- Otrzymane podziękowania: 25
- /
- /
- /
- /
- /
- Mamy Kwietniowe 2013
Mamy Kwietniowe 2013
- Suzi
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- do trzech razy sztuka... ;-)
Wiesz Agat, mam znajoma, starszą panią ale z duzym jajem, że tak powiem i ona do tych paniuś co to jak piszesz ą/ę itd ma takie okreslenie: " Ą/Ę bułkĘ przez bibułkĘ ale ch...a gołą ręką...!"
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- Suzi
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Anabelle
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- https://matuli.pl/
Anabelle napisał:
Mój wie, że jego opinia jest dla mnie ważna, więc nie powiedziałby mi, że sie spasłam w ciąży (nawet gdyby tak uważał). Mówi mi, że jaki śliczny duży brzuszek, że synek ma super wypasiony domek itp itd. Stara się, zeby mi było lżej przynajmniej w tej końcówce.Ło, zazdroszczę Wam, że mąż mowi, że wyglądacie pięknie. Mojemu to by przez gardło nie przeszło hahaha
A co do pytania "jak się czujesz" to ludzie pytają, bo uważają, że tak wypada. No ok, miłe to jest, ale nie jak pyta 20 osób po kolei. Ja już się nauczyłam mówić "dobrze się czuję" niezależnie od tego jakie jest naprawdę moje samopoczucie. Oczywiście nie mówię tu o bliskiej rodzinie, znajomych, bo im mówię prawdę, ale jakieś pociotki, czy znajomi, z którymi widzę się raz na parę miesięcy to co innego.
Mąż wrócił z pracy i pytał w kadrach i powiedziały mu babki, że przysługuje mu tylko dwa dni wolnego na urodzenie dziecka... Nic o tyg 2 tyg nie mówiły. Gdzie mam szukać tych ustaw, żeby poczytać i im pokazać w razie czego?
Mężowi przysługują 2 dni tzw. okolicznościowego. Jeśli jednak weźmie ze szpitala zaświadczenie przy wypisie że przejmuje pod opiekę od szpitala żonę i dziecko to takie zaświadczenie jest na 2 tygodnie i przynosi się do kadr - jako L4 100% płatne - tak przynajmniej było jak słuchałam ostatnio. Nie wczytywałam się w to mocniej bo tak jak pisałam, mojemu nic nie przysługuje z uwagi na własną działalność.
Mąż mi nie mówi, ze grubo wyglądam, ale krzywo się patrzy jak batonika wcinam ;D
Suzi dobra babka ;D
- agat
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 23
Oooo zacytuję:
Art. 182 3.
§ 1. Pracownik – ojciec wychowujący dziecko ma prawo do urlopu ojcowskiego w wymiarze 2 tygodni6), nie dłużej jednak niż:
do ukończenia przez dziecko 12 miesiąca życia albo
7) do upływu 12 miesięcy od dnia uprawomocnienia się postanowienia orzekającego przysposobienie i nie dłużej niż do ukończenia przez dziecko 7 roku życia, a w przypadku dziecka, wobec którego podjęto decyzję o odroczeniu obowiązku szkolnego, nie dłużej niż do ukończenia przez nie 10 roku życia.
§ 2. Urlopu ojcowskiego udziela się na pisemny wniosek pracownika-ojca wychowującego dziecko, składany w terminie nie krótszym niż 7 dni przed rozpoczęciem korzystania z urlopu; pracodawca jest obowiązany uwzględnić wniosek pracownika.
Tyle, że mnie (i męża) jako nauczycieli obowiązuje Karta Nauczyciela, ale to, czego nie reguluje KN reguluje Kodeks Pracy. A urlopy macierzyńskie itp reguluje nam kodeks pracy, prawda Suzi??
- Suzi
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Dave
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Carpe Diem
- Otrzymane podziękowania: 43
- Dave
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Carpe Diem
Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
- agat
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Miejmy nadzieję, że to już nasze ostatnie fotki w dwupaku, ja 20-go bym już chciała wkleić Wam zdjęcie Klocusia po drugiej stronie brzucha
Trochę mnie boli podbrzusze i plecy jak na okres, ale leciutko. Już się nie mogę doczekać wizyty piątkowej, chciałabym usłyszeć od lekarza, ze poród to kwestia dni
- Magdalena9t
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 33
Fajny widok, chudzinki ze zgrabną piłeczką
Córeczka też śliczniutka, nie wiem czy zdążyłam wcześniej już posłodzić
Agat też nie mogę się doczekać piątkowej wizyty i tekstu typu, że już tuż tuż
- Dave
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Carpe Diem
Taki mam ten brzuch właśnie do przodu na maxa. Piłka wyskoczyła
Właśnie zaliczyłam pierwszy prysznic na "swoim" Jejku, jaka cudowna błogość
Ja się zastanawiam, czy doczekam wtorkowej wizyty 9.04.
- ilonah
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 5
Ja też już w piątek myślałam, że poród tuż tuż i dalej z malutką w brzuszku chodzę także różnie to bywa
- agat
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Magdalena9t
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Mi zaraz nogi odpadną, trochę (znaczy dużo) dziś poprasowałam ,przynajmniej gotowe, ale za to padam
- Magdalena9t
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- agat
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Choć jak wszystkie nasze dzieci będą czekać na koniec zimy to wszystkie po 20-tym urodzimy
Alleeeee mnie zgaga męczy :/