- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- Mamusie Maj 2010
Mamusie Maj 2010
- _aga86_
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- 16/10/2009- najszczesliwszy dzien w moim zyciu:)
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- angela660
- Wylogowany
- rozmowna
Krążek bądź poprawnie pessar ginekologiczny, jest wykonany z silikonu, są trzy rozmiary najpowszechniejszy 2 ma ściankę o szer. 17 mm (o ile dobrze pamiętam) wkłada się go do pochwy tak aby szyjka macicy znajdowała się w środku, z tym że jego średnica jest dosć duża.
Stosowany jest w sytuacji skracającej/ skróconej szyjki macicy, ma zniwelować ucisk dziecka i zapobiec przedwczesnemu porodowi. Tak jak kiedyś podszywano szyjkę, tak teraz można zastosować właśnie pessar.
- Aga
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- Dzieci- sens naszego istnienia :)
Widze ze mamy podona date porodu. Z tym ze tak jak mowisz Ty mozesz zaczac szybciej.Ale i ja tez czasami mysle ze urodze szybciej. Czasami tez boje sie zeby szyjka nie zaczynala sie skracac zbyt szybko bo moje Male siedzi mi bardzo czesto wlasnie na dole i uciska.Ale tutaj w Anglii nieststy nie badaja ginekologicznie. Dostaje sie skierowanie do ginekologa jak juz naprawde cos sie dzieje.A tak bada tylko polozna.
- angela660
- Wylogowany
- rozmowna
A krążek mam od 26 tyg. mam już zupełnie wygładzoną szyjkę tak jak powinno stać się dopiero przy porodzie, i małe rozwarcie. Wolno mi właściwie tylko leżeć, ostatnio się troszkę rozbrykałam i zaczęłam sobie delikatnie sprzątać, a wieczorem miałam skurcz;/;/;/
Przeszkadza mi to strasznie, zwłaszcza że idzie wiosna tyle rzeczy chciałabym zrobić, wyjść na spacer, pochodzić po sklepach, kupić coś do domu, zrobić zakupy dla Małego...
- angela660
- Wylogowany
- rozmowna
- natmur11
- Wylogowany
- Moderator
- Otrzymane podziękowania: 1
- angela660
- Wylogowany
- rozmowna
A co do planu porodu, to w polskich szpitalach(niektórych) też robi się takie plany z tego co wiem, ale wydaję mi się, że poród jest tak nie przewidywalny, że to niewiele daje... Partner jest przesądzony z góry, bo za poród rodzinny się płaci i jest inna sala, pępowinę o ile mi wiadomo też przecina tatuś jeśli tylko chce, a o kroczu decyduje położna.
Słyszałam, że u nas niestety jest to standardowy proceder w przypadku pierworódek. Co o tym myślicie, lepiej być naciętym czy lepiej jeśli samoistnie "się pęknie" bo też słyszałam podzielone zdania i nie wiem czy tak bardzo bronić się od nacięcia czy zgodzić się od razu?
- sloneczko
- Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- W małych rączkach mieści się cała miłość.
Angela to ja ci bardzo wspolczuje jak masz ten krazek, ja czasem wariuje jak nic zrobic nie moge ( tak jak np wczoraj, jakos strasznie sie zle czulam, lezalam caly dzien a co choc oddychlam czy sie obrucilam wszystko mnie bolalo) a Ty tak juz od 26tc to naprawde ja Cie podziwiam, ale co sie nie robi zeby w terminie udzodzic!!
Wracajac do skorczy to jezeli sa w kroczy w pachwinach w boku, to jest calkiem normalne, ja tez sie na poczatku wystraszylam, bo czasem bolalo, i z kazdym tygodniem sie troszke nasilaja, ale dzieki Bogu nie sa regularne
Ja mieszkam w niemczec i tutaj tez wcale tak czesto nie robia usg ostatnio lekarza uprosilam bo juz 12 tc nie widzaialm mojej kruszynki i oczywiscie nie znalam pleci, i wtedy mi zrobil, powiedzial ze to ostatnie a bylo w pod koniec 29tc, ale ja tam mu jeszcze nagadam zeby jeszcze jedno zrobil
milego dnia, u mnie slonko dzis daje czadu,
- gold_butterfly
- Wylogowany
- rozmowna
Jutro jadę do ginekologa i dowiem się,czy też owego krążka mi nie będą zakładać. Jeżeli szyjka znowu się skróciła, mimo brania leków, to zapewne tak. W sumie,to czuję się znakomicie,więc chyba wszystko przebiega prawidłowo. Pozdrawiam cieplutko!
- sloneczko
- Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Ja mam wizyte dzisiaj, na wizyty chodze co 2 tygodnie a na ktg co tydzien.
- angela660
- Wylogowany
- rozmowna
sloneczko, ktg co tydzień? i to taka norma czy z powodu skurczy?
o tak, ciężko wytrzymać, ale maleństwo jest teraz najważniejsze:)
Ja mam wizytę w pn i dowiem się jak tam wszystko w moim wnętrzu wygląda, boję się że rozwarcie się powiększyło i że trafię do szpitala;/
:*
- Aga
- Wylogowany
- pierwsze słowa
Wspolczuje Ci Kochana ze musisz lezec. Wiem ze ciezko. Ja jak nie moge cos zrobic to juz czuje sie z tym zle. Ale z drugiej strony dobrze ze w czas mialas zauwazone ze szyjka sie skraca . Bo to podobno nie daje zadnych oznak ze tak sie dzieje. Najczesciej odkrywa to ginekolog badajac. No chyba ze jest juz tak duze rozwarcie ze dostaje sie skurczow.
A tak jak mowilam w Anglii nie badaja wewnetrznie pochwy. Tylko jak cos ich niepokoi.
Tak jak pisze Natmur oni malo sie przejmuja dolegliwosciami ciazowymi. Ja mam lekki stan zapalny w pochwie.Tzn tak mi sie wydaje , bo mam lekkie uplawki ale bez swedzenia. Wiec moja polozna nie zagladajac mi tam stawia sama djagnoze ze to jest norma i juz. Troche mnie to przeraza. Jeszcze tutaj nie rodzilam. Ale znajac opowiesci koleznek opieka w spitalu jest dobra. Zobaczymy.
Milego dnia Dziewczyny !!!
- Aga
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- sloneczko
- Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
co tydzien ktg to normalnie, a chyba od 36 tc jest co dwa dni albo codziennie.
dziewczyny wszystko bedzie dobrze, najwyzej przy drugim dziecku wybierzemy inny szpital (choc ja nie planuje wiecej dzieci)
- angela660
- Wylogowany
- rozmowna
Co do suwaczka, to właśnie na koniec wyskakują te 4 kody i nie wiem co z tym;p ( na usprawiedliwienie chcę zaznaczyć, że z natury jestem blondynką i to w dodatku ciemną) hi hi
Aga, masz racje nic nie daję znać o skracającej się szyjce. NIc nie boli ani nie dolega. "biegałam" po schodach, nosiłam zakupy, latałam po mieście i wszędzie wszystko, aż przyszedł czas wizyty. Było wszystko ok, więc bezstresowo wchodzę do gabinetu zainteresowana praktycznie tylko tym jak mały się rozwija i ile waży, a tu niespodzianka. Lekarz powiedział,że przy dalszym normalnym trybie życie do miesiąca bym urodziła, a malutki ważył wtedy tylko 800g. Szyjka skróciła mi się w ciągu 4 tyg. całkowicie, zupełnie się wygładziła... Więc jeśli masz takie obawy, to może zwróć na to uwagę położnej i skieruje Cię do ginekologa na badanie.
A co do upławów, to rzeczywiście jeżeli nie ma przy tym żadnych dolegliwości to jest to normalne, ja też miałam od początku i to dość obfite, a odkąd mam krążek jest"tego" jeszcze więcej... ;p
sloneczko, jak od 36 tyg. ktg jest tak często to, załóżmy, co 2 dzień chodzi się do gabinetu bądź szpitala? A jak ja nie mogę to...? zostawią mnie w szpitalu ?!?!
Napiszcie co i jak po wizytach u lekarzy:*