- Otrzymane podziękowania: 1
- /
- /
- /
- /
- /
- Listopad w tym roku będzie pogodny 2010
Listopad w tym roku będzie pogodny 2010
- martela89
-
- Gość
-
Też nie wyobrażam sobie iść do ślubu z brzuchem z resztą jak ktoś nie chce brać ślubu to przecież to nie grzech

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- Emme
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
przecież z chrzcinami też będzie problem

słyszałaś o tym?:
Koniec ze ślubami kościelnymi. Kościół nie da ślubu kobietom w ciąży, narzeczonym bez badań psychiatry
Kościół szykuje rewolucję w zasadach udzielania ślubów. Po wystąpieniu papieża Benedykta XVI, w którym zapowiedział zaostrzenie rygorów zawierania tego sakramentu, polscy hierarchowie planują wielkie zmiany. Dłużej będą trwały nauki
małżeńskie, narzeczeni będą musieli przejść dokładne badania psychiatryczne, a kobiety w ciąży ślubu mogą nie dostać wcale!
- Myślę, że skończy się zawieranie ślubów w pośpiechu - twierdzi bp. Antoni Długosz. Księża będą dokładnie prześwietlać życie narzeczonych i badać ich motywację wstąpienia w związek małżeński. - Spodziewam się, że komisja zdecyduje o zwiększonej liczbie pytań w protokole przedmałżeńskim - mówi duchowny. W związku z tym należy się spodziewać bardzo intymnych pytań od księdza, np. na temat doświadczeń seksualnych, uzależnień, a nawet o przebytych chorobach
wenerycznych.
Ciężarne bez ślubu
Badaniem narzeczonych zajmą się wyznaczeni przez diecezje psychiatrzy, psychologowie i lekarze. Ale to nie wszystko. - Przygotowania do ślubu muszą być prowadzone od dzieciństwa, staż narzeczeński ma wynieść co najmniej kilka lat, a czas nauk przedmałżeńskich pół roku - mówi bp Długosz i podkreśla, że szczególnym nadzorem zostaną objęte śluby udzielane ciężarnym.
W obawie, że ciąża jest jedynym powodem, dla którego młodzi zawierają małżeństwo, należy się liczyć z tym, że księża nie zechcą udzielać ślubów ciężarnym. - Kapłan ma obowiązek odmówić udzielenia ślubu, który zawierany jest z powodu ciąży - mówi ks. Andrzej Bajak z parafii Św. Trójcy w Boguszowie-Gorcach. - Słowa papieża niosą za sobą wielkie zadanie dla duszpasterzy, musimy uświadomić młodym, że ślub to nie jest zmiana rękawiczek - kwituje biskup Długosz.
Biskup Antoni Długosz (70 l.):
- Ślub musi być traktowany poważnie. Zanim para podejmie tak ważną decyzję, powinna bardzo dobrze się poznać. Stąd nauki przedmałżeńskie muszą być przedłużone, a pytania do młodych bardziej wnikliwie. Narzeczeństwo powinno trwać kilka lat, a przygotowania do zawarcia małżeństwa w przyszłości - już od dzieciństwa.
źródło z innego forum.
- martela89
-
- Gość
-
Jak można się lepiej poznać na naukach

- mariosponge
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
- KAF'ka *Mr. Andrew - mój nowy piękny świat*
- Otrzymane podziękowania: 0
Też nie wyobrażam sobie iść do ślubu z brzuchem z resztą jak ktoś nie chce brać ślubu to przecież to nie grzech
no właśnie grzech wg Biblii i chrześcijaństwa, bo przecież "łoże powinno pozostać niedotknięte".
a ja tam poszłam, chyba że masz na myśli ślub kościelny. i było super, maluszek mnie kopał pod czas przesięgi, na której ja i mój mąż się popłakaliśmy ze wzruszenia

a tu moje zdjęcie ze ślubu z córeczką brata
- mariosponge
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
Bo to jest popier...
Jak można się lepiej poznać na naukach![]()
podobno na naukach będą omawiać takie sprawy jak czy oboje partnerów chcą dzieci, o zasadach wychowania, o możliwych problemach z wtrącaniem się rodziców, ogólnie, pary będą dzielić się swoim podejściem do życia. podobno dużo osób po takich rekolekcjach mogą zrezygnować że ślubu z wybraną osobą, ponieważ się okaże że partner ma zupełnie inne zdanie na pewien temat i nie zamierza go zmienić.
- martela89
-
- Gość
-
martela89 napisał:
no właśnie grzech wg Biblii i chrześcijaństwa, bo przecież "łoże powinno pozostać niedotknięte".
a ja tam poszłam, chyba że masz na myśli ślub kościelny. i było super, maluszek mnie kopał pod czas przesięgi, na której ja i mój mąż się popłakaliśmy ze wzruszeniano może nie popłakaliśmy się tylko mieliśmy łzy w oczach
a tu moje zdjęcie ze ślubu z córeczką brata
Ale ja nie twierdę,że to grzech iść do ślubu z brzuchem(choć niby tak jest)tylko ja brałam ślub kościelny i mi chodzi o suknie i dobrą zabawę

A co do grzechów to antykoncepcja to też grzech,ale ile wierzących ludzi tak naprawdę się nie zabezpiecza i leci na kalendarzyku bo to po bożemu?
- martela89
-
- Gość
-
martela89 napisał:
Bo to jest popier...
Jak można się lepiej poznać na naukach![]()
podobno na naukach będą omawiać takie sprawy jak czy oboje partnerów chcą dzieci, o zasadach wychowania, o możliwych problemach z wtrącaniem się rodziców, ogólnie, pary będą dzielić się swoim podejściem do życia. podobno dużo osób po takich rekolekcjach mogą zrezygnować że ślubu z wybraną osobą, ponieważ się okaże że partner ma zupełnie inne zdanie na pewien temat i nie zamierza go zmienić.
Z nami ksiądz robił wywiad i każdego z osobna o takie coś pytał,o choroby w rodzinie,dzieci itd,a jak miała bym chodzić na nauki dłużej niż 3 dni to bym sobie w łeb strzeliła

- mariosponge
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
a co do grzechów to antykoncepcja to też grzech,ale ile wierzących ludzi tak naprawdę się nie zabezpiecza i leci na kalendarzyku bo to po bożemu?
no chyba w tych czasach już nikt. ale antykoncepcja jest grzechem tylko u katolików i prawosławnych, ale nie u wszystkich chrześcijan (mam na myśli protestantów).
- _aga86_
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- 16/10/2009- najszczesliwszy dzien w moim zyciu:)
- martela89
-
- Gość
-

Ja miałam białą suknię i welon,a sex przed ślubem był,ale dostałam rozgrzeszenie

- paulina2209
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Monika moje szczęście KAF'ka
ja też miałam białą suknię i welon a dla księdza większym problemem niż sex było to że mieszkamy przed ślubem razem.
- paulina2209
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- alutka1011
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Maja i Dawid
U nas było to samo ale ja mu to wytłumaczyłam na swój sposób i się odczepiłja też miałam białą suknię i welon a dla księdza większym problemem niż sex było to że mieszkamy przed ślubem razem.

- paulina2209
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- alutka1011
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Maja i Dawid