- Otrzymane podziękowania: 76
- /
- /
- /
- /
- /
- MAMUSIE KWIECIEŃ 2012 ;-)
MAMUSIE KWIECIEŃ 2012 ;-)
- nelka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
ale mroźny wiatr jest u mnie chciałam się przejść na spacer do sklepu ale tak mi buźka zmarzła że w drugą stronę teść mnie odwiózł autem do domu, no cóż ciężarnej się nie odmawia:woohoo:
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- szolrak1
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- szolrak1 madzia
- Otrzymane podziękowania: 0
ewelindus biedna ile ty jeszcze tych zastrzyków dostaniesz? mąz mojej siostry jest wczesniakiem urodził się w 7 miesiacu , madry przystojny wysportowany cudowny wysoki człowiek:) bedzie dobrze....... zobaczysz
ja dzisiaj zgrzeszyłam pojechałam z mezem do McDonald's tak mnei zaczał kusic ..... a Bruncio od czasu posilenia skacze jak kazdy facet po fastfoodzie:) to juz ostatni raz:) nast razem nie dam sie kusic
A tak w ogole to jak to jest z tym becikowym? podobno w poniedziałek w gazecie wyborczej były informacje o zmianie przepisów w becikowym i nie kupiłam:/ wiecie kobietki cos o nowych zasadach?? całuski
- ewelinda83
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 1
wyborcza.pl/1,76842,11098918,Becikowe_po_nowemu.html
Mialam tylko i az dwa zastrzyki w odstepie 24 godzin :/
Terminu nie mam jeszcze wyznaczonego ale jestem pod stala kontrola lekarzy. 3 razy w tygodniu Usg i Ktg, jak cos sie zacznie dziac to odrazu skieruja mnie na oddzial.
Mam jednak nadzieje, ze Kinga bedzie jak najdluzej siedziec u mamusi w brzuszku
- nelka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 76
Jednorazowa zapomoga nie przysługuje - jeżeli członkowi rodziny przysługuje za granicą świadczenie z tytułu urodzenia dziecka, chyba że przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego lub dwustronne umowy o zabezpieczeniu społecznym stanowią inaczej.
ewelinda czyli jak narazie podali ci te zastrzyki na wszelki wypadek, to tylko daj nam znać co będzie dalej i niech Kinga poczeka jeszcze te pare tygodni!
a tak przy okazji o k.... jak mało czasu już zostało do porodu
- Elwerka00
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
ewelinda , ja mam rowniez nadzieje,ze Kinga bedzie siedziec u mamusi w brzuszku do czasu az juz bedzie gotowa przyjsc na swiat.3mam kciuki za Ciebie .!
z koleji,ja musze lezec ciagle bo tak zalecil lekarz,to przygnebiajace,bo az plakac mi sie chce,ale wiem,ze musze..
a co do wczesniaczkow,to oczywiste ze lepiej jakby urodzily sie w terminie,donoszone ale teraz medycyna tak poszla do przodu ze naprawde nawet dzieci urodzone w 7 miesiacu maja duza szanse przezycia i sa potem calkowicie zdrowe.. znam tez wiele dziewczyn ktore rodzily wczesniakow,i wcale nie odstaja od reszty rowiesnikow,mozna powiedziec ze niektore sa nawet bardziej inteligentniejsze niz pozostale dzieci .. takze musimy byc dobrej mysli ,dawac malenstwu to co najlepsze jak najlepiej potrafimy ; )
- zora85
- Wylogowany
- pierwsze słowa
Komu katarku? A komu kaszelku? Jestem chorutka. Dostałam przeziębienie od męża w prezencie hihihi.
A jak to jest z tym 1000zł z świadczenia rodzinnego? Bo czytam że limit na osobe w rodzine to 504zł ale to liczą razem z narodzonym dzieckim czy tylko rodziców???
Ja od samego poczatku chodze do gina ale kiedys np.miałam okres co 4 miechy i w razie ciązy na pewno bym zgłosila sie do lekarza pewnie w 2 trymestrze więc uważam to za głupote że koniecznie trzeba mieć wizytę do 10tc. Nie każda miesiączkuje regularnie np.przez zaburzenia hormonalne a co za tym idzie nie zawsze się kapnie że jest w ciąży.
ewelinda, lekarze ,,przeczuwają'' ze nastapi wczesniejszy poród. Wywołany lub nie i dlatego daja leki na szybszy rozwoj plucek kruszynki by mogła przezyć. Bedzie dobrze! Tylko że najlepiej abys jak nadlużej byla w ciąży jeszcze. Trzymam kciuki za was!! Tak sie też chyba robi gdy jest konflikt serologiczny więc nie mysl że jestes odosobnionym przypadkiem. Wszystko się dzieje tak jak powinno
- zora85
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- zora85
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- szolrak1
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- szolrak1 madzia
zabiore sobie takie zaswiadczenie przy nastepnej wizycie u mistrza
nelka w środe byłam w szpitalu na oddziale , codziennnie dostaje zamowione rzeczy z wyprawki, mały tak sie rozpycha i kopie , ze szok... to juz tuz tuz i koniec ciazy ..... jak to zlecialo a w 6 tyg myslałam ze to 9 miesiecy tyle czasu oczekiwania i prosze. Troszke sie boje...
- agata250885
- Wylogowany
- budujemy zdania
Nelka dzięki bardzo. Jadę dziś do polski na wekend bo mam pare spraw do załatwienia więc dowiem się czy przysługuje mi to becikowe.Jak nie w Polsce to postaramy się tutaj cos załatwić. Buziaczki mamunie
- kala321
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
wczorajszy temat na szkole to poród:) rzeczywiście to już niedługo i powitamy nasze skarby na tym świecie;D
mi też coraz ciężej i jak dłużej chodzę lub siedzę to odczuwam kręgosłup na wysokości łopatek i w odcinku lędźwiowym
wczoraj znów posłuchałam serduszka Patryka,a robi Pani położnej zawsze pod górkę,inne dzieci jak ona przyłoży to od razu serduszka słychać,a u mnie zawsze musi słuchać,wczoraj znów się tak schował że dopiero na wysokości przepony znalazła(przez co naciska mi na żołądek i powoduje zgagi u mamusi;P
nie wiem czy jest u Was sklep netto od 13-go mają być akcesoria niemowlęce-to taka informacja jakby któraś chciała;)
miłego dnia:)
- Elwerka00
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
A z tym zaswiadczeniem od lekarza to prawda,nie kazda kobieta ma regularne cykle i jak dowie sie pozniej niz do 10 tc to juz nie ma mozliwosci dostania,troche to niesprawiedliwe..
- agata250885
- Wylogowany
- budujemy zdania
- agata250885
- Wylogowany
- budujemy zdania
sume dla nowej mamy z dzieckiem. czy to prawda i jak to sie zalatwia. No i
jaka to suma?
- Moniq
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
głównym warunkiem dostanioe becikowego od tego roku jest właśnie to zaświadczenie od lekarza,o byciu pod opieką od 10 tyg. nie zbyt to sprawiedliwe.
to dodatkowe 1000zł nie w każdej gminie jest wypłacane, i do tego trzeba mnieć dochody ponieżej 504 na osobę.
z tego co wiem, ot zus kiedyś wypłacał jakieś pieniążki po urodzeniu dziecka ale od kilku lat już tego nie robi.
witaj Agatko wśród nas
ewelinda, jak się dziś czujesz? dobrze że tak często masz wizyty, a te zastrzyki dają gdyby okazało się że jest potrzeba wywołać wcześniej poród; w przypadku hipoplazji trzeba monitorować wielkość maluszka, jego przyrost i "odżywienie" po to że gdyby zaczęło się pogarszać wyciągnąć maluszka na świat i "dokarmić", by mogło prawidłowo się rozwijać. głowa do góry, dobrze że lekarze mają rękęna pulsie. a teraz nasze maluchy są już na tyle duże że nawet jak sięza wcześnie urodzą, to już nie ma dla nich dużego ryzyka