BezpiecznaCiaza112023

Mamusie MAJ 2013

11 lata 9 miesiąc temu #573266 przez moniaaak
Cześć dziewczyny:).

Też się kiedyś zastanawiałam nad wanienką anatomiczną.
Miała już któraś taką? Albo ma jakieś opinie od mam, które używały?
Ciekawa jestem jak ona się sprawdza w praktyce.

Ja mam lekarza jutro. Dziś ostatnie zajęcia ze szkoły rodzenia:(.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 9 miesiąc temu #573307 przez Sysia
JoannaL trzymaj się :) mam nadzieję że będzie wszystko dobrze a na pewno będzie :).Masz bardzo wstydliwego maluszka :).

Lalka chyba możemy sobie podać ręce ja w nocy nie umiem spać w sumie to nie śpię :( okropny ból pleców :( do tego w każdej pozycji nie wygodnie,mała zawsze jest aktywna(z tego to się cieszę) i do tego skurcze w łydkach :(ałaa i dopiero robie sobie drzemki popołudniami w tedy mogę jest tragicznie !!...

Ja już mam na plusie 12kg ledwo wyjdę z domu przejdę kawałek i nogi mam jak z betonu :( ja już chce żeby był mój termin porodu ah :laugh: ...

Miłego dnia :) :kiss:

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #573308 przez DannaJ
JoannaL - trzymaj się :)

ja dziś wybieram się do lekarza, mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze i dowiem się w końcu jak to z moim cukrem (=140 po obciążeniu)

11 lata 9 miesiąc temu #573342 przez lalka
DannaJ norma do 140 jest więc sama jestem ciekawa!!!!daj sprawozdanie!!!ja swoje zdam jutro!!!!

dzisiaj mam wizytę u położnej...trochę się oderwę od siedzenia w domu!!!

11 lata 9 miesiąc temu #573403 przez Alex_87
Tysiak ja też którejś nocy miałam okropne duszności i przyspieszony puls, mierzyłam ciśnienie i było ok. Przez jakiś tydzień miałam wrażenie, że wyskoczy mi serce i podwyższony puls tak do 85 max 95. Ale poczytałam troche i popytałam lekarza i mi powiedziała, że w ciąży zwłaszcza w 3 trymestrze serce pompuje wiecej krwi a my nie jesteśmy do tego przyzwyczajone. Teraz też odczuwam czasem szybsze bicie serca, puls 70-85. Lekarz mi powiedziała, że jak stale będzie się utrzymywał powyżej 100 to wtedy trzeba się martwić a w granicach 60-90 w ciąży to norma. A świeże powietrze pomaga :) ja codziennie spaceruje 15 min wieczorkiem przed snem:)

Kurcze ale się zdenerwowałam, przysłali mi z Zusu pismo, że mój pracodawca będzie kontrolowany, jeszcze przed ciążą byłam na stażu a później jakoś po zatrudnieniu na stałe dowiedziałam się, że jestem w ciąży i chyba się czepiają tego, że krótko pracowałam i poszłam na zwolnienie. Niby szef mówi, że wszystko jest ok i mam się nie denerwować, że od 2013 roku wszystkie dziewczyny które poszły na zwolnienie będą sprawdzać, pewnie chodzi o to że ten dłuższy macierzyński wprowadzili i o fikcyjne zatrudnienia. Ale i tak mi ciśnienie podskoczyło, rozpłakałam się, no tragedia jakaś co te hormony z nami robią :(

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #573438 przez aleksiaa88
Co do wanienki to mąż kupił zwykłą, ale miał ochotę na taką kwadratową co z tyłu było takie coś pochyłe i takie coś na środku i chyba o to w tym chodziło, że tam pupka wchodziła a plecy opierały się o tył- :lol: :laugh: :woohoo: :side: wiem wiem bardzo inteligentnie to wytłumaczyłam.Zobaczyłam ją i wybiłam mu to z głowy nie podobał mi się ten wynalazek. Do zwykłej kupiliśmy gąbkę na spód.
Jakby któraś nie zrozumiała
allegro.pl/prima-baby-hippo-anatomiczna-...wem-i3031993283.html
Jak to mąż dziś mi powiedział przy robieniu obiadu, że Bercik mi mózg wysysa, bo robię to co nie trzeba.

P.S. z opisu wanienki wynika, że jestem blondynką ale w ramach sprostowania wbrew opisowi nie jestem nią :laugh:

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #573470 przez agniesia1604
o Alex_87 a z jakiego miasta jesteś?

Ciekawe czy i mojego pracodawcę to dopadnie:)

Edit: Bo ja też byłam u swojego pracodawcy na stażu 6 miesięcznym a następnie zatrudniona zostałam z dniem 1 października a na L-4 od 2 stycznia.

11 lata 9 miesiąc temu #573494 przez Alex_87
agniesia1604 jestem z okolic Warszawy. Pewnie to tylko formalności, szef ma dostarczyć wszystkie dokumenty związane z moim zatrudnieniem, ale mimo wszystko zdenerwowałam się tym :/ poza tym wysłałam zwolnienie pocztą, jak zazwyczaj to robie i się okazuje, że od czwartku jeszcze nie dotarło, ta nasza poczta brak słów...musze iść do lekarza w czwartek i się spytać czy dają jakąś kopię albo duplikat zwolnienia.

11 lata 9 miesiąc temu #573503 przez moniaaak
Alex_87 jeżeli szef zapewnia Cię, że nie ma się czym przejmować, to nie ma:). Więc się nie stresuj niepotrzebnie. :)
Zwolnienie wysyłasz bezpośrednio do ZUSu czy do miejsca pracy? Jeżeli wysłałaś to zwykłym poleconym to idzie kilka dni(czasami nawet do tygodnia).
Bo u mnie jest tak, że dostarczam je do pracy i już ich w tym głowa, co z tym dalej robią:).

11 lata 9 miesiąc temu #573515 przez Kiniaczek
Alex a ile pracowałaś zanim poszłaś na zwolnienie? Z tego co ja sie orientuje to okres karencji jest jakoś 30 dni !! Niech sie wali ten cały zus naprawde!!!!!!!!!! Będą stresować kobitki w ciąży. Ja na L4 jestem od polowy stycznia więc pewnie i mnie będą chcieli skontrolować! Nic sie nie martw, skoro szef mówi że wszystko ok to tym bardziej się nie stresuj :*

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #573524 przez Kiniaczek

11 lata 9 miesiąc temu #573543 przez agniesia1604
Kopię zwolnienia powinni mieć w przychodni.

Wiecie co, ja ostatnio czytałam że pracodawca ma 7 dni do przedstawienia L-4 ZUSowi jeśli nie dostarczy na czas to pracownikowi mogą obciąć aż 25% zasiłku. Szok.

A teraz jaka wina gdy to pracodawca się spóźni a nie my? W sumie mamy potwierdzenie że oddaliśmy... no ale...ech... szkoda gadać:) Ja swojemu oddaje do rąk własnych następnego dnia:) z tym że też nie biorę potwierdzenia ze oddałam mu L-4. Jednak na tyle mu ufam i szanuję że wierzę w jego prawdziwe intencje:P)

11 lata 9 miesiąc temu #573546 przez agniesia1604
Ja pracowałam od 1 października ale pracodawca zgłosił mnie do ubezpieczenia 17 grudnia a od 2 stycznia na L-4 ... ciekawa jestem czy to zgłoszenie to z winy ZUSu czy mojego pracodawcy i czy nadpłacił zaległości. dowiem się pewnie wtedy gdy nie otrzymam wypłaty z Zusu ...!

11 lata 9 miesiąc temu #573550 przez pauluska
agniesia1604 to możesz mieć problem. W ZUS nie ma czegoś takiego jak ubezpieczenie wstecz jedynie 7 dni czyli jak dzisiaj 26 luty to jedynie do ZUS można zgłosić z datą 20. A z tego co napisałaś nie miałaś ciągłości zatrudnienia 30 dni które jest podstawą do wypłaty świadczenia chorobowego. Ja jestem zatrudniona od 1 stycznia a od 4 marca idę na zwolnienie ciekawe jak czy mi ZUS będzie robił problem.

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #573594 przez Kiniaczek
Pauluska ja mysle że oni będą węszyć wszędzie i u mnie też :/
Ja pracowałam 3 miesiące i potem poszłam na L4...także trzeba się przyszykować na wojne :/

Czytałaś linki które wysłałam apropo tych kontroli?

Tam nawet jest coś takiego że Zus ma prawo anulować umowę jeśli była podpisywana z kobietą ciężarną( jeżeli stwirdzą jakieś nieprawidłowości czytaj jeśli sobie tak umyślą )....i może uznać to za próbę wyłudzenia świadczeń... jakaś masakra !!!!!! Ha i jeszcze lepsze że jak już pobierasz od nich kase to w takiej sytuacji musisz im wszystko oddac!!!! :pinch: :pinch: :pinch: :ohmy: :ohmy: :ohmy: :huh: :huh: :huh: :angry: :angry: :angry: :angry: :angry: :angry:

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka