BezpiecznaCiaza112023

Mamy Kwietniowe 2013

11 lata 9 miesiąc temu #609996 przez Suzi
"Gdyby to jeszcze były komentarze prostych ludzi, którym za przeproszeniem słoma z butów wychodzi to pół biedy, ale to takie eleganckie paniusie "ą/ę" z takimi tekstami wyjeżdżają..."

Wiesz Agat, mam znajoma, starszą panią ale z duzym jajem, że tak powiem i ona do tych paniuś co to jak piszesz ą/ę itd ma takie okreslenie: " Ą/Ę bułkĘ przez bibułkĘ ale ch...a gołą ręką...!"

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 9 miesiąc temu #610000 przez Suzi
a co do pytania " Jak się czujesz" na które również mam mega alergię, moim dzieciom np. zawsze odpowiadam pytaniem - "no a jak tam w szkole?" i mamy 1:1 :silly: :silly: :silly:

11 lata 9 miesiąc temu #610070 przez Anabelle
agat napisał:

Anabelle napisał:

Ło, zazdroszczę Wam, że mąż mowi, że wyglądacie pięknie. Mojemu to by przez gardło nie przeszło hahaha

Mój wie, że jego opinia jest dla mnie ważna, więc nie powiedziałby mi, że sie spasłam w ciąży (nawet gdyby tak uważał). Mówi mi, że jaki śliczny duży brzuszek, że synek ma super wypasiony domek itp itd. Stara się, zeby mi było lżej przynajmniej w tej końcówce.

A co do pytania "jak się czujesz" to ludzie pytają, bo uważają, że tak wypada. No ok, miłe to jest, ale nie jak pyta 20 osób po kolei. Ja już się nauczyłam mówić "dobrze się czuję" niezależnie od tego jakie jest naprawdę moje samopoczucie. Oczywiście nie mówię tu o bliskiej rodzinie, znajomych, bo im mówię prawdę, ale jakieś pociotki, czy znajomi, z którymi widzę się raz na parę miesięcy to co innego.

Mąż wrócił z pracy i pytał w kadrach i powiedziały mu babki, że przysługuje mu tylko dwa dni wolnego na urodzenie dziecka... Nic o tyg 2 tyg nie mówiły. Gdzie mam szukać tych ustaw, żeby poczytać i im pokazać w razie czego?

Mężowi przysługują 2 dni tzw. okolicznościowego. Jeśli jednak weźmie ze szpitala zaświadczenie przy wypisie że przejmuje pod opiekę od szpitala żonę i dziecko to takie zaświadczenie jest na 2 tygodnie i przynosi się do kadr - jako L4 100% płatne - tak przynajmniej było jak słuchałam ostatnio. Nie wczytywałam się w to mocniej bo tak jak pisałam, mojemu nic nie przysługuje z uwagi na własną działalność.

Mąż mi nie mówi, ze grubo wyglądam, ale krzywo się patrzy jak batonika wcinam ;D

Suzi :lol: dobra babka ;D

11 lata 9 miesiąc temu #610100 przez agat
W Kodeksie Pracy (artykuł bodajże 183 czy coś) pod urlopem macierzyńskim jest punkt o urlopie ojcowskim, który jest niezależny od macierzyńskiego, wydaje się go na wniosek i akt urodzenia dziecka, w tym momencie wynosi 2 tyg i bierze się go ciurkiem, jest 100% płatny i pracodawca nie ma prawa odmówić jego udzielenia.

Oooo zacytuję:

Art. 182 3.

§ 1. Pracownik – ojciec wychowujący dziecko ma prawo do urlopu ojcowskiego w wymiarze 2 tygodni6), nie dłużej jednak niż:

do ukończenia przez dziecko 12 miesiąca życia albo
7) do upływu 12 miesięcy od dnia uprawomocnienia się postanowienia orzekającego przysposobienie i nie dłużej niż do ukończenia przez dziecko 7 roku życia, a w przypadku dziecka, wobec którego podjęto decyzję o odroczeniu obowiązku szkolnego, nie dłużej niż do ukończenia przez nie 10 roku życia.

§ 2. Urlopu ojcowskiego udziela się na pisemny wniosek pracownika-ojca wychowującego dziecko, składany w terminie nie krótszym niż 7 dni przed rozpoczęciem korzystania z urlopu; pracodawca jest obowiązany uwzględnić wniosek pracownika.

Tyle, że mnie (i męża) jako nauczycieli obowiązuje Karta Nauczyciela, ale to, czego nie reguluje KN reguluje Kodeks Pracy. A urlopy macierzyńskie itp reguluje nam kodeks pracy, prawda Suzi??

11 lata 9 miesiąc temu #610380 przez Suzi
Prawda Agat!

11 lata 9 miesiąc temu #610569 przez Dave
Zaliczyłam odwiedziny chrzestnego Majosa i powiem Wam, że już się nie nadaję na takie spędy.

Aniołek - tak maleńki i tak ważny!

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #610597 przez Dave
Mój Mati zaraz mi wyskoczy z brzucholca. Szaleje wariat mały, że hej :silly:

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

Załączniki:

11 lata 9 miesiąc temu #610624 przez agat
Wow, jaka przepaść między obwodem pod biustem a obwodem brzuszka :D Genialnie to wygląda :)

Miejmy nadzieję, że to już nasze ostatnie fotki w dwupaku, ja 20-go bym już chciała wkleić Wam zdjęcie Klocusia po drugiej stronie brzucha :)

Trochę mnie boli podbrzusze i plecy jak na okres, ale leciutko. Już się nie mogę doczekać wizyty piątkowej, chciałabym usłyszeć od lekarza, ze poród to kwestia dni :P

11 lata 9 miesiąc temu #610644 przez Magdalena9t
Dave, faktycznie Twój Mati zaraz Ci wyskoczy z Twojego zgrabniutkiego brzuszka :blink: :)
Fajny widok, chudzinki ze zgrabną piłeczką :) :kiss:
Córeczka też śliczniutka, nie wiem czy zdążyłam wcześniej już posłodzić :kiss: :blink:

Agat też nie mogę się doczekać piątkowej wizyty i tekstu typu, że już tuż tuż :silly: :blink:

11 lata 9 miesiąc temu #610656 przez Dave
Dzięki, dzięki.
Taki mam ten brzuch właśnie do przodu na maxa. Piłka wyskoczyła :laugh: :laugh:

Właśnie zaliczyłam pierwszy prysznic na "swoim" :lol: :lol: :lol: Jejku, jaka cudowna błogość :lol: :lol:

Ja się zastanawiam, czy doczekam wtorkowej wizyty 9.04. :unsure: :unsure: :) :)

11 lata 9 miesiąc temu #610688 przez ilonah
Dave - brzuszek faktycznie zgrabniutka piłeczka :) i co widać koniec remontu?

Ja też już w piątek myślałam, że poród tuż tuż i dalej z malutką w brzuszku chodzę także różnie to bywa :silly:

11 lata 9 miesiąc temu #610694 przez agat
Spokojnie, nie mozemy też urodzić wszystkie na raz, bo nie będzie komu słodzić zdjęciom naszych pociech, bo każda będzie swoim zajęta :P Powoli, trzeba dawkować emocje :P

11 lata 9 miesiąc temu #610852 przez Magdalena9t
Dave, to widzę że remont już ku końcowi, skoro łazienka zrobiona :) dużo jeszcze zostało? czy już finito? :blink:
Mi zaraz nogi odpadną, trochę (znaczy dużo) dziś poprasowałam ,przynajmniej gotowe, ale za to padam :S

11 lata 9 miesiąc temu #610855 przez Magdalena9t
Agat no właśnie, nie pakuj się tylko w kolejkę :silly: u mnie na razie się nie zapowiada,żeby mały chciał już wyjść :silly: nie dziwie się Mu,w taką pogodę :P czeka na cieplejszy czas :laugh:

11 lata 9 miesiąc temu #610865 przez agat
Spoko, czekam cierpliwie na swoją kolej :)
Choć jak wszystkie nasze dzieci będą czekać na koniec zimy to wszystkie po 20-tym urodzimy :P

Alleeeee mnie zgaga męczy :/

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Dzienniczek żywienia maluszka

Dzienniczek żywienia

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka