BezpiecznaCiaza112023

Lipcówki 2014

10 lata 11 miesiąc temu #822147 przez magduska
marzenka,ale jak i tak masz isc do internisty,to moze on ci wypisac skierowanie na te badania podstawowe morfologie,a potem zkserowac te wyniki,a jak nie masz ich duzo,to tez nie bedzie jakis ogromny koszt tych badania :silly: ja mialam glukoze z krwii,bo dopiero chyba w pozniejszych miesiacach pije sie to glukoze :P wiem,ze ja mialam mocz,Wr, Hbs,grupe krwi i cukier, dopiero teraz robilam toksoplazmoze i HIV,a wyniki ide odebrac dzis lub jutro ;)

strasznie bola mnie łydki,jakbym miala mega zakwasy,po dlugim dystansie biegowym hehe ;)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 11 miesiąc temu - 10 lata 11 miesiąc temu #822204 przez marzena25
magduska robiłam tak już 2 razy i pielęgniarki mi powiedziały że już więcej skierowań nie dostanę bo lekarz może zlecić tylko 2 czy 3 razy badania a nie co 2 miesiące i że jak chodze prywatnie to mam płacić za badania.
No i wyjaśniło się boi zadzwoniłam do recepcji do mojej gin żeby mi w kartotekę zaglądnęli że niby zgubiłam skierowanie i nie wiem jakie badania mam robić i faktycznie obciążenie glukozą 75 g wiec dzwonię do mojego ośrodka gdzie robię badania i tak jest moja położna też mówię że chce zrobić badania na glukozę a ona mi na to że to się robi dopiero w 24- 28 tygodniu a ja jutro kończę 16 tydzień no i znowu zagadka. więc pytam was jeszcze raz czy robiłyście to badanie z piciem glukozy?

[link=http://www.suwaczki.com/] [/link]

10 lata 11 miesiąc temu #822254 przez gabi28
marzena,położna dobrze Ci powiedziała,tą glukoze robi sie nie wczesniej niż 20tydzien. Ja mam w domu taki arkusz,dostałam od położnej i mam wypisane co w jakim tygodniu się robi. i pisze,że badanie stężenia glukozy we krwi czyli inaczej krzywa cukrowa to miedzy 21 a 26 tyg.

10 lata 11 miesiąc temu #822272 przez ilona88
Marzena ja na skierowaniu nie mam kodu tylko napisane EKG spoczynkowe. A co do glukozy to miałam z krwi. Tak jak Gabi pisze test na obciążenie dopiero po 20 tygodniu.

10 lata 11 miesiąc temu - 10 lata 11 miesiąc temu #822293 przez marzena25
a jakie macie wyniki poziomu glukozy we krwi bo moja jest w normie mam 4,2 mmol/l gdzie minimum to 3,4 a max to 5,5 i może dlatego skierowała mnie na to badanie wcześniej że jest w połowie a może powinno być na minimum?

10 lata 11 miesiąc temu #822298 przez gabi28
Marzena,normy są po to by włąsnie wiedziec,że sie w nich mieścimy. Więc jestem pewna,że to nie dlatego Cie wysyła. Nie masz może numeru telefonu do swojej gin? zapytaj czy aby na pewno masz teraz robic tą glukozę.

10 lata 11 miesiąc temu - 10 lata 11 miesiąc temu #822353 przez Agnilla
dziewczyny to jest link do tych rurek co kupiłam allegro.pl/rurki-ciazowe-niebieski-jeans...r-m-i3859632547.html
poszlam do miasta i kupilam pierwsze rzeczy dla fasoli, małe a jaka radosc ;)

poziom glukozy miałam robiony od razu z morfologia, skierowanie dostalam na pierwszej czy drugiej wizycie u ginekologa, o EKG nie mam pojecia, ale skoro lekarka kazala to chyba wie co robi, Ilona ma racje
bodajże w połowie ciazy bedziemy miały badanie glukozy, o ktorym pisze Gabi, dadza nam slodkie cos do wypicia i po 2 godz bedzie kolejne pobranie krwi
ogolnie to ja dotychczas badałam morfologie, mocz, glukoze, toxoplazmoze, cytomegalie, WR, HBS i HIV chyba nic nie pominęłam :)

10 lata 11 miesiąc temu #822388 przez magduska
agnilla szalejesz pomalutku z zakupami :lol: to dobrze, ja dzis gorzej sie czuje,wiec niegdzie nie wychodze,zreszta nie chce mi sie, jestem jakas oslabiona ;) i nie mam ochoty i sily na nic :dry:

10 lata 11 miesiąc temu #822396 przez staślubania
Agnilla ma rację, skoro lekarz kieruje, to wie co robi, a jak Cię coś niepokoi to zapytaj lekarza wprost. Mój gin tak mi zaleca: Jeśli masz wątpliwości, dzwoń do mnie i pytaj. Nie szukaj odpowiedzi w internecie tylko dzwoń do mnie, bo każda ciąża jest inna i do każdej trzeba pochodzić indywidualnie.
Dlatego lubię poczytać o Waszych wątpliwościach, ale nie schizuję jeśli czegoś nie rozumiem albo okazuje się, że u mnie coś było inaczej z wynikami albo z czymkolwiek innym. Pytam lekarza.
A dziś po raz pierwszy usłyszałam: No, teraz to już widać, że jesteś w ciąży :)

A i małe spostrzeżenie, byłam dziś na kontroli, iiiii doszłam do wniosku, że mają zepsutą wagę :lol: takiej wersji będę się trzymała :woohoo:

Od dwóch dni boli mnie głowa, a pan doktor, że to wszystko wina pogody i apapik zaleca.

Ale i tak dobry humor mnie nie opuszcza :silly: i Wam takiego samopoczucia też życzę (oprócz bólu głowy :P )

magduska, Tobie przede wszystkim :)

10 lata 11 miesiąc temu #822398 przez marzena25
Dziewczyny dzwoniłam do położnej co siedzi z moją gin i mówię żeby poszła jej zapytać czy na pewno mam robić ten test doustnego obciążenia glukozą bo jestem dopiero w 15 tyg i w przychodni mi powiedziały że to badanie robi się między 24 a 28 tygodniem, No i ona nawet nie poszła zapytać tylko powiedziała że faktycznie że teraz nie muszę tego robić tylko przed następną wizytą. Także zrobię krew i mocz i to EKG. Jaka to wszystko człowiek musi kontrolować to masakra niby lekarz cie prowadzi a i tak trzeba wszystko samemu sprawdzać.
Agnilla fajne te szczoteczki ja dla maluszka nie mam nic jeszcze :( będę coś kupować jak się dowiem co to jest.

10 lata 11 miesiąc temu #822401 przez malgorzatawalak
Mamuśki proszę poradźcie :) biorę witaminy Femibion 2 ale niestety za każdym razem jak wezmę tabletkę za pięć minut modlę się nad miską :) jakie witaminy wy bierzecie? czy w ogóle bierzecie jakieś? proszę o pomoc :)

10 lata 11 miesiąc temu #822416 przez marzena25
malgorzatawalak ja biorę Phatmaton Matruelle i do tego magnez ale powiem ci że mnie za każdym razem na wymioty ciągnie ale nie wymiotuję na szczęście, takie bycze te tabletki robią że aż staję w przełyku

10 lata 11 miesiąc temu - 10 lata 11 miesiąc temu #822530 przez Agnilla
a ja nie biorę żadnych witamin, póki mi gin nie zleci jem owoce, ale nie jakoś w namiętnych ilościach :P
Ej a tego obciażenia glukoza nie robic sie ok.20 tc :unsure: 24 tc to juz jakos pozno mi sie zdaje hmm nie wiem
laski, które są dalej w ciazy niz ja, czujecie jakies ruchy? ja czasem mam delikatn motylki ale nie wiem czy to jest to ;)
marzena ta szczoteczka to na ewentualną ciemieniuchę, trzeba głowke czesac, zeby się nie pojawiła i czesać maleństwo po kąpieli, wcześniej smarując główkę oliwką. grzebyk byl w zestawie, a obcinacz to do paznokci- mozna tez kupic nozyczki :)

10 lata 11 miesiąc temu #822531 przez Izaulka
Ja tak jak Ty biorę FEMIBION 2 ale czuję się po nich bardzo dobrze.

10 lata 11 miesiąc temu #822536 przez marzena25
Agnilla a magnez bierzesz? Mi kazał od 1-2 tabletek dziennie i potem powiedziała ze będziemy zwiększać dawkę. jedna tabletka ma 100 mg magnezu a czytałam że w ciąży wzrasta zapotrzebowanie na magnez od 350-400 mg na dobę,

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka