BezpiecznaCiaza112023

Mamy Kwietniowe 2013

11 lata 7 miesiąc temu #724550 przez Dave
w knncu pelny relaks. soczek, Mlody w wozku spi a ja sobie w restauracji odpoczywam. Maja z tata na basenie.

kaikai - super rozpiska:-)

wybaczcie ze nie odpisuje,ale klikanie z tel srednio lubie,chyba ze krociutko.

kurde ide pospacerowac,bo cos muzyke podkrecili i jakies dzieciaki szaleja.

Aniołek - tak maleńki i tak ważny!

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 7 miesiąc temu #724554 przez agat
Kaikai świetna rozpiska :) To, co wyczytałam i zaplanowałam współgra z tym, co piszesz. Tylko ten gluten na razie mnie przeraża, bo będę musiała codziennie trochę mleka odciągać, by młodemu podać.

11 lata 7 miesiąc temu #724599 przez creatura
Cześć Dziewczyny :)

Zanim nadrobię, to mam szybkie pytanie do mamy, która podawała, żelazo, bo jej dzidziuś miał anemię. Anafora, to Ty? :blink: Przy jakiej hemoglobinie dostaliście żelazo. Lekarka kazała nam zrobić profilaktyczną morfologię, bo jeszcze nigdy Leoś nie miał i hemoglobina wyszła 10.6 - w laboratorium powiedzieli, że norma od 10.1 - 12.

11 lata 7 miesiąc temu #724611 przez anafora21
Creatura- nie to nie ja. Ja miałam anemie po porodzie i tak mi zostało ale Dominik nie miał na szczęście:)

11 lata 7 miesiąc temu #724661 przez Azja
Creatura moj Jasiek mial anemie, zaraz poszukam wyników i napisze

Kaikai niezla rozpiska, przyda sie napewno :)

11 lata 7 miesiąc temu #724692 przez anafora21
Dominik w ogóle nie chce zasypiać. od 19 staram sie go uspic i nic!! o 19 zasna i pospał 20 min. Już naprawdę nie wiem co robić.

11 lata 7 miesiąc temu #724696 przez Azja
Creatura hemoglobine mial 10,8 norma od 10 do 18, ale mial obnizone erytrocyty i hematokryt, za miesiac spadla mu do 9,7 i tez mial niskie erytrocyty i ten hematokryt, na kolejnym badaniu po miesiacu hemoglobina 11,2 i erytrocyty i hematokryt w normie, przez pierwszy misiac nie bylo widac poprawy bo nie chcial pic tego zelaza bo rozrabiaam mu z woda bo nie moglam mleka sciagac,a pozniej jak juz z mleczkiem dostawal to ladnie pil i odrazu poprawa, lek nazywal sie Actiferol dawka 15.

11 lata 7 miesiąc temu #724805 przez Dave
dobranoc:-)

Aniołek - tak maleńki i tak ważny!

11 lata 7 miesiąc temu #724862 przez Magdalena9t
Dzień dobry :)
Kaikai dzięki za cenne rady, :blink: masz rację z tym bananem,lepiej zacząć od warzywek :)

11 lata 7 miesiąc temu #724888 przez kaikai
Witam

Dobrze ze przyda sie Wam to co napisalam. Macie jeszcze duzo czasu ale to juz kazda zdecyduje kiedy.

Ja slyszalam ze gdy dziecko ma anemie to pokarm matki ma za malo zelaza i nie wystarcza, ale nie chce niczego sugerowac bo to czytalam ze dotyczy dzieci po 6 miesiacu i dlatego podaje sie juz mleko nastepne. Warto zapytac sie lekarza.

My dzis wyjezdzamy na 12 dni, ale mam pakowania az juz mi sie nie chce.

11 lata 7 miesiąc temu #724898 przez ilonah
Dzień dobry

Kaikai dziękuje, przyda się to co napisałaś :)
U nas nocka znów z częstymi pobudkami :(
Dziś mamy kolejne szczepienie, ciekawa jestem ile Emilka już waży, mi wydaje się, że ostatnio troszkę dużo przybrała i grubasek się z niej robi :silly: ale to wszystko na moim mleczku tylko, więc się nie przejmuje widocznie tego potrzebuje. Słyszałam, że dziecko karmione piersią nie można przekarmić i tego się trzymam :)

11 lata 7 miesiąc temu #724918 przez creatura
Hej :)

Azja, dzięki za info :side: Dzwoniłam rano do lekarki i anemii na szczęście nie ma, bo wszystkie parametry w normie i taka hemoglobina dla 3-4 miesięcznego dziecka też w normie. Uff.... :S

Kaikai, świetny schemat :blink: Jakiego tłuszczu używasz do warzyw? Najlepiej podaj proszę nazwę masła/oleju :silly:
Co do tego glutenu to wczoraj mi doc powiedziała, że po 3-4 dniach podawania z mlekiem, jeśli nic się nie dzieje, można mieszać z jakimś warzywem, tylko kaszka lub kleik muszą być wcześniej ugotowane na wodzie.
Mamy, które karmią piersią powinny podawać wszystkie nowości po karmieniu piersią, nie zamiast lub przed, żeby utrzymać laktację.

Niedawno padł temat noszenia dzieci przodem do świata. Pozwolę sobie zabrać głos :silly: , jako, że dowiedziałam się co nieco na ten temat ;) Wybraliśmy się jednak z Leosiem na warsztaty do fizjoterapeutki na temat wspierania prawidłowego rozwoju. I nosić przodem do świata jak najbardziej można, tylko trzeba pilnować, żeby dziecko nie siedziało, tylko miało zaokrąglony kręgosłup, czyli opierało się o naszą klatkę piersiową lub pochylało do przodu. Wiem, jak dziwnie może zabrzmieć to pochylanie, ale pozycja ta, tzw. samolot świetnie rozwija mięśnie karku. Przy takim noszeniu nóżki są zgięte w kolankach, nie na szeroką żabkę. Jak mi się uda przegrać foto z aparatu (jestem teraz u rodziców i nie wiem czy mają czytnik takich grubych kart) to wstawię, jak to powinno wyglądać. Babeczka nawet powiedziała, że dzieciom ciekawym świata można zrobić pozycję półleżącą w gondoli lub spacerówce, jeśli odmawiają jeżdżenia na leżąco. I nie ma już potrzeby asekurowania główki, bo jeśli dziecko trzyma już sztywno, to ma samo to ćwiczyć. Ogólnie warsztaty były świetne, szczególnie dla rodziców laików :silly: i skupiały się głównie na tym , jak podczas codziennych czynności i zabawy pomagać w prawidłowym rozwoju.

Wczoraj byliśmy na drugim szczepieniu. Leoś waży 6kg, mierzy 68cm , czyli 10 i 97 centyl. I właśnie przez tą rozbieżność zlecili nam badanie krwi. Przybiera prawidłowo, a długą i chuda sylwetką ma po chrzestnych, bo obydwoje całe życie tacy są :woohoo:

Wspaniałej zabawy życzę wszystkim urlopowiczom :lol:

11 lata 7 miesiąc temu #724922 przez creatura
Ilonka, tylko się cieszyć, że Emilka świetnie przybiera. Mleczkiem z piersi ani nie przekarmisz, ani nie utuczysz trwale ;) :woohoo:

11 lata 7 miesiąc temu #725056 przez ilonah
Hello, my już po szczepieniu, nie było tak źle jak się obawiałam. Emilcia troszeczkę popłakała ale zaraz się sama uspokoiła i nawet gadała coś jak wychodziłyśmy z przychodni :) Teraz grzecznie śpiocha. Aha i waży 6900g :kiss:

11 lata 7 miesiąc temu #725069 przez kaikai
Creatura ja uzywam masla Oseleczka gorska mini. Wazne zeby to bylo maslo nie margaryna i nie roslinne. Teraz chce kupic olej rzepakowy dobrej jakosci bo slyszalam ze tez jest bardzo dobry dla dzieci. Taki artykul czytalam babyonline.pl/niemowle_rozszerzanie_diet...ul,5976.html?print=1

W sklepie widzialam takie oleje rzepakowe ok 30 zl kosztuje to pewnie taki. Nie przyjzalam sie dokladnie jak wybiore jakis i kupie to dam znac.

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka