- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- /
- Mamusie Lipcowe 2013
Mamusie Lipcowe 2013
- karolinap
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-

Jorgus- ja ostatnio byłam robic zdjecia 3 tygodniowej Zosi, jak dotykalam te paluszki maleńkie - boże jakie słodziutkie i wogole taka malenka

Jutro jade do 4 tygodniowego Juliana

Maleńkie slodziaczki

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- kasiak
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
- Sebek- mój mały Piszczuś Pan :-)

Składniki:
2 cycki z kuraka
Puszka mleka kokosowego (400ml), mleko dobrze rozmieszane, bo ja w puszce miałam grudki
Ok.200ml łyżki śmietany, użyłam gęstej śmietany
1 cebula
1 papryka
Pół pora
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki całych ziaren kolendry (utłukłam w moździerzu)
2-3 łyżeczki przyprawy curry
1 łyżeczka chilli w proszku (lub 1 cała papryczka)
Ok. 1 łyżeczka pieprzu cayenne
Ok. pół łyżeczki cukru
Sok z połowy cytryny
Olej, sól, pieprz
Kilka cebulek dymek, lub inna zielenina do posypania.
Kuraka umyć, pokroić na małe kawałki, posypać solą i pieprzem.
W misce wymieszać dwie łyżki śmietany z czosnkiem, chilli, łyżką oleju i połową soku z cytryny. Wrzucić kurczaka do marynaty i zostawić na pół godz w lodówce (moze być krócej, albo dłużej. Zależy ile macie czasu).
Na dużej patelni zeszklic cebulę pokrojoną w półksiężyce, potem dodać paprykę pokrojoną w paski. Jak warzywa zmiekną to na środku patelni zrobić miejsce (nie zdejmując warzyw), wrzucić kurczaka razem z całą marynatą i smażyć, mieszając co jakiś czas. Potem dodać pora też pokrojonego w półsiężyce. Zmniejszyć ogień. Posypać cukrem, dodać przyprawę curry i resztę soku z cytryny.
Na koniec ok.200 ml mleka kokosowego wymieszać z resztą śmietany i wlać do sosu. Gotować jeszcze ok5 minut na małym ogniu.
Ewentualnie doprawić solą lub pieprzem cayenne.
Na wierzch dodałam pokrojoną dymkę.
Ryż ugotowałam w reszcie mleka kokosowego wymieszanego z wodą.
U nas smarki do pasa, kaszel, marudzenie, problemy z jedzeniem i spaniem nadal...nic go nie cieszy, nie chce sie bawić, zęby siedzą jak zaklęte. A ja z tym wszystkim sama. Stary wczoraj poimprezował i tylko głupimi tekstami sypie, bo cwany na odległość, a my mało co spaliśmy w nocy i zanosi się na kiepskie dni.
Dziś wraca siora z Pl to będzie jakaś pomoc, choć na chwilę.
dziubasie ugotowałam curry z dwóch cycków kuraka, więc na trzy dni spokojnie mi starczyło

- magdalenagal
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-

Dla mnie to też taka zabawka z cyklu kurzozbieracz. Dostaliśmy w schedzie po Tosi. Faktycznie nasze kółka też się nie kręcą na panelach i płytkach.
Misiek przy tym naszym na razie siedzi (dwie nóżki są odkręcone i zamiast a`la stoliczka mamy taką ściankę zabawową) i napitala na nasze nieszczęście na elementach grających... Ale jak tylko bawimy w chodzenie z pchaczem to jest zadowolony. Moje plecy mniej.
- magdalenagal
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
- jorgus_krk
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
- dziubasek
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Otrzymane podziękowania: 1

Wekendowe nocki u nas beznadziejnie- wczoraj znowu zakupiłam to mleko z Hippa i Julcia spala dosyć dobrze, Majka też o dziwo nie odstawiala arii

na dodatek tak mnie glowa rozbolała że wzięłam 3 silne paracetamole które nic nie dały, pod wieczór wzięłam ketonal i dopiero przeszło. Idę się zapisać do lekarza bo te bole głowy mam dosyć często ( myślę ze to przez te tabsy antyciaza)
Idę się ogarnąć i uciekam na spacer z moimi kobitkami...
Miłego słonecznego dzionka
- kasiak
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
- Sebek- mój mały Piszczuś Pan :-)

Nawet na sraczu posiedziałam dziś sama! Zrobilam i zjadłam obiad! Rozpusta!!

Inna sprawa, że dalej nie chce jesc

Zamotana dalej jestem i nie ogarniam do końca... Kupiłam kefir na twaróg i nastawiłam w garze. Siadłam z młodym i zaraz czuje, że coś wali. Patrzę a tam sie kefir zagotował

Skończę sprzątać, pranie powieszę, może coś zjem...i mam nadzieję, że pójdzie szybko spać Smród wredny. Wczoraj pobił sam siebie i napierdzielał zabawkami do 21, a potem wył przez nastepne 1,5godz

Zasnął dopiero kołysany na rękach, śpiewałam do skutku. I do rana był spokój jak już padł

Miłego wieczorka babeczki

- villcia
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
Dzienks za rady ws popychacza

Dziubas co z Tobą

Kaśka u nas też apetytu brak i ciągle czekam na zębów ciąg dalszy. Spanie bez zmian, katastrofa, co godzinę wybudza się i mnie na cyca.
Robię kafke i lece , aby trochę przypakować. Dziś pump! Hihi
Miłego dzionka!
P.S. Kurde, ale tu pusto, cicho i echo

- dziubasek
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
A ja idę na kolacyjke z mężem tonight

- uniuni
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
- ..I have dark soul you will never see through it..

Dwie godziny temu zaczęłam sprzątać. Łazienka lśni, ja padam na twarz, a Nitek dopiero zasnął.. Dzień dobry bardzo

- dziubasek
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Qltoorka
-
- Wylogowany
- Moderator
-

- Qltoorka
-
- Wylogowany
- Moderator
-

Uniuni, nie obiecuję, ale się postaram

kasiak, tak wiem, że suwaczki na dzidziusiowo nie działają, ale jakoś mi się udało

Masz, w prezencie

dzidziusiowo.pl/zabki/xwariant5.php
jorgus, fakt, doidy cup! nie wiem skąd mi się taka dziwna literówka wkradła

Mikołaj lubi z niego pić, ale to ja mu go podaję do buzi. Jak próbuje sam go do rączki wziąć to zaraz chce nim machać jak grzechotką

I jak było na basenie? My też się w końcu zapisaliśmy. Długo się z tym nosiłam. Pierwsza szkoła, o której myślałam odstraszyła mnie cenami. Tą, do której idziemy w niedzielę, mam z polecenia. Dzięki temu wiem czego tam się spodziewać, jak to wszystko wygląda.
I jestem przejęta jak Krym przez Rosję

A przymierzyłam mój jednocześciowy strój kąpielowy. Mąż zaakceptował. Nie wiem czy nie będę gorszyć, bo wycięcie na plecach dość mocno zachodzi na przód

Martazytka, ja pierdziu... Potwierdzam. Po ściaganiu tej skorupy z chrupków kukuruydzianych z buzi, włosów, raczek, ubranka, wózka jestem zajechana jak skrzypce cygana... I tak po każdym chrupku... Ale cóż, radochę z jedzenia ma przednią

karolinap, a mogłabyś napisać kiedy karmisz Polcię butlą? Pytam tak orientacyjnie, jakby mi przyszło do głowy też odstawić malca

villcia, mój też ciągnie do pilota i telefonów, więc z zabawek dostanie chyba swój telefonik

www.ceneo.pl/431315
Może któraś ma? Jestem ciekawa czy da wtedy spokój mojemu...
- osobka85
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-

ale mnie tu dawno nie było....
my dostaliśmy pchacz od chrzestnego i powiem Wam, że jako zabawka zdaje rezultat, bo Jasiek się bawi zarówno kuleczkami jak i "kierunkowskazami". Do tego lubi kręcić kółeczkami. Ale jako pchacz to póki co w ogóle nie służy. No ale my pełzający i powoli zaczynający raczkować, więc może się jeszcze sprawdzi... A mamy taki o: www.ceneo.pl/13025519
qltoorka- wczoraj oglądałam ten telefon, bo nasz też zafascynowany elektroniką

uni- niezła nocna akcja z kupą... To się Nitek popisał skubaniec...

dziubasek- randka z mężem udana?

kasiak- mam nadzieję, że jak małż Twój powróci, to trochę odpoczniesz bo mi Cię strasznie szkoda bidulko... Ja bym chyba psychicznie wysiadła gdybym sama musiała zajmować się tyle czasu Jasiem... szczególnie podczas choroby czy ząbkowania a Ty masz wszystko w jednym!!
Jak tak ostatnio czytałam Wasze zacięcie sportowe nawet u magdalenagal (miałam nadzieję, że chociaż Ty pozostaniesz kanapowcem jak ja

Mam jeszcze pytanie do dziewczyn uczęszczających na basen- czy chodzicie na polecane baseny z wodą ozonowaną, czy standardowe chlorowane? Wybieramy się chyba jutro a u nas są tylko baseny chlorowane i nie wiem, czy ryzykować...?
Miłej słonecznej soboty

- jorgus_krk
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
jeśli chodzi o basen to my chodzimy na ozonowany na oswajanie z wodą maluchów tak to się u nas nazywa na tym etapie to jeszcze nie nauka pływania. chodzi z nami taki chłopczyk 20 miesięczny chociaż jesteśmy w grupie wiekowej 6-12 mcy i powiem wam że nie za bardzo mu się podoba, ciągle płacze i ogólnie jest beee a instruktor powiedział że to prawdopodobnie dlatego że za późno zaczął i w tym wieku dzieci już czują lęk przed wodą i potrzebują więcej czasu się przełamać.
My pchacza nie mamy i nie będę kupować bo póki co to każda zabawka jest fajna przez 5 minut i potem idzie w odstawkę
qltoorka coś chyba przeoczyłam

a co do picia naszego młodzieńca to jak mu daję ze zwykłego kubeczka to czasami uda mu się trochę napić i porozlewać ale radochę ma przednią a wszelkie butelki, niekapki itp służą tylko do gryzienia i rzucania

dobra spadam dalej nadrabiać zaległości teraz na pudelku