BezpiecznaCiaza112023

Sierpniówki 2014

10 lata 5 miesiąc temu - 10 lata 5 miesiąc temu #943439 przez asienka87
Aggi karmie go moim mlekiem, ale już rozszerzam, bo pediatra powiedział, że po 4 miesiacu już moge rozszerzać i przyzwyczajać do nowych smaków :)
według najnowszych badań, nie ma róznicy między kp, a mm i powinno sie rozszerzać diete tak samo :)
Kacper normalnie robi kupki.. jedynie są gęstrze i bardziej śmierdzą :P

Natalia ja wszystko robie na czuja :P na pewno nie zaszkodzimy naszym maluchom :)
słyszałam, ze po cesarce można cwiczyć dopiero po 6 miesiacu..
ja byłam w sklepie sie przewietrzyc :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 4 miesiąc temu #943536 przez Wiki
Dobry wieczór :)

Ja tak na chwilę A więc lekarz jak byłam po cc na kontroli w 8 tyg po porodzie to powiedział że mogę spokojnie robić brzuszki I ćwiczyłam 6 Weidera ale doszłam do 19 dnia i taki właśnie mam efekt Stwierdziłam że już dobrze wyglądam i przestałam ale i czasowo było ciężko znaleźć już te 50 min bo tyle to w 19 dniu trwało :) ale ważne że waga i cm się utrzymują :)

Kurcze myślę coś zacząć dawać Bartusiowi ze stoiczków od 5 m-ca ale już sama nie wiem od czego zacząć i z jakiej firmy.

Koniec dumania kładę się Dobranoc :)

10 lata 4 miesiąc temu #943552 przez Ummi
witam :)
podczytuje czasem, ale z napisaniem trudniej;)
widze, ze szybko zaczynacie rozszerzanie diety -my jeszcze mamy dosc duzo czasu na to :D Starszy Synek perwszy raz sprobowal marchewki tydzien przed skonczeniem polroku, teraz tez nam sie nie spierszy :)
naszukalam sie i w koncu znalazlam - moze jako ciekawostke, a moze ktoras z Was bedzie chciala skorzystac - wytyczne jak rozszerzac diete ;) miasto organizuje dwugodzinny "kurs" wlasnie w tym temacie, prowadzony przez specjaliste, ja skorzystalam jak moj pierwszy Lobuz byl malutki :) przepraszam za brak polskich liter i jesli sa jakies literowki, ale ja to tlumaczylam z niem. dla kolezanki jakis rok temu, a teraz nie chce mi sie czytac i poprawiac...

1. Warzywo-Ziemniak-Mieso
Kiedy? Okolo poludnia (Rozszerzanie diety zaczac miedzy 17.-24.tygodniem zycia)
Tydzien pierwszy - przed karmieniem podac pare lyzek warzywa – najlepiej marchewka.
Po tygodniu dodac do tego ziemniak.
Nastepnie – znow po tygodniu- kompletny obiadek - Warzywo- Ziemniak-Mieso
Jesli chcemy przygotowac samodzielnie – skladniki:
100g marchewki (lub np. dynia czy cukiania)
1 ziemniak (80g) (jest lepszy niz ryz czy makaraon, bo bogaty w witamine C)
20-30g chudej wolowiny (bogata w zelazo)
2 lyzeczki oleju rzepakowego (rafinowanego)
2-3 lyzki stolowe soku owocowego (np.jablkowego –zawiera witamine C)
Uwagi
Olej rafinowany rozpozna sie po tym, ze na etykiecie nie ma wiecej informacji , ma neutralny smak i zapach.
Jesli przygotowujemy wiecej dania (na zapas), wtedy olej i sok owocowy nalezy domieszac tuz przed karmieniem.
Kompletna “papke” podawac ok. 3-4 tygodnie, a nastepnie rozpoczac podawanie kaszki mleczno-zbozowej wieczorem(punkt2)
Gotowe produkty (“ze sloiczka”) powinny zawierac te same skladniki jak wyzej wymienione (zadnych przypraw i soli). W gotowych produktach zawartosc tluszczu oraz witaminy C jest za mala, dlatego przed podaniem ich dziecku dodajemy do nich 1lyzeczke oleju rzepakowego oraz sok owocowy.

2. Kaszka mleczno-zbozowa
Kiedy? Wieczorem, miesiac pozniej.
Skladniki:
Ok. 150-200 ml mleka tlustego pasteryzowanego, mleka HA lub mleka matki
2-4 lyzki stolowe kaszki pelnoziarnistej lub grysiku (na poczatek, pozniej dodac 2-3 lyzki wiecej)
Ewentualnie – 2 lyzki stolowe soku owocowego lub zmiksowanych owocow np. jablka

Mleko zagotowac I zostawic do ostygniecia (mleka matki nie gotowac!)
Kaszke pelnoziarnista zmieszac z mlekiem.
Ewentualnie dodac sok owocowy lub zmiksowane owoce.

3. Kaszka zbozowo-owocowa (bez mleka*)
*by zelazo lepiej sie wchlanialo
Kiedy? Po poludniu, znow miesiac pozniej
Skladniki:
90 ml wody (do 10.miesiaca wode nalezy przegotowywac)
2-4 lyzki stolowe pelnoziarnistych platkow zbozowych (bogate w zelazo)
100g owocow (np. starte jablko lub pol banana, albo pol sloiczka owocow)
1 lyzeczka oleju rzepakowego (rafinowanego)

Pelnoziarnieste platki zbozowe zmieszac z woda do powstania miekkiej masy. Dodac owoce I olej.
Podziękowania: Wiki

10 lata 4 miesiąc temu #943558 przez asienka87
Witam z rana :)
Mały obudził sie po 4 na jedzonko , zjadł i zachciało mu sie gaworzenia i zabawy :) przeszliśmy wiec do drugiego pokoju, aby Ł mógł jeszcze dospać, bo wstaje o 5 do pracy... i maly sie tak rozbrykał, że hoho :P mam nadzieje, ze zaraz pójdzie jeszcze spać :D

Wiki 6 weidera, mówisz.. też kiedyś robiłam :P chyba znów zaczne w takim razie :D
u mnie, o ile waga spadła o 2 kg mniej, niż przed ciążą, to jednak brzuszek jeszcze troszke odstaje :P
ja podawałam , póki co, z bobovity marchewke i zupke - marchewka z ryżem... dziś sama zrobie mu papke z ugotowanej marchewki i ziemniaka :) podawałam też jabłuszko, ale zeskrobane :)

Ummi Witaj :) dawno Cie nie było, wpadaj częściej :)
dziękuje za rozpiske :) na pewno sie przyda :D
Kacperro właśnie skonczył 18 tyg i będę mu podawac ziemniaka z marchewka, i dodam za tydzien miesko do tego :) własnie zastanawiałam sie kiedy to miesko dodac :)

10 lata 4 miesiąc temu #943567 przez ann-sunshine
Dzień dobry,

Dzisiejsza nocka znacznie lepiej.

Z tym rozszerzaniem to najpierw są te 3 łyżeczki na spróbowanie i to jest dodatek do posiłku, ale potem jak zjada pół słoiczka lub więcej to traktować jako posiłek, a mleczko na dojedzenie tylko.

Natalia teraz czujesz się zagubiona, ale jak już zaczniesz rozszerzać dietę to złapiesz rytm i będzie łatwiej

Ummi miło że się wtrąciłaś :-) zaskoczyła mnie ta wołowina tak wcześnie

10 lata 4 miesiąc temu #943627 przez aggi
dzień dobry u mnie ponuro zimno aaaaaaaaa nie lubię takiej pogody :evil:

natalia
mam to samo najlepiej jakbym rozpiskę miała :blink: echh póki co to zapisuję wszystko co zjada i ilości - od przyjścia ze szpitala :D No muszę mieć jakiś podgląd jakby coś się działo żeby wiedzieć z czego :P wiesz co po cesarce to niby dopiero po 6msc można coś ćwiczyć... a abs robiłam ten:
wystarczyło raz dziennie co prawda długo trzeba czekać na efekty ale ja nic poza tym nie robiłam :P

asienka właśnie wczoraj mi zrobił malutką gęstszą... a dzisiaj rano dwie i jedna mega kupa tylko własnie gęstsza a druga to takie niewiadomo co, ciągnące się, jasne.... i się zmartwiłam :( Choć nie miał z nią problemu bo robił na kolanach u mnie jak jadł mleczko

Wiki
my dajemy bobovitę póki co.... dzisiaj jedziemy na słoiczkowe zakupy :)

Ummi dawno Cię nie było i z nieba nam spadasz :D piękna rozpiska napewno skorzystam :)

Ann właśnie ja najpierw Maksowi dałam 2łyżeczki, na drugi dzień 3 a wczoraj mi 4 wchłonął marchewki :woohoo: a mleczka dojadał ale tak po 1h z drobnymi dopiero :)

my dzisiaj jedziemy do biedronki po Dady bo promocja na pudła :) I musimy jakiś słoiczek małemu znów kupić :)

10 lata 4 miesiąc temu #943675 przez ann-sunshine
Ej no a ważenie mamy dopiero za tydzień i nie wiem jakie dady kupić czy 2 czy już 3 :huh:

10 lata 4 miesiąc temu #943699 przez aggi
Ann my jak skończył 3msc to 3 ubieramy :) Mamy jeszcze jeden karton, ale kupimy 4.

10 lata 4 miesiąc temu #943947 przez aggi
Ważyliśmy Maksa wczoraj i klocek ma 7kg :P
kupiliśmy trzy kartony 4 pampersów :)

ale cisza tutaj. Meldować się mamuski :woohoo: :kiss:

10 lata 4 miesiąc temu #943952 przez nataliaa87
Melduje tylko, że nie mam czasu, więc potem wpadnę :p o ile synuś pozwoli,, bo wczoraj nie udało się komputera otworzyć :)

10 lata 4 miesiąc temu #943959 przez Wiki
Aggi to Maks goni Bartusia bo on jutro kończy 4 miesiące a waży 7400g :) więc już Twojemu nie dużo brakuje :)

10 lata 4 miesiąc temu - 10 lata 4 miesiąc temu #943997 przez Ummi
hehe moj starszy tez byl wazony pare dni po skonczeniu czterech miesiecy i wazyl 7090g, a mlodszy tydzien temu wazony przed szczepieniem - ponad 3,5 miesiaca mial a waga 6040g :cheer: chudzinka moja ale za to kazdy mowi jaki on dlugi jest :cheer: ma 67 cm, a ubranka na 74 spokojnie pasuja tylko spodnie mu z brzuszka zjezdzaja :P
a jaki urwis z niego - jak jedzeimy autobusem to co bus hamuje obok przystanku czy czerwonych swiatel to on wlacza syrene :D jak siedzi to wszytskie spodnie zadarte pod kolana i nogi nam pokazuje, skarpetki odkopuje, ciagle sie smieje, uwielbia ssac swojego kciuka, przewraca sie juz z pleckow na boczki ale wczoraj udalo mu sie po kilka razy przewrocic z plecow na brzuszek i odwrotnie... no lobuz maly z niego :D jak go kapie to tak nozkami pracuje, ze lazienka cala zalana :silly: poza tym nadal sie nosimy czasem w chuscie, spi z nami w lozku dzieki czemu sie wysypiam, bo czasem nawet nie wiem ile razy sie budzilam, butelek i smoczkow nie uzywamy :) koncze bo bym tak mogla pisac i pisac :side: :whistle:
a co do zebow - mojemu starszemu pierwszy wyszedl niedlugo po skonczeniu czwartego miesiaca :)
i mysle, zeby zaczac zapisywac gdzies haselka Starszaka, bo zabawnych sytuacji mamy mnostwo z ta gadulka mala ;)

10 lata 4 miesiąc temu #944013 przez aggi
Wiki Maks za 2tyg kończy 4msc to powinien też wtedy z 7400 mieć około :D

Ummi Maks też włącza syreny jak trzeba na światłach czekać albo się nie rusza zbyt długo :D Uwielbia jeździć i to szybko :P chyba po tacie... :D a jak opiekuje się braciszkiem, pomaga? Wrzuć nam tu foto kiedyś :D

natalia lżejszego popołudnia życzę :*

10 lata 4 miesiąc temu #944017 przez ann-sunshine
Umi to wesoło macie :-)

Oj tak zapisuj, my też często mamy ubaw ze starszej. A jak mama nam ją zabrała na noc do siebie, to razem z mężem stwierdziliśmy że w domu jest cicho, nienaturalnie cicho, bo od 18tej nikt nie trajkotał jak najęty :silly:

Dady kupione, trójki już wzięłam i pewnie w trójkach długo pośmigamy, z kilka dobrych miesięcy :-)

10 lata 4 miesiąc temu #944018 przez asienka87
Witam :)
dzis u nas znów tak ponuro i szaro... ale obyło sie bez deszczyku , wiec wybralismy sie na półgodzinny spacerek :)
zjedlismy też pół słoiczka marchewki ze smakiem :D dziś muszę znów kupić jakieś słoiczki :) z tego co sie orientowałam, to najpierw najlepiej jeść warzywka i owoce, a obiadki z mięskiem w kolejnym miesiącu i tak właśnie zrobimy :)
pobudka znów po 4 więc chyba w taki rytm weszliśmy :) ale za to wstalismy przed 9 :)

Aggi też jakis czas temu zapisywałam kiedy i ile zjada, ale teraz już ma taki w miare rytm, ze je co około 3-4 godziny, wiec przestałąm zapisywac :)
dziś też mnie Kacper zaskoczył taką kupką jasną ciągnącą sie z takimi pomarańczowymi glutkami... i tez mi ją zrobil podczas jedzenia na kolanach :P moze to taka norma przy marchewce ? sama nie wiem... zapytam o to we wtorek lekarza, bo mamy szczepienie..
my 2,5 tyg temu na szczepieniu mielismy 8 kg, a we wtorek kolejne szczepienie, zobaczymy ile teraz wazy nasz Kacperro :)

ja podaje pół słoiczka Kacprowi, choć zaueważyłam, ze chętnie jadłby wiecej :P ale póki co daje pół słoiczka, a za jakis czas będę podawac cały :)

Ann my już dawno 3 używaliśmy.. a teraz kończymy 3 i przeskakujemy na 4 :) ale Kacper od początku był duży :P Natalka chyba troche drobniejsza :) ale i tak chyba lepiej wieksze niz mniejsze kupic..

Ummi mój na 4 miesiace ważył 8 kg :) i 71 cm :) we wtorek znów wazenie wiec zobaczymy , ile tym razem przybrał :) i czy urósł na długość :) ogólnie jakiś wielki jest :P

i Kacper ma to samo, jak tylko samochód stanie, albo nawet wózkiem staniem , to larmo :P musi sie ruszać i juz :D

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka