BezpiecznaCiaza112023

Majówki 2014

11 lata 2 tygodni temu #804159 przez moniaW
A ja czekam na pierwsze kopniaczki ale jak na razie nic nie czuje :dry: moja koleżanka dopiero nie dawno poczuła a jest w 23 tygodniu więc staram się nie martwić na zapas.

Uśmiechnięta nie za dużo tego kwasu?czytałam na opakowaniu że dzienna dawka nie powinna przekraczać 400mg .ja biorę co drugi dzień żelazo które w składzie ma kwas foliowy.
Też muszę zafarbować włosy bo mam niezłe odrosty :) na razie ukrywam się pod czapką ale na wigilii i chrzcinach pasuje jakoś wyglądać :)

U mnie zapowiada się piękny dzień,świeci słoneczko i nasypało sporo świeżego śniegu więc na pewno wybierzemy się na spacer :laugh:

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 2 tygodni temu - 11 lata 2 tygodni temu #804177 przez mowmimama
Cześć :laugh:

Dziękuję dziewczyny, ja bardzo się cieszę z tego salonu, i ze świąt:) a przede wszystkim chyba z tego, że nie muszę chodzić do piwnicy po węgiel i palić w piecu:);p

20stego na wizycie się zapytam o witaminy to zobaczymy co powie. Bo teraz i kwasu nie będę brać, żelaza mam też nie brać i luteinę zaraz też przestanę brać. 12.12. idę morfologię zrobić, to mam nadzieję, że żelazo mi dobrze wyjdzie :)

ja jeszcze nigdy swoich włosów nie farbowałam, ale czekam do ślubu i po je w końcu jakoś zetnę, ale nie wiem czy odważę się z kolorowaniem:)

Agnieszka23 ok, na pewno spróbuje z tym plastrem ;D

Danusiaświetne loki;D ja mam takie włosy, że po 10 min loki znikają :(

Uśmiechniętazazdroszczę kopniaczków :)))

11 lata 2 tygodni temu #804250 przez Gosia27
Hej kochane, w weekend pustki na forum,normalka.

Qrde od wczoraj @ boli mnie brzuch,po no-spie przechodzi. Dobrze, że w piatek mam wizytę.

Podczytuję Was, ale pisać to jakoś ostatnio nie mam ani czasu ani weny. Także nie gniewajcie się na mnie :kiss:

buziaki

11 lata 2 tygodni temu #804288 przez moniaW
ale tu dzisiaj cisza :)
dziewczyny wiem że u nas to jeszcze za wcześnie ale może wiecie jak to jest z tą glukozą na czczo co się piję, bo moja koleżanka poszła na to badanie a pielęgniarka jej powiedziała że ma sobie sama kupić glukozę w aptece,wypić rano i przyjechać na badanie..ona kupiła tą glukozę ale na opakowaniu w ogóle nie jest napisane w jakiej ilości wody ją rozpuścić a tego jest dość dużo więc raczej nie całe opakowanie ma zużyć.dobrze że ona chodzi przede mną na te badania bo ja nie muszę jeździć po parę razy i się dopytywać :)jak któraś coś wie na ten temat to napiszcie proszę,pomogę bidulce :)
ale u nas mróz,dopiero 17 sta a już minus 12

11 lata 2 tygodni temu #804294 przez Gosia27
moniaW napisał:

ale tu dzisiaj cisza :)
dziewczyny wiem że u nas to jeszcze za wcześnie ale może wiecie jak to jest z tą glukozą na czczo co się piję, bo moja koleżanka poszła na to badanie a pielęgniarka jej powiedziała że ma sobie sama kupić glukozę w aptece,wypić rano i przyjechać na badanie..ona kupiła tą glukozę ale na opakowaniu w ogóle nie jest napisane w jakiej ilości wody ją rozpuścić a tego jest dość dużo więc raczej nie całe opakowanie ma zużyć.dobrze że ona chodzi przede mną na te badania bo ja nie muszę jeździć po parę razy i się dopytywać :)jak któraś coś wie na ten temat to napiszcie proszę,pomogę bidulce :)
ale u nas mróz,dopiero 17 sta a już minus 12

To zalezy czy ma test na obciazenie 50 czy 75 glukozy. Wtedy kupuje w aptece I oni juz maja to wywazone. Wtedy cala ilosc rozpuszcza woda,moze sobie wycisnac cytryne bo to mdle.
Badanie krwi po 50 wykonuje sie po 1h po 75 2h. Proponuje jej przygotowac to sobie w domu I wypic w labolarorium,po czesto po takiej dawce glukozy pojawiaja sie zawroty glowy,wiec srednio potem jechac do labo,ale jak kto uwaza

11 lata 2 tygodni temu #804325 przez Uśmiechnięta86
Hej dziewczyny,

Właśnie wróciłam do domu najpierw szkoła i egzaminy potem do teściów na obiad...

Ale radość była dziś wielka stało się coś wspaniałego :D
Dzidzia kopała bardzo mocno cały dzień cyklicznie!!! I mój mąż poczuł te kopniaki jak rączkę przyłożył:D Tylko te najmocniejsze czuł i też nie mógł uwierzyć!! i taki był szczęśliwy :D I ja nie mogłam w to uwierzyć, bo myślałam że to za wcześnie... Sprawdzałam i on mi mówił a ja potwierdzałam i to było wspaniałe!!!! Już się zaczynam martwić czy z dzieckiem wszystko ok skoro tak strasznie się rusza i tak mocno kopie... ??? chyba karateka będzie :P albo nerwus!! Taka jestem szczęśliwa, mąż wniebowzięty. Radosny dzień !Bardzo Silna dzidzia! Z dnia na dzień silniejsza to niewiarygodne !
Za 5 dni usg ! Mam nadzieje że wszystko jest ok, że zdrowy jest :D I że mu tam wszystko gra w brzuchu:D

mowmimama- ja to juz nie wiem czy ttakie mocne kopniaki to dobrze? Może ze mna jest cos nie tak...może mu niewygodnie że tak cały dzień kopie;/???

Gosia mnie
Dziś brzuch nie bolał (a to dziwne bo od początku ciąży bolał czasem bardzo mocno) pierwszy dzień bez bólu był. Brzuch mam miękki czyżby luteina zaczęła działać? Bo jak mnie bolał brzuch tak przestał... no-spa nie pomagała mi ;/ Dobrze że Tobie pomaga:*

Monia W - Lekarz mi zapisał 800 dziennie kwasu foliowego podwójna dawkę (może miał w tym cel..??)..., i 3 tabletki asmag forte więc w sumie 3 krotna dawka dzienna...i luteina 2 x 1 tabletka. Zrób sobie farbę bez amonikau specjalna dla ciążówek!!! :D

11 lata 2 tygodni temu #804492 przez danusia87
Witajcie Kochane

Uśmiechnięta jak super że poczuliscie oboje kopniaczki dzidzi! Będzie Mały Siłacz :)

Gosiu Ja też nie zawsze mam czas żeby usiąść i coś napisać a i weny nieraz brakuje. Całkiem jak u Ciebie :)

MoniaW ja w kwestii glukozy Ci niestety nie pomoge bo zawsze robie badanie u mojego gina on mi podaje glukoze i pozniej 3 razy mam pobierana krew. Jest super bo mam u niego zawsze wygodny fotel z poduszkami i moge sie kimnąć :D

U mnie jest tak że w weekend jak Mój Mąż jest w domu nie mam nawet czasu żeby napisać bo jestem zabiegana tu sprzatanie obiadek a tu jeszcze odwiedzinki u kogos albo ktos u nas...! Wiecie jak to jest! Wczoraj byliśmy też na Mikołaju w PL klubie żeby Mała mogła zobaczyć Mikołaja:)
U mnie ok tylko wydaje mi się ze wczoraj nie czułam ruchów ciekawe jak dzisiaj będzie....:/

Mama Aniołka Hannah [*] 3czerwiec 2013

11 lata 2 tygodni temu #804527 przez nati.olsztyn
Hej Kochane! U mnie. jak u Gosi i Danusi więc czasu i weny na pisanie brak.

moniaw Ilość glukozy powinien lekarz zlecić. Dopasowuje to chyba do wagi. I wtedy albo odwazaja w aptece, jeśli nietypowa dawka, albo już gotowe opakowanie sprzedają. I zawsze trzeba wszystko w szklance wody rozpuścić i wypić wmiare szybko. Żeby było znośniejsze można sok z cytryny dodać.:-)

U nas mieszają już w laboratorium i każą za dużo nie chodzić po wypiciu bo to może fałszować wynik. Zabierasz ze sobą te kupiona glukoze i cytryne i mieszają przy Tobie:-)

11 lata 2 tygodni temu #804555 przez Paradise1982
Hej dziewczyny!

Ja wlasnie w drodze do pracy.

Ja w ogóle nie czuje ruchów dziecka i ponieważ to jest moje pierwsza ciaza, położna powiedziała, ze nie poczuje raczej szybciej niż w 20 tc wiec ja sie nie martwię, tylko nie mogę doczekać :)

My byliśmy w weekend u znajomych. Było super :-D

Życzę Wam miłego dnia! X

11 lata 2 tygodni temu #804597 przez Gosia27
Hej kochane, ja od rana pichcę w kuchni,obiad dla Zojki i dla nas. Musze się wyrobić bo dziś znowu mamy rehabilitację,a mała nadal ma katarek....już nie wiem co zaradzić.

Wiecie co ja ani grama nie przytyłam....obłęd jakiś, ale też wcale nie mam apetytu tak jak z Zojką w ciąży :dry: i trochę mnie to dręczy,bo w ubiegłą niedzielę czułam maluszka a teraz ani słychu ani nic :unsure: R mnie opierdziela że się nakręcam :ohmy: jak to facet....

W ogóle to mam jużdosyć aplikowania sobie tej luteiny. Wszystko mnie po niej swędzi,dziś normalnie się w nocy kąpałam :dry: bo tak dyskomfort odczuwałam, że masakra. W pt mam wizytę to zobaczymy co gin na to zaradzi. Ból brzucha już puścił,ale myślałam że mnie wczoraj wykręci.

Uśmiechnięta moja Zojka jak się nie ruszała w ciągu dnia może z 1h to był szok,kopala jak szalona. Jak już leżałam na stole operacyjnym do cc,to lekarze się śmiali jak mi brzuch skakał,byłam mega skopana :lol:

11 lata 1 tydzień temu #804635 przez Uśmiechnięta86
Paradise , Gosiu- Jestem taka szczęśliwa dziś... od rana takie mam kopy od dzidzi :D To moja pierwsza ciąża, ale lekarz mówił że czasem jak kobieta jest szczupła to czuje i w pierwszej ciąży szybciej... aaa chodzę uśmiechnięta po pracy i z brzucha ciągle łubu-dubu. Mąż mi mówi że przestane się uśmiechać jak będzie tak mocno kopać przy braku miejsca w brzuchu;/ Ale że to pierwsza ciąża to nie mam pojęcia o czym mówi i raduje się dalej :P
Poduszkę którą zamówiłam dopchają jeszcze tymi kulkami i naprawią, a w ramach przeprosin dołączyli mi pościel w misie :D także czekam na moją poduchę dalej :P :D:D Dobry dzień!

Mam wieczorne napady jedzenia i zjadam po 0,5kg owoców żeby tylko nie jeść kalorycznie...
Na wagę wejde już u lekarza 12.12 usg, i pomiary :P
Jutro idę na badanie : HBs- Ag z krwi... Gosi czy wiesz może czy mam być na czczo ? Bo nie powiedzieli mi co to za badanie i nie wiem.

11 lata 1 tydzień temu #804655 przez Gosia27
Uśmiechnięta86 napisał:

Paradise , Gosiu- Jestem taka szczęśliwa dziś... od rana takie mam kopy od dzidzi :D To moja pierwsza ciąża, ale lekarz mówił że czasem jak kobieta jest szczupła to czuje i w pierwszej ciąży szybciej... aaa chodzę uśmiechnięta po pracy i z brzucha ciągle łubu-dubu. Mąż mi mówi że przestane się uśmiechać jak będzie tak mocno kopać przy braku miejsca w brzuchu;/ Ale że to pierwsza ciąża to nie mam pojęcia o czym mówi i raduje się dalej :P
Poduszkę którą zamówiłam dopchają jeszcze tymi kulkami i naprawią, a w ramach przeprosin dołączyli mi pościel w misie :D także czekam na moją poduchę dalej :P :D:D Dobry dzień!

Mam wieczorne napady jedzenia i zjadam po 0,5kg owoców żeby tylko nie jeść kalorycznie...
Na wagę wejde już u lekarza 12.12 usg, i pomiary :P
Jutro idę na badanie : HBs- Ag z krwi... Gosi czy wiesz może czy mam być na czczo ? Bo nie powiedzieli mi co to za badanie i nie wiem.

tylko na morfologie i mocz i glukoze musi sie byc na czczo, na Hbs nie,mozesz zjesc

11 lata 1 tydzień temu #804731 przez biedroneczka39
Gosia27 a u nas czy krew czy mocz nie trzeba na czczo.Nie wiem dlaczego tak jest.

<3 Oliwia i Alicja <3

11 lata 1 tydzień temu #804744 przez Paradise1982
Masz racje Biedroneczka. Ale jesli trzeba robic test glukozy, to na czczo i badanie musi byc pomiedzy 9 a 9:30 rano, tak mi polozna powiedziala :ohmy:

11 lata 1 tydzień temu #804750 przez mowmimama
Cześć :)

Dzisiaj załatwiłam sobie staż, mam zacząć od stycznia, na 3 miesiące...tak jak chciałam :) z jednej strony się cieszę, ale z drugiej ... odzywa się lenistwo...;p i zastanawiam się czy nie lepiej by było siedzieć w domku, ponieważ i tak jeszcze się w życiu napracuje;p i mój oczywiście mówi mi, że wolałby żebym też była w domu;p no ale jak się nadarzyła okazja to czemu nie spróbować :) najbardziej będzie stresujące to, że są tam dwie pracownice i dyrektor i siedzą w jednej sali ;p
A teraz szybko muszę zrobić sobie obiad i na miasto uciekam :)

Uśmiechniętami się wydaje, że chyba normalne są te kopniaki :) i raczej nic mu się nie dzieję :) a poza tym z tego co pamiętam 11tego masz wizytę to się zapytasz lekarza :) ale na pewno to samo Ci powie :)
Gosia27ale pewnie tak jest że się nakręcasz, a z maluszkiem na pewno wszystko dobrze jest :)

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka