BezpiecznaCiaza112023

Lipiec 2011 nalezy do Nas

14 lata 1 miesiąc temu #73871 przez hoborr
Green napisał:

hoborr a o czym ta ksiazka jest ? Tak mniej wiecej romans , kryminal czy jeszcze cos innego :unsure:
[/size][/i]

Jeździec Miedziany to wspaniała opowieść o miłości, wojnie, rodzinie. Gdy wracam do tej książki to już mnie nie mam kilka dni dla nikogo! Czytam ją dosłownie wszędzie! Nawet jak się myję, czy jem. Nieprzespane noce - to w moim przypadku norma. Rodzina Tatiany zmaga się z wojną - oblężeniem Leningradu- a przede wszystkim głodem i miłością do Aleksandra w którym zakochana jest jej siostra Dasza! To książka którą warto przeczytać nie tylko ze względu na piękną opowieść o miłości i poświęceniu. Dużo dowiadujemy się o wojnie i naprawdę inaczej patrzy się na każdy kawałek chleba! - To moja opinia. W kręgu moich znajomych, nie ma nikogo kogo by nie zachwyciła. Zresztą opinie na forach to potwierdzają.
Druga część: Tatiana i Aleksander, trzecia: Ogród letni.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

14 lata 1 miesiąc temu #73890 przez Kamilka24
Piernikarczyk07 Nie ma za co!!! Też tak kiedyś miałam i mi też pomógł :)

A co do książek to kupie sobie tą co hoborr poleca jak będę już na macierzyńskim, będę miała więcej czasu :laugh: Jutro mam na 6 do pracy 5:10 autobus o nieeeee nienawidzę tego.
Dziś też się okropnie objadłam i brzuszek zrobił się jak piłka :lol: w żadne jeansy już nie wchodzę, zostały tylko dresy. Jeszcze 2 dni i zobacze naszą kruszynkę :lol:

Miłej nocki dziewczynki. Dobranooooooooc

14 lata 1 miesiąc temu #73907 przez Rika
Macie imię dla swoich dzieci?

14 lata 1 miesiąc temu #73948 przez piernikarczyk07
My tak :) Nikodem Dawid :kiss:

14 lata 1 miesiąc temu #73963 przez różyczka
Borysek/Bianka :laugh:
Dziewczyny cos mnie martwi bardzo...ostatnio każdego wieczora twardnieje mi brzuch i jest tak jakoś dziwnie napięty. Nie jest to ból ale bardzo dziwne, niefajne uczucie. Czy któras z Was też miewa coś takiego? Co to może być?
Masuje sobie brzuch ciepłą ręką, wtedy jest odrobinę lżej ale czytałam w necie, że to moze dodatkowo pobudzać macicę do napinania się :dry:
Wizyta u gina dopiero w piątek...

Kto nigdy nie był dzieckiem, nie może stać się dorosłym...

14 lata 1 miesiąc temu #73992 przez martela89
Nie masuj brzucha-to po pierwsze :)

Na skurcze braxtona... to chyba za szybko,może zadzwoń do gina albo do szpitala bo ja w 30 tc byłam i miałam rozwarcie i regularne skurcze i byłam na podtrzymaniu.
Lepiej dmuchać na zimne bo na takie coś moim zdaniem jeszcze za wcześnie.

14 lata 1 miesiąc temu #74056 przez piernikarczyk07
Hej mamusie :)

Zgadzam się z martela89 po pierwsze nie masuj brzuszka ;)

Co do twardnienia, chyba kilka kobietek już u Nas o tym pisało(nie pamiętam) :silly: Ale ja tak miałam, pytałam lekarza powiedział, że po całym dniu brzucholek może twardnieć...należy się położyć i odpocząć :)

No tak ale ja swojego lekarza pytałam, dlatego Ty zadzwoń do swojego i zapytaj go przed wizytą co i jak ;)

Milutkiej niedzieli :blink:

14 lata 1 miesiąc temu #74059 przez basba
Cześć dziewczyny.
Różyczka, dokładnie nie masuj brzucha i nie przykładaj niczego ciepłego! Ja tak miałam w pierwszej ciąży, tylko że koło 30 tygodnia. Dostałam duphaston i nospę na rozluźnienie. Leżenie na boku i odpoczywanie... Mnie niestety ból też dopadł wczoraj wieczorem. Ot tak nagle...pod prysznicem :huh: Bolał mnie cały lewy bok! Kurcze masakrycznie sie zdenerwowałam! Mężuś podał mi 2 nospy i poleżałam trochę i przeszło. Dzisiaj juz OK... Chyba wczoraj przesadziłam ze sprzataniem - jak to w sobotę no i Misiu od 3 dni daje mi nieźle popalić.
Dobrze że we wtorek do lekarza idę to mu powiem co się dzieje - lepiej dmuchać na zimne :dry: Ale mam nadzieję że wszystko OK.
Dziewczyny zazdroszczę wam tego czytania książek! Ja też strasznie lubie ale w dzień czasu nie mam a wieczorkiem to juz mi się poprostu nie chce. Wolę z mężem posiedzieć...
Wczoraj mężuś wkońcu oberwał od maluszka :)strasznie się ucieszył ze wreszcie poczuł dzidzie. No a dzisiaj moi chłopcy od rana na basen pojechali, zebym mogła trochę odpocząć. No ale ja obiadek pichce hehe...
Miłej niedzieli!!!

14 lata 1 miesiąc temu #74070 przez hoborr
Różyczka - mój brzuch wieczorem też jest inny niż przez cały dzień! Po całym dniu jest trochę twardszy i większy. Ale gdy położę się na godzinkę to przechodzi i znowu jest normalny. Byłam w czwartek u gina ale mu nawet o tym nie mówiłam. Nie wiem jak to wygląda u ciebie ale u mnie nie jest to bardzo odczuwalne i uciążliwe. Jeśli jednak miałabyś się martwić lepiej zapytać lekarza co i jak:)

Dziewczynki ja dziś poczułam wiosnę! Zrobiłam sobie sałatkę - taką do grila: z kapusty pekińskiej, pomidorów, ogórków, kukurydzy, serka feta z sosem czosnkowym i tak się obrzarłam że masakra. Jak tylko uleży mi się mocniej w brzuchu ide po dokładkę! mniam

14 lata 1 miesiąc temu #74071 przez piernikarczyk07
Mmm hoborr ale mi narobiłaś smaczka :silly: Chyba dziś też zaszaleję z taką sałatką :blink:

14 lata 1 miesiąc temu #74098 przez Rika
Ja te skurcze braxtona w pierwszej ciąży jakoś szybko miałam. Od 18 tygodnia. Nic się nie działo. Ale jak juz pisałam, każda ciąża jest inna. U jednej to zwykłe skurcze a u innej może iść w tym samym czasie rozwarcie.

Kurcze my nie mamy jeszcze imienia. Jak byłam w pierwszej ciąży to imię wybraliśmy jak tylko zrobiłam test i imię było tylko dla dziewczynki a teraz nic ;/

14 lata 1 miesiąc temu #74100 przez piernikarczyk07
Jak rozpoznać skurcze braxtona :unsure:

14 lata 1 miesiąc temu #74107 przez hoborr
a o co chodzi z tymi skurczami? pierwsze słysze!

14 lata 1 miesiąc temu #74154 przez Rika
Różnie można je odczuwać. Są to skurcze przygotowujące macicę do porodu :)
Można odczuwać je np jak twardnienie brzucha, nieprzyjemne mrowienie, napinanie się brzucha :) Nie powinny boleć. Ale każda może odczuwać je inaczej i nie każda musi je polubić ;/ na początku były okropne a później już nie zwracałam na nie uwagi. Teraz jeszcze ich nie mam a w pierwszej ciąży miałam od ok 18 tygodnia.

14 lata 1 miesiąc temu #74214 przez sandraczekolada
ja też miewam te skorćże ale zazwyczaj około południa, nagle cały brzuch twardnieje i podnosi się lekko do góry, to trwa kilka sekund i przechodzi. nie boli ale dziwne uczucie ,a brzuch wtedy twardy jak kamień no i na pewno nie wolno brzucha masować!!! po prostu przeczekać

ps. po 6 tyg. siedzenia w domku jutro do pracy , jestem przerazona :ohmy:

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka