BezpiecznaCiaza112023

Listopad w tym roku będzie pogodny 2010

14 lata 1 miesiąc temu - 14 lata 1 miesiąc temu #66798 przez Emme
a czym sie różni to:

Dodatek z tytułu urodzenia dziecka

Dodatek z tytułu urodzenia dziecka przysługuje jednorazowo w wysokości 1000 zł. Przysługuje on matce, ojcu, opiekunowi prawnemu albo opiekunowi faktycznemu dziecka - do ukończenia przez dziecko pierwszego roku życia.

Do wniosku należy dołączyć:

1. skrócony akt urodzenia dziecka,
2. kserokopię dowodu osobistego,
3. dokument potwierdzający numer rachunku bankowego wnioskodawcy

od tego

Jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia się dziecka

Z tytułu urodzenia się żywego dziecka przyznaje się jednorazową zapomogę w wysokości 1.000 zł na jedno dziecko.

Jednorazowa zapomoga przysługuje matce lub ojcu dziecka, opiekunowi prawnemu albo opiekunowi faktycznemu dziecka - niezależnie od wysokości dochodów.

Wniosek o wypłatę jednorazowej zapomogi składa się w terminie 12 miesięcy od dnia narodzin dziecka, a w przypadku gdy wniosek dotyczy dziecka objętego opieką prawną, opieką faktyczną albo dziecka przysposobionego - w terminie 12 miesięcy od dnia objęcia dziecka opieką albo przysposobienia nie później niż do ukończenia przez dziecko 18. roku życia. Wniosek złożony po terminie organ właściwy pozostawia bez rozpoznania.

i tu trzeba miec

też to znalazłam, mój lekarz się nie pytał czy chcę zaświadczenie, a o np zwolnienie za każdym razem

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

14 lata 1 miesiąc temu #66806 przez sylwus136
no to powiem CI tak:

Zaświadczenie lekarz wypisuje CI wtedy kiedy chcesz.nawet teraz jak bys pojechała do swojego ginekologa powinien CI takie zaświadcznie wystawić.

To co napisałaś na górze moim zdaniem to jest to samo tylko inaczej sformułowane.

1000 zł dostajesz jednorazowo za urodzenie dziecka
mozesz dostać też dodatkowy 1000 jeżeli dochód netto rodziny z roku poprzedzającego okres zasiłkowy, w przeliczeniu na osobę, nie przekracza kwoty 504 zł( i wtedy dostajesz tez tzw.rodzinne 68 zł miesiecznie na dziecko.)

i 1000 zł możesz też dostać z gminy jeśli coś tekiego u was jest ( u nas nie było niestety)

14 lata 1 miesiąc temu #66813 przez Ewa26
Jak ja składałam na becikowe to dostałam papiery znaczy 2 kartki jedną wypełniałam ja druga lekarz że byłam pod opieką lekarską nie później niż do 10 tc. Bo jeśli był ktoś później i lekarz tak napisze to becikowego się nie dostanie.

Emme z tego co wiem to:
Jednorazowa zapomoga to becikowe 1000 zl
A dodatek to nastepne 1000 zl które możesz otrzymać pod warunkiem że masz przyznany zasiłek rodzinny bez zasiłu tego drugiego tysiaczka nie otrzymasz.

A co do papierów:
Becikowe - Akt urodzenia, zaświadczenie lekarskie i kopie dowodu osobistego
Do Zasiłku gdzie się odrazu zaznacza dodatek to: Akt urodzenia, Zaświadczenie z pracy o zarobkach, jeśli nie pracuje się to z urzędu pracy że się jest bezrobotnym, i z Urzędu skarbowego odpis pitów, i oczywiście ksero dowodu.

14 lata 1 miesiąc temu #66821 przez Ewa26
Zapomniałam napisać. Emme ja z papierami do lekarza na becikowe poszłam po 6 tyg od urodzenia jak miałam badanie kontrolne. Po prostu dajesz lekarzowi/lekarce i wypełnia to jest zaledwie jedna kartka.
Sylwus ma racje lekarz w każdej chwili powinien Ci to wypisać. Na złożenie Becikowego masz 12 miesięcy.

14 lata 1 miesiąc temu #66822 przez Emme
na stronie mopsu do pobrania jest tylko wniosek, nie ma takiego zaświadczenia. jutro zadzwonię i się zapytam

14 lata 1 miesiąc temu #66830 przez sylwus136
zadzwoń, zapytaj tak bedzie najlepiej.
I oni powinni Ci dać dokumenty do wypisania
tzn. ja tak miała gdzie wpisywałam swój numer konta bankowego,gdzie był ten formularz dla lekarza i co tam jeszcze.

Wejdź sobie na swtonę www.becikowe.com tam masz fajnie wszystko napisane
i na tej tez stronie mozesz ten formularz lekarski ściągąć
tu masz link : www.becikowe.com/?sr=wzorypism.html

14 lata 1 miesiąc temu #66833 przez Ewa26
Emme Ja wszystko załatwiałam w Zus-ie tu masz wzór ja takie coś miałam.
server.activeweb.pl/wwwpulsmedycyny/file...zas_lek_becikowe.pdf

14 lata 1 miesiąc temu #66848 przez paulina2209
sylwus136 napisał:

tak i zaswiadczenie że od 10 tyg. bodajże byłaś pod opieką lekarską

chociaz nie wiem bo na becikowe.com wyczytałam teraz cos takiego:
Zaświadczenie lekarskie

Uwaga - wymóg przedstawienia zaświadczenia lekarskiego zostanie zawieszony na dwa lata. Kobiety którym odmówiono wypłaty becikowego będął miały prawo ubiegać się ponownie.

MINISTERSTWO ZDROWIA Warszawa, 3 lutego 2010 r.

Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej w porozumieniu z Ministerstwem Zdrowia postanowiły zmienić przepisy dotyczące wypłacania tzw. becikowego: kobiety które po 1 listopada 2009 roku wystąpiły lub wystąpią o wypłatę becikowego nie będą musiały udowadniać, że najpóźniej od 10 tygodnia ciąży były pod opieką lekarza ginekologa lub położnej. Jedynym warunkiem otrzymania pieniędzy będzie okazanie przez rodzica zaświadczenia lekarskiego, które potwierdzi co najmniej jedną wizytę ciężarnej u lekarza ginekologa lub położnej.

Becikowe otrzymają też te kobiety, którym po 1 listopada 2009 r. odmówiono jego wypłaty, bo nie potrafiły udowodnić, że przebywały pod stałą opieką lekarza od 10 tygodnia ciąży. Po wejściu w życie nowych przepisów będą miały prawo ponownie ubiegać się o wypłatę pieniędzy w urzędach gmin i Miejskich Ośrodkach Pomocy Społecznej.

Nowe przepisy wejdą w życie po nowelizacji ustawy o świadczeniach rodzinnych. Projekt ma stanąć na najbliższym posiedzeniu Rady Ministrów. Źródło

Od listopada 2009 do otrzymania becikowego wymagane było przedstawienie zaświadczenia lekarskiego o pozostawaniu pod opieką medyczną przez okres co najmniej od 10 tygodnia ciąży - do porodu. Wymóg został zawieszony do 31 grudnia 2011 r.

Zaświadczenie potwierdza fakt odbycia co najmniej trzech wizyt u ginekologa - w każdym trymestrze ciąży. Musi zostać wypisane na specjalnym formularzu określonym w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 18 września 2009 r. "w sprawie formy opieki medycznej nad kobietą w ciąży, uprawniającej do dodatku z tytułu urodzenia dziecka".

Wiec chyba nie potrzebne :)

jak załatwiałam to też to czytałam i to nie prawda zaświadczenie trzeba mieć. ja ściągnęłam ze strony wypełniłam na podstawie karty ciąży a lekarz tylko podpisał. a co do druków to miałam wypełniony wniosek a na miejscu okazało się ze wrocławski mops ma swoje druki i trzeba wypełnić jeszcze raz

14 lata 1 miesiąc temu #66856 przez Groszek
Emme u nas też było potrzebne zaświadczenie :) Lekarz wypisał mi od ręki

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=7557

14 lata 1 miesiąc temu #66906 przez sunaja21
musisz miec zaswiadczenie od lekarza - np. moj gin ma ten druk u siebie i wypisuje jak tylko ci to potrzebne!moj maz byl u niego juz w 1 tyg jak urodzilam poprostu wszedl i babka z rejestracji wszystko zalatwila!

[url=http://dawidek7-.aguagu.pl][img]http://dawidek7-.aguagu.pl/suwaczek/suwak3/a.png[/url]

14 lata 1 miesiąc temu #67025 przez paulina2209
chyba córka mnie zaraziła. nie wiem czy to wirus czy może efekt 3 zarwanych nocek. obie już jesteśmy zmęczone. mam od neurologa zestaw ćwiczeń dla Moniki a ona nie ma sił ich ze mną robić. jak gorączka może osłabić taki malutki organizm. a ja za bardzo nie mogę jej pomóc. straszne

14 lata 1 miesiąc temu #67049 przez Emme
kurcze, tyle dzieciaczków się rozchorowało.. mam nadzieję, że Tola da radę.

14 lata 1 miesiąc temu #67077 przez paulina2209
u nas ponoć panuje taki wirus. dziwnie się objawia bo tylko gorączką na szczęście nie męczy moją nunę ani kaszel ani katar.

14 lata 1 miesiąc temu #67471 przez Emme
wczoraj jak wracałyśmy ze spaceru, pogoda tak diametralnie się zmieniła -z pięknej słonecznej, na arktyczny mróz ;/
bałam się, żeby Tola się nie rozchorowała, a tymczasem mnie coś rozkłada. nawet nie mogę wziąć jakichś leków na przeziębienie, bo mój organizm reaguje na nie snem, momentalnie zasypiam. czekam aż Sz wróci z pracy...

14 lata 1 miesiąc temu #67484 przez paulina2209
emme wiem coś o tym też ledwo żyje

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka