BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Lipcowe 2013

12 lata 3 tygodni temu #484462 przez emi87
uniuni mi założył kartę w 7tyg...no ale Państwowo to oni liczą od 12 tyg chyba - czekają aż minie okres zwiększonego ryzyka...może im szkoda na papier :P
troszkę mnie mdli wiec już jestem spokojna haha :P ach my kobitki :laugh:

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 3 tygodni temu #484475 przez dziubasek
a mnie ogolnie nic nie dolega, od czasu do czasu mnie zemdli albo brzuch mnie zakluje. W 1szej ciazy niemialam zadnych ciazowych dolegliwosci, wrecz przeciwnie w ciazy czulam sie o niebo lepiej niz przed nia :laugh: , wiec moje kochane prosze przestac panikowac, brzuchy do gory :laugh:

12 lata 3 tygodni temu #484543 przez Qltoorka
TyszAnka,
dziękuję za słowa uznania :)
Cieszę się, że mieszkasz rzut beretem. Już myślałam, że sama na tym Śląsku jestem z nas wszystkich...

emi87,
faktycznie coś w tym jest, że jak mdłości ustępują to już jest to powód do niepokoju...
Wczoraj tak miałam. Ale, że wieczorem znów zaczęło mnie mdlić to odetchnęłam z ulgą ;)
Mężowi nawet nie wspominałam o tym fakcie, bo by nie mógł wyjść z podziwu nad głupotą swej małżonki, hihi :silly:

12 lata 3 tygodni temu #484565 przez dorkiszon
Wszystkie rodzące za granicą mają i tak lepiej niż w Polsce kto nie był to nie ma porównania.
Dziubasek ma racje, każdy w PL ma niezadawolona mine takim jesteśmy narodem te w sklepie tak samo to jeszcze przyzwyczajenia z komuny wystarczu obejżeć pierwszy lepszy polski film z tych czasów dużo się nie zmieniło. Na wyspach wszyscy się cieszą życiem jeszcze cię nie dotknie juz cię przeprasza.

Ja mieszkam w Bielsku-Białej.

Dziś zaczeła dzień od wymiotów czyli już trzeci dzień mnie męczy w nocy mam jakby skręt kiszek i rano mam takie zaparcia, że moze to zabrzmi niezbyt apetycznie, ale czuje jakbym wydalała kamienie :)

Dziewczyny, a jak z tym becikowym kiedy to się załatwia wogóle słyszałam, że mają zmniejszyc do 700 zł hahaha śmiechu warte. To mówicie, że kiedy to macierzyńskie wchodzi w życie ?? Z tego co wiem to dopiero debatuja na ten temat juz to przeszło ?

12 lata 3 tygodni temu - 12 lata 3 tygodni temu #484581 przez MadMar
dorkiszon z tego co czytałam becikowe ma wynosić 1000 zł, ale mają je dostać osoby u których dochód na osobę nie przekracza określonej kwoty (nie pamiętam dokładnie coś ok 1600 zł). Ale jeśli ten dochód jest tak niski to przysługuje jeszcze jakaś zapomoga chyba też 1000. Więc albo się dostanie 2000 albo nic.
Spróbuję poszukać jeszcze tego artykułu.

Poza tym do 10 tyg należy pojawić się u lekarza i chodzić regularnie

znalazłam: www.mamywsieci.pl/artykul/becikowe-w-2013-roku-zmiany

12 lata 3 tygodni temu #484584 przez Qltoorka
Niby ma wejść od 01.09.2013, ale z naszym rządem to przecież nigdy nic nie wiadomo.
Dłuższy urlop macierzyński przecież miał być już od początku 2013 roku...
O ograniczeniu becikowego też coś czytałam, ale w takim kontekście, że będzie przysługiwać jedynie rodzinom o miesięcznych dochodach nieprzekraczających 1922 zł netto na osobę.

12 lata 3 tygodni temu #484628 przez dorkiszon
Aha no to świetnie to ja raczej nie dostane , bo u mnie przekracza.
Wspaniałą mamy politykę prorodzinną. No tak Tusk uważa, że jak ktoś zarabia 2000 zł to już tak bardzo dużo, że nie musi dostać becikowego.
A nie wiecie dziewczyny jak to ZUS wylicza to 100% wypłaty na L4, bo ja nie zawsze miałam taką samą wypłatę w danym miesiącu ?

12 lata 3 tygodni temu #484630 przez dorkiszon
To i tak dobrze trafimy może z tym macierzyńskim, bo palant nie wiadomo czy za rok już tego nie zlikwiduje :)

12 lata 3 tygodni temu - 12 lata 3 tygodni temu #484681 przez Qltoorka
Na pewno u Ciebie przekracza? Liczysz na 3 osoby w rodzinie? Jak zarabiasz 2000 netto i Twój partner też to dostaniesz. Jeśli rodzina będzie liczyć 3 osoby to trzeba by zarabiać w sumie ponad 5766 netto, żeby nie dostać. Mnie się wydaje, że chyba zapomniałaś, że wkrótce rodzina Ci się powiększy... :silly:
A co do wysokości zasiłku na urlopie macierzyńskim to się bierze pod uwagę średnie wynagrodzenie z 12 ostatnich miesięcy.

12 lata 3 tygodni temu #484692 przez dorkiszon
Aha, no to źle to zrozumiałam ciemna masa ze mnie no to dostane zawsze to na wózek :).

12 lata 3 tygodni temu #484727 przez kaska1982
Dziewczyny dla mnie przeziębienie to już chyba norma. Odkąd dowiedziałam się, że jestem w ciąży to ciągle katar, kaszel i tak w kółko. Cytryna i witaminy to już mi bokiem wychodzą ale wiem, że to dla dzidziusia więc zaciskam zęby. Niestety od 5 tyg jestem na zwolnieniu bo trafiłam do szpitala z zagrożeniem poronienia. Jutro mam kolejną wizytę u lekarza i zastanawiam się czy pozwoli mi wrócic do pracy - pracuję w punkcie przedszkolnym jako instruktor - ale niestety brzuch ciągle mnie boli. Luteina i nospa na porządku dziennym i trochę się martwię tymi bólami. Nie wiem czy to normalny ból czy dzieje się cos niedobrego :(

Kocham Cię syneczku!!!

12 lata 3 tygodni temu #484741 przez dorkiszon
Nie martw się macica się spulchnia i boli. Ja też biore luteine chociaż nic mi nie mówił o poronieniu. Teraz właśnie też mnie boli czasem, aż mi się słabo zrobi. Nie wiedziałam , że można nospe brać w czasie ciąży może też bym brała wtedy co najbardziej mnie bolał.
Wszystko będzie dobrze luteina ci podtrzyma.

12 lata 3 tygodni temu #484752 przez uniuni
Czytałam gdzieś o nospie, że ma zarówno zwolenników jak i przeciwników..szczególnie w ciąży. Ja bym starała się nie brać, ale oczywiście to ja, nie mówię, że to zle jak ktoś bierze nospe. Ja staram się brać magnez:) i po tygodniu wszystkie skurcze, ciągnięcia czy bóle 'smakują' inaczej:) no i czuję się spokojniejsza:D

Ile czasu starałyście się o maleństwo?
My od stycznia 2010, jak byłam jeszcze młodziutka i piękna :P

12 lata 3 tygodni temu #484754 przez kaska1982
Dziękuję dorkiszon, każde słowo otuchy jest dobre :) mi nospe przepisali w szpitalu i myślę, że jutro dostanę kolejną receptę na nospe i luteinę. Obawiam się tylko, że nie będę mogła wrócić do pracy, a już tęsknę za moimi dzieciaczkami. Ale wiem, że teraz Maleństwo jest najważniejsze i jak będzie trzeba zostać w domu to grzecznie posłucham.

Kocham Cię syneczku!!!

12 lata 3 tygodni temu #484756 przez MadMar
uniuni ale lekarz Ci zalecił ten magnez?
Pytam, bo ja przed ciążą brałam, jak się dowiedziałam to przestałam (tak na wszelki wypadek) a jak byłam u lekarza potwierdzić ciążę to powiedziałam o tym magnezie, a on od razu zapytał czy nadal biorę. Mówię NIE, on- no to dobrze, proszę nie brać na razie.

I w ten sposób łykam tylko kwas foliowy.

Czyli do tych dochodow do becikowego liczy się nowy członek rodziny także?

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka