BezpiecznaCiaza112023

Testy owulacyjne - stosujecie?

11 lata 4 miesiąc temu #795086 przez Chudzinka
Zostań, zostań!
Czytałam artykuł :)Bardzo mi się podejście tej Pani psycholog podoba, myślę podobnie. Choć trochę mnie dziwi, że nazywa każdą niepłodność, podobnie jak lekarze, chorobą. Zwłaszcza, że jak sama mówi, w przypadku niepłodności medycyna częściej pomaga "dać" dziecko niż wyjaśnić, czemu go nie było. Wydaje mi się, że w przypadku niepłodności idiopatycznej, w której nie ma zdiagnozowanej przyczyny, nie ma też choroby. Jest swojego rodzaju "frustrująca niemożność realizacji planów, marzeń", tym bardziej bolesna, że nie ma czemu przypisać winy ( a jak fajnie wytłumaczono w artykule - wina zazwyczaj musi być przypisana, bo ludzie już tak mają). Jednak chorobą bym już tego nie nazwała. Jak jest przyczyna niepłodności - ok, nie mam żadnych zastrzeżeń. Ale jak pani psycholog sama podała, około 10% nie ma przyczyny, więc jak dla mnie stwierdzanie, że tą przyczyną jest psychika, nie jest najlepsze. Równie dobrze może to być statystyka. A powiedzenie kobiecie, która chce mieć dziecko, ale jej się nie udaje, która ma świetne wyniki badań, że w takim razie problem leży w jej psychice, jest właśnie określaniem miejsca winy. To jest obciążające, zwłaszcza, że ludzie boją się, czy taki problem da się łatwo (I czy w ogóle) rozwiązać. Wolimy mieć problem medyczny, bo wtedy jest coś konkretnego, diagnoza problemu natury psychicznej przeraża. Bo wciąż za mało się w Polsce mówi o skuteczności takiego leczenia. Myślę, że takiej parze lepiej powiedzieć, że nie znaleziono przyczyny, w związku z czym może się udać za miesiąc, za dwa, a może za rok, a może w ogóle. I w związku z tą niepewnością warto się przygotować na wynikające z tego obciążenie psychiczne i pomyśleć o wsparciu psychologa. I w taki sposób psycholog może próbować pomóc. Ale to tylko moje zdanie, bo sama mam diagnozę niepłodności idiopatycznej i trudno mi zachować obiektywizm.
Jestem pod wrażeniem trafności opisu stanów granicznych i samotności każdego z partnerów, trudów "comiesięcznej" żałoby. Myślę, że powinno się mówić o tym częściej.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 4 miesiąc temu - 11 lata 4 miesiąc temu #795093 przez gosia28
Chudzinka a Ty piszesz jakieś poradniki? Jeśli nie to zacznij :)
i też mnie ujęło to zdanie, o którym wspomniałaś na końcu swojego postu.

ferri jak ja zaciskam za Ciebie :kiss: :kiss: :kiss:

a propos namowy przypomniał mi się kawał jak przychodzi kumpel do kumpla. Pierwszy się pyta "pijemy co?" drugi odpowiada "namawiał, namawiał i namówił" :lol:

Mama Aniołka 25.02.2010
Aniołków Karolka i Jasia 06.12.2012

Każdy z nas ma taką małą nadzieję na niemożliwe...

11 lata 4 miesiąc temu #795101 przez ferritka
Gosia, hahaha namawiał namawiał i namówił :lol: :lol: padłam B) B) B)

Chudzinka, trafna uwaga..jednakże wciąż będę obstawiać że niepłodność czy znamy jej przyczynę czy nie jest chorobą, jak nie ciała to duszy. A czasami i ciała i duszy. Bo przecież nie można powiedzieć komuś, kto nie zna przyczyny swojej choroby, że w związku z niewiadomą jest zdrowy... ale to takie moje luźne myśli, pewnie jest mi łatwiej mówić bo ja wiem co u nas nie styka i wiem, że to właśnie choroba, namacalna, widoczna przyczyna, jednoznaczna. Ale to, że problem leży po stronie Kręgla to ja też czuje się chora- moja dusza jest chora i cierpi.

ale nie ma co smutalić, będzie git malina, u Ciebie też ,zobaczysz :kiss: :kiss:
albo warto skonsultować się z innym doktorkiem.... jeśli jesteś ze śląska dam Ci namiar na mojego, nie zaszkodzi przecież jak ktoś "świeżym" okiem spojrzy na wyniki, a nóż widelec :lol: :lol:

Kuba Maly Kregielek <3

11 lata 4 miesiąc temu #795105 przez gosia28
hehe świeżunich kawałów to mam pod dostatkiem bo mój P. jest specjalist do tego ma kumpla drugiego geniusza :laugh:

Mama Aniołka 25.02.2010

11 lata 4 miesiąc temu #795109 przez Chudzinka
No kawał wymiata :)
Ferri, dzięki za dobre słowo. Ja jednak postanowiłam od lekarzy odpocząć. Skoro mówią, że ze mną wszystko git, to po co mam wciąż do nich łazić? Ja też czuję intuicyjnie, że wszystko ze mną i moim w porządku, tylko potrzebujemy czasu i mniejszego wariactwa wokół tego tematu. To taka moja własna autorska terapia ;)

11 lata 4 miesiąc temu #795114 przez gosia28
ferri trafiłam na takiego bloga dziewczyny, która walczy o dziecia, przeczytałam kawałek wpisu i pomyślałam o Tobie. Wklejam fragment.

"U NIEPŁODNEGO wszytko jest OK. Mam oczy jak 5zł. Po teratozoospermii i aglutynacji nie ma nawet śladu. 40% plemników ma prawidłową budowę (wcześniej 1%)! Czy w ciągu kilku miesięcy mogło się to aż tak pozmieniać?! Nie wierzę..."

Mama Aniołka 25.02.2010

11 lata 4 miesiąc temu - 11 lata 4 miesiąc temu #795120 przez Kaś_O
Witam sie dzis i ja.. o dziwo w dwu paku bo jednak wczoraj z wieczora w pewnym momencie bylam pewna ze torbe juz pod pache powinnam zbierac.. skurcze byly przez jakas godzine co 10min ale pozniej powoli coraz slabsze.. brzuch jak skala az do malego dokopac sie nie moglam.. Moze to mala przepowidnia na dzisiejszy dzien bo jutro magiczny 24.. Ann masz racje ze 5.12 to dzien wizyty w szpitalu jesli nic sie nie zmieni.. i jak leki nie pomoga to zapewne cc.. czekam..

Ferri :* ♥ jakie cudowne wiadomosci :) az sie buzia cieszy, zaciskam kciuki i w ogole.. wskakuje nawet na moje miejsce w koncu juz niebawem będzie wolne :)

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=64867http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=54914

11 lata 4 miesiąc temu #795121 przez ferritka
Gosia,ano widzisz..ja Ci powiem, że odkąd jestem w temacie to też łażę po necie i szukam blogów, opisów ale tylko takich ze szczęsliwym zakończeniem B)

Kaś, Ty to przeleciałaś przez tą książe jak perszing z turbodoładowaniem, bo przecież niedawno co mały Groszek tylko był a tu proszę już na rozpakowaniu jesteś kochana :kiss: :kiss: :kiss: :kiss:

Kuba Maly Kregielek <3

11 lata 4 miesiąc temu - 11 lata 4 miesiąc temu #795196 przez Dagnes
Ja za miesiac tez zwalniam miejscowke dla nowego groszka lub fasolki. Dla ferr juz sa 2 miejscowki ( tyle ile sobie zamarzyla ) a ja swoja gos przekazuje. Myslalam ze razem z testami owu przesle pozytywne fluidy, nie udalo sie w tym cyklu to moze ta miejscowka jest jeszcze do kompletu potrzebna :-)
Brzuchol mi sie juz obniza wiec czuje w kosciach ze jak nic grudniowka zostane.
Kas ale trzymasz nas w napieciu. Ja juz od dwoch tygodni zaciskam za ciebie kciukasy.
A co do cycochow pameli mi urosly z 75B do 80D a to przeciez nie koniec jeszcze. Ciekawe co bedzie jak produkcja w cycochach ruszy :ohmy:
Agnilka jaka fotogeniczna wasza fasolinka :-) Rosnijcie zdrowo :kiss:

Wiktoria

11 lata 4 miesiąc temu #795217 przez gosia28
Dag, popatrz to rebus rozwiązany, wskakuję na grudzień ;) :kiss:

Kaś nam stopniowo dawkuje napięcie :silly:

Mama Aniołka 25.02.2010

11 lata 4 miesiąc temu - 11 lata 4 miesiąc temu #795226 przez ferritka
Dag :kiss: :kiss: wwie wiem jestem zachłanna i od razu dwa kce zgarnąć :S :S

grudzień podwojnie obstawiony... bo ja czuje że Gosia pstrosia aka jurek pokaże nam maliny..ja w lutym takie mega piżdżące ..zostaje nam styczen :lol: palec pod budkę której w styczniu fasolki i groszki pomachają B) B) B)

Kuba Maly Kregielek <3

11 lata 4 miesiąc temu #795230 przez ann-sunshine
Bry. Poczytalam. Dużo mądrych słów. Ferruchna do nas przyszła, Kas już prawie prawie, mama moof tez już torbę pakuje, Chudzinka jak zwykle mądrości z rękawa wyciąga.

11 lata 4 miesiąc temu #795273 przez Asiaa
Ferritka pfffff :P jeszcze sie pytasz, oczywiście że będziemy trzymały kciuki !! :)

Właśnie piecze się sernik :D i przypomniało mi się, że po pojawieniu się na tym forum musiałam zaserwować wkupny serniczek dla Agnilli :D

11 lata 4 miesiąc temu #795285 przez ferritka
B) ano serniczek :S :S :S ..i wiesz co Asikk masz teraz studniówkę bo setny post na tapecie więc...dzielisz się serniczkiem B) B)

Kuba Maly Kregielek <3

11 lata 4 miesiąc temu #795290 przez zoi
Ferri, porażasz optymizmem, ale miło to czytać! :) No i wpadaj do nas częściej, ja podczytuję staraczki, ale przyznam się, że nie non-stop mam czas, a tam jak się zaległości zrobi, to w uj i ciężko nadrobić ;)

Chudzinka, Twoja pamięć nigdy nie zawodzi, chyba sobie tego posta z kolejnością gdzieś przepiszę, to będę przynajmniej następny miesiąc wiedziała co i jak :P
Niech w pon nie pada śnieg, bo ja dopiero w środę opony wymieniam :ohmy: :ohmy:

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka