BezpiecznaCiaza112023

PRACA

13 lata 11 miesiąc temu #55578 przez raczek10
ANGELIKA MI SIĘ WYDAJE ,ŻE PRACODAWCA NIE MOŻE CI ZMIENIĆ WARUNKÓW UMOWY ,KIEDY JESTEŚ NA L4 ,BO PRZECIERZ NIE PRACUJESZ . ALE ,JEŻELI BYŚ CHCIAŁA PRZERWAĆ L4 I WRÓCIĆ DO PRACY A NA PRZYKŁAD WCZEŚ NIEJ PRACOWAŁAŚ NP. W TRYBIE 3 ZMIANOWYM I MIAŁAś to napisane w umowie ,.TO WTEDY MUSI ON UWZGLĘDNIĆ TO ,ŻE JESTEŚ W CIĄŻY i dostosować warunki dla ciebie . wtedy może zmienic warunki pracy na umowie ,bo wtedy ci odejdzie dodatek za pracę w nocy .( ale to tylko taki przyklad ci podałam )
JA bym będąc na l4 niczego nie podpisywała ,(nie ufam pracodawcom ,że mają dobre intencje)

a z naliczaniem na l4 to nie wiem ,ale chyba z 3 ostatnich miesięcy .

najlepiej by SYLKA ci napisała . TYLKO ona chyba w szpitalu ,bo coś jej na forum nie ma :(

/035/0354289b0.png?3420[/img] [/url]

s2.pierwszezabki.pl/035/0354289b0.png?6371

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

13 lata 10 miesiąc temu #56793 przez angellika1
dziękuja raczek :)
Mam nadziej e ze u Sylki wsio ok ;)

13 lata 10 miesiąc temu #56816 przez happymamma

13 lata 10 miesiąc temu #59379 przez sylka
Dziewczyny chętnie bym pomogła ale nie mam teraz do tego głowy (wszystko co u mnie pisze u marcowych mam) Asiersa a jak wyszło u ciebie??

13 lata 10 miesiąc temu #59399 przez Asiersa
sylka u mnie jak na razie bez zmian :) Jeszcze nie byłam u szefowej :) Wybieram się tam na początku lutego :)
Na pewno dam znać co i jak :kiss:

Mój dzielny chłopczyk :*:*

13 lata 10 miesiąc temu #59414 przez raczek10
DZIEWCZYNY JAK KTÓRAŚ WIE COŚ NA TEMAT STAŻU :huh: . MOJA SIOSTRZENICA JEST NA STAŻU I MA GO DO KOŃCA LUTEGO. NA TYM STAŻU JEST OD 1 MARCA 2010 ROKU ,CZY PO TAKIM STAŻU JEJ NALEŻY SIĘ ZASIŁEK Z URZĘDU PRACY . .

Z GÓRY DZIĘKUJE .

/035/0354289b0.png?3420[/img] [/url]

s2.pierwszezabki.pl/035/0354289b0.png?6371

13 lata 10 miesiąc temu #59483 przez sylka
Nie należy się bo będąc na stazu pozostaje wciąż bezrobotna.

13 lata 10 miesiąc temu - 13 lata 10 miesiąc temu #59504 przez Asiersa
sylka :) co sądzisz o tym?

Art. 182 1
:1. Pracownica ma prawo do dodatkowego urlopu macierzyńskiego w wymiarze § .
1) do 6 tygodni - w przypadku, o którym mowa w art. 180 § 1 pkt 1

(artykuł 180) --> Art. 180. § 1. Pracownicy przysługuje urlop macierzyński w wymiarze:
1) 20 tygodni w przypadku urodzenia jednego dziecka przy jednym porodzie

Według kodeksu pracy przysługuje do 6 tyg dodatkowego urlopu macierzyńskiego :)

Tutaj zamieszczę link do tego kodeksu www.pip.gov.pl/html/pl/doc/k0000008.pdf

13 lata 10 miesiąc temu #65463 przez babinka
dziewczyny mam takie pytanie, może nie do końca na temat ale dla mnie ważne. Czy pracodawca ma prawo zażądać aby wszyscy pracownicy brali urlop w jednym miesiącu-marcu, jeśli nie wynika to z potrzeb firmy tylko jego wygody? wiem że mogęwziąć 4 dni urlopu na żądanie, ale wtedy nigdy w zyciu nie pojadę z dzieckiem na ferie albo wakacje. Co o tym sądzicie?

13 lata 10 miesiąc temu #65514 przez angellika1
Wiem, że jeżeli masz zaległy urlop to MUSISZ go wykorzystać do końca marca jeżeli nie zawnioskujesz o niego to pracodawca ma prawo sam wskazac Tobie termin urlopu,

13 lata 10 miesiąc temu #65544 przez babinka
angelika, wiem że tak jest. tylko mi chodzi o sytuację kiedy mam wybrać urlop bieżący - nie zaległy i że szef chce aby co roku cała firma brała go w marcu, a np. na ślub czy inną okazję rodzinną pozwala brać tylko na żądanie plus okolicznościowy

13 lata 10 miesiąc temu #65647 przez angellika1
Co ty masz za szefa????? wydaje mi sie ze nie może wam tak wyznaczać urlopu! A poza tym jeżeli nie da Tobie wtedy kiedy bedziesz chciała to weź L4 po co masz sie stresować w ciąży ;)

13 lata 10 miesiąc temu #65712 przez Asiersa
babinka Twój szef nie ma takiego prawa :angry: Zanim poszłam na l4 a później na urlop macierzyński to miałam taki sam problem jak Ty :angry: Z tym, że moja szefowa dawała nam "większe pole do popisu"... Ona pozwalała nam wykorzystać urlop do ostatniego maja lub dopiero po 1 październiku :pinch: :pinch: :pinch:
czyli czerwiec, lipiec, sierpień i wrzesień nie wchodziły w grę :pinch:

Byłyśmy z koleżanką tak głupie, że zgadzałyśmy się na to :angry:

Próbowała nami kierować do tego stopnia, że OBRAZIŁA się na mnie jak wręczyłam jej moje l4 :angry:
Więcej się tak wykorzystać nie dam i Tobie babinka radzę tak samo, NIE DAJ SIĘ!!
Ps; W razie czego idź na l4, tak jak doradziła Ci angellika1
Pozdrawiam :kiss:

13 lata 10 miesiąc temu #65730 przez babinka
dziewczyny, dzięki za pomoc ale chodzi mi o to jakie są przepisy, czy szef ma prawo w świetle obowiązujących przepisów kazać wszystkim co roku brać urlop w maarcu. Na zwolnieniu jestem w tej chwili. Ale mieliśmy zaplanowany urlop w czerwcu całą rodziną, no a teraz wygląda na to że będzie to niemożliwe bo w czasie zwolnienia nie mogę jechać na wycieczkę

13 lata 10 miesiąc temu - 13 lata 10 miesiąc temu #65799 przez Asiersa
Jeśli chodzi o przespisy to pewnie trzeba gdzieś głębiej poszukać. Ale znalazłam coś takiego:

Czy mogę odmówić, jeśli szef każe mi natychmiast iść na urlop?
Tak. Szef nie może narzucić terminu wykorzystania urlopu wypoczynkowego. Termin wypoczynku zawsze uzgadnia się pomiędzy pracodawcą i pracownikiem. Z jednym zastrzeżeniem - jeśli chodzi o urlop zaległy za ubiegły rok, musi on być wykorzystany do końca marca następnego roku.

i jeszcze takie coś znalazłam :)

Art. 163 par. 1[1] Kodeksu pracy: [...] pracodawca uzgadnia termin urlopu po porozumieniu z pracownikiem. [...]

Co oznacza, że nie może go narzucić, tylko ustalają go obie strony. Zakładając, że w zakładzie pracy nie są tworzone plany urlopów.

Art. 167[1] Kodeksu pracy: W okresie wypowiedzenia umowy o pracę pracownik jest obowiązany wykorzystać przysługujący mu urlop, jeżeli w tym okresie pracodawca udzieli mu urlopu. [...]

To jest jedyny wymieniony w Kodeksie pracy okres, kiedy pracownik jest obowiązany wykorzystać urlop - w żadnym innym przypadku obowiązany nie jest. Czyli jest to jedyny okres, kiedy pracodawca może przymusowo wysłać pracownika na urlop, ponieważ w tym okresie pracownik jest obowiązany ten urlop wykorzystać.

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka