BezpiecznaCiaza112023

Mamusie MAJ 2013

11 lata 8 miesiąc temu #635528 przez moniaaak
Co do leków, to ja nie biorę nic prócz nieśmiertelnego Folika, trochę brałam Urosept, bo coś tam było z nerkami.
Raz wzięłam Nospę, ale miałam już taki ból brzucha, że mnie skręcało.

Ostatnio narzekałam na złe samopoczucie i chyba odkryłam przyczynę... Kupiłam sobie jakiś czas temu witaminy. Miałam taki okres, że słabiej jadłam, to chciałam się wspomóc. I wiecie, że to chyba od tego?
Wczoraj już ich nie wzięłam i po południu było mi dużo lepiej, dziś też już wstałam i mam jakąś energię....

tysiaaak trzymaj się Słońce i informuj na bieżąco:)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 8 miesiąc temu #635531 przez Alex_87
Z tego co ja wiem, to po prostu musisz urodzić dziecko przed zakończeniem umowy i już Cię obejmuję zasiłek macierzyński, a do sierpnia się wyrobisz napewno :D

Kurcze dziewczyny naprawdę jeszcze nie uchwalono tej ustawy z rocznym macierzyńskim?
Taki dym był o tym macierzyńskim w marcu, że myślałam, że już na 100% jest wszystko ustalone. No ale co się dziwić, to jest Polska właśnie, tu najpierw trąbią o zmianach, media wszystko nakręcą, a potem się okazuje, że jeszcze coś nie uchwalone, nie podpisane i nikt nie wie o co kaman :angry:

11 lata 8 miesiąc temu #635537 przez Gabi31
Dziewczyny zaczełam się wgłębiac w temat i na temat tego rocznego urlopu w necie na " powaznych" stronach nie ma kompletnie nic. Wszędzie napisane , że szczegóły po wejściu ustawy czyli we wrzesniu. nie pozostaje nic innego jak czekac cierpliwie...
Przesledziłam fora prawnicze, pelno pytań tego rodzaju , bez odpowiedzi niestety, najpewniejszy zatem chyba bedzie telefon do ZUSU, ale pewnie powiedza ze na razie jest projekt, a szczegoly pozniej....

11 lata 8 miesiąc temu #635543 przez Gabi31
Alex_87 napisał:

Z tego co ja wiem, to po prostu musisz urodzić dziecko przed zakończeniem umowy i już Cię obejmuję zasiłek macierzyński, a do sierpnia się wyrobisz napewno :D

Kurcze dziewczyny naprawdę jeszcze nie uchwalono tej ustawy z rocznym macierzyńskim?
Taki dym był o tym macierzyńskim w marcu, że myślałam, że już na 100% jest wszystko ustalone. No ale co się dziwić, to jest Polska właśnie, tu najpierw trąbią o zmianach, media wszystko nakręcą, a potem się okazuje, że jeszcze coś nie uchwalone, nie podpisane i nikt nie wie o co kaman :angry:

Ustalone jest, że wejdzie we wrzesniu, stad całe zamieszanie bo szczegolów brak i pozostaje nam cierpliwie czekac, u mnie w pracy powiedzieli ze po wejsciu ustawy beda dzwonic do wszystkich mamusiek na macierzynskim, bo bedzie nas troche i pytac czy chcemy roczny, tyle dobrego:)

11 lata 8 miesiąc temu #635545 przez Alex_87
Gabi powiem Ci, że telefon do Zusu może jeszcze bardziej namieszać ;) ja mam od 3 miesięcy z nimi przejścia i Panie tam urzędujące nigdy nie udzieliły mi konkretnej informacji, mówiły tylko trzeba czekać na pismo z poczty blabla.

11 lata 8 miesiąc temu #635549 przez lania
Gabi31 napisał:

najpewniejszy zatem chyba bedzie telefon do ZUSU, ale pewnie powiedza ze na razie jest projekt, a szczegoly pozniej....

też mi się tak wydaje, trudno, żeby się wypowiadali na temat nieistniejącej jeszcze ustawy, a raczej nie wprowadzonej w życie... poczekam, a dziś napiszę podanko do mojego dyrektora, ale przekażę je przez kogoś, bo wizyty w jego gabinecie (z podaniami) kończą się dla mnie płaczem...teraz nie będę ryzykować :angry:

11 lata 8 miesiąc temu #635553 przez moniaaak
Gabi31 właśnie nigdzie nie ma, mój brat był też zdziwiony, bo skoro media o tym trąbią, ludzie się nastawiają to chociaż projekt powinien być. A ty nic.

Może w czerwcu coś się wyklaruje. Podejrzewam, że ZUS wcale nie będzie lepiej poinformowany..

11 lata 8 miesiąc temu #635559 przez moniaaak
A propo ZUSu- podpatrzone gdzieś na fb :

Karol i Hela spędzają powtórny miodowy miesiąc, na uczczenie 40-tej
rocznicy ślubu. Lecą sobie do Australii.

Nagle głos pilota : -
Drodzy pasażerowie, silniki odmówiły posłuszeństwa. Możemy lądować
awaryjnie na wyspie przed nami, ale prawdopodobieństwo że ktoś nas
odnajdzie jest równe zeru. Dziękujemy za wyrozumiałość.

Karol drapie sie w głowę i mówi do Heli:
- Kochanie opłaciłaś rachunki za mieszkanie?
- Tak najmilszy, uregulowałam tuz przed wyjazdem.
- A za telefony ?
- Też zapłaciłam najdroższy.
Karol myśli, myśli, myśli...
- A ZUSy nasze popłaciłaś ?
- O Boże, kochanie na śmierć zapomniałam! Och dowalą nam karę!

Karol całuję ja tak jak nie całował od lat 30tu, śmieje się, wrzeszczy jak wariat:
- Przeżyjemy! Znajdą nas! Te skur***** znajdą nas, nawet na końcu świata

11 lata 8 miesiąc temu #635565 przez tweety
aleksiaa88 - kolka sa pompowane

11 lata 8 miesiąc temu #635566 przez Sysia
Hejo !

Lania z tego co ja sie orientowałam ( ale nie wiem czy to prawda ) to po skończeniu umowy ZUS przestaje płacić,dla tego warto pogadać z pracodawcą aby przedłużył umowę.
Co do wypłat macierzyńskich z nowych przepisów to dzoniłam do ZUS-u no i jeszcze nic nie wiadomo więc cały czas obejmują stare zasady czyli 6miesiący 100% i koniec jeśli coś wejdzie to we wrześniu ale w tedy już nie będziemy miały wyboru bo juz będziemy w trakcie wiec bedziemy mogly albo isc do pracy albo wziąśc 60%- tak mi mówili w ZUS-ie ...

Tysiak trzymaj się !!

Lalka gratuluję córeczki :).

Dziewczynki piękne fotki dodałyście ślicznie wyglądacie,ładne macie wózeczki dla maluszków i w ogóle :D ...

Ja byłam wczoraj u gin. moja mała waży 3kg jest ułożona główką w dół wiec nic tylko czekać,ale jeśli nie urodzę to mam przyjść na wizytę 8 maja... mam zamiar pokochać się w końcu z mężem to może coś ruszy tą moją kruszyne :P ...

Miłego dnia :*

11 lata 8 miesiąc temu #635577 przez tweety
No to chyba sie ogranicze z ta nospa. ale ja mam spiety brzuch prawie caly czas, tylko nospa mi na to pomaga. wierze ze Pani doktor nie kazalaby brac jakby bylo zagrozenie. nie wiem... tymczasem wspomagam to magnezem...

11 lata 8 miesiąc temu - 11 lata 8 miesiąc temu #635582 przez munnecabrava
Nie chcę nikogo straszyć, ale mussz doczytać czy w przypadku umowy na czas określony pracodawca ma obowiązek zatrudniania cię tylko do końca trwania urlopu macierzyńskiego. Nie wiem jak to jest w przypadku przedłużanego urlopu.. Kiedyś było tak, że mógł zwolnić dlatego kobiety którym kończył się urlop macierzyński zmieniały sobie umowe tzn wymiar godzin np na 3/4 etatu. wtedy przez kolejny rok były bezpieczne .

kurcze ale nie bądź pesymistką, pracujesz długo, to chyba normalne że zatrudniając kobiety trzeba się z tym liczyć.

Ato moja owadowa impresja :P

Jak wstawić obrazek:(:(

11 lata 8 miesiąc temu #635583 przez tweety
jedyne co madrego moge dodac do wywodu o macierzynskim jest to, ze zakontraktowali w budzecie na 2013 rok pieniazki na te nasze roczne urlopy. i mieli tylko tyle stad ten wrzesien i polowa marca. wiec skoro pieniadze za zarezerwowane to jest nadzieja ze uchwala. Oby

11 lata 8 miesiąc temu #635601 przez tweety
tutaj jest wszystko
www.zus.pl/default.asp?p=4&id=431
tylko napisane nie jak dla ludzi, jak to ustawy maja w zwyczaju

ale mysle ze napewno 6 miesiecy masz jak w banku, nawet jak sie skonczy umowa. a co postanowia w nowej ustawie to nie wiadomo. bo moga napisac, ze kobieta ma prawo skorzystac z dodatkowego wychowawczego tylko jest jest zatrudniona. kto ich tam wie. mysle ze trzeba czekac.

11 lata 8 miesiąc temu #635605 przez tweety
munnecabrava - musisz zmiejszyc obrazek. max moze miec 150kB. pewnie wyswietla ci sie taka informacja po dadniu posta. jak obrazek bedzie maly doda go bez problemu

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka