BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE LUTY 2016

9 lata 6 miesiąc temu #1007366 przez Lili9
allegro.pl/pieluchoceratka-pielucha-z-ce...x60-i5041452563.html

Miałam na myśli taką, mniejsza o to i tak służy do tego samego ;)
Moja mała miała do ok 4-5 miesięcy zaparcia i w ciągu dnia jak widziałam ze steka a w pampersie pusto, to pomagalam jej rurką antykolkowa, jak jej tam poruszalam tą rurką to mimowolnie coś poleciało na ten podkład albo nawet siusiu, zdarzało się ze ok 4 razy dziennie musiałam jej tak " pomagać " a ze nie robiłam prania co godzinę tylko wieczorem wstawialam z całego dnia, to nam brakowało. Fakt jak przeszły zaparcia to i podklady nie były tak często potrzebne, dlatego jeden leży ciągle w torbie Zosi na wyjścia a drugi w szafce

Juz w środę usg :) a w piątek glukoza :/ dziś zaczynam 22 tydzień :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

9 lata 6 miesiąc temu #1007401 przez Elusia
Gosia No oby tego 12-go udało się wam już dowiedzieć :) najważniejsze, że z dzidzią wszystko idealnie :)po za tym będzie Twój ginekolog więc napewno już wszystko Ci ładnie pokaże:) co do rozmiarów usg to moja córcia wychodzi teraz tydzień młodsza, z synem też tak było, że od 20tyg zaczął być tydzień a później nawet dwa do tyłu :P ale nie ma się czym przejmować, urodził się z wagą idealną 3,280 :)
Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

Agulka Dzięki za tą firmę :) pewnie się pokuszę o taki śpiworek bo bardzo fajny się wydaje :) jak Ignasiowi zakładałam tamte właśnie to ciągle mi się wydawało, że to taaaakie duże na niego:P ja mam ceratki jednorazowe, przydały się tylko na wyjazdy, nawet nie będę tym razem kupowała :) ciekawe jak mojemu synkowi spodoba się pokoik po remoncie... nie mogę się doczekać jego reakcji!:) jeszcze trochę przed nami ale mam nadzieję, że będzie się tam czuł dobrze :) bo cały czas puka biedny do swoich drzwi i smutno mu, że nie może tam wejść.
Lili współczuje tych problemów z kupką, oby tym razem was to ominęło. Oby na usg był upragniony synuś :) ja glukozę będę miała dopiero coś ok 26tyg.ciąży, bo tak się będę widziała z p.doktor. Teraz mam zrobić dużo badań przed tą kolejną wizytą( tj.28.10), ale i tak najbardziej czekam na prenatalne :)

9 lata 6 miesiąc temu #1007503 przez asienka87
Witam :)
ten remont daje mi w kosć ;/ już 4 tygodnie... ale już w przyszłym tyg powinien się zakończyć... a potem jeszcze będziemy czekać tylko na meble do łazienki i drzwi szklane do prysznica... no i wielkie sprzątanie :P nie wiem, jak dam rade.. bo jak wieczorem coś staram się ogarnąć żeby dało ske chodzić, to jestem taka padnieta , jakbym cały dzień sprzątała ;/
Kacperek ma 2 kolejne ząbki :) dwie dolne trójki :) tak więc mamy już 14 ząbków :) jak na 14 miesięcy to sporo ;)

Gosia super, ze z dzidzią wszystko w porządku :) zresztą nie mogło być inaczej ;)
tak, tak, czekam już z utęsknieniem na te efekty :D

Elusia czyli remont u Was też sie szykuje ? już współczuje :)
Twój synek lekko otwiera szafki? mój rozbroił zabezpieczenia i po prostu sobie je otwiera :P śmiejemy sie z Ł, że powinien zostać testerem do zabezpieczeń przed dziećmi :P
super, ze z dzidzią wszystko ok :)

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

u nas podobnie z pokojem Kacpra... cały czas stoi pod drzwiami, stuka łapkami, a nie moze wejść... ehhh, trzeba jeszcze troche wytrzymac :)

Lili to mi z kolei lekarz powiedział, ze widzi chłopaka, a ja mam jeszcze nadzieje na dziewczynke, hehe :P ale jak będzie synek to tez będę sie oczywiscie cieszyc :) mamy takie same pieluszki z ceratką i fajnie sie sprawdzają :) prałam normalnie w pralce i nic sie z nimi nie dzieje :)
u Kacpra też stosowałam te rureczki jakies 2 tyg, aż lekarz mi powiedział, zeb y nie przesadzać z długością stosowania... aż powiedziałam mu, ze mały chyba ma zaparcia i przepisał syrok na zaparcia... przeszło po ok. 2 tyg :)

Agulka my pomalowaliśmy pokój Kacpra, który zresztą będze dzielił z braciszkiem ( a może jednak z siostrzyczką :D ) na lodowy brzask z duluxa, to jest taki jasny lodowy niebieski, bardzo ładny , nie typowy niebieski :)

9 lata 6 miesiąc temu #1007605 przez Lili9
My też mieliśmy różne syropy krople i nic jej nie pomagało, dopiero zmiana mleka na receptę. My stosowalismy długo te rurki i teraz mała nie ma żadnych problemów odkąd zmieniliśmy mleko. Załatwia się codziennie bez problemu.
Te pieluszki tez pralam w pralce, no i ciut tańsze niż te co Elusia pokazała.
Wczoraj w nocy tak mnie bolał krzyż jak przy 4 cm rozwarcia : /

9 lata 6 miesiąc temu #1007607 przez Lili9
My mamy 8 ząbków - 10 miesięcy, i 2 w natarciu górne 4

9 lata 6 miesiąc temu #1007658 przez AgulkaKrk
LILI to faktycznie w takim wypadku trzeba mieć więcej na zmianę. Współczuję. Mam nadzieję, że u nas nie będzie takiego problemu. Ja chce mieć taką podkładkę do przewijania w terenie, u znajomych czy gdzieś po za domem żeby komuś niespodzianki nie zrobić :P
ELUSIA to musi słodko wyglądać jak tak zagląda :kiss: My po wizycie zaczniemy malować, chcemy przy okazji kuchnię odświeżyć żeby za jednym bałaganem to zrobić :)
ASIEŃKA dasz radę :) Pomalutku bez pośpiechu, byle do przodu :) My wybraliśmy podobny kolor :woohoo: Też z duluxa. Albo morska fala ze stepami Bengladu, albo apetyczny tapas z tym samym beżem :D

9 lata 6 miesiąc temu #1007664 przez Lili9
No my też powoli zaczynamy szykować pokoik dla Zosi, jednak zdecydowałam ze pójdzie do swojego. Pokój pomalowany bo miał być sypialnia naszą. Dopóki nie zacznie chodzić będzie spala w kojcu jak się maluszek urodzi. Na razie z nami w pokoju w łóżeczku, wiec do porodu mamy czas. Musimy zrobić drzwi do szafy rozsuwane. Szafa od roku stoi otwarta i wiecznie czasu ani kasy nie ma. Zosi kupie jeszcze komodę i puzzle piankowe na podłogę. Mam nadzieje ze moja wizja nie będzie zła

9 lata 6 miesiąc temu #1007667 przez AgulkaKrk
LILI cokolwiek zrobicie będzie dobrze :) Dziecku nie wiele potrzeba. Łóżko, szafa albo komoda na ciuchy i duuuużo miejsca do zabawy :D A te maty z puzzli piankowych świetne są :) Nie dość, że mięciutko i cieplutko w pupę to jeszcze można układać i " dywan" codziennie wygląda inaczej :) My mamy jeden pokój wolny więc odrazu możemy go dla dziecka zaaranżować. Z resztą nawet jak byśmy chcieli wstawić łóżeczko do sypialni to nie ma gdzie bo mamy malutką sypialnie :P

9 lata 6 miesiąc temu #1007887 przez Elusia
Hej kochane:) remont skończony!:D zostało nam tylko czekać na szafę, jeszcze chcemy dokupić karnisze z zasłonkami i chyba dywanik... my mamy piankowe puzzle ale u nas to się zupełnie nie sprawdza, bo mamy psa i one ciągle brudne:/ w sensie sierść sie strasznie przylepia a dywanik łatwiej będzie odkurzyć. Także jak już zupełnie skończymy to wstawię zdjęcia przed i po:) u nas kolor: lazurowy i zielony groszek :) synuś bardzo zadowolony:) najbardziej z łóżka:D pierwsza noc za nami, musi się przyzwyczaić ale jest ok:) niestety prawdopodobnie załapał ospę:/ muszę jutro jechać do lekarza.
Asia U nas nie duży remont ale jednak, było co sprzątać ;)
Agulka My synkowi też od razu pokoik daliśmy własny, z tym że do roku prawie spałam u niego na kanapie:P bo bardzo często się budził i takie chodzenie w nocy mnie wykańczało, teraz troszkę mniej się budzi to śpię w sypialni:P a córcię damy do nas bo nie chcę żeby małego obudziła i te chodzenie...poza tym czuję, że takie maleństwo potrzebuje zwyczajnie by być blisko tuż obok :)
Lili Będzie na pewno Zosia zadowolona :) bo tak jak mówi Agulka, dla dziecka liczy się miejsce do zabawy a reszta to wizja rodziców:) to my się bardziej nakręcamy, bo dziecka mało interesuje jak to ma być :)

9 lata 6 miesiąc temu - 9 lata 6 miesiąc temu #1008025 przez Andziulaa
Witam wszystkie przyszłe mamusie :) Dołączam się do grupy :cheer: Termin na 26 luty :lol:
Czy któraś z was była może na badaniach prenatalnych w pierwszym trymestrze i czy w drugim także się wybiera? Bo ja właśnie nie wiem. W pierwszym trymestrze byłam na badaniach refundowanych ponieważ w marcu straciłam pierwszą ciążę w 12 tyg a teraz z dzieckiem było wszystko w najlepszym porządku żadnych wad nie było i nie wiem czy iść znowu, bo troszkę przeraża mnie ten koszt tych badań ..

9 lata 6 miesiąc temu #1008050 przez AgulkaKrk
ELUSIA u nas tak jak pisałam nie mamy możliwości wstawienia łóżeczka do sypialni bo zwyczajnie nie mamy miejsca. Z drugiej strony chce żeby dziecko miało od początku swój pokój bo to jakiś rodzaj samodzielności. Z trzeciej zaś strony boję się tego o czym piszesz ze wstawaniem. Boję się, że będzie to bardzo męczące i poddam się przenosząc się do dziecinnego pokoju :( Oby tak nie było :D A z tymi puzzlami piankowymi to się nawet nie zastanawiałam, że tak mogą sierść przyciągać :( Dobrze wiedzieć bo mamy dwa psy i masę sierści ;)
ANDZIULAA witaj :) Napisz coś o sobie więcej :) Ja robiłam pierwsze badania genetyczne w 13 tc, ale tych następnych już nie bo lekarz powiedział, że wszystko jest w porządku i nie ma potrzeby. Z resztą zbadał maleństwo tak jak by to zrobił lekarz w trakcie prenatalnych i stwierdził że po co mam iść skoro zrobią to samo. Ciężko mi więc ci cokolwiek doradzić, a tym bardziej w sytuacji pierwszego poronienia. Jeśli jesteś czymkolwiek zaniepokojona zrób. Albo porozmawiaj co o tym myśli twój lekarz prowadzący. Ja podchodzę do tego w taki sposób, że jeśli miałabym jakiekolwiek wątpliwości i miałabym sobie potem pluć w brodę, że coś zaniedbałam albo przeoczyłam to na pewno bym zrobiła :) Mam koleżanki które też zrobiły tylko to pierwsze. Podobno o to jest najważniejsze :)

9 lata 6 miesiąc temu #1008055 przez AgulkaKrk
A w ogóle to zapomniałam wam powiedzieć, że w zeszłym tygodniu zaczęły mi się skurcze przepowiadające. Nie są bolesne. Raczej to takie dziwne uczucie. Twardnieje mi brzuch na jakieś 20-30s i mam wrażenie, że puls mi wzrasta. A wy jak miałyście albo macie już skurcze? Jak się u was objawiały? Bo mam koleżankę która od 20tc miała je bardzo bolesne, a z kolei druga w ogóle ich nie odczuwała dopiero na dwa tygodnie przed porodem.

9 lata 6 miesiąc temu #1008056 przez Andziulaa
Coś więcej o sobie mam 21 lat jestem zamężna od maja tego roku i mieszkam na śląsku :) Jest to moja druga ciąża wcześniejsza niestety zakończyła się w 12 tyg jak już wspomniałam, dlatego też jestem trochę przewrażliwiona w tej ciąży.. :/ aktualnie 19 tydzień ma być córeczka podobno :) Na ostatniej wizycie byłam 2 tygodnie temu i lekarz mi zasugerował właśnie że można zrobić kolejne badanie ale to już nie jest refundowane i że decyzja należy do mnie czy chce je wykonać czy też nie ale potem zrobił usg i powiedział że wszystko w porządku z małą serduszko prawidłowo rozwinięte mózg też i mam się niczym nie martwić dlatego też nie wiem co mam robić. Mąż uważa że nie potrzeba robić skoro nie dzieje się nic niepokojącego..

9 lata 6 miesiąc temu #1008061 przez AgulkaKrk
ANDZIULAA najważniejsze to co ty czujesz :) Podobno kobiety mają ten instynkt i czują takie rzeczy :) Zależy też czy w pełni ufasz swojemu lekarzowi. Jeśli tak i on powiedział, że wszystko w porządku to może trzeba mu zaufać :) Z innej znów strony zależy chyba też co było przyczyną pierwszej straty. Wiem, że cena jest straszna bo mnie też odstraszała, ale jak trzeba to trzeba. Ja ufam mojemu lekarzowi i nie robiłam, a za zaoszczędzone pieniążki mogę coś maleństwu kupić :D
A po za tym właśnie się dowiedziałam, że mój lekarz odwołał wizyty z 1.10 i 2.10, a w tym moją wizytę i idę dopiero w sobotę 3.10. Aaaaaaa zwarjuję bo nie mogę się doczekać :woohoo:

9 lata 6 miesiąc temu - 9 lata 6 miesiąc temu #1008066 przez Andziulaa
Przyczyny nigdy nie poznałam, ale lekarz mi powiedział że prawdopodobnie wystąpiły wady genetyczne i jakiś narząd mógł się nie wykształtować oczywiście powiedział też że to się często zdarza a w tej ciąży jest wszystko okej. Ufam mu nawet bardzo bo po każdej wizycie u niego czuję że wszystko będzie dobrze i jestem spokojniejsza. W porównaniu do tamtego lekarza który prowadził moją pierwszą ciąże to ten jest nadzwyczaj ludzki i potrafi wszystko wytłumaczyć i rozwiać wszelkie wątpliwości:)
Ja kolejną wizyte mam 20 października i też się już nie umie doczekać :D Ruchy czuję super uczucie!! :D za tydzień idziemy na wesele aż się boję jak malutka będzie reagować na głośną muzykę bo koleżanka opowiadała że jej maluch na weselu ciągle był jakiś niespokojny kopał i wiercił się strasznie..

a tu moja mała córeczka w 17 tyg 170 g ♥
Załączniki:

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka