- Otrzymane podziękowania: 52
- /
- /
- /
- /
- Mamusie pazdziernik 2014
Mamusie pazdziernik 2014
- agniesia1604
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
www.badaniaprenatalne.pl/prawo_badania_prenatalne
Gdzie umówić sie na badanie bezpłatne ze skierowaniem:
www.nfz-katowice.pl/dokumenty/8/Strona_GW_22-11-2013.pdf
badaniaprenatalne.com.pl/bezplatne-badania-prenatalne.html
Kinga2424 jeśli chcesz wykonać to badanie prenatalne to zapytaj o nie lekarza. Dowiesz się przy okazji czy w Waszym przypadku jest ono konieczne.. Badanie prenatalne wykonuje lekarz ze specjalnymi certyfikatami, na bardzo dobrym sprzęcie. Mnie badał dr Czuba z Żor : www.sonomedico.pl/cv/dr-b-czuba.html
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- agniesia1604
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Ja będąc w sierpniówkach .... to chyba kazda miała badanie prenatalne zlecone przez lekarza:)
Mamy teraz marzec zaraz kwiecień... to cholera wie jak tam z finansami na ten cel
Mam nadzieje że się załapię!!! a jak ten lekarz z Bielska mi nie da skierowania to chyba do Cieszyna pojadę do swojego lekarza po nie
Zachcianki?
Parcie na pęcherz?
Chęć sprzątania?
Spanie?
Zakupy?
Chęć picia litrów kawy?
Wyższa waga?
a moze jednak mniejsza waga?
Boli was przy kichaniu, kasłaniu?
1.Ja dzis miałam z rana mdłosci ale przeszły zaraz jak tylko zjadłam.
2.Oj nocne mdłosci to masakra zanim zasnę to mi jest tak strasznie niedobrze ...a fe:(
3.Zachcianki... oj zaczynają się .... no ale muszę się zdeczka powstrzymać.
4.ale mnie goni do toalety...a co będzie później.....
5.mam ogromną ochotę sprzatać gotować
6.po obiedzie chętnie poszłabym się zdrzemnąć... ale mały mi na to nie pozwala:)
7.jeszcze nie zaczęłam nic kupować dla maluszka - zaczne w 36 tygodniu:)
8.język do pasa - mam ogronmną ochotę pić kawę... o jeju zaraz sobie ją zrobię ... (piję 1-2 dziennie ale słabe)
9.ważyłam sie tydzień temu i było 67kg... zobaczymy czy w drugiej ciazy przybiorę wiecej (w ostatniej ciazy przybrałam 10 a schudłam 30 ....ale potem przybrałam 7 - i tak jestem chudsza niż przed ciażą poprzednią)
10. wczoraj jak kichnęłam w łóżku to myślałam zę pękną mi oba jajniki, ale kłucie ...
ale to normalne - pamietam ze w poprzedniej ciązy tez tak to bolało ( mój lekarz mówił a skąd Pani wie ze to akurat jajniki:P - macica sie bedzie powiększać i ciagniecia będą normalne)
- malvi
- Wylogowany
- gadatliwa
- 12.09.2014 - Szczęście :*
- Otrzymane podziękowania: 149
Ja już jestem po USG, fasolka w porządku, rozwija się prawidłowo, serduszko bije, wiek zgadza się z tym z miesiączki Jutro wizyta i pewnie już dostanę kartę ciąży (julka będę mogła zapisać się na te badania )
Któraś z dziewczyn pytała czy biorę progesteron - otóż tak, od 5go tygodnia 2*dziennie po 2 tabletki Luteiny. Od kilku dni nie mam w ogóle plamienia, czuję się w miarę dobrze, oprócz zmęczenia, mdłości i zgagi
Dziś pierwszy raz ktoś ustąpił mi miejsca w metrze brzuszek już trochę widać (miałam obcisły płaszcz), poza tym akurat czytałam gazetę M jak Mama
- Martusia
- Wylogowany
- gaworzenie
- Otrzymane podziękowania: 0
Malvi- super, że z fasolką wszystko w porządku
Piszecie dużo o badaniach prenatalnych... w pierwszej ciąży nie miałam jakiś specjalnych badań, prócz badania przezierności karkowej w 12 tyg. i usg 3d ok 22 tyg.na którym lekarz dokładnie oglądał wszystkie narządy, przepływy itd. Lekarz prowadzący nic mi nie zlecał, usg 3d robiłam na własny koszt.
Agniesia1604- a do jakiego lekarza chodzisz w Bielsku?? bo ja też z tych okolic
Co do samopoczucia, to jest różnie
Znowu mam problem ze wstawaniem rano, a w ciągu dnia niestety nie mam szans by się położyć, bo moja córcia nie chce spać w ciągu dnia ostatnio mdłości mam gdy zgłodnieję, lekkie parcie na pęcherz i ogólnie na nic nie mam siły
- srenka_918
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Ciało jedno, serca dwa :-)
Co do mdłości... Hm, mam nocne mdłości... W dzień jest ok, bo co chwila coś podjadam, w nocy chce mi się tylko pić i pić i pić a jak się napiję mam ochotę zwrócić picie... Muszę chyba zacząć mierzyć sobie cukier... Bo to nocne picie nie jest normalne...
Zachciewanki??? Na wszystko co słodkie i kapuśniak oraz ogórki konserwowane w curry Najchętniej nic innego bym nie jadła cukier mogę prosto łyżeczką z torebki wyjadać Ale staram się dbać o dietę a tym samym wagę... Brzuch mam wielki, ale kilogramów chyba nie przybyło, jak już to pół kg, ale u mnie z ważeniem kiepsko bo nie mam wagi, babcia ma, a u babci najpierw muszę się najeść wszystkiego co akurat babcia poda i waga wariuje Ale za 2 tyg ważenie u gina... I pomiary bąbelka Jeszcze krew muszę przebadać... Nie dostałam skierowania... byłam u rodzinnego to mówi, że jak mi wypisze skierowanie to nie będę mogła wyników wynieść z przychodni, nawet kopii, bo jak chcę mieć wyniki dla siebie to muszę zapłacić...
Pytałam jeszcze o badanie hiv, czy trzeba na to podpisywać "pozwolenie" bo pisałyśmy o tym jakieś 2 tyg temu, to jak idzie się na prywatnie i się płaci za to badanie to jest jednoznaczne z tym że robimy to dobrowolnie i się zgadzamy, jeżeli na skierowanie to takowe oświadczenie wypisać trzeba bo "lekarz nas zmusza"
Takie mierzenie przezierności też miałam w zeszłej ciąży, mój lekarz prowadzący mi robił i inne pomiary także i ten "nowy" do jakiego teraz chodzę też będzie mi sam te pomiary robić...
Miłego dnia
edit:
Aha, zapomniałam dodać Ja też bym tylko spała i spała i spała, jak się obudze to 15 min czuję się rześka i wyspana a potem znowu spać i spać. Synek na szczęście daje mi pospać Śpimy 2 razy w dzień po godzinie ale w nocy mały śpi okropnie... A niestety ja muszę do niego wstawać ... Ale to nic Macierzyństwo jest piękne
Aha Jeszcze trochę i się obkupię w ciążowe ciuszki W tej ciąży zamierzam się stroić Tak dla lepszego samopoczucia
- agniesia1604
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Mi synek śpi od 20-4(5) a potem już o 7:30 pobudka. Czasem wstanie o 2:30 i wtedy jeszcze jest pobudka o 5:30 i 7:30:) ...Ale ładnie zaraz usypia więc nie jest zle... z rana jak już jasno to on nie chce spać ... czuje wtedy że nie ma co spać a trzeba wariować...
Co do ogórków kiszonych i słodkiego... u mnie nei było to tak do końca ze jak kwaśne to na chłopaka... - ja jak nigdy wcinałam sporo słodkiego.... a chcę zaznaczyć ze nie lubie słodkiego!!!!!!!!!
- the_way_to_happines
- Wylogowany
- gaworzenie
1. Poranne mdłosci?
Brak
2.Wieczorne mdłosci?
Brak, jest mi niedobrze jak się objem za bardzo. Blee
3.Zachcianki?
Jakiś szczególnych brak, ale jak zobacze u kogoś w pracy, ze coś dobrego je to i ja mam na to chęć bo już sobie wyobrażam jak to smakuje, ale muszę przystopować bo ważę 73 kg i nie chcę przytyć ze 20 kg... :/
4.Parcie na pęcherz?
Zdarza mi się w szczególności nad ranem i to wtedy kiedy mogę dłużej pospać... Bardziej się martwię wizytą w toalecie w innym celu, bo zamiast zaparć, które są częste w ciąży ja mam w druga stronę tak 2-3 razy dziennie.
5.Chęć sprzątania?
Brak Bardzo lubię sprzątać, ale teraz mi się jakoś odwidziało...
6.Spanie?
Wcześniej mogłam spać jak tylko wróciłam z pracy, a teraz to powoli mija. Uf..
7.Boli was przy kichaniu, kasłaniu?
Mnie dopadł jakiś dziwny kaszel w ciąży taki suchy, nie wiadomo skąd. Jak kaszle czy kicham albo wypóżniam nos to mnie ciągnie, że muszę się przykurczyć bo dziwnie się czuje..
- Martusia
- Wylogowany
- gaworzenie
Miłego dnia dziewczyny Ja jak zrobię obiad to zaraz wybieram się z małą na spacer, bo u mnie przepiękna pogoda!!
- Kinga2424
- Wylogowany
- gadatliwa
- Teraz trzy serca biją we mnie...
- Otrzymane podziękowania: 50
malvi To świetnie, że z Maleństwem wszystko dobrze. Oby tak dalej!! Ja nie miałam szczęścia do osób, które ustępują miejsca, przepuszczają w kolejce. Nawet gdy byłam w laboratorium, to musiałam czekać i czekać. Nikt się nade mną nie zlitował. Ciekawe, czy teraz będzie choć troszkę lepiej.
Martusia Udanego spacerku. Ja już jeden o godz. 10:00 zaliczyłam. Jak Paulinka się obudzi, to pójdziemy na drugi.
Miłego dnia
- marzenap
- Wylogowany
- pierwsze słowa
Witam po weekendzie...sypialnia prawie pomalowana, zostało pół jednej ściany....na początku trochę Mężowskiemu pomogłam i polatałam z wałkiem, ale jak otworzyliśmy drugą farbę to już musiałam wyjść i biedak sam działał
Jesli chodzi o brzuszek...ja póki co latam w swoich jeansach, ale czuję, że guzik zaczyna powoli cisnąć...ale ale muszę koniecznie kupić sobie nowy stanik, bo niestety te aktualne zaczynają mnie z boku obcierać...do tego na lewej piersi zrobiły mi się 3 białe bruzdy - czyżby rozstępy?
Zafiksowana pierwszą ciążą kupiłam sobie ostatnio dzienniczek ciąży Mąż się ze mnie śmieje, a mi naprawdę sprawia dużo radości opisywanie w nim co i jak
Obiad na dzisiaj ugotowany - buraczkowa także można rzec lekki relax na ten moment póxniej gołabki we włoskiej kapuście mniam.....
- Ania86
- Wylogowany
- budujemy zdania
- Otrzymane podziękowania: 71
Malvi, super że wszystko w porządku
U nas w końcu od wczoraj piękna pogoda, od razu inaczej się czuję. Byłam dziś na badaniach z krwi i moczu. Póki co też chodzę w swoich spodniach i ciężko powiedzieć czy przytyłam bo waga się nam zepsuła a wizytę mam 20-tego to się dowiem.
No więc... z mdłościami bywa różnie i rano i popołudniami ale nie wymiotuję, zachcianki raczej nie. Parcie na pęcherz niestety tak, w nocy muszę wstawać z dwa razy:/ Co do sprzątania to chęć jest dziś poczyściłam trochę okna korzystając z pogody, ale mam jakieś zwolnione ruchy, szybko się męczę. Spać mi się chce w ciągu dnia, czasem mi się uda uciąć drzemkę popołudniową Przy kichaniu i kaszleniu nie zauważyłam bólu i zakupy na razie nie.
- agniesia1604
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
ale do teraz jestem jakaś zamulona i spać mi się chce....a jak mi niedobrze:( masakra.
Ach te uroki ciąży ...jak ja bym chciała juz czuć bombelka...
A tak swoją drogą ten czas ciaży tak szybko mija że mam nadzieje że zdażę sie troche nacieszyć ciążą
- Caroina
- Wylogowany
- gadatliwa
- Otrzymane podziękowania: 114
Malvi Cieszę się, że Twój maluszek rośnie zdrowo:)
Tak sporadycznie piszecie o dolegliwościach, że wydawało mi się iż dopadają niektóre z Was tylko od czasu do czasu.
A widze, że większość przechodzi to podobnie.
U mnie mdłości są prawie cały czas, ale takie znośne. Nasilają się kiedy zjem za dużo (żadko mi się zdaża) lub kiedy jestem głodna. Zmęczenie..oj bardzo. Na nic nie mam ochoty, zdaża mi się w ciągu dnia nawet kilka razy zasnąć, chociaż na 5 min.
Uroki, uroki:)
Tyle bym chciała zrobić (na razie wychodzi mi to tylko w myślach). Nie mogę się doczekać tego 2 trym. Po pierwsze, ulga psychoczna. Po 2 mam nadzieje, że mdlosci i zmeczenie miną, wtedy zaczne realizować po kolei plany zanim pojawi się dzidzius:)
Pierwsze co chciałabym zrobić jak juz sie lepiej poczuje to przeglad garderoby. Pomierzyć co sie nada i wyjąć już wiosenne i letnie rzeczy, a zimowke schować Większy biustonosz też by się przydał, obecne zaczynają uciskać
Jak na razie waga u mnie stoi w miejscu. Do spodni wchodze ale brzuch jest zdecydowanie wiekszy. Wczoraj obilo mi się o uszy, że przy kolejnej ciazy brzuch moze byc wiekszy ponieważ miesnie byly juz rozciagniete i teraz łatwiej/szybciej sie rozciagaja. U mnie sie sprawdza jak na razie. Co prawda zostaly mi zbedne 4kg po poprzedniej ciazy i brzuch normalnie mialam wiekszy niz wtedy w 4mies. Teraz mam jak wtedy w 5mies. Co to będzie, co to bedzie
- marzenap
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- Caroina
- Wylogowany
- gadatliwa
- Otrzymane podziękowania: 114
Marzenap śliczny malutki brzuszek:) tez postaram sie dodac foto z poprzedniej ciaży i z teraz. Zobaczycie, że nie przesadzam;)
Ale puki co mam prośbę, napiszcie czy mogę zażyć APAP. Mam migrene. Zbiera mnie od wczoraj, sen nie pomógł, a dziś jest jeszcze gorzej i z czasem ból głowy się nasila:(
Miłego dnia