BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Lipcowe 2013

12 lata 3 tygodni temu #484758 przez kaska1982
Nasze starania zaczęły się we wrześniu 2011, dla jednych stosunkowo niedawno, a dla mnie cała wieczność :) Ale w końcu się udało:)

Kocham Cię syneczku!!!

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 3 tygodni temu #484765 przez Nikaa
MadMar ja też tylko kwas foliowy łykam. No właśnie do becikowego to liczy się już nowy członek rodziny ? :)

Nasz Mikołajek :)

Nasz Leonek :)

:)

12 lata 3 tygodni temu #484767 przez Qltoorka
kaska1982,
Ty naprawdę chcesz wracać do pracy, skoro miałaś zagrożenie poronieniem? Ja bym odpuściła... przy ciąży zagrożonej trzeba dużo leżeć, a nie biegać. No ale, zobaczysz co Ci lekarz powie...
Powiedz mu też o tym męczącym Cię choróbsku. Wprawdzie w I trymestrze leków nie można,ale mnie dwa tygodnie temu mój gin przepisał Amotaks-lek bezpieczny dla ciąży, stosowany m.in. przy infekcjach ucha, gardła, zatok. Zanim go wzięłam po raz pierwszy to dużo się o nim naczytałam i faktycznie-można go na początku ciąży brać.

dorkiszon,
ja jak leżałam w lipcu w szpitalu z poronieniem zagrażąjącym to też mi Nospę Forte podawali. Tylko nie wiem czym ona się różni od Nospy "zwykłej"

12 lata 3 tygodni temu #484768 przez MadMar
a co do czasu starań- nam udało się za drugim podejściem :) w sierpniu wzięliśmy ślub we wrześniu rozpoczęliśmy starania, a w drugim cyklu pojawiła się Fasolka :D

12 lata 3 tygodni temu #484773 przez uniuni
MadMar to dziwne, że ci kazał nie brać :huh:

polecam do poczytania

www.mamazone.pl/artykuly/ciaza-i-porod/c...bogata-w-magnez.aspx

czy słyszałaś o jakichś skutkach ubocznych? Jakieś przeciwwskazania?

Ja biorę dodatkowo 300mg, w witaminach ciążowych mam tylko 25mg, a że miałam skurcze w biodrach i łydkach zaczęłam się faszerować:)

12 lata 3 tygodni temu - 12 lata 3 tygodni temu #484778 przez karolinkanice16
My staraliśmy się od września 2012 także nam też się udało szybko :). Dzisiaj zaczęłam dzień pierwszym wymiotowaniem i tak o to na śniadanie zjadłam pałki kukurydziane popijane herbatą malinową bo na co nie spojrzę biegnę do łazienki :)

12 lata 3 tygodni temu #484779 przez kaska1982
nospa forte jest silniejsza i o przedłużonym działaniu, no i nie można jej kupic bez recepty, a zwykła jest słaba i bez recepty można kupić.

Nie chce szczególnie wracac do pracy, ale żal mi tych dzieciaczków bo jak ja nie pracuje to jest zamknięte i dzieci siedzą w domu. Niestety nikogo nie bedą szukać na moje miejsce i na czas mojego zwolnienia punkt przedszkolny jest zamknięty

Kocham Cię syneczku!!!

12 lata 3 tygodni temu #484780 przez MadMar
nie, nic nie słyszałam. Brałam magnez +wit B6
Wiem, że w ciąży jest wskazany magnez, ale nie od początku (tak słyszałam) więc może lekarz uznal, że na razie jest zbędny a dopiero potem znów będę brała? Nie wiem.

No ale jak Ty masz skurcze to ewidentnie Ci go brakuje, myślę, że najlepsze co można zrobić to ufać swojemu lekarzowi:D

12 lata 3 tygodni temu - 12 lata 3 tygodni temu #484783 przez karolinkanice16
A ja nospe forte kupuję bez recepty jak jestem w Polsce [tzn. kupowałam bo tylko ona mi na okres pomagała :)]. Mi lekarz kazał brać kwas foliowy teraz i witaminy dla kobiet w ciąży od trzeciego miesiąca o magnezie nikt nic nie wspominał.

12 lata 3 tygodni temu #484785 przez dziubasek
Ja też od czasu do czasu łykam magnez, biorę też witaminy dla ciężarnych zawierające kwas foliowy itp(dostałam je od lekarza). A co do starań to hmm 24sierpnia poronilam i raczej nie nastawialam się szybko na kolejna ciążę, dokładnie 12pazdziernika zaszalelismy:D no i to był ten strzal:D, ale o 1sza ciążę walczylam 9 m-cy, o druga 3, a trzecia to suprise:D

12 lata 3 tygodni temu #484789 przez Nikaa
My starania zaczęliśmy we wrześniu 2012 :) :)

Nasz Mikołajek :)

Nasz Leonek :)

:)

12 lata 3 tygodni temu #484793 przez MadMar
no to jesteśmy trzy starające się od września 2012 :D

12 lata 3 tygodni temu #484803 przez Qltoorka
Odpowiadając na Wasze wątpliwości związane z becikowym...
Przecież wniosek o becikowe składa się do 12 miesięcy po urodzeniu dziecka, więc rodzina w momencie składania wniosku składa się już o nowonarodzonego dzieciaczka więcej :silly:
Dla niedowiarków w moje słowa znalazłam dokładne wytłumaczenie:

dziecko-i-prawo.wieszjak.pl/becikowe/312...r-krok-po-kroku.html

A co do moich starań to choć jestem już stara i mężatką od dłuższego czasu to mnie do dzieci śpieszno nie było...
Dopiero w tym roku mnie tak wzięło, że to już najwyższy czas skończyć z imprezami i poszerzyć rodzinę... :silly:
Przed pierwszą ciążą staraliśmy się (tak naprawdę się staraliśmy, włączając w to monitoring cyklu) prawie pół roku. Gdy poroniłam w lipcu lekarz kazał mi odczekać 3 miesiące i po tym czasie przepisał luteinę doustną na starania. Nie wiem czy to jej wpływ, ale udało się w drugim cyklu. Starania są okropne, gdy się o tym zbyt intensywnie myśli...potrafią zepsuć całą namiętność... Mnie się tym razem udało tego uniknąć... :laugh:

12 lata 3 tygodni temu #484829 przez kaska1982
Dziewczyny macie jakieś sprawdzone sposoby na zaparcia?

Kocham Cię syneczku!!!

12 lata 3 tygodni temu #484846 przez Qltoorka
Mnie jeszcze ten problem nie dotyczy... Więc nie pomogę za bardzo. Ale chętnie poczytam, jeśli ktoś wie, a nuż się przyda...

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka