BezpiecznaCiaza112023

Lipiec 2011 nalezy do Nas

13 lata 8 miesiąc temu #100598 przez dorotas29
Rika- gratuluję drugiego ząbka!!!

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

13 lata 8 miesiąc temu - 13 lata 8 miesiąc temu #100650 przez Viszka11
czesc dziewczynki:)

Nie bylo mnie wczoraj wieczorem...bo Mateuszek dostal goraczki 38stopni i tak przez cala nocke mu sie wachala od 37.5 do 38.5 Jestem wykonczona...

Jestem spiaca...i nie w humorku...

zaraz ide was nadrobic

ja szczepilam Matiego i Kasie tez zaszczepie;)

Zona po raz drugi-18.07.2015

CZEKAMY-- doczekac sie nie mozemy:)

13 lata 8 miesiąc temu #100769 przez masuska
Drugi raz w tym tygodniu zażeram się truskawkami:) Rewelacja, niektóre są tak dobre że niemalże szczytuję:)

Dodam że zmienił mi się jadłospis, nie jem już prawie wcale mięcha. Staram się żeby ze 2 razy w tygodniu coś było. A tak to głównie ryby i nabiał, a i ziarna w postaci musli i ciemnego pieczywa.

Żeby mi tak po ciąży zostało.

13 lata 8 miesiąc temu - 13 lata 8 miesiąc temu #100795 przez takajedna
Witam

Kiedyś tu już pisałam, podczytuję Was od czasu do czasu, bo też jestem "lipcówką" ;)
Mam pytanie: jaka jest norma przy krzywej cukrowej po 50 glukozy? Pewnie też już miałyście takie badanie, ja wizytę mam za tydzień, pani z laboratorium stwierdziła, ze mam nieco za wysoki cukier (142, na czczo w normie), ale jak czytam w internecie to normy są różnie podawane - raz jest to 140, raz 130... I teraz sie zastanawiam która z nich się sugerować
Pozdrawiam

13 lata 8 miesiąc temu #100821 przez Rika
Jestem jestem :)
Mama przyjechała i tak nie bardzo mam czas.
Nie będę się rozpisywać na ten temat szczepień. Ja nie szczepię i np jestem świadoma tego wyboru tak jak powinny być świadome wyboru osoby, które szczepią.
Chodzi oczywiście o zdrowie i życie dzieci i nie jest to jakaś nowa moda tylko nowe badania i ukrywane fakty.
Nie tyle chodzi o rtęć jak o sens szczepień. Ja mam zamiar małą zaszczepić jak zacznie sama chodzić, mówić itd czyli jak cały układ neurologiczny i immunologiczny będzie już wykształcony.
Warto zapoznać się z dobrą i złą stroną szczepień a nie iść w ciemno "bo wszyscy szczepią, bo zawsze się szczepiło". Niech to będzie Wasza świadoma decyzja :)
Ja zaszczepię małą na tężca (jeszcze się zastanawiam) i żółtaczkę, szczepionkami, które sama kupię i w wieku 12-13 (jeśli do tego czasu nie zachoruje) to na różyczkę.

13 lata 8 miesiąc temu #100823 przez hoborr
Cześć!
Mój lekarz przyjmuje norma do 140 po 50g glukozy! Mi wyszło 150 i miałam robiony drugi raz test na 75g glukozy i potem wyszło w normie! Także nie ma się co martwić tylko czekać co powie lekarz. Wydaje mi się że wyśle na powtórzenie badania.

mamuska ja obżeram się lodami! I to już dobrych kilka dni. Dziś jadłam pyszne gałki truskawkowo - śmietankowo - nutellowe! Zimno , deszcz, wiatr a ja z lodami! Wyglądałam jak wariatka - ale co mi tam!

ps. ale jakoś cicho na forum ostatnio.

13 lata 8 miesiąc temu #100833 przez Agusiak
takajedna generalnie przyjmuje się, że norma po obciążeniu glukozą 50g po godzinie od wypicia wynosi do 140. Jesli masz wyższy wynik to lekarz powinien skierować Cię na badanie obciążenia 75 g glukozy. Przeważnie przy tym drugim badaniu wyniki mieszczą się już w normie. Obciążenie 50 g ma na celu wyłowienie tych kobiet, które powinny przejść badanie obciążenie 75 glukozy. Ale lekarz może też zalecić np. dietę dla cukrzyków, a po jakimś czasie jej stosowania skierować na ponowne badanie. Wszystko zależy od podejścia lekarza. Trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze :)

Pozdrawiam :)

13 lata 8 miesiąc temu #100835 przez Agusiak
a kontynułując temat uważam, że lekarze powinni odrazu kierować na badanie obciążenia 75g glukozy,bo to 50 g to tylko starata czasu a potem często niepotrzebne nerwy jak wynik wyjdzie wyższy. Od innych przyszłych mam wiem, że je kierowano właśnie odrazu na 75g, mnie osoboście lekarz skierował na 50g, ale na szczeście wynik mieścił się w normie.

13 lata 8 miesiąc temu - 13 lata 8 miesiąc temu #100844 przez Kamilka24
Witam w sobótkę :lol: u nas ciągle piękna pogoda LATO dziewczynki. Byliśmy dziś na małych zakupkach, kupiłam sobie 2 pary legginsów białe i czarne z zamkami po bokach i oczywiście coś dla AMELKI (bo jednak będzie Amelka :kiss: ) wyprawkę do szpitala Oto ona kolory są bardziej żywe niż na zdjęciu :silly:

My na pewno będziemy szczepić malutką, to co będzie niezbędne i będą robić w szpitalu czy przychodni i to tylko te obowiązkowe, bo do innych to powiem Wam szczerze, że nie mam jeszcze pojęcia na co się szczepi i kiedy dzieci :S
Załączniki:

13 lata 8 miesiąc temu - 13 lata 8 miesiąc temu #100884 przez Rika
Kamilka24 już nie ma szczepień obowiązkowych. Chociaż mało się o tym mówi bo przychodnie, sanepidy i firmy farmaceutyczne milczą i szczepią dalej. Ja chcę tylko uświadomić Was i nie tylko Was że skoro są rodzicie świadomie nieszczepiący niech też będą rodzice swiadomie szczepiący swoje dzieciaczki :)

A słuchajta mnie baby :) Jak wiecie, moja mama przyjechała i pokazałam jej ten filmik co tak brzuch się rusza :) (mama ma 3 kochane, wspaniałe i jedyne w swoim rodzaju córeczki :)) i zapytałam czy tak miała. I... miała :D nie aż tak mocno jak jest pokazane w końcówce i nie ciągle ale czasem właśnie tak bywało. Pod koniec ciąży jak się przeciągałyśmy albo coś :D

Agusiak ja w pierwszej ciąży miałam badanie na 50 g glukozy i wyszło OK i zdziwiona byłam że ten lekarz teraz mimo dobrych wyników skierował mnie na 75 g glukozy :/ na szczęście mam to już za sobą

13 lata 8 miesiąc temu #100898 przez różyczka
Rika a dlaczego nie będziesz szczepić córek przeciwko innym chorobom?

Kamilka - ubranka Amelki ślicznosci :)

Hoborr ja dziś mam tak samo - LODY mniaaaam :silly:

Kto nigdy nie był dzieckiem, nie może stać się dorosłym...

13 lata 8 miesiąc temu #100905 przez Rika
Odra, świnka, ospa to choroby wieku dziecięcego i jeśli dziecko zachoruje to nic się nie stanie. Gorzej jak zachoruje dorosły człowiek. Wtedy można mówić o powikłaniach poszczepiennych. Jeśli chodzi o polio to Europa jest wolna od tej choroby od 2005 roku a zachorowania na polio notowane są w sanepidzie TYLKO po szczepieniu (jeśli organizm się nie obronił). Krztusiec - po szczepionkach odnotowano więcej zachorowań i zgonów niż jak dziecko zachorowało naturalnie, poza tym mam przykład w domu.
O dodatkowych szczepionkach nawet nie wspomnę :)

M.in. do poczytania dla zainteresowanych tematem :)

dziecisawazne.pl/popularne-szczepionki-2/

dziecisawazne.pl/czy-szczepic-dzieci/

www.we-dwoje.pl/nie;truj;dziecka;szczepi...mi,artykul,4839.html

To są złe strony szczepienia. Dobre na pewno znacie.

Ale mam ochotę na spaghetti :)

13 lata 8 miesiąc temu #100983 przez Viszka11
Rika-wiesz z tymi szczepieniami to jest duzo Za i przeciw....a rodzice sa dorosli i decyduja o swoim dziecku

Kamilka-sliczne ciuszki dla coreczki!

Zona po raz drugi-18.07.2015

CZEKAMY-- doczekac sie nie mozemy:)

13 lata 8 miesiąc temu #100992 przez różyczka
Witam się z rana :) nawet nie spodziewam sie, ze ktoś tu bedzie bo weekend w koncu... :laugh:

Rika serdeczne dzięki za te linki, poczytałam i jedno co mogę powiedziec na tą chwile to, że artykuły te niestety nie sa poparte wystarczającymi dowodami. No bo jak mozna traktować powaznie zdanie cyt.:" W dobrze udokumen­towanych badaniach indyj­skich odnotowano więcej przy­pad­ków gruź­licy w populacji szczepionej, niż w nie­szczepionej". :unsure:

Wydaje mi się, że jesli szczepienia byłyby groźniejsze dla dzieci niż same te choroby to przeciez nie byłyby obowiązkowe chyba, tak jak szczepienie na grypę np.?

Wiem, ze pisałaś, że nie chcesz wywolywac dyskusji ale zaciekawił mnie ten temat bo nie interesowałam sie tym wczesniej ani wogóle nawet na ten temat nic nie słyszałam.
Akto w Twoim domu zachorowal na krztusiec jesli można spytać? I czy to było bez szczepienia czy po?

A tak z innej beczki to fatalnie mi sie śpi, normalnie coraz gorzej...chyba w nocy brzuch mi rosnie ;)

Kto nigdy nie był dzieckiem, nie może stać się dorosłym...

13 lata 8 miesiąc temu #101057 przez anaan
Witajcie przyszłe Mamusie,

To znowu ja z prośbą o głos w konkursie. Odstajemy bardzo od pierwszego, wymarzonego miejsca, dlatego uprzejmie proszę o klikanie: pl.lennylamb.com/user/show_photo/3224
Bardzo dziękuję.

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka