BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Lipcowe 2013

11 lata 11 miesiąc temu #554746 przez Kamilka22
No ale badanie glukozy polega na tym wlasnie ze pijesz ja i potem ci krew pobieraja i potem po 2 h znowu pobieraja

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 11 miesiąc temu #554757 przez dorkiszon
Ja tez mialam cukier badany to jest inne badanie z ta glukozą na tolerancje czy cos tam.
Kłucie przezyje, ale to wypić taki ulep fuj mi lkarz mowil ze w domu wypic po godzinie isc na badanie.

11 lata 11 miesiąc temu #554758 przez sloneczko33
a ja mialam tylko na czczo glukoze i raz mnie kluli

11 lata 11 miesiąc temu - 11 lata 11 miesiąc temu #554760 przez emi87
ta glukoza nie jest taka straszna wcale - fakt rarytasik to to nie jest... 5 min i wypite. dobrze wziac gazetke zeby sie nie nudzic :D

najpierw przychodzisz na czczo i pobieraja krew, badaja poziom cukru, potem pijesz glukozeni po 2h sprawdzaja jak zareaguje organizm (czy cukier skoczy bardzo)czyli znowu kłują. i nie powinno sie nigdzie chodzic bo jak sie okaże ze zasłabniesz albo cos innego bedzie sie z Toba działo to maja cie pod ręką :)

11 lata 11 miesiąc temu #554775 przez Patrizia
Moja kolezanka jak miala glukoze robiona to zwymiotowala i musiala jeszcze raz robic wiec 2 razy bidulka musiala to przelknac ale jakos druga dawke dala rade :)

Ksawerek(*)

11 lata 11 miesiąc temu #554777 przez sloneczko33
nie mialam takiego badania nigdy

11 lata 11 miesiąc temu #554785 przez Patrizia
Moje wszystkie "dzieciate" kolezanki mialy to badanie tak w okolicach 20tyg a jednej po tym badaniu wyszlo ze ma cukrzyce ciazowa ale jak urodzila to wrocilo wszystko do normy :)

Ksawerek(*)

11 lata 11 miesiąc temu #554798 przez magdalenagal
Ja miałam glukozę na czczo i wyniki mam ok :-) W ogóle lekarz mi powiedział że mam dobre wyniki z krwi.

Ale zapłaciłam za nie sporo kasy- lekarz zalecił badanie na HIV, toksoplazmozę, badania moczu, krwi i przeciwciała. Ale cóż- trudno się mówi i żyje się dalej.

Ja na USG i wizytę idę 14 lutego- mam nadzieję że ta (jak i parę innych dat) będzie dla mnie znamienną. To już będzie 20 tydzień. Mogłoby się Dziecię ujawnić...

11 lata 11 miesiąc temu #554799 przez Kamilka22
Sloneczko dziwne ze nie mialas... to jest jedno z podstawowych badan. Moje wszystkie kolezanki co byly w ciazy miqly to badanie. Mozna wziqc cytryne ze soba i jak sie wypije to zjesc cytryne

11 lata 11 miesiąc temu #554801 przez uniuni
To w którym tygodniu w PL robią tą glukozę? Ja wczoraj byłam u lekarza, to mi powiedziała, że tutaj w 26tygodniu. Umówiłam się wreszcie na wizytę do położnej :) 20 marca :) trochę sobie poczekam, ale co tam ;) Poinformowałam lekarza o moich migrenach, dostałam receptę, której jeszcze nie wykupiłam. Mówiła, że bardzo silne i żeby nie brać gdy idę do pracy, bo mogą osłabiać, zawroty głowy i 'takie, takie'. Generalnie strasznie naciskała, żebym do pracy nie chodziła. W końcu się poddała i powiedziała, że jak zmienię zdanie, to żebym smsa wysłała ona mi wtedy zwolnienie wypisze :) Heheh człowiek nie wiedziałby, że jest chory jakby do lekarza nie poszedł :lol:

O kurczaki, za trzy dni poniedziałek!! Zobaczymy czy będzie chodzić z J. na strzelnicę, czy ze mną na zakupy ;) Ja tak podekscytowana, że gdybym miała ogon furgotał by jak wiatrak :woohoo:

Jamajka też byłam pewna, że zdjęcie w avatarku to z netu! Prześliczne :kiss:

Qultoorka udało mi się poczuć Paprocha!! :woohoo: Wczoraj położyłam się już spać i gadałam chwilę z J. położyłam rękę na brzuchu i dostałam 'kopa'! :blush: Jakby pękająca bańka mydlana :) Jestem pewna, że to nic innego tylko mój pasażer :D

Goldi strasznie mi przykro :kiss: Wiesz, ja w końcu po 5 latach przycisnęłam swojego byłego, żeby mi odesłał moje rzeczy. Chociaż nie wiem czy tylko powiedział i ma w d... czy faktycznie je odzyskam.

Karolinka ja się zakochałam w tej żabce od pierwszego wejrzenia! :lol: Cudna! Kupię, kupię na pewno :) Jeszcze tylko kilka dni :)

11 lata 11 miesiąc temu #554813 przez sloneczko33
ja tez mam wszystkie wyniki dobre tylko ostatnio mocz leuk cos nie tak mialam

11 lata 11 miesiąc temu #554822 przez emi87
uniuni gratuluje kopniaka :D teraz bedzie coraz wiecej i mocniej :P

dobra zwijam tyłek w troki i lece do pracy :) miłego dzionka brzuchatki :kiss:

11 lata 11 miesiąc temu #554830 przez kasiak
Uniuni dobrze, że piszesz o tej glukozie bo nie wiedziałam kiedy tutaj robią to badanie.
Ja całkiem zapomniałam, że dzisiaj mam umówiona wizytę :ohmy: zapomniałam ją odwołać ostatnim razem jak byłam :huh:
Ale to w sumie nawet dobrze, popytam lekarza czy ma wyniki moich badań i czy mam tą anemie czy nie mam. Przynajmniej się dowiem czemu się źle czuję. Wizyta na 14, więc sie odezwę jak wrócę :)

11 lata 11 miesiąc temu #554861 przez Jamajka
Ja też mam wizytę w walentynki i po niej pewnie mi też zleci glukozę... Bo to jakoś po 20 tygodniu chyba się robi. Zgadzam się z Wami, że każda ciężarna powinna mieć to badanie, bo ono pomaga wykryć cukrzycę ciążową, która nie leczona może mieć tragiczne skutki.

Tak jak Kamilka pisała, można wziąć cytrynę i nawet wcisnąć do tego roztworu, bo o ile kilka pierwszych łyków da się przełknąć, o tyle im dalej w las tym gorzej... i łatwo zwymiotować już na sam koniec :P

Ja w poniedziałek sobie czmychnę na badania (krew, mocz) żeby mieć na czwartek aktualne :) Już się nie mogę doczekać :))

11 lata 11 miesiąc temu #554869 przez kaska1982
Hej :) Ja juz po wizycie i jestem załamana :( moj lekarz twierdzi że skierowanie na usg da mi dopiero na nastepnej wizycie 1 marca, czyli samo usg jakoś między 4 a 6 marca. A ja tak liczylam ze dostane dzis skierowanko i w nastepnym tygodniu bede juz wiedziała, ale niestety... :( Lekarz twierdzi ze poznanie samej plci nie jest najważniejsze a badanie jak zrobimy kolo 22 tyg to bedzie bardziej wiarygodne i weź tu z człowiekiem rozmawiaj :( Predzej pojade na prenatalne prywatnie do Bydgoszczy niz tu sie doczekam badania :( Tam mam sie zgłosić między 22 a 24 tyg.
Na szczescie glukozy tez na razie nie zlecil bo u nas wykonuja to badanie w okolicach 23 tyg, wiec pewnie nastepnym razem wypisze skierowanie.
Za to mam znacznie podwyzszone CRP czyli jakis stan zapalny w organizmie jest, ale ie wiadomo od czego. Dlatego mam zapisany antybiotyk i jak skoncze go brac to badania do powtórki. Pozostale wyniki w normie, wiec nadal nie musz ezadnych dodatkowych lekow lykać ani witamin, tylko znowu duzo pić, jeść owoce i warzywa codziennie :)
A i jeszcze stwierdzil że macica jest dosyć głęboko ułożona, i z tego powodu konkretniejsze ruchy bede czuc znacznie pozniej, a na razie ewentualnie tylko bąbelki i laskotki. ale dobre i to :) Posłuchał dzidziusia takim śmiesznym przedmiotem i powiedzial ze jest dosyć aktywny, mimo że jeszcze nic wtedy nie jadłam :)
Tak więc kochane, dołaczam do grupy tych ktore plec poznaja najpóżniej :) ale grunt żeby dzidzia była zdrowa :)

Kocham Cię syneczku!!!

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka