BezpiecznaCiaza112023

Mamusie sierpień 2010

14 lata 1 miesiąc temu #45364 przez Renia2108
Ja nic nie wykupowałam, zadnych szczepien. Mamy po 3 wklucia zawsze. Mala je dobrze przechodzi wiec ok :) A co do cen złobkow to tragedia... u mnie nie ma takiego czegoś. Przedszkole publiczn tylko jest ale chyba jest obowiazek ze wszystkie dzieci maja chodzic, nie ma ze odmawiaja. No ale 3-4 lata posiedze w domu z mała tak czy siak. Na prace u nie ... hmmm ciezko by bylo.

A mąż jak jest w domu to bawi sie z mała i chwala mu za to :P Tez czasem marudzi ale glosu na nia nie podniosl nigdy, chyba bym mu strzeliła jak by tak zrobil :/ zreszta ona go widzi praktycznie w weekendy tylko bo jak przychodzi z pracy to juz spi wiec nadrabia potem:D

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

14 lata 1 miesiąc temu #45367 przez Groszek
On nigdy Michałem nie chciał się zajmować... a teraz jeszcze doszło to że krzyczy na niego :( a on Bogu ducha winien, teraz powiedziałam że na sekundę go nie zostawie, bo kto wie czy ręki na niego nie podniesie :angry:

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=7557

14 lata 1 miesiąc temu #45368 przez Emme
paulinkaaa2202 napisał:

Słuchajcie jest któraś z was na urlopie macierzyńskim? Bo mi niedługo się kończy i chce jeszcze wystąpić o dodatkowe 2 tygodnie bo każdej to się należy trzeba pisemnie złożyć taki wniosek tylko nie wiem kiedy tydzień przed kończącym się urlopie czy jak?

Ja dopiero zaczęłam urlop, ale moja księgowa już mi powiedziała, że tydzień przed końcem urlopu mam (jeśli chcę) dostarczyć podanie o przedłużenie urlopu.

14 lata 1 miesiąc temu #45369 przez MoNiaaa
u mnie takie rzeczy nie maja miejsca i nie wyobrazam sobie zeby krzyknal na julke chyba bym go z domu wyrzucila.takie prawa dziecka ze moze plakac imarudzic bo co ta dziecinka wie jest jej zleto placze.

http

]

14 lata 1 miesiąc temu #45375 przez Gosia
No chyba faktycznie z tymi szczepionkami tak jest, bo Maja ma zawsze tylko 1 wkłucie.

No ceny tych żłobków to szok!!!!

14 lata 1 miesiąc temu - 14 lata 1 miesiąc temu #45377 przez monami
My szczepiliśmy do tej pory Zuzię rotarixem i pentaximem :) i jest ok :) Jestem zadowolona ...1 wkłucie tylko :)

14 lata 1 miesiąc temu #45402 przez iwkaa
wtrace sie w temat szczepien te tansze czyli zA 110zl to maja 5w1 a te drozsze 6w1 czyli za 170zl ale dokladnie jakie jednostki chorobowe to nie pamietam ja szczepila na wszystko pneumokoki mengokoki i rotawirusy jutro idziemy juz 3 raz i za kazdym razem 440zl!!! masakra;( ae czego sie nie robi dla dzieci ja na waszym miejscu jesli oczywiscie macie kase zaszczepila bym na rotawirusy to rzadka ale smiertelna choroba i nie wyleczalna niestety:(

14 lata 1 miesiąc temu - 14 lata 1 miesiąc temu #45403 przez monami
iwka - my też tak Zuźkę szczepimy, około 450 zł za każdym razem nam wychodzi.

14 lata 1 miesiąc temu #45404 przez iwkaa
czyli tez szczepisz programem na 6-tkę tak jak my:)

14 lata 1 miesiąc temu #45406 przez monami
rotawirusy to masakra i co gorsza wcale dziecko nie musi chodzić do przedszkola lub żłobka, żeby zachorować. Szczepionka uodparnia co prawda nie na wszystkie szczepy, ale na najgroźniejsze tak. warto szczepić, my wybraliśmy rotarix.

"Szczepionki chronią przed najczęściej występującymi szczepami wywołującymi zakażenia rotawirusowe, przed odwodnieniem spowodowanym przez biegunkę i wymioty oraz przed leczeniem szpitalnym.1 Skuteczność szczepionek przeciwko rotawirusom została potwierdzona w badaniach klinicznych obejmujących ponad 130 tys. niemowląt na całym świecie – były to jedne z największych badań w historii szczepień...

...Warto zaszczepić dziecko, gdyż rotawirusy są bardzo powszechne i wysoce zakaźne. Trudno się przed nimi ustrzec. Atakują dzieci i dorosłych w każdym wieku, więc maluch może zachorować nawet nie mając kontaktu z innymi dziećmi."

14 lata 1 miesiąc temu #45408 przez monami
tak, na 6-stkę :) Moja mama jest pielęgniarka szczepienną i to mi poradziła :)

14 lata 1 miesiąc temu #45409 przez monami

14 lata 1 miesiąc temu #45413 przez Gosia
Tak tylko, że na rotawirusy jest już za późno :( Tylko szkoda, że mi nikt nie powiedział, że trzeba pierwszą dawkę wziąć przed ukończeniem przez dziecko 12-ego tygodnia życia. Myślałam, że wystarczy zaszczepić najpóźniej do 6-go m-ca obie dawki, czyli jakbym teraz zaczęła to byśmy się wyrobili. No i źle myślałam!!! :(

14 lata 1 miesiąc temu - 14 lata 1 miesiąc temu #45417 przez monami
schemat szczepień przeciwko rotawirusom :

W Polsce dostępne są 2 szczepionki przeciwko rotawirusom. Pierwsza z nich jest szczepionką dwudawkową, tzn. że cały cykl szczepienia składa się z 2 dawek. Pierwszą dawkę można podać już od 6. tygodnia życia maluszka. Całe szczepienie należy zakończyć przed upływem 24. tygodnia życia.

Schemat szczepienia drugą z dostępnych w Polsce szczepionek składa się z 3 dawek. Pierwszą dawkę można podać od 6. tygodnia życia. Całe szczepienie trzeba zakończyć przed 26 tygodniem życia dziecka.

14 lata 1 miesiąc temu #45422 przez Gosia_Krupa
monami,a jak jest z pneumokokami? Bo ja myślałam,że swoją "przyszłą" niunię zaszczepię jedynie na to,jeżeli chodzi o szczepienia dodatkowe,chociaż o rotawirusach też myślałam. A te szczepienia na "6",bo ja chyba o tym nie słyszałam? Jak masz jakieś info to napisz proszę,szczepienia to jedna z najważniejszych decyzji jak już się urodzi niuśka. Możesz napisać na gg:4486024

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka