- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- /
- kiedy można zacząć starania po poronieniu?
kiedy można zacząć starania po poronieniu?
- katrin88
- Autor
- Wylogowany
- gaworzenie
Niecałe 2 tygodnie poroniłam. Łyżeczkowanie było konieczne, mimo że podano mi tabletki na wywołanie i wyleciało ze mnie Jednak zostały resztki i musieli łyżeczkować
Kiedy po poronieniu można najwcześniej zacząć starania?
Chcielibyśmy zacząć jak najszybciej... To ciężkie przeżycie dla nas, ale musimy myśleć o przyszłości.
Są różne opinie - jedni mówią, że trzeba czekać 6 tygodni, inni że 3 miesiące, inni że 6... Wiem, że dużo zależy od regeneracji organizmu. Chcę przed rozpoczęciem starań zrobić usg i badania. Jakie badania są zalecane przed rozpoczęciem starań. Wiem, że lekarz mi powie wszytsko, ale tu też chciałam się poradzić.
A jakie opinie i przykłady z życia słyszałyście na temat rozpoczęcia starań po poronieniu?
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- gosia28
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 32
Większość lekarzy zaleca poczekać 3 cykle, ale to rzeczywiście zależy od Twojego stanu zarówno fizycznego jak i psychicznego. Przy łyżeczkowaniu powstaje rana po ingerencji więc bezpieczniej będzie nieco odczekać. Jeśli planujesz usg to lekarz podpowie jak się ma Twój organizm czy endometrium się odbudowuje odpowiednio i zaleci okres po którym będziesz mogła się starać.
Co do badań to większość lekarzy po 1 poronieniu nie zleca żadnych badań, ale oczywiście możesz jakieś wykonać. Najsensowniejsze to chyba poziom progesteronu 7 dni po owulacji, tsh, prolaktyna, toksoplasmoza, cytomegalia. Ewentualnie cytologia, hbs, chlamydia- to warto zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań.
- katrin88
- Autor
- Wylogowany
- gaworzenie
Dziękuję Gosiu za listę badań, które warto zrobić. Trochę tego jest. Szkoda, że chodzę prywatnie, ale mówi się trudno. Nie chcę innego ginekologa.
- katrin88
- Autor
- Wylogowany
- gaworzenie
Już sama nie wiem co z tymi staraniami... Ginekolog powiedział, żeby zabezpieczać się 2-3 miesiące, żeby wszystko się ładnie zagoiło. Dodał, że jak zajdę wcześniej w ciąże to nic się nie stanie... Usg po pierwszej miesiączce albo później - bo i tak mamy wstrzymać się ze staraniami 2-3 miesiące...
Ale chyba pójdę po miesiączce, jak powie że zagoiło się to zaczniemy starania. Z badań kazał zrobić na razie tylko toksoplazmoze. Później zadecyduje czy jeszcze coś. Jak wyniki histopatologiczne będą ok to nie muszę się śpieszyć z kolejną wizytą. Ale postanowiłam, że po miesiączce pójdę niech zobaczy jak idzie gojenie. Zastanawiam się czy nie wybrać się jeszcze do innego, ciekawa jestem czy też powie, że trzeba odczekać 3 miesiące...
- katrin88
- Autor
- Wylogowany
- gaworzenie
- katrin88
- Autor
- Wylogowany
- gaworzenie
Troszkę czekałam w kolejce, ale było warto. W gabinecie była też położna co mi się spodobało Powiedziałam mu jaka jest u mnie sytuacja itp. Powiedział, że wyniki histopatologiczne w porządku są i że po pierwszej miesiączce możemy się starać, bo wtedy właśnie są większe szanse. I że to puste jajo było losową sytuacją i że możemy śmiało się starać. Powiedział, żebym się nie stresowała i żebyśmy gdzieś pojechali, wyluzowali się i na pewno się uda. Przypisał mi duphaston i mam go brać od 16 do 26 dnia cyklu. Za 2 miesiące mam się zgłosić i wtedy zrobią mi badania – chyba że zajdę w ciąże to od razu mam się zgłosić do niego jak tylko się dowiem. Wyszłam z gabinetu z uśmiechem na twarzy
- Paradise1982
- Wylogowany
- gadatliwa
- Otrzymane podziękowania: 5
ja poronilam samoistnie 14 maja i poniewaz czuje sie dobrze, to chyba tez zaczniemy sie starac po pierwszej miesiaczce. Z jednej strony bardzo bym chciala, a z drugiej strony strasznie sie boje, ze znowu poronie I tak w kolko... Ja ponoc powinnam poczekac 2 cykle, ale rowniez slyszalam, ze moge jak tylko bede gotowa. x
- edytaaa
- Wylogowany
- gaworzenie
- edytaaa
- Wylogowany
- gaworzenie
- Paradise1982
- Wylogowany
- gadatliwa
- Otrzymane podziękowania: 5
- edytaaa
- Wylogowany
- gaworzenie
- monikadaniel
- Wylogowany
- gaworzenie
- gosiak
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Życie cudem jest...
- Otrzymane podziękowania: 202
Po samoistnym poronieniu, jeśli wszystko jest wyczyszczone można się starać gdy psychicznie jesteśmy gotowi;) lekarze zalecają odczekać 3-6 miesięcy bardziej ze wzgl. Psychologicznych, niż zdrowia fizycznego...nie wiem jak jest po łyżeczkowaniu, tak jak ktos tu napisał przy tym zabiegu powstaje ranka więc w takim wypadku lepiej odczekać...
Poroniłam samoistnie 23.11. br.
- Dave
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Carpe Diem
- Otrzymane podziękowania: 43
tez mam aniolka w niebie.
ja mialam zabieg wywolania poronienia i lyzeczkowanie.
lekarz mowil,ze najlepiej 3 cykle zaczekac,az macica sie dokladnie zluszczy.
ja chcialam poczekac 2 cykle i dzialac. z mezem uwazalismy.
jednak,nasz aniolek nie chcial czekac i od razu do nas wrocil:-) miesiac po zabiegu bylam juz w ciazy, a moj maly smoczek wlasnie slodko sobie spi obok mnie:-)
kochane, zycze Wam aby te malenkie aniolki jak najszybciej do Was wrocily:-)
tule mocno:-)
- gosiak
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Życie cudem jest...
- Otrzymane podziękowania: 202