BezpiecznaCiaza112023

Listopad w tym roku będzie pogodny 2010

13 lata 10 miesiąc temu #66500 przez Emme
ja uwielbiam wiosnę i dziś taka do nas zawitała. piękne słoneczko i lekki chłodek - chciałabym teraz siedzieć w ogrodzie na huśtawce i czytać książkę.... ale muszę zadowolić spacerkiem. czekam aż Tola się obudzi, zje i w drogę :D

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

13 lata 10 miesiąc temu #66507 przez _aga86_
Ja tez czekam, az Julcia sie obudzi i idziemy na ogrod- przynajmniej sie wybiega ;)

13 lata 10 miesiąc temu #66558 przez Ewa26
U nas też było dzisiaj ładnie świeciło słoneczko choć było troszkę mroźne powietrze, ale oczywiście spacerek zaliczony. Julcia całą drogę przespała, jak zawsze zresztą. Co do lata ja już się też nie mogę doczekać jak Niuńka będzie się pluskać w baseniku i bawiła zabawkami na kocyku ahhh... :woohoo:

13 lata 10 miesiąc temu #66604 przez paulina2209
a ja od dwóch dni walczę z gorączką u malutkiej. jakiś wirus ją dopadł. z tego powodu rzadko na razie zaglądam bo maruda moja malutka cały czas rączki.
violi jesteś najdzielniejszą babką jaką kiedykolwiek znałam

13 lata 10 miesiąc temu #66607 przez Emme
niech Monia szybko wraca do zdrowia! Buziaki dla niej

13 lata 10 miesiąc temu #66610 przez mariosponge
ja miałam taki zły dzień, że po raz pierwszy od szpitala po porodzie, żyć mi się nie chciało. Andrzeju odbiło i w ogóle nie chciał cyca. Siedział głodny,ryczał, ale cyc bee. Musiałam sciągać mleko i karmić butelką. Już myślałam że to koniec naszej "przygody laktacyjnej". Dopiero pod wieczór się zgodził na "kawałek" cyca. Pojęcia nie mam o co mu chodzi.

[/url]

13 lata 10 miesiąc temu #66632 przez sunaja21
my tez caly czas na dworze :) jest tak pieknie...

mamy robi po 4 kupki na dzien ale wreszcie sa zolte a nie zielone :) duzo wiecej pije :)ale je nadal po 60-70ml zobaczymy co wykarze kolejne badanie moczu i moze zmiana mleka bedzie moze juz to mu nie smakuje!

[url=http://dawidek7-.aguagu.pl][img]http://dawidek7-.aguagu.pl/suwaczek/suwak3/a.png[/url]

13 lata 10 miesiąc temu #66647 przez Ewa26
Mariosponge może maluszek ma coś z brzuszkiem albo jest zmęczony. Julka też nieraz płacze na cyca, possie trochę po czym się wygina i znów płacze. Biorę ja na ręce i próbuję ululać często to właśnie zmęczenie.
Może coś zjadłaś że Andrzejkowi nie smakuje mleko, podobno bardzo smak mleka zmienia cebula i czosnek dlatego ja ich unikam.
Co do spacerku u nas też jest w miarę, dlatego obowiązkowo się wybieramy :woohoo:

13 lata 10 miesiąc temu #66674 przez ilona
mariosponge a może użyłaś jakiegoś nowego proszku do prania swoich ubrań, albo perfum, dezodorantu, żelu pod prysznic mocno zapachowego??? Andrzejka może drażnił zapach? U nas było tak, że moja teściowa leje na siebie pół butelki perfum :laugh: na raz i Wiktor zawsze zanosił się płaczem jak tylko poczuł ten mdły zapach... Uświadomiłam ja łaskawie, że jak chce się nim bawić to musi zrezygnować z tego cudnego zapachu :laugh:

13 lata 10 miesiąc temu #66728 przez mariosponge
ilona, nie używam żadnych perfum jak nie wychodzę, proszek lovela (nawet swoje rzeczy w nim piorę), i reszta to samo co zawsze, nic nie zmieniałam.
bardziej się schylam do tezy Ewy, że coś zjadłam i dlatego nie smakuję mu mleko. Ale pojęcia nie mam co to może być. I dlaczego w takim razie z butelki to samo mleko on pije,a z piersi nie. Niestety znów pojawił się śluz, i często go chyba boli go brzuszek, bo jest strasznie marudny jak nigdy, budzi się z płaczem i ciągle chce siedzieć na rękach, a wcześniej nic z tych rzeczy się nie zdarzało. Jutro rano jedziemy do lekarza.

[/url]

13 lata 10 miesiąc temu #66754 przez martela89
A może to przez ząbki? Moja nie chciała jeść za bardzo jak jej ząbek wychodził,była kilka dni tylko na cycu choć też czasami się odsuwała i marudziła,ale o innym jedzeniu to nie było mowy.

13 lata 10 miesiąc temu #66778 przez Emme
dziewczyny, potrzebowałyście zaświadczenie lekarskie do becikowego?

13 lata 10 miesiąc temu #66787 przez asia26
tak :( papierow trza naniesc za marne 1000 zl :(

13 lata 10 miesiąc temu #66789 przez Emme
ja właśnie sprawdziłam na stronie mopsu, ze potrzebny akt ur, ksero dowodu i nr rachunku bankowego

13 lata 10 miesiąc temu - 13 lata 10 miesiąc temu #66792 przez sylwus136
tak i zaswiadczenie że od 10 tyg. bodajże byłaś pod opieką lekarską

chociaz nie wiem bo na becikowe.com wyczytałam teraz cos takiego:
Zaświadczenie lekarskie

Uwaga - wymóg przedstawienia zaświadczenia lekarskiego zostanie zawieszony na dwa lata. Kobiety którym odmówiono wypłaty becikowego będął miały prawo ubiegać się ponownie.

MINISTERSTWO ZDROWIA Warszawa, 3 lutego 2010 r.

Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej w porozumieniu z Ministerstwem Zdrowia postanowiły zmienić przepisy dotyczące wypłacania tzw. becikowego: kobiety które po 1 listopada 2009 roku wystąpiły lub wystąpią o wypłatę becikowego nie będą musiały udowadniać, że najpóźniej od 10 tygodnia ciąży były pod opieką lekarza ginekologa lub położnej. Jedynym warunkiem otrzymania pieniędzy będzie okazanie przez rodzica zaświadczenia lekarskiego, które potwierdzi co najmniej jedną wizytę ciężarnej u lekarza ginekologa lub położnej.

Becikowe otrzymają też te kobiety, którym po 1 listopada 2009 r. odmówiono jego wypłaty, bo nie potrafiły udowodnić, że przebywały pod stałą opieką lekarza od 10 tygodnia ciąży. Po wejściu w życie nowych przepisów będą miały prawo ponownie ubiegać się o wypłatę pieniędzy w urzędach gmin i Miejskich Ośrodkach Pomocy Społecznej.

Nowe przepisy wejdą w życie po nowelizacji ustawy o świadczeniach rodzinnych. Projekt ma stanąć na najbliższym posiedzeniu Rady Ministrów. Źródło

Od listopada 2009 do otrzymania becikowego wymagane było przedstawienie zaświadczenia lekarskiego o pozostawaniu pod opieką medyczną przez okres co najmniej od 10 tygodnia ciąży - do porodu. Wymóg został zawieszony do 31 grudnia 2011 r.

Zaświadczenie potwierdza fakt odbycia co najmniej trzech wizyt u ginekologa - w każdym trymestrze ciąży. Musi zostać wypisane na specjalnym formularzu określonym w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 18 września 2009 r. "w sprawie formy opieki medycznej nad kobietą w ciąży, uprawniającej do dodatku z tytułu urodzenia dziecka".

Wiec chyba nie potrzebne :)

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka