BezpiecznaCiaza112023

Mamusie MAJ 2012

12 lata 8 miesiąc temu #336527 przez marzenieeee
KAMI rzeczywiście sporo waży już go oblukałam ... mi kuzynka dać chciała swoje tako które 20 kg waży ... ale ona to ma domek więc dla niej nie był ciężki

mama 3 aniołków 08.09 5tc, 03.10 9tc, 15.05.11 Lenka 21tc [*],

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 8 miesiąc temu #336560 przez akciak84
mój synek w 28 t.c ważył 1200 g., ale to prehistoria. Teraz za 2 tygodnie idę do gina (po świętach). Będzie 34 t.c. nie wiem czy zerknie ile waży. I tak aż tak nie ma się tym co sugerować podobno, jak błedy są w granicach 600 gram :( Podchodzę do tego sceptycznie.
Teraz rośnie bo przybieram na wadze :) i wyniki mam na szczęście dobre, bo dobra hemoglobina :)

Kami lepszy taki niż żaden!Ale nie wiedziałam że x -landery są takie ciężkie i duże. Wystarczy, ze pobujałam nim w sklepie to już mi się nie podobał :) Mimo, że to popularny wózek, ale naszym zdaniem przereklamowany. Cenę do bajerów ma wygórowaną.

Jeśli chodzi o wskazanie do cesarki z powodu wzroku to słyszałam, że wzrok przy naturalnym nie pogarsza się. Gorzej jak ma ktoś nie zbadane dno oka pod względem odklejenia siatkówki. Bo wtedy można w ogóle stracić wzrok :( Mnie gino wysłał do okulisty i podobno miałam nieznaczne( małe ryzyko odklejenia), ale mówił abym zrobiła zabieg laserem. % min. i po krzyku :laugh: Własnie muszę się umówić na wizytę kontrolną. :blink:

dziś odbierałam wyniki na papierze i słuchajcie jechałam tramwajem. Siedziałam. Nagle weszły jakieś dwie hamskie starsze panie ( to mało powiedziane). Jedna drugiej miejsce siedzące ukradła...i awantura. Ja siedziałam za nimi a po drugiej stronie też jakaś młoda dziewczyna. I zaczęły się bulwersować że takie młode i jak wychowane, że nie ustąpią. Ja nawet nie mrugnęłam aby się zerwać. Pomyślałam pierdolę. Widać że zołzy dwie w dobrej kondycji i jak wyzywają, poza tym sama potrzebuję miejsca. Zignorowłam idiotki. Ta młoda dziewczyna się podniosła to coś jej ta starucha odburknęła to z tyłu tramwaju się rozległo, że "jak jest pani taka stara to niech siedzi pani w domu" :laugh: Normalnie takie 40 latki kręciły głową i mówiły do mnie "popatrzy pani skąd takie stare wiedźmy się biorą"!? B) WARSZAWSKA RZECZYWISTOŚĆ. Szkoda komentarzy.

12 lata 8 miesiąc temu #336770 przez ewel7
Kochane ja właśnie wróciłam od pani ginekolog, zmartwiłam się bo powiedziała, że szyjka jest bardzo miękka i gdyby zaczęła się czynność skurczowa to nie utrzyma i zacznę rodzić... Także zaleciła dużo odpoczywać i minimum 4 godzinny dziennie leżeć... mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze... trzymajcie za nas kciuki mocno

12 lata 8 miesiąc temu #336933 przez ruzyczka18
Rzeczywiście spore wasze maluszki. Moja to przy was kruszynka w 32 tyg 1480 warzyła

12 lata 8 miesiąc temu #336938 przez Ingrid29
ruzyczka18 nie martw sie mój mlauszek w 31 tyg+4dni waży 1475g.

12 lata 8 miesiąc temu #336951 przez katiuszka
Ewel nie martw się, po prostu leż ile się da tak jak lekarka powiedziała. To już naprawdę niedużo zostało. Zobacz marzenieee tyle dała radę to i Ty wytrzymasz te ostatnie tygodnie a Twoje maleństwo jest już duże więc już strach nie tak wielki co na początku ciąży.
Trzymam kciuki, będzie dobrze:):*

12 lata 8 miesiąc temu #336979 przez akciak84
ewel
trzymaj się, leż jak zalecono. A jak długa szyjka jest?
ja słyszałam że niektóre dziewczyny to w końcowym etapie tak od 35 t.c. to z rozwarciem chodzą a później rodzą w terminie :) Teraz każda z nas musi się oszczędzać, nie ma co.

ingrid
jaktam zdrowie u was? byłaś na usg?

12 lata 8 miesiąc temu #337015 przez ewel7
hej Kochane :) dzia za słowa wsparcia :kiss:

Jeśli chodzi o szyjkę to gin powiedziała mi tylko, że nie ma rozwarcia, o długości nic nie mówiła także chyba w normie. Tylko zaznaczyła, że jest miękka co może spowodować to co wcześniej pisałam. Kazała mi też łykać nospę 3 razy dziennie rozkurczowo. Wiem, że niedużo zostało i mam nadzieję, że się uda. Trzeba wierzyć!

miłego dnia :kiss:

12 lata 8 miesiąc temu #337030 przez aga2+1
ewel trzymaj się:) W 33 tygodniu dzidziol jest już dość duży więc gdyby nawet nastapił poród to nie ma tragedii poleży kilka dni w inkubatorze i do domu. Koleżanka urodziła w 32 tygodniu to dosłownie 5 dni mała lezała w inkubatorze i została wypisana do domu. Teraz ma 3 lata i jest wielka baba:) Ale tak jak lekarz mówił trzeba odpoczywać, bo najlepiej jak dzidzia urodzi się w terminie. Będzie dobrze zobaczysz:)

12 lata 8 miesiąc temu #337033 przez akciak84
mediweb.pl/womens/wyswietl_vad.php?id=658

tu jest napisane, że kilka tygodni przed porodem szyjka się zmiękcza. a nam np do 38 t.c. zostało 5 tygodni...to mało. Już nieźle jesteśmy zaawansowane, więc trza się oszczędzać, bo po prostu zaczyna następować zmęczenie materiału. Ja za 2 tygi dopiero do gina idę a byłam ostatnio w 28 t.c. Też się przestaraszyłam, że może się coś tam zmienić :(

12 lata 8 miesiąc temu #337037 przez akciak84
a i jeszcze na szkole rodzenia w IMiDZ nam gino mówiła, ze neantolodzy z Instytutu uważają, że po 34 t.c. to dla nich żaden wcześniak. Tak jak aga pisała do inkubatora na chwilę a potem z mamusią. Mnie to pociesza, bo jakoś miałam też po 24 t.c. koszmary, że za wcześnie się rodzi. Ale póki co jest ok i dalej będzie :) Damy radę ewel.

12 lata 8 miesiąc temu #337050 przez Ingrid29
Akciak byłam wczoraj na USG w szpitalu, miałam robione około 0,5 godziny, same serduszko. Troche mnie lekarz uspokoił, posprawdzał przepływy (nie ma przecieków, czyli dziurek w zastawkach też nie ma) i wiele innych rzeczy i powiedział, że nic niepokojącego nie widzi :)

Niestety maluszek znów jest w położeniu miednicznym ( a 2 tygodnie temu już się cieszyłam, że jest główką w dół) i nie wszytko można dokładnie dojrzeć.

Mężuś już złożył łóżeczko i komodę z przewijakiem,w której już poukładałam ciuszki i jakoś tak fajnie się zrobiło :laugh:

Dziś piękna pogoda, na pewno na spacerek pójdziemy. A jak tam u Was?

12 lata 8 miesiąc temu #337070 przez aga2+1
Ingrid ja właśnie czekam na łóżeczko od kolezanki. Mąż będzie musiał w jednym miejscu przetrzec papierem ściernym i pomalować, bo od karuzeli jest troszkę porysowane. Muszę tylko dokupić materac i będzie już wszystko:) Torbę mam juz spakowaną więc jestem przygotowana. Po świetach może się już rodzić nasza księżniczka:) Jakoś teraz ten czas mi sie dłuży, a ja tak bym chciała, żeby był już maj:) Jutro idę na ktg

12 lata 8 miesiąc temu #337072 przez beadka7
Ingrid ja też wczoraj miałam usg i mój synek też wciąż się nie obrócił, ale tak naprawde nawet w ostatnim dniu przed porodem może zmienić pozycję, także musimy być dobrej myśli :)

U nas na pomorzu też pięknie, nawet wiatru za bardzo nie ma, więc ja chyba dzisiaj zrezygnuję z auta i pojadę autobusem do pracy, bo muszę zwolnienie zawieść :)

miłego dnia kobietki :)

12 lata 8 miesiąc temu #337076 przez beadka7
Ale mały teraz fika w brzuchu, aż cały mi lata na boki ;)

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka