BezpiecznaCiaza112023

MAMY LISTOPADOWE :-)

11 lata 5 miesiąc temu #698214 przez Zuzu19
Siema dzieciaki :silly:

Kaska ja już ze 2 razy podałam Maćkowi danie takie ze słoika z połową żółtka. I o dziwo, nic. :laugh: Żadnej dodatkowej wysypki, plam :woohoo: Świetnie. No i oczywiście, że Macius jest nienamowity jak wszystkie nasze listopadowe dzieci :lol: :lol:

Nowe słowa dziś doszło Zuzi Zuzi jakiś zamiennik na " mama"? :woohoo:
A tak to jest kosi kosi , koja koja, guzi guzi, eja eja i baba i dada :silly:

Z osiągnięć tyle,że wreszcie się przekręca z brzucha na plecy :woohoo: Turla się jak szalony.

Słuchajcie ja to normalnie mam od jakiegoś tygodnia wyjca w domu zamiast dziecka. Dosłownie. Nie można dotkąć, odezwać się, patrzeć. Tylko posadzić w foteliku samochodowym , bujać i włąćzyć suszarkę. Nic nie pomaga a mi to już czasem głowa pęka :dry: Najedzony, przewinięty leży w śród zabawek i zaczyna wyć. Jak taki husky albo wilk. Wyje, wyje i aż jak się wywyje to przestanie. O co chodzi...???? :dry: Raz dziennie łapie taka akcje na przynajmniej 40 min :angry:

Basia uważaj bo Ci się wprosimy na parapetówkę! :woohoo: :woohoo:

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 5 miesiąc temu #698820 przez Baasiuniaa
Zuzia zapraszam hehe:)))
moja klarcia tez bardziej marudna ale mysle ze te dziąsłą ją męcza caly czas bo łapki non stop i cokowliek do buzi wsadza.
ejj to wasze pimpki już gadac zaczynają łiiiii czadowow:)))
Klarson się skupiła na odgłosach z puszczy :P buzczy i ryczy i mowi łaaaa albo grrr i wrrr haha a poza tym jak jest glodna to mi się wydawalao ze woalala ammmmm ale nie jest pewna czy to mi się nie przeslyszlao :P i raz jak plakala to mammmaaaa:P ale to chyba serio moje zyczenie hahaha poza tym dzisiaj mama chrzetsna przywziola jej chodzik:)) pozycza po swoim synku bo nie będę kupować chodzika specjlanei zwlazca ze ja generalnie wrogime bylam megaaa!! ale klarcia tak stoi i piszczy ze jej się girki rylocą ze stwierzdilam ze zamiast sluchac marudznie bręczenia i co chwile jebs na głowe ;/ to niech sobie połazi :)) no kwiczy zradochy bo wreszcie pionowa pozycja :)) Zuzia- może Maciulowi skombinuj chodzik??

11 lata 5 miesiąc temu #698955 przez Zuzu19
Basiu, gdzie tam mojemu Maćkowi do chodzenia! :P Gibak z niego jeszcze straszny, jak go posadzę to jak chorągiewka na wietrze , owszem lubi jak go postawie na kolanach ale jeszcze jest " za malutki" na taki wybryki :P Po za tym on po tej dysplazji takiej poważnej bo przecież w tych szynach siedział , masakryczny okres, więc nie wiem czy chodzik byłby dla niego.
A, właśnie mam do Ciebie pytanie. Odciągałaś skórkę na penisku Kapisiowi? Bo u M juz jest odciągnięta to juz nie trzeba chyba dalej odciągać??

Jak dbacie o higienę pierwszych ząbków?? :blink:

11 lata 5 miesiąc temu #699190 przez ewelka1505
Hej dziewczyny :p
Yummy ciesze sie ze Zuzia nie zlapala tego rota :)

Kaska no teskni mi się za mezem, ale coz... No i prawdopodobnie wyjazd sie przedluzy o miesiąc :( bo to pierwszy wyjazd i musi troche dluzej zostac. Potem juz na 6 tygodni bedzie jezdzil i wracal na 2 tyg.
Polci juz od jakiegos czasu dodaje do obiadku pol zółtka co drugi dzien. Jezeli chodzi o gadanie to mowi tata ale raczej nieswiadomie, mama jej sie zdarzy jak placze, a ogolnie to podczas zabawy mruczy i piszczy :p

Basia piekny dom :) zazdroszcze :silly:

Ogolnie Polcia tylko siedzi bo jak lezy to sie wscieka. Lubi na nozkach stac ale jeszcze sie giba.
No i nie wiem co tam jeszcze chcialam napisac :p

11 lata 5 miesiąc temu #699247 przez Zuzu19
Ewela chciałaś napisać o myciu ząbków u Poli :silly:

11 lata 5 miesiąc temu #699273 przez ewelka1505
Aaaa :blink: Zanim sie jeszcze pojawiły ząbki przecierałam jej dziąsełka, policzki i język wacikiem namoczonym w przegotowanej wodzie. Do tej pory tak robie rano i wieczorem po posiłku. Mam jeszcze taką silikonową szczoteczke na palec, fajna do masażu dziąselek, ale uzywam jak mi sie przypomni :silly:

11 lata 5 miesiąc temu #699933 przez gorla
Hejka :)

O fajnie że piszecie, bo od jakiegoś czasu cisza była strszna.. zaglądałam ale skubnąć jakoś czasu nie starczało. Ogólnie się nie wyrabiam jakiegoś dołą mam, zmęczona jestem gorzej niż po porodzie ;) cały czas sama Marecki w pracy, mam z lekka dość. Wakacje sie zaczęły przynajmniej nie muszę sie rano z dzieciakami zrywać, no ale żeby za pięknie nie było. Ostatni tydzień przedszkola Oliwia chora . niedawno sie wykurowała, a od kilku dni Majka ma katar, nie poprawia sie i trza b ędzie do lekarza sie bujnąć jutro. Mąż angina ja też chora, właśnie wróciliśmy z chrzcin i po południu na poprawiny , bo kuzyn wesele miał.. ale tak mi sie nie chce, ze chyba damy na luzzz

Z postępów Majki to zęby dalej tylko 2 ale na górze na dniach wyjdzie , sama siada i stoi w łóżeczku, nawet se podrepcze w łóżeczku po zabawkę. Teraz juz całkiem nie można ani na sekundę odejść. A jak siedzi w baseniku zaraz wstaje i wyłazi na zewnątrz. Chodzik też dostaliśmy i biega w nim czasem ale rzadko

Przyznaję sie be bicia że z grubsza poczytałam i wiem że nic nie wiem, ale nadrobię, teraz wiecej w domu posiedzimy

11 lata 5 miesiąc temu #700615 przez Zuzu19
Gorla to mój Maciek czy Mai to 100 lat za murzynami. Podobno dziewczynki szybciej się rozwijają od chłopców. Co sądzisz o takiej teorii? ;)

Basia czeka na twoja odpowiedź :kiss:

Ewelka to fajnie,że wcześnie tak zaczęłaś z tym myciem jamy ustnej :blink: My dopiero zaczynamy, kupiłam taki żel do mycia od 1 ząbka z Ziajki. Zobaczymy... :D

11 lata 5 miesiąc temu #700705 przez kaska
Hejka :)

Zuzu ja Ci odpowiem za Basia, bo już na ten temat tu pisała. Mam nadzieję, że dobrze pamiętam. :P Kacperek Basi miał odciąganą skórkę. Niestety i tak mimo tego coś tam się zrobiło (stulejka? :dry: ) i musiał mieć nacinanego siusiaka. Dobrze gadam?

Zuzu a jak Maciejowi odchodzi już cała? Jak to możliwe?? Kacperkowi też naciągam tą skórkę, ale nie na siłę. Troszkę odchodzi, no ale nie do końca :blink:

Ewelka dasz radę. Masz kogoś do pomocy przy Poli? Czy sama dzielnie sobie dajesz radę :) . No a do wygadania się to masz nas. Wal śmiało :) ! Szybko minie zobaczysz i będziecie się cieszyć sobą.

Zuzu jak Maciej wyje? tak jak wilk??? :side: czy o płacz Ci chodzi? heheh

Mówisz,że coś do czyszczenie zębów jest dla takich dzieci. Dobrze, że jest to forum :kiss: pomyślę o zakupie. A ja zamierzam kupić taką szczoteczkę. Najpierw myślałam o tej co Ewelka, ale jak poszłam do sklepu to była taka "normalna" tylko z ogranicznikiem żeby dziecko sobie ją do gardła nie wsadziło. Niech sobie sam myje. A co :side: :woohoo:

Gorla to zdrówka dla Was wszystkich :kiss: No i nie chorujcie już tyle :blink:

No a Majka to zdolna dziewczynka. A raczkuje? czy pomija ten etap i od razu na nogi? :woohoo:

U Kacpra sytuacja wygląda tak: zęby- no prawie 4 (jeden w trakcie wyżynania, ale już widoczny), niejadek jak zawsze :P zrezygnował z jednej drzemki ( zostały 2- jedna pół, druga jak mu się chce od pół do półtorej, ale raczej pół :silly: ) zaczął raczkować i muszę biegać jak głupia bo moja sierotka nie patrzy gdzie lezie. Złapie coś i zaraz głową uderzy... :dry: :huh: oczywiście zaczął podchodzić do mebli i się na nie wspinać. No ale nie na nogi tylko na kolana. Za słaby żeby na nogi stawać :P . Z siadaniem lepiej, no ale jeszcze się giba. Zabawkami się bawi krótko- może z pół minuty jedną :lol: A co do "gadania" to mama :lol: baba, dzisiaj w nocy wyrwało mu się tata (pierwszy raz) no i te swoje gu, gie, eee, be, nie, aaaa uuu itp. No i jeszcze nauczył się zgrzytać zębami. :angry: Jak ja tego nie znoszę! :dry: cmoka i jak mu się chce to zrobi papa :blink:

No to się rozpisałam B)

Dobrej nocki.
Ps o której chodzą spać Wasze dzieciaczki? Kacper już spi :)

11 lata 5 miesiąc temu - 11 lata 5 miesiąc temu #700865 przez Zuzu19
Kasiulku, ale masz pamięć :laugh: Nie no chodzi mi właśnie o to czy jak odeszła ta skórka to dalej trzeba ją ruszać? No u Maćka odeszła cała. Ale to raczej bardziej dobrze niż źle tzn tak mi się wydaję :silly:
Ale jaja!! Mamy taką samą poduchę do karmienia! Też ją wykorzystuję do podpórki :P
Popatrz ( nie wiem czy wrzucałam to zdjęcie juz kiedys bo to stare :silly: )

Co do wycia. To jest takie skamlanie małego pieska, wilczka czy cholera wie czego :P Wyje, wyje , podkówka z twarzy nie schodzi ale ani jedna łza. Dzisiaj też... Wył pół dnia... :dry: Im bardziej uspakajam, mówię, przytulam tym gorzej... :dry:

A tutaj podaję ten specyfik dla mleczaków :laugh: jak to dumnie brzmi :laugh:

www.doz.pl/apteka/p56558-Ziajka_zel_do_z...eci_bez_fluoru_50_ml

Staram się Maćka kłaść ok 20stej. Ale ,ze dziś dzień nie należał do najłatwiejszych poszedł spac już o 19stej :side:
Załączniki:

11 lata 5 miesiąc temu #701197 przez ewelka1505
O to chyba tez zakupie tą paste :)

Kaska sama sie Polcią zajmuje. Czasem mama albo teściowa wpadnie, ale Pola to grzeczne dziecko i nie ma z nią klopotow :silly: a chodzi spac tak ok 20.
Pola raczej do raczkowania sie nie spieszy... caly czas siedzi, powoli podciąga sie do stania. Dzisiaj bylysmy w przychodni, doktor pochwalila ją ze tak ładnie siedzi i stoi :) no i waży 9,4 kg.
Ostatnio zaczęła pokazywac jezyk :p gadam sobie z nią a ona jezor wystawia i sie cieszy. Czesto tak robi :p

11 lata 5 miesiąc temu #701391 przez gorla
zuzu zgadzam siez teorią , ze chłopcy wolniej sie rozwijają od dziewczynek :) patrząc na mojego małża to śmiem twierdzić ,z e do kobiet nigdy nie dorównaja hehe

Majka waży 8 kg, tez mamy ta silikonową szczoteczkę na palec ale myjemy jak nam sie przypomni :)

kaska Maja od razu na nogi raczkowanie pominęła, ale podobno to dziedziczne, ani maż ani ja nie raczkowalismy, Oliwia też nie i nasze rodzeństwo też nie. No choroby nas męczą jakies zdechlaki z nas.

ewelka szacun , całkiem sama z Polcią, ja już to świruje jak cały dzień sama , chociaż mąz wieczorami czasem i w nocy jest, ale jak trza do lekarza z dzieciakami to se wolne robi, także chociaż to dobrze

Moja Maja z gadaniem to tak średnio, skupia sie na rozwoju ruchowym ,tez czasem "papa" robi, śmiesznie rączke wygina, ze niby czegos nie ma, babcia ja nauczyła :blink:

ewelka karmisz dalej cycem?? ja do konca wakacji mam plana na butelkę przestaic, Majka oczywiście niezadowolona, ale sie nie poddaję .. Majka tez nie....ktoś wkońcu musi paść ..oby nie ja :side:

11 lata 5 miesiąc temu #701401 przez ewelka1505
Gorla tak dalej cycem karmie. Ja mam plan odstawic ją przed pierwszymi urodzinami, moze wczesniej. No zobaczymy jak to wyjdzie :p Moze do tego czasu zalapie jak pic chociaz z niekapka, bo poki co dalej go gryzie niz z niego pije...

11 lata 5 miesiąc temu #701404 przez Zuzu19
ja też świra dostaje z tym moim wyjcem... Wyje i wyje... Teraz pełza i wyje. Jak go zabieram z ziemi to aż tchu z płaczu nie łapie ... Więc pełza i wyje... Bu bu bu ale ani jednej łzy. O co mu może chodzić?? O nie ja chyba biorę jakiś urlop na żądanie. :silly: Chociaż na jeden dzień!!!!!!!!!!!!!!!!!!

11 lata 5 miesiąc temu #701567 przez kaska
Gorla hahahaha no rozwaliłaś mnie z tymi facetami :lol: :woohoo: :laugh: :laugh: :laugh: :lol:

Ty mi daj ten sposób na odstawianie od cyca. Kacper już mnie szarpie za bluzkę. Na razie tylko stosuje metodę "nie domaga się to mu nie daje" :lol: ale zazwyczaj się domaga :blush: :dry: hehee

Zuzu a no tak, taka sama owieczkowa poduszka rogalowa :lol: Średnia była do spania, ale do zabawy z Kacprem rewelacja :woohoo: Lubi gryźć te sznurki. Maciejek też??? :lol:

A co do siusiaków. No kurczę to szybko mu odeszło. Nic tylko się cieszyć :) No to chyba i tak trzeba ściągać żeby tam umyć, czy się mylę? Jak wcześniej robiłaś?

Ewelka zuch kobitka :)

Kacper chodził spać z kurami. Po 18. Ale już mu się odwidziało i chodzi po 19. A wiecie co jest najśmieszniejsze? Że niezależnie o której zaśnie (na noc) to i tak wstaje o 5:46. On jak budzik... Ululam go chwilę, śpi mi na klacie jakieś 15-20 min, pobudka i zabawa na całego się zaczyna.

Wasze dzieciaczki też lubią spać na brzuchu?

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka