BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Luty 2014 !

10 lata 7 miesiąc temu - 10 lata 7 miesiąc temu #874071 przez zubi
witamy się i my z rana :)

Dziś zaliczyliśmy wizytę u pediatry, nasza Natalia to kawał babeczki: waga 5360 kg ( przybiera ponad 300 g tygodniowo), długość 61 cm. A ja myślałam że mała się nie najada :(, wiec chyba problemów z laktację nie mam tylko powodem marudzenia po jedzeniu był ból brzuszka ( przyznam się bez bicia że nawet tego Karmi spróbowałam, ale po tak długi okresie abstynencji alkoholowej mi nie smakuje :)

Pediatrę odwiedziliśmy z powodu tych nocnych pobudek małej ok 5 rano ( myślałam że dotyczą one problemów ze zrobieniem kupki- a tu niestety KOLKI) więc przez najbliższy okres czeka nas bardzo ranne wstawanie. Na całe szczęście podczas tych ataków mała nie płacze dużo, ale trzeba ją nosić i przytulać aż zaśnie ( a wtedy śpi tylko na rękach, ale można wtedy siąść na łóżko i z nią przespać w pozycji siedzącej). Dostaliśmy na kolki kropelki Delicol i wytyczną aby pilnować aż małej odbije się po każdym karmieniu.

Tosia śliczny bobasek

Marudka trochę wam zazdroszczę tych przespanych nocy, u nas teraz pobudki co 2-3 h, no i poranna koleczka ( ja w dzień nie umiem spać, wiec tyle snu w nocy musi mi wystarczać) może dlatego u mnie już -1 kg niż przed ciążą.

W środę wyjeżdżamy na święta w rodzinne strony na tydzień, trochę się obawiam jak to będzie, 4 h jazdy ( z małą pewnie wyjdzie z 5,5), dużo nowych ludzi, obce miejsce do spania. Nie wiem jak mała na to wszystko zareaguje :(

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 7 miesiąc temu #874074 przez zubi
Dziewczyny znalazłam fajną stronkę o rozwoju dziecka, polecam :)

babyonline.pl/tydzien-6,rozwoj-niemowlaka-kalendarz,r6.html

10 lata 7 miesiąc temu #874078 przez issska1986
Witam,

Zubi miałam właśnie napisać,ze to na bank kolki :) u nas ten problem zniknął po Sab Simplex, Espumisan i Delicol nie pomogły... Chociaż mała też jakoś strasznie nie płakała,ale niekiedy miała napady płaczu i ja razem z nią, więc bez sensu siebie i ja było męczyć... Przy kupce do tej pory stęka, jak by miała mieć zatwardzenie a ma jajeczniczkę jak cały czas...i to taką wodnistą więc nie wiem dlaczego stęka, po prostu tak ma... mi mała się budzi, o ile zaśnie 20-21 to o 24 i o 5 potem.... ;) więc można się wyspać, zasypia sama w łóżeczku przy karuzeli, ogólnie zasypia nawet w dzień jak już śpiąca, na macie, na łóżku różnie :)
Nie mam siły jej lulać, ale czytałam w gazecie,że lulanie wpływa na rozwój dziecka więc trzeba lulać :lol:

Marudka ja swoją zostawiłam na dłużej raz, i tylko raz jadła z butki, ale kupiłam te Tommy Tipe z smoczkiem , który jest w kształcie piersi i bez problemu zjadła... ;)

10 lata 7 miesiąc temu #874157 przez Ewo84
Witam się i ja!
Zubi my na święta też wyjeżdżamy, mamy do pokonania 520 km- pochodzę spod Warszawy a mieszkam na dolnym śląsku:)
My na kolki stosowaliśmy ULGIX dla dzieci i krople z kulturami bakterii diclofor- pomogło po 2 tygodniach stosowania. Kolek brak, są czasami bóle brzuszka ale krótkie 10min max:)
Dziewczyny jak nauczyłyście jeść swoje pociechy z butli? Dzś od rana porażka. Tośka znów nie chce butli. Płacze, krzyczy, jakaś masakra!Zjadła zaledwie 30 ml, resztę z cyca.
My do pediatry jutro na ważenie i z wynikami moczu.
Miłego popołudnia życzę!

10 lata 7 miesiąc temu #874182 przez Marudka
Asia wzdłuz ciałka ale cwaniara czasem jak sie budzi to ma zgiete:)

10 lata 7 miesiąc temu #874226 przez zubi
Ewo84 napisał:

Witam się i ja!
Zubi my na święta też wyjeżdżamy, mamy do pokonania 520 km- pochodzę spod Warszawy a mieszkam na dolnym śląsku:)
My na kolki stosowaliśmy ULGIX dla dzieci i krople z kulturami bakterii diclofor- pomogło po 2 tygodniach stosowania. Kolek brak, są czasami bóle brzuszka ale krótkie 10min max:)
Dziewczyny jak nauczyłyście jeść swoje pociechy z butli? Dzś od rana porażka. Tośka znów nie chce butli. Płacze, krzyczy, jakaś masakra!Zjadła zaledwie 30 ml, resztę z cyca.
My do pediatry jutro na ważenie i z wynikami moczu.
Miłego popołudnia życzę!

Ewo my też jedziemy pod Warszawę,obydwoje pochodzimy z tamtych stron. Zastanawiamy się czy jechać w nocy czy w dzień ( aby mała jak najmniej doświadczyła niedogodności podróży) co zabrać na tak długi wyjazd- ponieważ u rodziców nic nie mamy.

10 lata 7 miesiąc temu #874432 przez Ewo84
Zubi my bierzemy wszystko:) Bagażnik cały i bagażnik na dachu:)
Łóżeczko turystyczne, ubranka, koła od wózka, kosmetyki, zabawki i bujaczek:) Tylko pieluch i wanienki nie bierzemy. To jest jak wielka logistyczna operacja:)
My jedziemy w dzień. Na szczęście we Wrocławiu mamy rodzinę to po 2 godz jazdy w komforcie się najemy, odpoczniemy i dalej.

10 lata 7 miesiąc temu #874550 przez Deta1987
Hej dziewczyny :-)
u nas troche zalatwiania po pierwsze nadal becikowego nie zalatwilam bo z bydgoszczy wyslali mnoe do gminy tam gdzie maly jest zameldowany jutro jade do nowej wsi i moze wreszcie zalatwie wszystko
po drugie triche z Kubusiem pojezdzilismy po kujawsko pomorskim zaproszenia rozwozilismy maly lubi podrozowac ;-)

10 lata 7 miesiąc temu #874579 przez Magda28
Cześć Dziewczyny :laugh: ale tu cisza,jeszcze świętujecie?bardzo dużo postów poznikało :dry:

My dziś cały dzień na dworze normalnie upał 24 stopnie :lol:

10 lata 7 miesiąc temu #874705 przez aska27
Hej :)

Wreszcie dotarłam na forum.. ostatnio kompletnie brak czasu, w sumie przez choróbska, zaczęło się od Mikołaja, rotawirus się przypałętał i skończyło się w szpitalu, przekładaliśmy chrzest Sary, potem przeziębienie, Sara też ma katarek, ale już ciut lepiej. Między czasie ja i mąż też się pochorowalismy, najbardziej bałam się o moje karmienie,ale jest ok.
W poniedziałek były wreszcie chrzciny Sary, dobrze,ze juz po wszystkim. Wszystko było super, nawet pogoda dopisała :)

Postaram się nadrobić zaległości, poczytam co u Was :)
A jak po świętach?

Deta co do becikowego to my tez jeszcze w polu,chociaz juz dokumenty zebrałam, przesada ile teraz tego potrzeba!

Ewo a dlaczego podajesz butle,coś się stało?

10 lata 7 miesiąc temu #874936 przez Ewo84
Witam!
aska podaje butelkę bo mała nie tyła, ale już jest ok. W dzień butla i humana 1 plus a w nocy cyc i mamy efekty jest 4540:)po 6 dniach na butli poszło 60 g do przodu,a było 10 dag na 10 dni.Mam modelkę jest dłuuuga 61 cm a chudziutka:)
My nadal nie mamy kompletu dokumentów do becikowego. Za dużo papierologi, ale się staramy.
Po świętach o dziwo nie ma nic do przodu. Ładna pogoda po świętach więc całe dnie na dworze i brak czasu na forum;)
Pozdrawiam mamusie ze słonecznego Węgrowa, bo tu będziemy do 10 maja u babci na wczasach:)

10 lata 7 miesiąc temu #875108 przez zubi
Witam się i ja po Świętach spędzonych spokojnie i rodzinnie :).

Była to pierwsza podróż w rodzinne strony naszej małej i na szczęście nie możemy narzekać, w podróży malutka spała lub interesowała się swoimi zabawkami i widokiem za oknem. Jedynie tunel w Warszawie na Wisłostradzie ją przestraszył i strasznie się rozpłakała :) .

Dzięki smoczkowi Natalia w nocy nawet potrafi przespać ciągiem 5 h ( dla mnie to szok- po wcześniejszych pobudkach co 2 h) i co najważniejsze nie wisi ciągle na cycu w dzień :P. Smoczek dostaje głownie do zaśnięcia wieczorem i czasem na spacerze jak marudzi, ale mimo tak ograniczonego podawania widać postęp.
Marudka zastosowaliśmy tę metodę owijania małej i zadziałała, pewnie dlatego nie wybudza się tak szybko ze snu- ale owijamy ja tylko w nocy, w dzień śpi normalnie.
Czytałam że tę metodę można stosować do trzeciego miesiąca życia ( to znaczy że w trzecim też czy tylko do końca drugiego?, oraz że powinno się rączki krzyżować na klatce piersiowej, ale u nas wtedy cwaniara je wyciąga a jak ma wzdłuż ciała to jest ok i się nie wybudza). A wy jak długo zamierzacie stosować te metodę i jak układacie rączki- pytanie do mam które to stosują :)

Ewo napisz ja u was podróż?

Dziewczyny odzywajcie się jak po świętach, bo znów forum milknie :(

10 lata 7 miesiąc temu #875187 przez Magda28
No właśnie dziewczyny odzywajcie się!!! co u Was i waszych maluszków :lol:

Dzień dobry :) u nas piękna pogoda,całymi dniami siedzimy z Martuśką na dworze :laugh: Wy za pewnie tez,że się nie odzywacie....

Moja tez przez święta była aniołeczkiem,a dlatego ze zrobiłam jej święto od szelek na bioderka :) całkiem inne dziecko.Dziś mamy wizytę i dowiemy się w końcu kiedy to cholerstwo odstawiamy.Mam nadzieje że powie JESZCZE TYDZIEŃ!!!(a nie miesiąc)bo jak nie to ide do innego ortopedy PRYWATNIE.

Martuś teraz taka fajna się robi,wszystko do buzki ładuje,łapie kołderki,kocyki i przyciąga do bużki :) wszystko uślinione jest hehe śmieje się na głos,normalnie melodia dla moich uszu :lol:

Zubi super,że święta się udały i że malutka grzeczna była.Ja też daje smoczka małej,ale jak tylko zaśnie to wyciągam jej,albo sama wypluwa, dlatego zeby nie nauczyła sie ssać smoka w czasie snu bo jak będzie jej wylatywać to bedzie sie budzic :blink:

Ja nie stosuje tej metody otulania,bo mała jest powiązana tymi szelkami nie miałabym sumienia wiazać jej jeszcze rąk,ale bez tego przesypia mi po 5 godz w nocy :lol: o 20.00 idzie spać jedzonko o 2.00 a pozniej o 5.30 :blink:

Aśka nie dobrze z tymi choróbskami :dry: dobrze że już lepiej jest zwłaszcza teraz gdy sa takie pogody i na spacerek możecie wyjść :kiss:

Oczywiście pochwal się zdjęciami z chrztu :lol:
A my juz kaske z becikowego na kącie mamy drugi tysiąc też dostaliśmy :lol:

10 lata 7 miesiąc temu #875233 przez Edi28
Część Mamusie :)
faktycznie nasze forum znów zaczęło przymierać, musimy się wziąć w garść i je rozkręcić na nowo :)
Asiu życzę zdrówka dla całej rodziny, oby choróbska dały wam spokój :) czekamy na zdjęcia z chrzcin :)
Zubi fajnie że wyjazd się udał :) ja otulam Hanię z rączkami wzdłuż ciała :) i też stosuję to tylko na nocne spanie, w dzień śpi z łapkami w górze, choć czasami się wybudza, bo nimi macha, ja planuję ją otulać, dopóki te ruchy rąk nie będą w pełni świadome i skoordynowane, bo też nie bardzo rozumiem zalecenie do 3 miesiąca i nie wiem czy do momentu rozpoczęcia czy zakończenia :)
Magda, oby ortopeda zaskoczył Cię pozytywnym informacjami :) fajnie że sprawę z becikowym masz już załatwioną :) My zaczęliśmy zbierać te papiery, matko ile tego, czekamy na zaświadczenie o dochodach :)

My załatwiliśmy już sprawę chrzestnych, chrzciny zrobimy w lipcu :) niestety w czerwcu jest tylko jeden termin na samym początku, a moja teściowa i szwagierka, a zarazem chrzestna mają wtedy największe zamieszanie w szkole więc przełożymy na lipiec :) W ogóle Hania miała kilka nocy, że było tylko jedno karmienie i już zaczęłam się cieszyć, że jej się zaczęło wszystko normować, ale niestety nastąpił powrót i znów 2-3 karmienia w nocy...
A dziś wybieram się z Hanią do pracy, pochwalę się moim cudem :) i przy okazji wezmę pieczątki do wniosku o żłobek :)

A pytanko jak ubieracie maluchy na spacery?

Miłego dnia kobietki :) odzywajmy się częściej :)

10 lata 7 miesiąc temu #875269 przez Aneteczka
Witam się i ja :) po swietach spokojnie Maksiu byl przegrzeczny :) Niestety ja sie pochorowalam, potem maz. Przeziebienie. Balam sie oMaksia, bo dostal lekkiego kataru. Bylismy wczoraj u lekarza. Ma lekko zaczerwienione gardelko, osluchowo ok. Dostalismy tantum verde i takie czopki homeopatyczne. Bede mu dawac przez trzy dni. Takie na kolki, przeziebienia, zabkowanie.

Potem zapodam jakies zdjecie Makia bo slysze ze juzsie budzi :)

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka