BezpiecznaCiaza112023

Mamusie pazdziernik 2014

10 lata 10 miesiąc temu - 10 lata 10 miesiąc temu #852244 przez nelka

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 10 miesiąc temu #852248 przez vika
nelka ja wlasnie tez biorę duphaston a mimo tego czasem bóle są nie do opisania...to nie taki silny ból tylko taki męczący i wkurzający nie dający zapomnieć o niebezpieczeństwie :huh:
ale leki biorę dopiero trzeci dzień może musi się to unormować :huh:
no jeśli masz krwiaka powinnaś podwójnie na siebie uważać ....Oj ja co do dzwigania to się nie wypowiadam bo latam z moja glistą cały czas :lol: ale je uwielbiam ją nosić :laugh: :laugh:

10 lata 10 miesiąc temu #852252 przez nelka
No to jak dźwigasz córcie to nic dziwnego że cię boli ;) choć jak będzie to na długo i często trwało to uważam że lepiej to sprawdzić! U mnie krwiak najprawdopodobniej powstał właśnie od dźwigania i przemeczenia, poszłam do lekarza bo podbrzusze mnie dosyć mocno i długo bolało.

Zosia już sporo waży więc podnoszenie jej to ciężka przyjemność :laugh:

Vika a jak twoja starcza pociecha przyjęła że będziecie mieli kolejną dzidzie? Wogle dziewczyny co maja już dzieciaczki mówicie starczym że będą mieć rodzeństwo? I jak reagują?

10 lata 10 miesiąc temu #852253 przez vika
nelka może i to przez to....
u mnie Kinia jeszcze nie wie...niby dała nam pozwolenie na kolejne dzieciątko ale z tą informacją wolę poczekać jeszcze przynajmniej miesiąc :laugh:
Ajjjj jak mialam jej powiedzieć o Tosi to bardzo się bałam bo akórat przeżywałam najgorszy moment swojego życie i balam się,że nie zaakceptuje albo będzie miałam jakiś uraz ...Wrrrrr ale na szczęście przyjeła to w bardzo pozytywny sposób i była bardzo zadowolona.... :blink:

10 lata 10 miesiąc temu #852284 przez srenka_918
Witam Dziś ;)

Wszystkim Kobietom życzę szczęscia ;)

Która to się użalała, że żadna nie skarży się na mdłości??? Bo zapomniałam ;) Ja się wciąż uskarżam ;) Choć ciut mniej niż było ;)

Ja Pawełkowi mówię że będzie mieć brata lub siostrę za każdym przewijaniem bo mnie po brzuchu kopię i próbuję go tego oduczyć, ale nie chce mnie słuchać i chyba nie rozumie ;) ;) ;)

Mierzycie obwody Waszych brzuchów? Już się cos powiększyły?

Ja dziś na siebie patrzeć nie mogę... 9tydz a brzuch jak w 4 miesiącu w poprzedniej ciąży... Jak mąż wróci z pracy to mi pomoże szukać na strychu ciążówek, bo już się w ciuchy nie mieszczę... Jakaś depresja mnie chyba dopada... Choć jak pomyślę, że znów urodzę takie kochane dziecię jakie już mam to mija ;)

10 lata 10 miesiąc temu #852364 przez Kinga2424
Cześć Dziewczyny

WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO Z OKAZJI DNIA KOBIET!!!!

Ja w poprzedniej ciąży robiłam USG prenatalne w 20 t.c. Mój lekarz radzi, by robić przynajmniej jedno takie badanie. Nie żałuję, choć koszt u mnie takiego badania to około 320 złotych. W tej ciąży również będziemy robić. Uspokoiłam się po nim. Lekarz wszystko sprawdzał od budowy serca, po wszystkie przepływy. Trwało to około 20 minut. Te badanie robił lekarz pediatra. A przy dwójce dzieciaczków tym bardziej będę czuła się lepiej jak wszystko sprawdzimy. Lekarz tłumaczył mi również, że gdyby okazało się coć nie tak, to lekarza od razu po porodzie mogą ratować dzieciątko, wiedzą co się z nim działo, jakie ma problemy zdrowotne. Tak było w przypadku Córeczki mojej bliskiej koleżanki. Malutka żyje i jest przekochanym Bąbelkiem.

Miłego wieczorku:)

10 lata 10 miesiąc temu #852373 przez Gochens
Hej kobietki :)

Ostatnio jest mnie mało i mało mam czasu a tak naprawdę jak wracam z pracy to zajmuje się synusiem i mężusiem a padam spać już koło 20 ! Jestem tak nieprzytomna że masakra! Mój synuś dodatkowo zaczął się budzić już koło 6 więc za długo nie pośpię :)

Póki co nadal żadnych oznak ciąży, w sumie nie chce mi się za bardzo jeść chociaż pizza za mną chodzi dzień w dzień i chyba niedługo się z nią przywitam :lol:

Miłego wieczorku jutro mam nadzieję Was nadrobić :kiss:

10 lata 10 miesiąc temu #852385 przez vika
Hej dziewczyny a powiedzcie mi czym się różnią zwykle badania prenatalne od badania usg 3D/4D ??? BO JA JAK CHODZIŁAM DO SWOJEJ DOKTÓRKI MÓWILA ŻE NIE MA SENSU IŚĆ NA TO BADANIE SKORO NA TYCH 3D/4D WYCZODZI WSZYSTKO OK
POKAŻE WAM JAKIE JEST U NAS
www.usg-belchatow.pl/start
BADANIE TRWA DLUGO WYKONUJE JE JEDEN Z NAJLEPSZYCH U NAS LEKARZY WRAZ Z POLOŻNĄ

10 lata 10 miesiąc temu #852398 przez Caroina
Tylko tym, że 3D/4D daje lepszy obraz. Jednak USG prenatalne to nie to samo co genetyczne. Mimo, że wykonuje się je na tym samym sprzęcie, to badanie genetyczne jest znacznie droższe (ok 300-400zł) i wykonywane jest przez specjaliste radiologii i diagnostyki obrazowej w kierunku wykrycia ewentualnych wad. Jeżeli Twoj ginekolog twierdzi, że może wszystko sprawdzić podczas zwykłego badania to być może ma dodatkowe kwalifikacje do tego.
Kiedy ja robiłam to badanie przy córeczce, trwało bardzo długo (niespełna godzine) dostałam mase zdjęć, chyba każdej części ciałka, serduszka, wszystkich przepływów, pomiary itd. Szczegółowy opis badania i płytę DVD. Na szczęście wszystko było ok i została nam wspaniała pamiątka:)

10 lata 10 miesiąc temu #852519 przez Kinga2424
Sprawdzałam co ja miałam robione. I tak. Ja miałam USG 4D prenatalne z nagraniem na płytę. Koszt takiego USG, to 290 złotych.

Teraz w wypadku ciąży bliźniaczej będę płacić 390 złotych. Właśnie sprawdziłam sobie cennik. Powiem Wam, że troszkę mnie ta cena przeraziła, ale ja wolę, by moje dzieci od razu były ratowane po porodzie, gdyby było coś nie tak.

10 lata 10 miesiąc temu #852525 przez vika
no właśnie ja też mialam robione dwa razy usg 4D i mialam nagrane na płytę...na tym badaniu sprawdzane jest wszystko co powinno być do danego okresu ciąży ... ale u Nas na cały Bełachatow jest tylko jeden lekarz ktory robi takie badanie i koszt 4D 150 a 3D 100....dlatego ja pytam czym to się różni....PODOBNO,ŻE TO TO SAMO TYLKO DLA MNIE DZIWNA JEST TA ROZBIEŻNOŚĆ CEN

10 lata 10 miesiąc temu #852527 przez marzenap
cześć dziewczynki :)
jesli chodzi o badanie prenatalne to ja dostałam skierowanie ze względu na mój wiek 36 lat bedzie to usg genetyczne i dwa badania wykonywane z krwi nie wiem dokładnie o co chodzi bo się nie wypytałam idę 27 marca a 18 marca mam wizytę u gina to wszystkiego się dowiem to 4D tez chciałabym zrobić zeby mieć pamiatkę :) :)

ale wiosna u mnie posiedziałam trochę na balkonie ale taki chłodny wiatr jest :) nie da się długo siedzieć :)

mnie teraz meczy zgaga bleee :angry:

10 lata 10 miesiąc temu - 10 lata 10 miesiąc temu #852551 przez agniesia1604
Witajcie

co do badań prenatalnych to ja mogę się wypowiedzieć bo miałam dwukrotnie a raz zakończyło się to amniopunkcją i obumarciem płodu w 20 tygodniu.

Więc tak,
jesli lekarz bada Cie w 10-13 tygodniu to bada: Przezierność karkową która wyższa niż bodajże 2,6 (nie jestem pewna) oraz brak kości nosowej jest wskazaniem do dalszych badań czyli prenatalnych. Oba markery są ważne gdyż podwyższona przeziernosć karkowa moze być powodem chorób genetycznych (zespół Downa, Edwarda, Patou i innych cieżkich chorób). Przezierność karkową sprawdza lekarz na badaniu prenatalnym, także kość nosową, i przeprowadza badanie przepływów (fali zwrotnej - bla bla). Zazwyczaj jeśli wychodzi wysoka przeziernosć karkowa, brak kosci nosowej a do tego problemy z serduszkiem to główne markery które mówią że prawdopodobieństwo choroby jest bardzo wysokie.
Dodatkowo badaja krew : białko PAPPA.

W naszym wypadku:
Przeziernosc karkowa była 2,2, była kość nosowa, nie było problemu z serduszkiem ale krew białko PAPPA wyszło fatalnie... i nagle ryzyko wystąpienia zespołu Downa u nas było 1:37.

Ze względu na to że nie dalibyśmy rady z wychowaniem bardzo chorego dziecka, zresztą po wielu rozmowach z rodziną, podjęliśmy decyzję o badaniu inwazyjnym czyli amniopunkcji by wykluczyć te zespoły chorób genetycznych.
Amniopunkcję miałam w 16 tygodniu i prawdopodobnie ona była powodem powstania u nas WEWNĄTRZMACICZNEGO zapalenia i obumarcia płodu. ( przepraszam że tak piszę ale tak jest napisane na diagnozie ).

Ale skoro tak się stało to coś musiało byc nie tak ... :(

W drugiej ciaży byłam od razu kierowana na badania prenatalne ze wzgledu na straconą pierwszą ciąże ( po 2 straconych każdej mamie przynalezy takie badanie za darmo )... proście swoich lekarzy o badanie prenatalne a powinni Wam dać , nie znam przypadku by lekarz odmówił skierowania na badanie prenatalne.
Nie chodzi o to że nie chcecie tego badania bo co będzie to będzie, ważne jest to ze jeśli dzieciątko będzie miało chore serduszko to mozna już je leczyć w ciąży!!! To bardzo ważne by ewentualnie działać juz w ciąży. Nie wiem czy kiedys słyszałyscie o operacji serduszka maleństwa w brzuszku mamy....szok. Jak trzeba to ratują , szybciej przebiega poród ( cesarka ).

Przy ciązy mnogiej to chyba obowiązkowe badanie i jest bezpłatne...
Nalezy pojawić sie u lekarza po skierowanie w terminie 10-12 ...a miedzy czasie zarejestrować się potem na badanie prenatalne w specjalistycznej poradni ( bo czasem czeka się na to badanie 3 tygodnie ... ). Takie badanie jest bezpłatne do 13 tygodnia i 6 dnia ciazy wg miesiączki! Dlatego tak ważne jest zapisać sie na nie wczesniej nie mając skierowania (potem tylko je przedstawić przed badaniem )...

Sorry za moje masło maślane ... ale wg mnie to badanie wiele pomaga ale i szkodzi ... szkodzi w taki sposób że gdyby było coś nie tak to sie denerwujemy.

W drugiej ciąży badanie prenatalne wyszło nam prawidłowo i ryzyko zespołu Downa wyszło 1:5500 i już dalszych badań nie musielismy robić ale mielismy kolejne badanie w 20 tygodniu wykonane przez specjalistę z Kardiologa a to dzięki mojemu lekarzowi który w swojej poradni zorganizował szkolenie z badań prenatalnych które prowadziła RUDA ŚLASKA i ŻORY.

Jakbyście miały jakieś pytania to mogę odpowiedzieć:)

10 lata 10 miesiąc temu - 10 lata 4 dni temu #852568 przez julka
.

10 lata 10 miesiąc temu #852645 przez Kinga2424
Dziewczyny tylko ja chodzę prywatnie. To nie wiem, czy ktoś da mi skierowanie na badania prenatalne ( bym nie musiała za nie płacić). Chyba musiałabym chodzić do jakieś przychodni.

agniesia1604 Mówisz Żory. Ja jestem z Rybnika.

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka