- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- /
- MAMUSIE KWIECIEŃ 2012 ;-)
MAMUSIE KWIECIEŃ 2012 ;-)
- Moniq
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
ja mam ok 10 kg do przodu ale głównie brzuch mi się powiększa, trochę biust a tak biegam w moich przedciążowych dresach, bo leginsy ciążowe i rajstopy już mi się na brzuchu mocno opinają i jest mi niewygodnie-dresiara ze mnie ;D
nelka, ja ostatnio byłam w sklepie z bielizną bo mieli fajną wyprzedaż i jak zobaczyłam siebie w staniku w wielkim lustrze w przymierzalni to aż zaczęłam się głośno smiać, bo w domu nie mam takiego dużego żeby ogarnąć mnie całą-zdziwiły mnie rozmiary mojego brzucha, poza tym jeszcze w sobotę zapinałam się w płaszcz a dziś już nie ;(
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- Elwerka00
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Masaz krocza? Napiszcie cos wiecej o tym
- szolrak1
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- szolrak1 madzia
masaz krocza , do niego w aptece kupuje sie specjalny olejek, masujecie paclem ruchami okreznymi. Po co? aby rozciagnac i przyzwyczaic skóre do procesu rozrostu a mowiac prosciej aby nie pękła samoistnie podczas porodu ale aby wytrzymała. WiAadomo ze to dla skkory niezły szok;]
miłego dnia!! ja niestety przeziebiona leze pod kocem:/ ściskam
- kala321
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
szorlak zdrówka życzę
ja dziś cd piorę i prasuję;D
ten masaż słysząłam,ale nie miałam na niego ochoty i jakoś mnie nie przekonuje
2. Przygotowując się do narodzin dwójki swoich dzieci, masowałam krocze.
– W rezultacie oba porody przebiegły szybko, obyło się bez nacięcia. Uważam, że warto poświęcić kilkanaście minut dziennie, by uniknąć niepotrzebnych komplikacji – przekonuje Dorota, mama Kacpra (5 lat) i Agnieszki (10 dni).
Najbardziej narażony na pęknięcia podczas porodu jest odcinek między pochwą a odbytem. Już od połowy ciąży, a przynajmniej na 1–2 miesiące przed porodem, warto uelastyczniać to miejsce delikatnym masażem. Dzięki temu tkanki będą bardziej rozciągliwe. Codziennie przez pięć minut masuj ruchami okrężnymi okolice pochwy (palcem wskazującym zewnętrzną, a kciukiem wewnętrzną część). Do masażu możesz wykorzystać oliwę z oliwek lub olejek migdałowy.
natomiast picie herbatki z iści malin ma za zadanie zmiękczenie szyjki
3. Napar z liści malin poleciła mi znajoma. Piłam go dwa razy dziennie przez kilka ostatnich tygodni ciąży.
– Nie wiem, czy tak cudownie zadziałał, czy też mój poród był po prostu łatwy. Córkę urodziłam zaledwie po dwóch godzinach – wspomina Jola, mama dwutygodniowej Weroniki.
Napar z liści malin (ale nie z owoców czy kwiatów) jest znany i stosowany od stuleci w Afryce, Azji i Ameryce jako środek ułatwiający poród. Polecają go również nasze położne, ale pamiętaj – stosowanie ziół w ciąży trzeba skonsultować z lekarzem. Napar ten można pić od 38. tygodnia ciąży. Pomaga w przygotowaniu mięśnia macicy poprzez uelastycznienie szyjki macicy, co ułatwia jej rozwieranie podczas narodzin dziecka. Dzięki temu poród trwa krócej. Herbatka z liści malin wpływa też na jakość i ilość pokarmu.
- kala321
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
zostają mi pieluchy,ręczniki i pościel do prania- na razie ciuszki 3 pralki poszły,jeszcze 4 czeka
właśnie wróciłam z kościółka teraz czas na odpoczynek
- ewelinda83
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 1
Dzisiejsza noc zaliczam do udanych bo bylam tylko raz siusiu, ale za to po 7 wstalam i teraz jestem zmeczona
Mialam wczoraj USG i w 34 tygodniu moje malenstwo wazy tylko 2045 gram w ciagu tygodnia przybrala tylko 100 gram ale wody mam w normie wiec dzidzius dalej zostaje ze mna chociaz tyle dobrze, bo brzuszek lepszy niz inkubator
szolrak1 kuruj sie, ja wlasnie skonczylam chorowac
cale szczescie ... bo juz mialam dosc tego kaszlu i kichania
- iwcia
- Wylogowany
- budujemy zdania
U mnie z samopoczuciem coraz gorzej, zaczęły mnie boleć stawy w kolanach po wstaniu z łóżka, strasznie ciężko mi się przewrócić z boku na bok, no i przy chodzeniu boli mnie jakby cała miednica. Do szału mnie doprowadza luteina dopochwowa i wpychanie jej 2x2 ;p wszytko mnie tam boli w środku.
To już prawie finał ciąży i tak sobie myślę, że im bliżej tym te wszystkie dolegliwości się nasilają, to już czasami jestem psychicznie gotowa na ten poród, bo mam zwyczajnie dosyć.
Mała tak reaguje na głos, że jak tylko tatuś przychodzi do łózka zaczyna swoje bolesne wygibasy
Wczoraj w kościele całą godzinę nie dawała za wygraną, to w jeden bok to w drugi, to w żebra, myślałam, że nie wysiedze ale kochana jest, tak czy siak.
Wróciła do mnie zgaga w ostatnich dniach ze zdwojoną siłą. Męczy mnie w nocy najczęściej.
A jak u Was?
A i wcześniej pisałyście o nietrzymaniu moczu, jak byłam chora i miałam mocny kaszel, to co chwile mi się to zdarzało, musiałam wiecznie nogi krzyżować, teraz jest już lepiej i praktycznie tego nie ma.
Nasza córeczka Oliwia ur.11.04.2012 r. godz.22.25
- szolrak1
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- szolrak1 madzia
dostałam jakiejs alergii po białym złocie na rekach strasznie to wyglada skóra mi schodzi boli szczypi jak odmrozenie i to konkretne. W poniedziałek mam spotkanie z mistrzem g wiec moze mi przepisze jakies masci bo ta ostatnia wyleczyłam wszystko;] tak sie ciesze ze mam takiego profesjonalnego ginekologa:)
wiec dzisiaj siedze w domku pod kołderka pije miodzio z herbatka i ogladam filmy robie sobie labe obiadek gotowy ach cudownie:D miłego dzionka kobietki
- kala321
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
zawsze mam leżeć przy łóżku w nocy,bo często właśnie jak lezę to mały mi nogi na żołądek i przeponę kładzie
szorlak kuruj się i wyleż
ja pranie i prasowanie c.d
jejka nie myślałam,ze tyle tego jest, już mam 5 pralek wyprane,a jeszcze chyba z 3 zostały
a może i 4
ewelinda,ale to dobra waga jest, jeszcze teraz przybierze,więc spokojnie;)
- kala321
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
www.ciazowy.pl/kalkulator,miary-i-wagi-plodu.html
- nelka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 76
mi też coraz ciężej się robi byłam dzisiaj na małych zakupach i teraz tak nogi mnie bolą że chyba do końca dnia przykleję się do mojej kanapy, tyle czasu mnie nie było że już zaczęła za mną tęsknić za to dorwałam łądny stanik do karmienia ito w rewelacyjnej cenie 10zł w h&m, czasem spotka jednak człowieka coś dobrego
u mnie mocz ok, w nocy nie muszę wstawać jak już to wcześnie rano... za to zgagę mam non stop, mała jest wysoko i co się schylę to wszystko mi się podnosi i nogi znowu zaczęły mi dokuczać, żyły mi chyba rozsadzi ten nadmiar krwi!!!
ewelinda trzymaj się! jeszcze tylko 4tygodni i możesz spokojnie urodzić, dzidzi nadgoni te kilogramy w mgnieniu oka
- Karola1990
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- szczęśliwa trzyosobowa rodzinka :)
- agata250885
- Wylogowany
- budujemy zdania
Karola1990 powodzenia na egzaminie
- Elwerka00
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Karola1990
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- szczęśliwa trzyosobowa rodzinka :)
bo ja tez tak mam ale myślałam że to rozciąganie więzadeł czy coś innego... nie wiem już sama