BezpiecznaCiaza112023

Mamy Kwietniowe 2013

11 lata 2 miesiąc temu #764967 przez agat
U mnie kaszka też łyżeczką, wcześniej była kaszka jaglana z soczkiem z butelki.
Młody poszedł z tatusiem na spacer, dotleni się to może lepiej będzie mu się spało.

Przy okazji pisania o akrobacjach i przekręcaniu się maluchów zapomniałam zapytać, jak jest u Was ze zmianą pieluchy? Adaś robi mostki, przewroty, nogi na przemian prostuje jak struny lub bierze do buzi. Po operacji założenia pieluchy (co u nas wiąże się też z aplikacją maści na rankę) czasami jestem cała spocona :P

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 2 miesiąc temu #765001 przez Dave
Młodziak śpi. Już był ledwo żywy, ale musiał czekać aż wykąpię Maję i biedak strasznie się spłakał.

Jeszcze Maja do spania i luzik. Kolejny odhaczony dzień.

Aniołek - tak maleńki i tak ważny!

11 lata 2 miesiąc temu #765040 przez Dave
ok. idę się poruszać. Dzieciaki śpią :laugh:

11 lata 2 miesiąc temu #765096 przez Dave
Poćwiczone.

Tak przy okazji - najlepsze życzenia dla naszych najlepszych forumowych belferek :kiss: :kiss: :kiss: :kiss: :kiss:

11 lata 2 miesiąc temu #765169 przez creatura
Składam najlepsze życzenia ciału pedagogicznemu i jednocześnie dziękuję za te już złożone :kiss:

U nas zmiana pieluchy idzie w miarę bezboleśnie, ale za to ubieranie po zabiegach kapielowo-pielęgnacyjnych odbywa się w siadzie podpartym bocznie lub w powietrzu, bo na tak długie leżenie na wznak Leosiowi już brakuje cierpliwości. :S Po nocce przebieramy się też na kolanach u mamy, bo przewijak jest tolerowany tylko do zmiany pieluszek :silly:

Ilonka, jak Emilka po wizycie?

Dziewczyny piekłyście tu kiedyś tartę z białą czekoladą, czy mogę ponownie prosić o linka? :lol:

11 lata 2 miesiąc temu #765170 przez Dave
Mateo mi sie ciut wybudzil. mam nadzieje ze zasnie.

dzis simy wszyscy w sypialni. nie chce mi sie ich przenosic. mam nadzieje,ze nocka bedziespokn!jna.

11 lata 2 miesiąc temu #765175 przez Azja
Pauluska ja kaszke podaje butelka, a wczesniej dawalm lyzeczka bo nie chcial butelki, ale mu sie odmienilo i teraz jak widzi butle to robi dziubek i oczy mu z orbit wychodza,a jak sie zabierze to ryk odrazu :)

a przy zakladaniu pieluchu to tez u nas akrobacje pierwsza klasa, stanie na glowie itp wygibasy :)wczensiej mial faze na rozciapirzanie paluszków jak mu rekaw wkladalam, albo przytrzymywanie rekawa jak reka byla w polowie ale ta faza tez minela :)

Jasiek dzis zaszalal ze spaniem 3 drzemki a jedna nawet 1,5 godz :cheer: niezle jak na niego bo tak to max 40 minut

11 lata 2 miesiąc temu - 11 lata 2 miesiąc temu #765185 przez Suzi
Ze spaniem to Miki chyba nie miał sobie równych dziś, spał 3 razy w ciągu dnia, raz- godzinę i dwa razy po DWIE GODZINY z czego jedna "dwójka" na dworze, spacerowalam blisko 3 godz, myslałam ze mi nogi......no wiecie co... :silly: :ohmy: :ohmy: :ohmy:
No szok szoków :ohmy: , na noc usnął po 22....no ale uzasadnione, moze to przez ten katar?
Fragment ciala ped.( czyli ja) :silly: dziekuje za życzenia :lol:

Co do wygibasów przy przewijaniu/ ubieraniu to u nas dodatkowo jest to sport siłowy, bo Mikuś oprócz wyginania się na wszystkie strony, łapania od wewnątrz rękawków oraz kopania mnie w brzuch i po piersiach ( musze czesto stawac z boku przewijaka i zachodzić go z boku, bo po prostu jest niebezpieczny :huh: ) zakłada jeszcze "Nelsona" nozkami na rękę, unieruchamiając ją jak w kleszczach i trzeba rękę raz po raz wyrywać z tych "kleszczy" zeby moc dokonczyć dzieła, ufffff :S
Niejednokrotnie tuź po zdjęciu pieluszki tylko czyha, zeby mnie i wszystko wokół obsiusiać :P i nierzadko wygląda to tak jak łapanie czynnego weża straźackiego, bo Miki sie pręży i wije siusiając w sposob niekontrolowany a np. Do tego jednocześnie ulewa, wiec zazwyczaj nie wiem w pierwszej chwili co łapać i efektem tego jest Miki do przebrania, ja do przebrania, przewijak do przebrania i okolica do posprzątania :P :silly: :blink: ufff
No i niech mi ktos to jeszcze raz porówna do zabawy laleczką którą tak fajnie sięvubiera i przebiera.........

Kaszka-u nas łyżeczką :woohoo:

11 lata 2 miesiąc temu #765212 przez Magdalena9t
Dzień dobry :)
nie wiem co się z mym synem dzieje,że nie chce spać w dzień :( czy raczej nie może usnąć..
Byliśmy na spacerku , śpiewam mu cały czas, bujam jest ziewanie marudzenie a sen nie nadchodzi :dry: do tego jakieś złośliwe kopanie wózka z poważną miną, i wymachiwanie nóżkami na wszystkie strony.. Musiałam go ululać,żeby sobie chociaż tą godzinkę pospał. :cheer:

Na razie jeszcze śpi po porannym karmieniu, a ja szybko ogarniam się bo później nie będzie czasu, znając życie.

Wstyd się przyznać,ale u nas jeszcze nie było kaszki :blush: :dry: najwyższy czas to zmienić :blink:

Dzwoniłam wczoraj do Zusu zapytać,się czy mój wniosek o roczny macierzyński dotarł i wyobraźcie sobie ,że jeszcze nie. A byłam u pracodawcy na początku września, :ohmy: :ohmy: :ohmy: :ohmy:
Już kolejny raz taka sytuacja u mnie, tak mną telepie, taką mam ochotę szefowej nagadać, ale muszę się jakoś opanować, no szlag mnie trafia :angry: :angry: :ohmy:

11 lata 2 miesiąc temu #765221 przez agat
Creo proszzzzz:

Tarta z owocami lata i musem z białej czekolady

Składniki na spód:

- 150 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko

Składniki na spód szybko zagnieść, włożyć do lodówki i schłodzić co najmniej 30 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty z wyjmowanym dnem, wysmarowanej wcześniej masłem (o średnicy 23 cm). Nakłuć widelcem. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi bądź fasolą. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Piec około 15 minut, następnie zdjąć papier z obciążeniem i piec kolejne 10 minut. Wystudzić.

Składniki na mus:

- 200 g białej czekolady
- 150 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
- 150 g mascarpone

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Kremówkę ubić mikserem na sztywno. W osobnym naczyniu zmiksować mascarpone z przestudzoną białą czekoladą. Dodać ubitą kremówkę i delikatnie wymieszać łyżką. Mus wyłożyć na wystudzony spód. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem udekorować owocami lata (u mnie poziomki, drobne truskawki i jagody).

Smacznego! :)

Zbieram się na szczepienie z młodym.

11 lata 2 miesiąc temu #765231 przez kaikai
Hej

my dzis tez mamy szczepionke o 14

Jak Was czytam o tych wigibasach to tak samo u mojego Dawida i te kopanie,do tego ostatnio lapkami bije wszystko co sie da a najczesciej mame. Wczoraj jak mnie zlapal za wlosy,a zwiazane mialam, myslalam ze padne.

11 lata 2 miesiąc temu #765233 przez Magdalena9t
U nas z przebieraniem pampka tak samo jak u Agat,wygibasy, mostki,kopanie nóżkami,szarpanie za włosy też się zdarza, :side: :side:
do tego nie lubi się ubierać, zawsze jest marudzenie :cheer:

11 lata 2 miesiąc temu #765285 przez Dave
Dzień dobry!

To ja się wybiję, u nas zmiana pampka idzie fajnie. Czasem są takie wygibasy, ale nie narzekam. Ubieranie się to już większa gimnastyka, łapanie rękawków w środku itp. Ale w sumie też nie jest źle.

Młodziak zjadł kaszkę i poszedł na drzemkę.

Mgła dziś taka, że do sąsiada nie widać. Fuj, taki zgniły czas. Blllleeeee.......

Wczoraj dostałam pakę ciuszków od koleżanki, Młody na jakiś czas ubrany :side: :side:

11 lata 2 miesiąc temu - 11 lata 2 miesiąc temu #765373 przez agat
Buziaczki dla półrocznego przystojniaka Antosia :* :* :* :*

Wróciliśmy ze szczepienia, szybko i sprawnie poszło, młody nawet nie stęknął przy wkłuciu :) 7400g waży i 71cm mierzy - chudy i wysoki szczupak będzie :)

Teraz śpi w foteliku na balkonie, bo zasnął mi w samochodzie, rundkę po mieście jeszcze zrobiłam, żeby chwilę podrzemał. Niedługo pewnie się obudzi i podamy kaszkę :)
Pediatra powiedziała, że powoli mogę żelazo spróbować odstawić, bo wyniki (tydzień temu w szpitalu robione) są ciut lepsze i zupki z mięskiem powinny pomóc lepiej niż sztuczne żelazo. Także jeszcze z tydzień pobierzemy i odstawimy.

11 lata 2 miesiąc temu - 11 lata 2 miesiąc temu #765424 przez ilonah
Dzień dobry

Już dwa razy zabierałam się, żeby do Was napisać ale ciągle mi coś przeszkadzało ;) Dziś Emilka czuje się już lepiej, tak mi się wydaje, bo nie ma już temperaturki ale nadal nosek zatkany :( . Lekarka stwierdziła, że to coś wirusowego i dała jakieś leki na przeziębienie. Ale dziś rano pojawiła jej się delikatna wysypka na brzuszku i pleckach i zastanawiam się czy to po lekach czy po jedzonku, bo dałam jej wczoraj obiadkowy słoiczek którego nie jadła a sprawdziłam, że w składzie ma skrobie kukurydzianą i mąke kukurydzianą a chyba Suzi pisała coś, że kukurydza może uczulać tak Suzi?
Emilka mimo przeziębienia ładnie nocki przesypia z tradycyjnymi dwiema pobudkami na jedzoko. Odnośnie wygibasów podczas zmiany pieluszki to i u nas są, ale takie delikatne, zawsze daje Emilce wtedy jakąś zabawkę i ona odwraca jej uwagę :silly: Ja Emiśke przebieram i ubieram na kocyku na podłodze bo tak jest dla mnie bezpieczniej a przewijak sprawdza się u nas tylko podczas kąpieli w łazience.
Chciałam wyjść dziś z Emisią na spacerek bo wczoraj nie byłyśmy a tu nic z tego bo pada :(

Creaturka tarta z owocami lata jest pyyyyyyyszna, słodka ale genialna i robi się ją raz dwa :lol:

Dużo buziaków dla Antosia :kiss:

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka