BezpiecznaCiaza112023

STARANIE O CIAZE cz.2

11 lata 3 miesiąc temu #752956 przez anuuuusia
Byłam dziś u endokrynologa. Będę brać lek na tarczycę prawdopodobnie przez całą ciąże. Któraś była/jest może w podobnej sytuacji?

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 3 miesiąc temu - 11 lata 3 miesiąc temu #753213 przez studentkaae
hejka,

sorry, ale Was nie nadrobiłam.

miałam wczoraj to hsg... długo by opowiadać i nawet chyba nie chce. bolało jak uj... :( dobrze, że już po, ale na żywca, bez grama znieczulenia nie polecam. koło południa pojadę po opis, ale z tego co lekarka mówiła to "przepchaliśmy co mieliśmy przepchać", jajowody drożne, ale zwłaszcza lewy bardzo wąski.

i wszyscy lekarze, z którymi rozmawiałam powiedzieli, żeby się w tym miesiącu nie starać, bo to w końcu promieniowanie było i odradzają.

znacie? słucham dziś non stop:

11 lata 3 miesiąc temu #753222 przez gosiak
Studentka :kiss: dobrze ze masz juz to za sobą, jaśka Ci nawet nie dali? Mi dali ale on ani troche nie działał znieczulająco, bardziej odprężająco przed samym badaniem :dry: koszmar co? :huh: no ale miejmy nadzieje że po "przepchaniu" pójdzie jak po maśle :lol:

[*] 6tc 23.11.2013
01.2015 Ivf

11 lata 3 miesiąc temu #753225 przez anoda89
Dobry dzień :)
Nie do życia dzisiaj jestem, głowa boli ale tylko jak chodzę chyba czas na kawkę.

Studentka czyli jajowody miała nie drożne :unsure: Dobrze że już masz za sobą i za miesiąc do dzieła i szybko II kreseczki nam tu pokarzesz :lol:

Anusia moje szwagierki mają tarczyce i obie brały leki z ciąży i tyle nic się złego nie działo i mają zdrowe dzieciaczki. Nie denerwuj się ważne żebyś kontrolowała i przyjmowała leki a wszystko będzie dobrze, jak będziesz w ciąży możesz witaminy z jodem przyjmować wiesz takie dla ciężarnych.

11 lata 3 miesiąc temu - 11 lata 3 miesiąc temu #753227 przez studentkaae
Gosiak - nawet jaśka, nic, zero.. :( a ile się naczekałam. w szpitalu byłam przed 8, a badanie miałam przed 14. bo babka z rtg była na bloku operacyjnym... :(

Anoda - no niby drożne, ale wąskie... a powiedziała, że coś tam przepchaliśmy. ciekawe co na opisie będzie to Wam napiszę.

11 lata 3 miesiąc temu - 11 lata 3 miesiąc temu #753237 przez anoda89
No ja jak byłam na histero to byłam na 8 a badanie miałam o 12 na wypis czekałam do 14 a jedna babeczka została na drugi dzień a zła była bo miała na jeden dzień być w szpitalu i cały dzień głodowała.

Jak przepchali to może się ciutek rozszerzą i groszek zagości.

11 lata 3 miesiąc temu - 11 lata 3 miesiąc temu #753239 przez sylka
anuuuusia napisał:

Byłam dziś u endokrynologa. Będę brać lek na tarczycę prawdopodobnie przez całą ciąże. Któraś była/jest może w podobnej sytuacji?

Ja bralam w ciazy i po niej tez biore. Synka mam zdrowego. :) W ciazy bralam Euthyrox 50 a teraz 25. Co do witamina w ciazy zpytaj endo czy masz suplementowac jod czy nie, bo nie raz nie jest wskazany przy tarczycy. Ja mam niedoczynnosc i teraz endo mowila bym polykala troche witamin bez jodu. Sa tylko 1 na rynku Elvet pregna chyba czy jakos tak inne maja jod. O tym czy go brac czy nie decyduje lekarz. Ja do 12 tc mialam wylacznie kwas foliowy zlecony.

11 lata 3 miesiąc temu #753248 przez missyy
Anusia też brałam leki w ciąży, póki lekarz nie stwierdzi że poziom hormonów nie jest stabilny lepiej je brać. I cały czas kontrolować tsh, ft4, ft3.

Studentka, wierzę, że bolało,jeszcze na żywca:(, chyba bym zemdlała. Oby jednak pomogło, ściskam Kochana:kiss:

Mój Mały Aniołek, 15/08/2013,13 tc[*]

11 lata 3 miesiąc temu #753266 przez anuuuusia
studentkaae :kiss: :kiss: :kiss:

anoda hmm tak się składa, że już jestem w ciąży :) Witaminy już biorę, z jodem właśnie. A Twoje szwagierki od zawsze miały problem z tarczycą czy brały lek tylko w ciąży?

sylka dziękuję za odpowiedź :) Ja zaczęłam już dziś, od najniższej dawki. Byłam też na powtórnych badaniach i do kontroli za tydzień. Z tym że ja nigdy nie miałam problemów z tarczycą. Wzrost TSH spowodował u mnie kontrast podany w listopadzie podczas rezonansu. W ciągu 2 m-cy TSH spadło mi z 3,27 do 2,84. Ale jest wyższe niż 2,5 stąd Euthyrox. Dawka będzie zależeć od wyników badać podczas całej ciąży.
Ponawiam pytanie: borykasz się z tarczycą od zawsze czy w ciąży Ci się popsuła?

missyy wydawało mi się, że pobiorę lek ze 2-3 miesiące, TSH spadnie i go odstawię. A tu jednak chyba całe 9 miesięcy polecę na nim, jak nie dłużej. No nic, dzięki za odzew :)

11 lata 3 miesiąc temu #753278 przez gosiak
Studentka mi też powiedzieli że mi "przepchali" i się pytali czy kiedyś jakiegoś zapalenia nie miałam czy cuś :unsure: ale ja cała w szoku byłam bo pytali po tym badaniu i powiedzialam ze nie...ale nie wiem o jakie zapalenie chodzi, bo potem sobie tak myślałam ze przeciez mialam zapalenie wyrostka a w końcu to blisko to moze i przez to sie maly zroscik zrobil, chulera wie ale dobrze ze przepchali :S

No to co teraz czekamy na @ niech szybko przyjdnie i do dzieła :lol:

[*] 6tc 23.11.2013
01.2015 Ivf

11 lata 3 miesiąc temu #753298 przez missyy
anusia
tarczyca to twarda zawodniczka :dry:
potrzeba sporo czasu zeby ją podleczyć, a w niektórych przypadkach do końca życia. Sama leki brałam od lutego, powoli zmniejszając dawkę thyrozolu, by pod koniec sierpnia próbnie zaprzestac leku, czekam jak zaregauje tarczyca, a potem się okarze, co dalej.

Powtórze się poraz enty, ale co tam. Ważne zeby leczyć, to juz pół sukcesu.

Mój Mały Aniołek, 15/08/2013,13 tc[*]

11 lata 3 miesiąc temu #753385 przez gosia28
ja hsg też miałam na żywca :X

kto wpada na pierogi ruskie albo z jagodami? mmmmmmmm

Mama Aniołka 25.02.2010
Aniołków Karolka i Jasia 06.12.2012

Każdy z nas ma taką małą nadzieję na niemożliwe...

11 lata 3 miesiąc temu - 11 lata 3 miesiąc temu #753454 przez sylka
anuuuusia napisał:

sylka dziękuję za odpowiedź :) Ja zaczęłam już dziś, od najniższej dawki. Byłam też na powtórnych badaniach i do kontroli za tydzień. Z tym że ja nigdy nie miałam problemów z tarczycą. Wzrost TSH spowodował u mnie kontrast podany w listopadzie podczas rezonansu. W ciągu 2 m-cy TSH spadło mi z 3,27 do 2,84. Ale jest wyższe niż 2,5 stąd Euthyrox. Dawka będzie zależeć od wyników badać podczas całej ciąży.
Ponawiam pytanie: borykasz się z tarczycą od zawsze czy w ciąży Ci się popsuła?

Od czasu ciąży. W 16 tc zdiagnozowano niedczynność i teraz cały czas jestem pod opieka endokrynologa. Na szczęście wszystkie badania są prawidłowe jak i USG.

Gosia u mnie dziś tez pierogowo tylko, że z feta i szpinakiem serwuje :)

11 lata 3 miesiąc temu #753562 przez anoda89
Anuusia a no tak gdzie ja mam głowę...głupia ;) :lol: Przepraszam za moją sklerozę.
Jedna miała od zawsze i już kilka lat się leczy a druga z tego co się orientuję w ciąży miała zdiagnozowaną. Obie mają dzieci i wszystko było w porządku.

Gosia ja w środę robiłam ruskie i parę z truskawkami ale z jagodami to w tym roku nie jadłam i już pewnie nie zjem.

Objadłam się zupy buraczkowej i nie mam siły wstać pyszkotka była moja ulubiona a Stary 3 michy zjadł

11 lata 3 miesiąc temu #753574 przez nati.olsztyn
Hej Dziewczyny!!!;-)

anoda z nieba mi spadlas:-) właśnie szukałam w necie fajnego przepisu na buraczkowa;-) podzielisz się ze mną swoim ?;-)

Moderatorzy: kasiorailona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka