BezpiecznaCiaza112023

Mamusie wrzesień 2013 =)

11 lata 9 miesiąc temu #702750 przez niagara
Ja też nie liczę tych ruchów :dry: Muszę zapytać lekarza, czy mam zacząć :huh:
W ogóle ten mój doktorek nie daje mi siekierowań na żadne badania oprócz morfologii :angry: Wy piszecie jakie badania robiłyście, a ja nie mam nic :angry: Dzisiaj to już standardowo zrobię samą morfologię, bo sama nie wiem co jeszcze powinnam mieć, a w sobotę na wizycie go pomęczę, żeby mi dał skierowania na wszystko pozostałe :angry: :angry: :angry:

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #702774 przez MyMelange
Helooooo!

My dzis zaczynamy 30 tc i poczulam powage sytuacji cholera!

Ruchow tez nie licze...

Karolcia super, ze nic powaznego sie nie dzieje :) Trzymajcie sie dzielnie!

Prawdziwa milosc zaczela sie 4.10.2013 :-)

11 lata 9 miesiąc temu #702784 przez nefeli
Karolcia ciesze sie ze wszystko dobrze,ja tez cala mokra chodze bo mala cisnie strasznie na pecherz i tlucze mnie po nim niemilosiernie,wiec ciagle mysle ze wody odchodza :( trzymaj sie i pisz jak sie czujesz :)
Ruchow nie licze bo ona sie caly czas rusza,wiec musialabym z kartka w rece chodzic caly dzien ;) lekarz tez mi nie kazal
Serku malutka Twoja wcale nie malutka ma bardzo dobra wage na ten tydzien,ja urodzilam syna 3350 a mowili nawet o 4kg,bo usgie ma prawo bledu w obie strony do 0,5kg...
teraz obawiam sie czy do 3 dojedziemy bo przeciez cesarka planowana wczesniej,a ja nie tyje wcale co mnie ogolnie martwi :(
Akina mi ciagle niedobrze chyba do konca ciazy z mdlosciami,wiec i apetytu brak,cos dziobie na sile...
Milego dnia mamusie ,ja jutro wizyte mam,zapewne znow bedzie ogladanie szyjki

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #702794 przez Villemo
Karolcia super, że jednak nic takiego się nie dzieje. Ale dobrze, że pojechałaś do szpitala, przynajmniej się troszkę uspokoiłaś.

Serku - cieszę, że że wszystko ok. Co do obstawiania przez lekarzy czy się urodzi przed terminem czy nie to chyba strzelają tak na chybił trafił. W pierwszej ciąży lekarz jak mnie badał na parę dni przed terminem mówi, że super, rozwarcie na 2 palce, szyjka mięknie więc raczej wyrobi się pani w terminie tym bardziej że brzuch niziutko i mały główką mocno wstawiony. No i co? Zgłosiłam się do innego lekarza już do poradni przyszpitalnej w 2 dni terminie a pani doktor mówi, że szyjka długa twarda, zamknięta nie zanosi się na poród. Proszę się zgłosić do szpitala za tydzień. Zgłosiłam się za tydzień, przebadali mnie - wszystko pozamykane na ktg zero skurczy. Rano dnia następnego kroplówka po kroplówce silne skurcze a rozwarcia nadal brak. No to ja się pytam gdzie zniknęło to moje 2 cm rozwarcie :unsure: chyba mój poród postępował w odwrotnym kierunku tj. im bliżej tym mniejsze rozwarcie i szyjka twardsza i dłuższa :side: :S

Co do ruchów to też nie liczę pogubiłabym się bo Wiktorek cały czas szaleje.

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #702813 przez Villemo
Niagarka ja mam już zrobione:

Grupa krwi
Wr
HBS
Toksoplazmoza (2 razy)
Hiv
Różyczka
CmV
Hcv
Tsh (2 razy)
Cytologia
Czystość pochwy
Glukoza (3 razy)
Test obciążenia glukozą
Crp (3 razy)

Oprócz tego co drugą wizytę mocz i morfologia

Zostało tylko do zrobienia w 35 tygodniu ciąży GBS

Ja nie wiem, czy na takim etapie ciąży jak już jesteś jest sens robienia tych wszystkich badań. Przykładowo na różyczkę i tokso już chyba za późno ale warto przed porodem sprawdzić na pewno WZW typu B i C więc na pewno HBS i HCV do tego na pewno kiła a więc WR i przede wszystkim dopilnuj sobie, żeby pobrał wymaz z pochwy i odbytu w kierunku paciorkowca ale to tak mniej więcej w 34-37 tc no i grupa krwi jeśli nie masz jeszcze zrobionej to polecam od razu wyrobienie sobie karty. Te badania na pewno są wymagane do porodu.

11 lata 9 miesiąc temu #702819 przez nike84
czesc dziewczyny :)
Ależ u mnie dziś szaro i deszczowo :(
Karolcia super, że wszystko dobrze. Najważniejsze, że pojechałaś i sprawdzili co u małego.
Ja nie liczę ruchów , bo mi lekarz powiedział, że jeżeli czuję że ogólnie w ciągu dnia jest aktywny to nie ma takiej potrzeby. Jedynie tylko jakbym przez długi czas go w ogóle nie czuła, to żeby zjeść coś słodkiego położyć się i sprawdzić czy sie rusza.
serku, cieszę się że wizyta udana i malutka rośnie :)
niagara ja podobnie jak Villemo miałam prawie te same badania, no i do tego odczyn coombsa, bo u nas możliwy jest konflikt serologiczny, no i co każdą wizytę morfologia i mocz. Tak, że po każdej wizycie mam cały komplet badań do zrobienia.

11 lata 9 miesiąc temu #702843 przez Nubi
Dzien dobry :)

Dzis u mnie deszczowo, troche glowa naparza wiec ciezko sie ogarnac.

U mnie badania te co u Villemo, i zgadzam sie z nia co do badan ktore przed porodem nalezalo by zrobic ale moze Ci je jeszcze zlecic :blink:

Ruchow nie licze, ale mala ma swoj plan aktywnosci, tzn wiem w jakich porach powinna sie wiercic.

Karo dobrze ze wsio dobrze :)
Ja tez mam nacisk na pecherz, wiec latam co chwile :dry: to naturalne wiec trzeba sie oswoic.

Do pozniej Mamusie :kiss:

Jestem mamAsią

11 lata 9 miesiąc temu #702854 przez Ania31
hej dziewczyny ja dopiero niedawno wstałam i zaraz jade do pracy zawiesc zwolnienie. Jak wroce to poczytam co tam napisałyscie.
Najwazniejsza wiadomosc ze u Karolci jest ok :)

To do pozniej, papa

11 lata 9 miesiąc temu #702870 przez iwonta_kg
Hej :kiss:

Karola dobrze ze sie odezwałas. co za lekarz że nie rozpoznał płci... ale dobrze ze wszystko ok :)

Serek mój Kacperek w 31 tyg ważył 1732g. teraz pewnie wazy ok 2 kg.

Ja ruchów nie liczę tylko obserwuję. Czy są mniej więcej o tej samej godzinie i czy ilość jest podobna. I codziennie jest generalnie tak samo więc ok.

DZiewczyny które mają już złożone łóżeczka powiedzcie mi ile jest dokładnie cm długości waszych łóżeczek??? Co do milimetra najlepiej...

Między 35 a 37 tyg gin powinien pobrać z pochwy wymaz. TO się nazywa badanie w kierunku paciorkowców grupy B (GBS)

Dziś wstałam 4 razy w nocy na siku.... To zaczyna być naprawde męczące...

Na zawsze w moim sercu Krystianek 16.04.2012 [*]

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #702873 przez agamo
Hejka
Karolcia super ze jednak dobrze z Kornelkiem! Nie martw sie kochana będzie dobrze!

Co do wagi tam wam zazdroszczę ze wiecie ile wasze malenstwa ważą! Tez bym chciała wiedzieć! A mnie USG skończyli na 20 tygodniu! :(

Dzisiaj powiem ze chyba zaczęło sie z bolesnymi ruchami! Mały juz chyba jest duży! :p kazdy ruch to dla mnie bol! Jak dobrze ze nie kopie tylko Sie rozpycha bo chyba bym sie poplakala! Jak ja przeżyje te kolejne tygodnie z takim bólem! Oby to była kwestia złego ułożenia!dziewczyny tez tak mialyscie w pierwszych ciazach?

Madzik nie przejmuj sie bo ja pracując tez nie mam czasu na nic! Fakt wyprawke mam cała ale to dlatego ze nie mogę sie oprzeć! I wole to niż np gotować obiad! :p hehe tylko kochana nie pracuj do samego końca ciazy bo czym blizej tym gorzej! Ja myslalam ze spokojnie dam radę i nawet jeszcze daje ale te ostatnie trzy dni i te upały i te bolace ruchy małego i do tego szybciej sie mecze! Najwyższy czas na odpoczynek! W sobotę mam juz ostatni dzien! Huuuuura! W końcu sie doczekalam ostatnich dni w pracy! A kocyk udało mi sie w mothercare za 15 zł kupić!No to nie mogłam sie oprzeć!

Aga

11 lata 9 miesiąc temu #702878 przez paulinka.k22
Hej!

Karolcia jak dobrze że juz wszystko O.K. z Wami :)

A co do badań to miałam te same co Villemo, oprócz Tsh i różyczki na którą chorowałam w dzieciństwie. Też miałam odczyn coombsa i musiałam już trzy razy robić marker nowotworowy Ca 125, bo jak się okazało że jestem w ciąży to wyszło że mam też torbiel. Pierwszy wynik mnie przeraził, bo był aż 10-krotnie zawyżony, drugi ciut lepszy, a teraz to juz w normie. Lekarz mi mówił, że ciąza takie rzeczy leczy, no i moja Oleńka mamusię wyleczyła, no może nie do końca, bo nie wiadomo czy torbiel jeszcze jest czy sama się wchłonęła. Po porodzie się okaże.

Ja ruchów też nie liczę. Lekarz mi nic nie mówił na ten temat ;) ale moja Ola rusza się przeważnie non stop, więc na razie sie nie martwię!

A na siku wstaję w nocy przeważnie dwa razy :)

11 lata 9 miesiąc temu #702881 przez agamo
Aha ruchów tez nie liczę bo mi nic na ten tamat nie mówili jedynie by pilnować zeby sie ruszal! No i badanie na HIV tez miałam na samym początku!

Aga

11 lata 9 miesiąc temu #702882 przez niagara
Dzięki Villemo :kiss:
Ja mam zrobione WR, HBS i oznaczenie grupy krwi, ale to było jeszcze u poprzedniego lekarza :) Ten zlecił mi tylko obciążenie glukozą :dry: Muszę go w sobotę pomęczyć :angry:

11 lata 9 miesiąc temu #702883 przez pyzaura
a ja z rana poszlam na badanie krew mocz :) jutro wyniki ciekawe jak to moje zelazo czy sie poprawilo :D

ja wczoraj zlozylam lozeczko zaraz wstawie foto i wymieze Iwonie :D

Ania

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #702886 przez pyzaura

Ania

Załączniki:

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka