- Otrzymane podziękowania: 72
- /
- /
- /
- /
- MAMUSIE 2009 :)
MAMUSIE 2009 :)
- Mirella
-
Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Klaudia - najcudniejsze dziecię na świecie
A mamy dzieci w podobnym wieku, podobne problemy, podobne doświadczenia, podobne rozterki, radości też podobne, no w ogóle wszystko podobne, stąd pomysł na Mamusie 2009

Mam nadzieję, że zajrzą tu wszystkie mamy dzieci urodzonych w tym roku i inne mamy, które mają jeszcze starsze dzieci, oraz te z początku 2010 roku, też nigdzie nieprzypisane

Dawno nie widziałam Jedynaczki, Moniq, Agnieszki, Megaasieńki, Poli, Andziaa35 znikła wiosną, Pauli oprócz mnie i Kasiory pewnie nikt nie pamięta...
Kasiora, Madzia, Aga86, Manga, Scholastyka czasem dają się zauważyć, ale kiedy my tak naprawdę o o nas i naszych dzieciach rozmawiałyśmy?
I wszystkie, których nie wymieniłam też szybciutko rączka do góry.
Chcę wiedzieć co robią wasze dzieci, co umieją, czego nie, są grzeczne czy wręcz przeciwnie - małe łobuziaki, mają swoje gusta i zachcianki? Ulubione zabawki? Potrawy?
Zaskakują czymś? No wiem, że codziennie czymś nowym, ale jakoś szczególnie?
Mnie ostatnio Klaudia tak zaskoczyła, że zaniemówiłam, rzadkie u mnie zjawisko

Jak była mała to miała taką grzechotkę, w plastikowej obręczy na pałąku miś z jednej strony żółty z drugiej pomarańczowy, odwracalismy jej tę grzechotkę raz na jedną raz na drugą stronę za każdym razem powtarzając „taki miś i taki miś”. Grzechotka była ulubiona, taki miś kultowy, ale od roku w domu jej nie ma. I oto pewnego wieczora Klaudia przytachała swojego misia do naszego łóżka, rozsiadła się i zaczęła powtarzać „taki miś taki miś taki miś taki miś...”
Na żadnym filmiku zabawy nie nagraliśmy, nie mogła zobaczyć i sobie przypomnieć, a jednak....
Teraz Wasza kolej, opowiedzcie o wybrykach Waszych skarbków, pokażcie jak urosły, pochwalcie się

Na zdjęciu Klaudia z „takim misiem”.
P.S. Nie do konca jestem pewna czy tu powinnam ten wątek wcisnąć, bo to jest dział przyszłych mam, ale są tu wszystkie mamusiowe wątki to chyba będzie pasował

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- alutka1011
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Maja i Dawid
- Otrzymane podziękowania: 0
- _aga86_
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- 16/10/2009- najszczesliwszy dzien w moim zyciu:)

A wiec tak: moja Julcia ogolnie jest grzeczna (zwlaszcza przy kims), ale czasami daje popalic jak malo kto. Jezeli chodzi o mowe coraz czesciej zdarza sie Jej powtarzac po kims, czy wyrwie jakies slowko z reklam, bajek itp. Czasami Jej sie kreci i tak np. zamiast "nie ma" powie "ma nie"

- Manga
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
- Mama szczęsliwa to mama trochę leniwa

Gdzieś tam w środku zazdrościłam innym mamom tych wątków, w których najpierw czekają na dzieciaczki, a potem opisują porody i w końcu dzielą się każdym dniem życia swoich maleństw...
Ale na tak fajny pomysł, jak Ty nie wpadłam!
Dziękuję! :*
- _aga86_
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

- jedynaczka
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
- mamuśka Mikołaja ^^

i ja tez sie zgłaszam, ja zaglądam dosyć często na forum, ale pisze tylko tam gdzie mam coś do powiedzenia faktycznie, więc mało kiedy coś sie znajdzie

a tutaj pomysł z mamami 2009 super!
sama jestem ciekawa jak rozwijają się Wasze dzieciątka, na samym początku na forum byłyśmy z tą wiedza na bierząco a teraz tak jak Mirella pisze kontakt się urwał.
mój eM krótko mówiąc nie jest grzeczny.. tylko szuka i patrzy czego mógłby się zlapać i zepsuć albo zrobić na złość... jego ulubioną zabawką jest kuchenka gazowa ;|
nie wolno go nawet na chwile zostawić samego bo na pewno coś głupiego wymyśli, potrafi sobie SAM przesunąć fotel z jednego końća salonu pod okno, żeby wyjść na parapet... jak to zobaczyłam myślałam że dostane zawału!
takie jego pomysły moge mnożyć bez końca... eh

ale dzieciak z niego najwspalnialszy pod słońcem jak dla mnie

miło będzie z Wami pogadać :*
- kasiora
-
- Wylogowany
- Moderator
-

co do misiow, u mnie nazywa sie "isiu" , gabriel traktuje go jak lalke i wozi w swoim wozku (oczywiscie takim dla chlopcow) , przykrywa kocykiem , przytula, pokazuje oko u niego buzie itp..
aga ja gabriela od kiedy tylko siedzial uczylam jesc widelcem /lyzka , wiedzialam ze jak bedzie mial 1,5 roku pojdzie do przedszkola a tam nikt go nie nakarmi i bedzie musial jesc sam. trwalo to troche , zawsze go sadzalam z nami przy stole i stawialam mu obiad, co jakis czas poprawialam lyzke w rece i tak setki razy

jedynaczka u mnie dokladnie jest to samo, ostatnio gabriel stal na parapecie i otwieral okno za klamke ! dlatego teraz tak jak w wariatkowie klamek w oknach nie mamy

dzis zostawilam go w lazience na minute jak myl zeby, wchodze a on macza szczoteczke w wc i wode z niej wysysa! istny szatan

- _aga86_
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

- Manga
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
Jedynaczka, doskonale znam sytuacje wspinaczek na parapet. Aleks czasem zrobi taką konstrukcję, że szok. I to w kilka sekund mojej nieuwagi.
Mówi coraz więcej, ale stosunkowo niewiele. Dziwnie przekręca niektóre słowa, np. amban, to banan

Je używając łyżki i widelca. Aga nie mam pojęcia, jak to opanował, więc w żaden sposób Ci nie doradzę.
Zna kolory. Uwielbia rysować i malować - potrafi narysować buzię z oczami i ustami.
No i czyta! Wiem, że brzmi to dziwnie, tym bardziej, że kiepsko mówi, ale to prawda

Wciąż mamy problemy z nocnikiem. Zaczął stosunkowo wcześnie korzystać z nocniczka, ale nadal chodzi w pampersach, bo od czasu do czasu zdarzają mu się wpadki. Kupka w majty to w zasadzie norma. Przychodzi powiedzieć, że chce ją zrobić, jak ma ją już w pampersie.
A poza tym jest bardzo wesołym dzieckiem. Dużo się śmieje. Nawet zasypia z uśmiechem na twarzy. Ma to po mamie.
Kocham go najbardziej na świecie!
- jedynaczka
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
- mamuśka Mikołaja ^^

mój też bawi sie teraz misiami buja je na chuśtawce, wozi na swoim autku i robi cały czas brrr brrr brrr i jest w tedy mega spluty

Aga... u mnie eM od zawsze praktycznie miał swoją łyżeczkę przy jedzeniu a ja drugą go karmiłam, i robił ze swoją co chciał, nie zmuszałam go specjalnie żeby nią jadł, ale sam z własne nieprzymuszonej woli pewnego dnia spróbował nabierać zupe na łyżeczke, która oczywiście nie zdązyła dotrzeć do buzi, wiec zakupiłam głębsze łyżeczki plastikowe i zawsze jakieś kilka kropel albo kluska trafiała do buzi... i tak zaczeło się że eM sam próbował jeść, z zupą szło ciężko, bo wiadomo jak jest

Kasiora u nas też własnie eM opracował otwieranie okna dlatego pewnie czeka nas to samo wariatkowo bez klamek w oknach

- _aga86_
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

Moja Julka tez jest zdania : "Im wyzej tym lepiej"

- jedynaczka
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
- mamuśka Mikołaja ^^

patrząc na zdjęcie mój eM jest maleńki przy nim

a tak z ciekawości zapytam, ile ważą wasze dzieci? Mój eM 11 kg.
u nas z mówieniem jest strasznie kiepsko, Mikołaj niechętnie powtarza po mnie lub po kimkolwiek.. potrafi powiedzieć kilka słów: mama, tata, baba, dziadziu, Leo, cycu

Mikolaj uwielbia malować ale tylko po gazetach - zawsze maluje tylko po twarzach - ciekawa jestem dlaczego

na pustych kartkach wogóle nie pisze

a o nocnikowaniu wogóle lepiej nie wspominać, u nas jest to koszmar, eM za nic nie wysika się ani do kibelka ani na nocnik... tylko na podłoge no i oczywiscie do pampersa... eh
- kasiora
-
- Wylogowany
- Moderator
-

2 mies temu gabriel wazyl niecale 13kg i raczej nie przytyl, a co do sikania u mnie tez na podloge a przy okazji mycie rak pod sikami

- Manga
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
Kasiora, Aleks waży podobnie jak Gabriel - ok. 14kg.
Mirella, właśnie opowiadałam mężowi o Twojej Klaudii i tym, jak zapamiętała o misiu grzechotce z "dzieciństwa"... To niesamowite co siedzi w głowach dzieci!
- kasiora
-
- Wylogowany
- Moderator
-