BezpiecznaCiaza112023

Mamusie MAJ 2012

13 lata 2 miesiąc temu #203043 przez Agusiak
aga2+1 Kochana ja też miałam termin na 21 maja, ale nie doczekałam i urodziłam 10 maja :)
Trzymam kciuki i zdrówka życzę :kiss:

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

13 lata 2 miesiąc temu #203252 przez misia88
Jejku, ostatnio wszyscy chorują...

13 lata 2 miesiąc temu #203271 przez mika1520
misia88 no tak ...
płatna mam tylko grupę krwi i HBS a reszta na nfz :silly: :silly:

13 lata 2 miesiąc temu #203357 przez ajłona
pozdro Dziewuszki - Brzuszki! ja też póki co to nie skusze się na sesyjkę bo w okolicach żołądka obrastam i wałeczki po bokach równocześnie z brzusiem zaczynają odstawać. a jak się czujecie? mdłości są? mi chyba trochę odpuściły za to piersi ci ężkie jak dwa arbuzy normalnie. nie mogę doczekac sie wizyty u gina - tak bym chciała po raz kolejny usłyszec ze maluch ma sie dobrze. jeszcze 3 tygodni...pozdrawiam

13 lata 2 miesiąc temu #203360 przez misia88
Ja najbliższą wizytę mam 10 października. Czekam na założenie karty i skierowanie na badania na NFZ... :)

13 lata 2 miesiąc temu #203699 przez adee84
Pozdrawiam przyszłe mamusie :laugh:
gratuluję i trzymam kciuki żeby ciąża minęła Wam tak przyjemnie i szybko jak nam na sierpniówkach :woohoo:

13 lata 2 miesiąc temu #203815 przez katiuszka
Cześć dzieczynki, u mnie po za ciągłym zmęczeniem i szukaniem okazji do położenia się to nic się nie dzieje. Piersi wiadomo troszkę urosły a ,że nie były duże przed ciążą to i teraz specjalnie mi to nie przeszkadza:)
Miłego dzionka i być może do wieczorka:*

13 lata 2 miesiąc temu #203863 przez mika1520
czesc lasencje :lol:
ja następną wizytę mam 25 października :dry: troche długo musze czekac niestety :P

mi sie coraz czesciej zdarza że jest mi niedobrze ... a tak poza tym to wszystko super :)

mam pytanie do tych dziewczyn które paliły przed ciąża czy nadal palicie czy rzuciłyscie ten wredny nałóg?? :)

13 lata 2 miesiąc temu - 13 lata 2 miesiąc temu #204019 przez ajłona
Mika rzuciłam parę miechów przed ciążą choć nie było łatwo.przyznam, że zdarzyło mi się skraść komuś bucha w czasie mego postanowienia. ale od momentu owulacji, wtedy kiedy zaszłam nie wzięłam diabelstwa do ust :) no i tak do dnia dzisiejszego!!! motywację mam taką że hohoho nie tknę papierochów przez dobry rok, a co potem zobaczymy ;) pozdrawiam

13 lata 2 miesiąc temu #204033 przez mika1520
kurde mi to jakoś nie wychodzi :(
ale słyszałam, że nie powinno się rzucać palenia podczas ciąży, że to też ma jakiś zły wpływ na dziecko...
ale jak jest naprawdę to sama nie wiem:/

13 lata 2 miesiąc temu #204045 przez Agusiak
mika1520 moja kuzynka jak była w ciąży to paliła papierochy i ona powiedziała mi wtedy coś takiego: że niby jej lekarz powiedział, że jak się przed ciążą nie rzuciło palenia to w ciąży nie powinno się tego robić, ponieważ podobno jak organizm zaczyna się oczyszczać z nikotyny to całe to bebło schodzi na płód.
Nie popieram palenia w ciąży, jestem wręcz jemu stanowczo przeciwna. Paliłam wiele lat, ale od trzech mam spokój z nałogiem, rozumiem więc jak trudno jest rzucić.
Należy jednak znacznie ograniczyć ilość wypalanych papierosów.
Nie jestem lekarzem więc nie wiem czy ta teoria jest prawdziwa, czy może moja kuzynka chciała w ten sposób siebie usprawiedliwić...

13 lata 2 miesiąc temu #204150 przez katiuszka
Agusiak nie mogę się z Tobą zgodzić... rzucenie palenia u miki to najlepszy moment i radzę zrobić to jak najprędzej. Nie wiesz jak się zmotywować? poczytaj o tym kochanie... łożysko się szybciej starzeje, dzieciątko urodzi sie z niedowagą. Ryzyko martwej ciązy...
fragment z jednej stronki:

Kobieta paląca tytoń w ciąży powoduje, że:
•jej dziecko nie otrzymuje wystarczającej ilości tlenu, który jest potrzebny do prawidłowego wzrostu i rozwoju,
•rozwijające się w jej łonie dziecko jest zmuszane do kontaktu z prawie 4.000 substancji chemicznych, w tym 40 rakotwórczymi, które są zawarte w dymie tytoniowym,
•dziecko rodzi się znacznie mniejsze i podatniejsze na choroby wieku niemowlęcego i wczesnodziecięcego w porównaniu z dziećmi, których mamy nie palą,
•zwiększa się ryzyko komplikacji w czasie ciąży: samoistnego poronienia, porodu przedwczesnego, krwawień z dróg rodnych, łożyska przodującego, przedwczesnego odklejenia łożyska lub pęknięcia błon płodowych, a także ciąży pozamacicznej.
•palenie przez matkę w ciąży znacznie zwiększa ryzyko urodzenia martwego dziecka, wczesnej śmierci noworodka lub zespołu nagłej śmierci niemowlęcia (tzw. śmierci łóżeczkowej).

13 lata 2 miesiąc temu #204161 przez Agusiak
katiuszka po napisaniu posta zaczęłam gmerać w temacie i znalazłam tego samego posta. Jeszcze innego gdzie matka opisuje, że ma nadpobudliwe dziecko, które na niczym nie potrafi się skupić przez to, że paliła w ciąży.
Ja nie pisałam, że to moje zdanie a jedynie, że moja paląca papierosy kuzynka miała taką opinie od lekarza. Palenie papierosów w ciąży zawsze jest złe i z pewnością będzie miało jakieś negatywne skutki,bardziej lub mniej.

13 lata 2 miesiąc temu - 13 lata 2 miesiąc temu #204171 przez sylka
Ze mna na patologii leżała dziewczyna ktora paliła w ciązy i urodziła coreczkę z bardzo niską wagą urodzeniową

13 lata 2 miesiąc temu - 13 lata 2 miesiąc temu #204182 przez katiuszka
mika1520 to żeby nie rzucać w ciąży to jakiś cholerny mit...
Pokaż mi lekarza który tak powie i podpisze się pod tym...
Maleńka postaraj się proszę, wiem że miłość do maleństwa powoduje że góry można przenosić.
Przeniesiesz i TY! Trzymam za Ciebie i fasolka kciuki:*

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka