- /
- /
- /
- /
- /
- STARANIE O CIAZE cz.2
STARANIE O CIAZE cz.2
- Gravity
- Wylogowany
- gadatliwa
- " Nienarodzone dzieci nie odchodzą...one tylko zmi
anoda89 jesli chodzi o mnie to nawet teraz ale jak narzie w 2paku
Dave w koncu .Ja mam jzu dosc i sluchania ze wygladam jak hipcio i jestem nie sexi:(
Marzena ja bym Ci radzila zewnetrznie clotrimazolum w kremie.
pani_p dola to mamy chyba wszytskie na tym etapie:( ja nawet na tej prywatce czulam sie niezbyt mile widzian wszystko pilo ja wiadomo nie sok:) a malenstwo przeskakalo cala impreze
Agusia83 oby bo mam juz dosc.Chociaz pelna energi i zarazem zmeczona
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- studentkaae
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- zostać matką... to nie prawo tylko dar
- Otrzymane podziękowania: 95
no więc tak:
Sis - i jak tam spotkanko w gronie mamusiek - przeżyłaś jakoś? hmmm, ja wczoraj też mięsko jadłam, więc jak coś to się nam razem za te kuchenne rewolucje oberwie jak przyjdzie i nasz czas hmmm, to takie hocki klocki z tymi cyklami bezowulacyjnymi są? hmmm, kurcze no czasem to lepiej nie wiedzieć chyba
Agusia - szkrabiki śliczne, ale Artuś już taki duży się wydaje, a przecież co dopiero żeśmy go na świecie witały słodziaki dwa
Gravity - wow czyli to Ty Kochana będziesz następna na to wychodzi super, już się doczekać nie mogę jak nam tu fotę małej wrzucisz szybkiego i bezbolesnego porodu
Pani - kurcze, nie wiem co mam Ci radzić, bo zwyczajnie nigdy w takiej sytuacji nie byłam, chociaż nie ukrywam, że kciałabym nie słuchaj nikogo, czekaj spokojnie, Zuzia niedługo wyjdzie - zobaczysz. za kilka dni będziesz sie śmiać ze swoich dzisiejszych rozterek - nio, na pewno
Missy - super, że zielone światło dostaliście extra, bardzo się cieszę i do boju w takim razie
aaaa, Martusia - sto lat Kochana
a mówiłam Wam, że znów chora jestem.. no normalnie miesiąc temu równo byłam chora i od czwartku znowu... katar, gardło jakbym jeża zjadła, głowę mi rozsadza... no ja już nie wiem co to ze mną jest. Emek też chory, kaszle jakby gruźlicę miał. no a oczywiście jak my chorzy to owulka jest i pewnie jak zwykle kicha z tego będzie. bo ja se wkręciłam, że nie dość, że armia taka se to jak jeszcze przeziębieni żołnierze to juz nic dobrego z tego wyjść nie może, nie? aaaaaa - ja chcę latoooooooo
p.s. - robię dzisiaj zupę czosnkową... pierwszy raz. może mi te choróbsko ten czosnek przegoni.
- ferritka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- tam gdzie nie ma dzieci -brakuje nieba
- Otrzymane podziękowania: 120
oo i co to za chorowitki, weź włąśnie zrób zupkę..U nas Kręgiel robi nam "wodzionkę" znasz daje w palini i znikają wszystkie choróbska rewelacyjnie rozgrzewa, czasami jak wracamy w zimę na rozgrzanie walimy wodzionkę i jest czad no i na katar cudna jest bo odpycha dziurki
kochanie spotkanie mamy we wtorek, no i nie wiem jak to przeżyje, postaram się zrobić dobrą minę do złej gry
a ja dzisiaj zrobiłam kotleta schabowego na którym położyłam połóweczkę sera pleśniowego i pomidora do tego ziemniorki i załatka grecka bez fety za to z czerwoną cebulką i oliwą z oliwek Kręgiel wszamał i powiedział " no jak prawdziwa żona "
no i posprzątałam całą chaciendę, poprzesuwałam naszą rogówką, popodnosiłam i jak mnie teraz nie zaleje to się chyba zastrzele najśmieszniejsze, że jajniki mnie kują jak na owu
Pani, a Ty możesz się spotkać z moją M na porodówce, bo ona też jakoś tak na wylocie jak i Ty
- Agusia83
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- 17IX2011-4000g,58cm; 22VI2013-4010g,57cm:)Cuda:)
- Otrzymane podziękowania: 5
Smiejecie się, że miecho szamałyście, a ja wczoraj łazanki robiłam i dodałam do nich mieso z kurczaka, więc chyba tez w piekle wyląduje
A dziś obiadek jest więc wymyśliłam sernik na zimno i szarlotke...sernik już prawie gotowy, jabka uprazone, lecę po margarynę i za niedługo szarlotka też będzie
Studentka, kochana zdrówka...znów Cię jakieś choróbsko złapało? Francowata ta pogoda, nie wiadomo jak sę ubrać, rano zimno, później grzeje jak w porządnej wiośnie, a wieczorem znów zimno, że czasem i rękawiczki by się sprzydały...
Ferii, kłuje jajnicor?hmmmm.....skądś to uczucie znam
Ferii, dasz radę z tym spotkaniem, a jak jednak stwierdzisz, że nie, to zadzwoń, że coś i wypadło...
- ferritka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Agusia aż dwa ciasta!!! łooo to wiesz co siedź w domu ja Ci po tą margarynę skoczę i mi odkroisz po kawałku z każdego poza tym od kilku dni mi serniczek chodził po głowie
Tylko hmmm nawet bym poczyniła tylko Kręgiel mi nie przywiózł mojego przenośnego piekarniczka
ja wyprałam po zimowym nieuzywaniu komin i czapkę taką lżejszą, bo wieczorami to najwyższy czas...a i kozaczki wyciągam z szafy, a trampeczki lądują w pudle "na lato"
- studentkaae
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
nioo, Sis wodzionka mówisz? hmm, no ja wiem, że to taka typowo śląska zupka, chociaż nigdy jej jeszcze nie robiłam. D tylko uznaje grzybową, pomidorową i cebulową, ale dzis musi i czosnkową polubić czy tego chce czy nie - próbowałam i pyszna mi wyszła... mniam. no byleby się z nikim nie całować, bo łooo.. zionie ogniem
kurcze no, takie mamusine spotkania to masakra, ostatnio przecież na takim byłam. 4 dzieci była - w tym 2 pięciomiesięcznych szkrabów... ech, zdołowałam się po wyjściu. łatwo Cie pewnie nie będzie, ale jak ja dałam radę to Ty też to na klatę weźmiesz.
ale małpiszon z tej Twojej @ - jak ma już ta rozkapryszona przyjść to niech Cie nie przetrzymuje tylko wpada, bo to takie czekanie to wkurza jeszcze bardziej, wrrr...
Agusia - noo, żebyś wiedziała, ta pogoda to taka zdradliwa jest i to pewnie dlatego tak mnie dopada, bo ja nigdy nie wiem jak sie ubrać no. chyba sie trzeba z balerinkami pożegnać już i w coś cieplejszego wskoczyć.
szarlotka??? mmmmm, mogę wpaść na kawałeczek? uwielbiam!! chociaż nie powinnam jak widzę wynik na wadze
- ferritka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
no to maluj oko Siostro, podjeżdżam po Cię i jadymy na szarlotkę
- studentkaae
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Agusia - no to wpadamy wiesz? i zgadzasz się no nie? ciotki sie dzieciakami zajmą, mówię Ci - same plusy z takiej naszej spontan wizyty
- gosiak
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Życie cudem jest...
- Otrzymane podziękowania: 202
Feri u Ciebie taki obiadek że aż mi ślinka pociekła a spotkanie z mamkami myślałam że masz już za sobą dasz radę
Studentka zdrówka zdrówka a o zupie czosnkowiej pierwszy raz słyszę ciekawe jak smakuje
Miłego dziewczynki
Grav, Pani meldujcie jak u Was sytuacja?
- ferritka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Oczywiście weźmiemy i kawałeczek serniczka dla Ciebie
Agusia zostawi dzieci swe z Emkiem i z nami sie zabierze..w sumie to co się będziemy kawałeczkami małymi szczypać...weźmiemy całe blachy
- marzena25
- Wylogowany
- budujemy zdania
- Otrzymane podziękowania: 9
- studentkaae
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- ferritka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Oba traktowane są wysoką temperaturą w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności – inaktywacji mikroflory saprofitycznej. Różnica polega na wysokości temperatury, w której są przetwarzane. Mleko pasteryzowane ogrzewa się do temperatur w zakresie 63-100°C i przetrzymuje się je w danej temperaturze przez określony czas, zależny od wysokości temperatury. Im wyższa jest temperatura, tym krótszy czas pasteryzacji. Mleko UHT poddaje się działaniu temperatury w zakresie 135-160°C i przetrzymuje przez zaledwie kilka sekund. Niestety ma to wpływ na skład mleka, które traci w znacznym stopniu swoją wartość odżywczą.
STRATY WITAMIN:
Mleko pasteryzowane:
-Witamina C: 12,8%
-Witamina B1: 10%
-Witamina B12: 4,6%
Mleko UHT:
-Witamina C: 31,6%
-Witamina B1: 30%
-Witamina B12: 30,1%
Ponadto w wyniku działania wysokiej temperatury na mleko zachodzą liczne zmiany w jego strukturze– denaturacja białka, zmiany strukturalne w tłuszczach i laktozie. Im wyższa temperatura, tym większe są zmiany, jednak umożliwia to wydłużenie czasu przechowywania mleka. W tym wypadku dominuje mleko UHT, które pozwala na przechowywanie zamkniętego opakowania przez 6 miesięcy, przy zaledwie 2-3 dniowym przechowywaniu mleka pasteryzowanego. Po otwarciu oba mają taki sam okres przydatności do spożycia. Warto zatem zastanowić się czy zależy nam na terminie przechowywania, czy na wartości odżywczej?
suma sumaru chyba lepiej pić uht bo ma więcej wartości w sobie. aalbo nie!! czekaj, lepiej pić pasteryzowane, bo tam w procentach są straty!!! to pasteryzowane ma więcej wartości
ale ja się nie znam
- Agusia83
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- 17IX2011-4000g,58cm; 22VI2013-4010g,57cm:)Cuda:)
- Otrzymane podziękowania: 5
Gosiaczek, na dzień dzisiejszy gdyby dzieciaki były u babc, to nie obraziłabym sie za dzień bez Emka.. jak to wszystko się zmienia od punktu siedzenia
- ferritka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa