- /
- /
- /
- /
- /
- Konkurs 44 - Miniaturzystka Jessie Burton
Konkurs 44 - Miniaturzystka Jessie Burton
- Katarzyna
- Autor
- Wylogowany
- Położna
Podaj tytułu książki, którą uwielbiasz.
Napisz min. w 5 zdaniach dlaczego to właśnie ta lektura jest dla Ciebie ważna.
Regulamin Konkursu:
1) Wziąć udział może 1 osoba (1 użytkownik, 1 adres mailowy) i tylko raz w danym konkursie.
2) Mile widziane polubienie poniższych stron na Facebook'u:
www.facebook.com/ZapytajPoloznaPL
www.facebook.com/wydawnictwoliterackie
3) Podaj tytułu książki, którą uwielbiasz.
Napisz min. w 5 zdaniach dlaczego to właśnie ta lektura jest dla Ciebie ważna.
4) Udział w konkursie biorą wpisy zamieszczone w tym wpisie, w dniach 22.01.2015 do 29.01.2015
5) Nagrody trzy książki: "Miniaturzystka" Jessie Burton
Miłość, pożądanie, zdrada i mroczne sekrety bogatych kupców w siedemnastowiecznym Amsterdamie.
Jest październikowe popołudnie 1686 roku, gdy osiemnastoletnia Nella Oortman staje na progu wielkiego domu w bogatej dzielnicy Amsterdamu. Miesiąc wcześniej poślubiła zamożnego kupca, Johannesa Brandta i teraz przybywa, by wprowadzić się do męża. Lecz zamiast niego wita ją mrukliwa i niemiła Marin, siostra Johannesa. Gdy ten w końcu się pojawi, nie poświęci żonie zbyt wiele czasu. Podaruje jej jednak niezwykły prezent: okazałą drewnianą replikę domu, którą umebluje dla niej tajemnicza miniaturzystka. Podziw dla jej zręczności szybko zastąpi lęk, gdyż drobiazgi wyposażenia i figurki przedstawiające domowników nie tylko odsłaniają ich tajemnice, ale i antycypują straszne wydarzenia, które wkrótce staną się ich udziałem. Skąd artystka tyle wie o sekretach rodziny Brandtów? Czyż nie są marionetkami w jej rękach, skoro zna ich przyszłość? I kim jest owa nieuchwytna kobieta?
Pasjonująca powieść Jessie Burton, absolwentki uniwersytetu w Oksfordzie, inspirowana jednym z najcenniejszych zabytków Rijksmuseum i postacią autentycznej Amsterdamki, Petronelli Oortman, przeniesie nas w czasy złotego wieku Holandii, rozkwitu handlu i sztuki i pozwoli zajrzeć w serca postaci, które spoglądają na nas z obrazów Vermeera, Halsa i Rembrandta... Książka, która zrobiła furorę wśród wydawców na Targach Książki we Frankfurcie, ukazuje się w 30 krajach.
Zachwycająca książka. Niewątpliwie spodoba się czytelnikom Dziewczyny z perłą, uważajmy jednak z porównaniami, bo Burton – z jej intuicyjnym wyczuciem kwestii płci, rasy i przynależności klasowej w XVII-wiecznym Amsterdamie – to zupełnie nowy głos. The Guardian
Wspaniała... W każdej dobrej powieści historycznej głównym bohaterem jest miasto; w tym przypadku jest to Amsterdam jego kanałami i kupieckimi składami... Nie brak tu pasjonujących historycznych szczegółów z epoki. Publishers Weekly
Debiut bardzo utalentowanej pisarki... Pod jej piórem ożywiają wnętrza i pejzaże wielkich mistrzów. Burton opisuje złoty wiek miasta zbudowanego na wodzie i czerpiącego swe bogactwo z zamorskiego handlu. By stać się częścią tego świata, kobiety muszą jednak walczyć... Kirkus
Opis książki zaczerpnięty ze strony: www.wydawnictwoliterackie.pl
Zwycięzców ogłosimy 31.01.2015 na forum. Osoby, które wygrają prosimy o kontakt mailowy.
6) Jedno osoba może wziąć udział w konkursie tylko raz.
7) Użytkownik zgłaszający tekst na konkurs musi być jego autorem.
8) Uczestnicy konkursu, którzy złamią zasady konkursu nie będą brani pod uwagę podczas wyboru zwycięzcy.
Polecam: Blog o ciąży, porodzie i macierzyństwie , Dzienniczki dla mam , Organizer Mamy , nowość: Dzienniczek Ciąży
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- bloody_rose
- Wylogowany
- gaworzenie
- Otrzymane podziękowania: 0
Przywraca mi dziecięcą wrażliwość i uważność. Uświadamia, jak dziwny i niezrozumiały jest dla dziecka świat ludzi dorosłych. Uczy, czym są prawdziwa przyjaźń i miłość. Uświadamia, jak wielka spoczywa na nas odpowiedzialność za to, co oswoimy. To elementarz najważniejszych wartości w naszym życiu.
- juzka
- Wylogowany
- gaworzenie
- aneczka 13
- Wylogowany
- gaworzenie
- szósteczka
- Wylogowany
- gadatliwa
- Bóg mnie prowadzi.
- Otrzymane podziękowania: 2
- Ania77
- Wylogowany
- gaworzenie
- SaraDeni
- Wylogowany
- gaworzenie
Autobiografia byłej modelki okazuje się szokująca opowieścią o niezwykłej, bardzo trudnej drodze odkrywania swojego miejsca na ziemi. Ania Golędzinowska przeszła w swoim życiu prawdziwe piekło. Ucieczką do raju miał być wyjazd do Włoch. Obiecywano jej, że będzie gwiazdą mediolańskich agencji mody, a stała się niewolnicą organizacji handlującej kobietami.
Dziś autorka spotyka się z ludźmi na całym świecie i opowiada im całą prawdę o Ani, która wreszcie odnalazła swoje miejsce i wielką MIŁOŚĆ, którą jest Bóg.
WZRUSZAJĄCA HISTORIA, NAPRAWDĘ WARTO PO NIĄ SIĘGNĄĆ.
- izan
- Wylogowany
- gaworzenie
- tereskak
- Wylogowany
- gaworzenie
- rzepkam
- Wylogowany
- gaworzenie
- justyna1
- Wylogowany
- gaworzenie
- Patrycjafilip
- Wylogowany
- gaworzenie
- Ewa Rachela
- Wylogowany
- gaworzenie
Po pierwsze historie. Historie opisane w książce są echem opowieści, które słyszałam od mojego dziadka. Pomimo iż moi przodkowie nie pracowali "na grubie" (mieszkali w całkowicie innym regionie Polski) to wiedli równie trudne życie jak mieszkańcy Śląska. Mój dziadek podobnie jak jeden z bohaterów pracował fizycznie i dojeżdżał rowerem wiele kilometrów do innego miasta. Czytając opisy świniobicia, odpustu czy zwykłego, codziennego życia odżyły we mnie wspomnienia mojej rodziny, na które często machałam ręką. Dziś wiem,że był to duży błąd.
Po drugie język. Uwielbiam Szczepana Twardocha za to co potrafi zrobic z językiem. Zarówno w "Wiecznym Grunwaldzie" gdzie posiłkował się średniowieczną mową jak i w "Drachu", który napisany jest mieszaniną polskiego, niemieckiego i gwary śląskiej. Styl pisarza jest twardy i momentami brutalny, który obezwładnia pewną częśc mojej osobowości- jaką? tego jeszcze nie odgadłam. Wiem tylko, że po lekturze nie ma dnia, żebym o niej nie myślała.
Po trzecie eureka! Odkryłam,że moi przodkowie wpływają na mnie. Że tylko pozornie moje wybory, zachowania i decyzje są tylko moje. Że ktoś już zachowywał się tak jak ja i tak samo był uparty. Że ktoś kto żył wiele lat przede mną " ukształtował" w pewnym sensie mój charakter.
I wreszcie "Drach" jest moją ulubioną książką bo przypomina mi tatę, z którym już nigdy nie porozmawiam. Dlaczego książka przypomina mi ojca? Bo nikt tak jak on nie opowiadał o tym co było. I tak właśnie jest z "Drachem".
- memos
- Wylogowany
- gaworzenie
- Oblicza Rozy
- Wylogowany
- gaworzenie
Aby przewartościować swoje priorytety polecam książkę Julie Cohen "Drogie Maleństwo". Po przeczytaniu coś we mnie drgnęło, chyba przebudziłam się z jakiegoś dziwnego życiowego pędu i dlatego ta powieść jest dla mnie tak ważna. Wielokrotnie spotykałam się w literaturze z tematem dotyczącym niemożności posiadania dziecka. W tej powieści jest on opisany bardzo realistycznie i emocjonalnie, bo małżeństwo, które podjęło wszelkie próby, aby doczekać się własnego potomstwa, godzi się w końcu na to, aby dziecko urodziła im najbliższa przyjaciółka. O surogatkach można mieć różne zdanie, bo to temat dość kontrowersyjny, ale czytając "Drogie Maleństwo" nie sposób ich potępić.
Wiele osób pisze o miłości, którą czuje się do nienarodzonego dziecka, ale to nie zawsze tak jest. Ta miłość przychodzi z czasem, nie pojawia się ot tak, gdy na teście zobaczy się dwie kreski. Trzeba oswoić się z nową sytuacją, zmienić wszystkie dotychczasowe plany.
Mam koleżankę, która borykała się z niemożnością zajścia w ciążę. To był dla niej prawdziwy dramat! Poczucie, że zawiodła jako kobieta, że jest bezwartościowa, niepotrzebna...Męczące badania, leczenie, kolejne rozczarowania. To zachwiało podstawy ich małżeństwa, które wydawało się przez lata prawdziwym ideałem! W końcu zdecydowali się na adopcję...masa papierków do zdobycia, tysiące pytań, które stawiano im tak, jakby podejrzewani byli o chęć zabicia dziecka, a nie stworzenia mu kochającej rodziny...i oczywiście upływający czas.
O przeżyciach Claire i Bena czytałam tak, jakbym znów rozmawiała z moją koleżanką. Ogrom uczuć przenikał mnie tak, że nie mogłam się oderwać do książki. To bardzo mądra i wzruszająca historia o dążeniu do realizacji marzeń, o przyjaźni, miłości i poświęceniu, które trzeba nie raz ponieść, aby osiągnąć szczęście
PS. Przepraszam, trochę się rozpisałam, ale to z emocji