- Otrzymane podziękowania: 5
- /
- /
- /
- /
- /
- Mamy Kwietniowe 2013
Mamy Kwietniowe 2013
- ilonah
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- agat
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Otrzymane podziękowania: 23

Dziś do południa był strasznie marudny, bo nie miał drzemki, nie chciał ani spać, ani jeść, ani się bawić... Później już było lepiej.
Od środy w biedronce będą jakieś rzeczy dla dzieciaczków, ja mam zamiar upolować torbę, o ile będzie fajna.
Powiedzcie mi, wprowadzacie już gluten?
- Dave
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Carpe Diem
- Otrzymane podziękowania: 43
ja tylko wpadam sie przywitac,ale brak czasu na kglik:-)
buzka
- Magdalena9t
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Otrzymane podziękowania: 33

Tomuś wieczorem strasznie marudny był(ogólnie mało w dzień spał

Zrobiłam dziś ten skalpel , niestety niedokładnie( za późna godzina, jutro muszę wcześniej zacząć

Agat, ja po 4 miesiącu planuję najpierw bananka wypróbować, i wtedy co tydzień coś innego

- ilonah
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Otrzymane podziękowania: 5
Nocka ciężka znowu

Ja zamierzam wprowadzać nowe rzeczy do jedzenia Emilce jak będzie miała skończone 5 miesięcy tak jak jest w tej rozpisce z paczki of HIPPA. No i będę zaczynała od warzyw, żeby się mała od razu do słodkich owoców nie przyzwycziła gdyż mogła by później nie chcieć warzyw.
Miłego dnia kobietki
- Dave
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Carpe Diem
- Otrzymane podziękowania: 43
8.30 a dzieciaki jeszcze spia. i znow plan wczesnego uderzenia na basen legl w gruzach.
ja to musze sie doszkolic w dieciem maluchow,ale gluten to chyba od ok 6miesiaca byl?
ja to zaczynam standardowo: marchewka, jablko, dynia, ziemniaczek itd.
ocho, ksiaze szczerzy mordke do mnie:-)
p.s. za oknami szarosci dzis i zimno:-(
- agat
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
U nas nocka znośna, teraz młody robi fikołki na macie. Pochmurno dziś, chłodniej. No i dobrze, trochę oddechu się przyda.
- Azja
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Otrzymane podziękowania: 29
ja rozszerzenie diety tez zaczne od warzyw i owoców, pewnie na pierwszy ogien pojdzie marchewka i jablko zobaczymy jak mlody bedzie reagowal

u nas nocka ok, teraz mlody ma pierwsza drzemke, jak wstanie to pojdziemy na spacerek, u nas ladna pogoda slonko swieci ale patelni jak ostatnio nie ma, na wieczór maja byc burze- no ciekawe czy w koncu popada ??
- Magdalena9t
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

U nas nocka ciężka (dawno takiej nie było) Jak Tomuś zasnął o 21.30 to pobudka o 0.30 i jakoś o 3.30 , i o 7.0 troszkę jeszcze pospał do 9 i teraz na macie się przekręca

W sumie macie rację,może najpierw zacznę od marchewki a później bananka

Deszczowo u nas , ale coś się przejaśnia myślę ,że spacerek zaliczymy

- kaikai
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Mój skarbek :)06.04.2013
teraz nie mam jak ale pozniej napisze wam o rozszerzaniu diety bo widze ze praktycznie zadna z was nic nie wie a my jestesmy w trakcie. Duzo czytalam i rozmawialam z doradzca zywieniowym.
- Magdalena9t
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- anafora21
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
- Otrzymane podziękowania: 0

Co do rozszerzania diety to z chęcią też się czegoś dowiem. Planowałam zacząć jak wrócimy, ale mały jest taki niespokojny że chyba muszę poczekać.
Kaikai- również czekam na jakieś wiadomości

- agat
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
Przyszlo nosidełko. Na razie Adaś reaguje na nie krzykiem, więc możliwe, że w górach się nie przyda

- kaikai
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

Magda banan to zły pomysł , my zaczynaliśmy od marchewki i inne warzywa, owoce na końcu. Banana jeszcze mój mały nie jadł myślę ze jako owoc lepsze jest jabłuszko, chociaż mojemu nie smakuje, zamiast owoców na razie daje mu soki przecierowe marchew-jabłko 100 ml na dzień.
Dzieciom karmionych piersią rozszerza się dietę po 5 miesiącu zaczynamy od dodania kleiku ryżowego do mleka mamy tak ok 1 łyżeczkę na pierwszy raz obserwujemy kupki, czy wysypki nie ma i zachowanie. Po 3-4 dniach jak wszystko ok możemy już trochę więcej dodawać kleiku , np na noc wtedy ładnie dzidziuś śpi . Ja robię na 120ml mleka 3 miarki takie od mm .
Następnie podajemy marchewkę, ugotowana w malej ilości wody bez masła czy oliwy.Zróbcie marchewkę same nie dawajcie tej ze słoiczka bo ona ma dodatek soku jabłkowego żeby słodka była i dziecku smakowała . To samo z reszta warzyw , najpierw same róbcie a gdy maluch nauczy się jeść z łyżeczki i pozna wszystkie smaki to wtedy słoiczki można kupować jak się chce.
Gdy marchewka nie uczuli przez 3-4 dni, dodajemy ziemniaczka już można z dodatkiem tłuszczu(masło, oliwa). Po 3-4 dniach dodajemy kolejne warzywo ja robiłam marchewka z brokułem, kolejne 3-4 dni marchewka z cukinia, następnie marchewka-ziemniak-pietruszka, marchewka-pietruszka-ryz.
Dawid na początku zjadał 1,2 łyżeczki , więcej na śliniaczku było i jego buzi:) teraz zjada po 130 ml i już mało wypluwa .
Gluten- karmienie piersią, wprowadza się po 4 miesiącu do końca 6 miesiąca, mleko matki ma wtedy najlepsze działanie ochronne. Podaje się codziennie początkowo do mleka matki 2-3g na 100ml.
Karmienie mm gluten wprowadzamy po 5 miesiącu przez 3 miesiące.
Na początku tak jak pisałam Dawid zjadał bardzo mało marchewki, miałam dużo problemów i stresu z tym żeby jakoś wcisnąć marchewkę i żeby potem mleko wypił. Całkowicie rozregulowały mu się pory karmienia , denerwowałam się ze nie chce pic mleka, nie wiedziałam kiedy jest głodny bo odpychał butelkę i płakał. Soczków i owoców wcale nie dawałam bo wolałam żeby ładnie zjadł kolacje niż dwa trzy łyki picia.
Także to nie jest takie łatwe .
Doradzca mi pomagał i regulowaliśmy od nowa pory posiłków żeby Dawid nie był głodny.
Dużo tez mi pomogły dziewczyny z lutego

Wyglądało to tak:
Po obudzeniu 6-7 mleko 120 ml-150 ml
10-11 mleko 120 ml
14-15 mleko 120 ml
16-17 trochę marchewki 2-3 łyżeczki
19-20 mleko 150ml po kąpieli
23-24 mleko z kleikiem 120ml+ 3 łyżeczki
Teraz gdy Dawid zjada cale porcje obiadku :
Po obudzeniu 6-7 120-150 ml mleko
10-11 mleko 120ml
14-15 obiadek ok 130 ml
16-17 soczek do 100 ml
19-20 mleko 150 ml po kąpieli
23-24 mleko + kleik ryżowy
- kaikai
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-