BezpiecznaCiaza112023

Mamusie wrzesień 2013 =)

11 lata 10 miesiąc temu #685161 przez karolcia1919
naczytałam się o konflikcie sorologicznym...i mam mętlik w głowie.
ja z moim mamy inna grupę krwi.
ale chyba gdyby było coś nie tak by chyba to stwierdzili przy badaniu krwi??

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 10 miesiąc temu #685162 przez MyMelange
Witajcie dziewczynki :)

Spalam 11 godzin!!!! Szok, dawno mi sie to nie wydarzylo. Moz po tej burzy tak mi sie uroczo chrapalo :) Teraz czas na sniadanko :) Upal znowu mega mega wielki...

Prawdziwa milosc zaczela sie 4.10.2013 :-)

11 lata 10 miesiąc temu #685166 przez mery75
Witajcie kochane co do miejsca w autobusach to raz chciała mi zejść starsza pani i raz zeszła dziewczyna no nie wiem gdzieś około 30-ki ale najgorsze że młodzi ludzie mają ciężarną w du..... udają że niewidzą ale i starsi to samo ostatnio jak czekałam na usg to starszy facet przedemną mało się nierozstrząsł obym tylko nieweszła przed nim :angry: dziękuje za miłe słowa o moim psiaczku strasznie go kochamy nie wiem co mi jest ale ostatnio niemogę zaczerpnąć głęboko powietrza :unsure:

11 lata 10 miesiąc temu #685174 przez mery75
Kurcze nie wiem co się stało ale wylogowało mnie z forum i nie mogłam wejść :ohmy:
Karolcia każdy mi mówi żeby lepiej za dużo nieczytać bo można tylko się wykończyć mnie to interesuje czy dzieciątko się rusza i jakie są objawy w tygodniu w którym akurat jestem teraz np. powinna jakaś siara lecieć z piersi a u mnie nieleci nie u każdej z nas wszystko idzie książkowo nie martw się o żaden konflikt :blink:

11 lata 10 miesiąc temu #685180 przez iwonta_kg
karolcia1919 napisał:

naczytałam się o konflikcie sorologicznym...i mam mętlik w głowie.
ja z moim mamy inna grupę krwi.
ale chyba gdyby było coś nie tak by chyba to stwierdzili przy badaniu krwi??

A robiliście badania grupy krwi razem? Zapytaj gina o to na następnej wizycie to dość ważna kwestia. Bo konflikt jest wtedy gdy rodzice dziecka mają plus i minus. Dziecko przejmuje wtedy dodatnią grupę kwri. Znalazłam coś takiego:

Przyczyny konfliktu

1.Kobieta Rh ujemna (czyli nie posiadająca czynnika Rh w swojej krwi) jest w pierwszej ciąży. Jej dziecko ma grupę Rh dodatnią. Podczas tej ciąży zwykle nie pojawia się problem .

2.Podczas porodu pewna ilość komórek krwi dziecka może przedostać się do krążenia matki. Jeśli nie otrzyma ona immunoglobuliny anty-D, jej organizm wytworzy przeciwciała przeciwko Rh dodatnim krwinkom. Do takiej reakcji może też dojść podczas poronienia lub amniopunkcji.

3. W kolejnej ciąży przeciwciała obecne w krwi matki mogą przejść do krążenia dziecka. Jeśli ma ono Rh dodatnią grupę krwi, przeciwciała zaczną niszczyć jego czerwone krwinki i doprowadzą do anemii.

Na zawsze w moim sercu Krystianek 16.04.2012 [*]

11 lata 10 miesiąc temu #685182 przez iwonta_kg
Mery mi też siara nie leci :( :( :( :( :( :( :( :( Nie wiem dlaczego :unsure: :( :( :(

Na zawsze w moim sercu Krystianek 16.04.2012 [*]

11 lata 10 miesiąc temu #685185 przez karolcia1919
nikt mnie nie pytał o grupę krwi Bartka...mi zrobili na pierwszej wizycie ja mam Rh plus a on wydaje mu się podkreślam ze minus...a teraz już sam nie wie

11 lata 10 miesiąc temu #685190 przez mery75
iwonta_kg napisał:

Mery mi też siara nie leci :( :( :( :( :( :( :( :( Nie wiem dlaczego :unsure: :( :( :(

Kurcze ja nie wiem od czego to zależy a boję się nacisnąć żeby krzywdy sobie nie zrobić ale wkurza mnie jak coś ma się dziać a tego niema :unsure: a co do konfliktu to wiem że kobitki właśnie dostają takie zastrzyki jak napisałaś

11 lata 10 miesiąc temu #685194 przez mery75
Karolcia ale mojemu mężowi też nikt nie kazał robić jaką ma grupe :unsure:

11 lata 10 miesiąc temu #685197 przez MyMelange
mery75 napisał:

Witajcie kochane co do miejsca w autobusach to raz chciała mi zejść starsza pani i raz zeszła dziewczyna no nie wiem gdzieś około 30-ki ale najgorsze że młodzi ludzie mają ciężarną w du..... udają że niewidzą ale i starsi to samo ostatnio jak czekałam na usg to starszy facet przedemną mało się nierozstrząsł obym tylko nieweszła przed nim :angry: dziękuje za miłe słowa o moim psiaczku strasznie go kochamy nie wiem co mi jest ale ostatnio niemogę zaczerpnąć głęboko powietrza :unsure:

Byc moze juz masz wysoko brzuszek i uciska na przepone :)

11 lata 10 miesiąc temu #685202 przez karolcia1919
czytałam ze ten konflikt jest jak matka ma minus rh .już sama nie wiem.co do siary mi raz coś poleciało ale mało i nadal cisza

11 lata 10 miesiąc temu #685204 przez MyMelange
karolcia1919 napisał:

nikt mnie nie pytał o grupę krwi Bartka...mi zrobili na pierwszej wizycie ja mam Rh plus a on wydaje mu się podkreślam ze minus...a teraz już sam nie wie

Jesli masz dodatnia grupe, to nie ma mozliwosci wystapienia konfliktu! Tylko i wylacznie wtedy, kiedy matka ma ujemna, a ojciec dodatnia i dziecko odziedziczy dodatnia wlasnie!!! Inne mieszanki nie sa konfliktem.

ja mam grupe ujemna i bylo prawdopodobienstwo konfliktu, ale okazalo sie, ze ojciec tez ma ujemna, wiec juz po problemie. Chociaz w tych czsach lekarze mowia, ze to juz nie jest zaden klopot.

11 lata 10 miesiąc temu #685210 przez karolcia1919

11 lata 10 miesiąc temu - 11 lata 10 miesiąc temu #685212 przez Nubi
Ja plamie noca ale to po kropelce... A propo siary of kors...

Dzis przegladam rozne strony i szukam ciekawych pomyslow...
To jest jeden, ktory z pewnoscia wykorzystam

Jak bede juz wiedziala gdzie bede z Zosia :)

Jestem mamAsią

11 lata 10 miesiąc temu - 11 lata 10 miesiąc temu #685237 przez nike84
Tak, konflikt serologiczny jest wtedy gdy kobieta ma Rh-, mężczyzna ma Rh+ i dzidziuś odziedzicza po tacie Rh+. Ponoć przy pierwszej ciąży to praktycznie nie ma większego znaczenia. Dopiero przy kolejnych powinno sie bardziej to pilnować. U nas z mężem wyszło prawdopodobieństwo konfliktu, ale lekarz mnie uspokoił, ze to nie zagraża dziecku, tylko 3 razy w ciągu ciąży musze robić odczyn Coombsa.

Nubi, śliczne te kropelki, zakochałam się :)

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka