc którym smarować buzię? Bo oprocz tego chce krem na każda pogode z Nivea zeby smarowac buźke przed spacerami,ale tak do codziennej pielęgnacji buźki co kupić? Tu mam własnie problem bo nie wiem jaki krem. doradźcie.
wiewiorkawybieram najpierw Oilatum bo na Emolium jest napisane ze od 1 miesiąca. A do brodawek Bepanthen
Depeche to ostatnie usg pomiarowe robi sie jakos w 30 tygodniu. Mierzy się dziecko itp. Ja mam to niby za tydzień.A zwykle usg chyba sie tez robi pozniej.... przeciez chociazby trzeba sprawdzic czy dziecko jest dobrze ulozone itp.
Kinga2424 witamy na forum Napisz coś więcej o sobie. Skąd jestes, ile masz lat, czy to Twoje pierwsze dziecko i jaka będzie płeć i imie, kiedy termin porodu itp
Do pisz sie do naszej listy porodow: www.zapytajpolozna.pl/120-i-iii/426354-m...c-dzieci/Page-4.html
Co do becikowego to masz rację - jest ten limit. Liczy sie go za poprzedni rok z PIT-a i niestety przez ten próg się na niego nie załapię,bo wychodzi mi minimalnie więcej Szkoda,że nie wlicza sie do tego maleństwa z brzucha...
AniaCzajka a co sie stalo? Oszukali Cie na allegro?
- Kinga2424
- Wylogowany
- gadatliwa
- Teraz trzy serca biją we mnie...
- Otrzymane podziękowania: 50
....
Kinga witaj, pisaj tu nam szybko coś o sobie - kiedy masz termin? dopisz się do naszej listy porodów, skąd jesteś, czym się zajmujesz? i ostrzegam jak każdego forum uzależnia, każda z nas Ci to powie no i pokaż się nam na jakimś zdjęciu
...
No więc mam na imię Kinga. Mieszkam na Śląsku, w Rybniku. Mam 25 lat.
Termin mam na 25 marca (1 dzień po moich urodzinach). Jak narazie spodziewamy się dziewczynki (Paulinki), chyba że jej coś wyrośnie;)
Zdjęcie wyślę wieczorem:)
- AniaCzajka
- Wylogowany
- rozmowna
- andzia_zg
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Andzia
a ja jestem w 32 tygodniu już i dopiero jutro mam te ostatnie usg;/ czy to nie będzie za późno?
Ja też jestem w 32 tygodniu ciąży a usg mam dopiero 10 stycznia wiec myśle, że nie jest jeszcze za późno...
- andzia_zg
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Andzia
- AniaCzajka
- Wylogowany
- rozmowna