BezpiecznaCiaza112023

Mamusie wrzesień 2013 =)

11 lata 10 miesiąc temu #685049 przez karolcia1919
Witam z rana :)

ja już w pracy...ale zaspałam....miałam wstać po 5 a obudziłam się 6.30 i spóźniłam się 15 min do pracy :)

Zjadłam jogurt teraz wsuwać będę czereśnie hehe:)

A potem Galaretka z kurczaczka mniam :)

Miłego dnia mamcie

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 10 miesiąc temu - 11 lata 10 miesiąc temu #685081 przez iwonta_kg
Iga26 napisał:

Brajan- moja siostra (przyszła chrzestna naszego synka) upierała się strasznie żebyśmy nazwali tak naszego maluszka, jednak nie za bardzo przemawiają do nas tego typu imiona i na 90% bedziemy rodzicami małego Huberta:):) Mały Bercik:*

Jeśli mogę się wtrącić... CO znaczy moja siostra się upierała??? Iga nie obraź się broń Boże ale irytuje mnie takie coś... To Twoje dziecko czy jej?? To że będzie matką chrzestną to przecież nie znaczy że wybór imienia należy do niej B) Kurde każdy ma swoją kolej na wybór imienia wtedy gdy to JEMU rodzi się dziecko!! Nie rozumiem jak ktoś do mnie mówi "mama mówi żeby była Kasia a my chcemy Zosię. Żeby mama się nie obraziła to nazwaliśmy córeczkę Kasia". No szlag mnie trafia jak ja takie coś słyszę!!! Imię dziecka to nie koncert życzeń tylko świadomy wybór rodziców! O czasie na dziecko nie decydują (chociaż u niektórych może jest inaczej) to o imieniu tym bardziej ktoś "obcy" nie będzie decydował.
Sorry musiałam wyrazić swoje zdanie bo się zirytowałam.

Na zawsze w moim sercu Krystianek 16.04.2012 [*]

11 lata 10 miesiąc temu #685084 przez iwonta_kg
Nubi napisał:

Ponoc norma z kilogramami w ciazy jest od 7 do 12 kg, przyznam ze zarowno szczuplej dziewczynie jak i przy kosci nie dobrze jest przytyc za duzo.

A co powiesz na moje 25 kg na plusie w pierwszej ciąży??? Przed ciążą 55 kg, po ciąży 80 kg... Masakra!

11 lata 10 miesiąc temu #685086 przez karolcia1919
Coś o ruchach -dla tych mam co się martwią tak jak ja ....

Po 28. tygodniu ciąży 10 ruchów na 12 godzin
W 28. tygodniu ciąży mama powinna codziennie odczuwać ruchy dziecka i jeśli przez 8-12 godzin nic się w brzuchu nie dzieje, powinna się zaniepokoić. Nie trzeba od razu wpadać w panikę, ale na pewno należy zgłosić się do lekarza. Być może dziecko jest leniwe i nie wykazuje aktywności, ale niestety czasem jest oznaką tragedii - ciąża może być obumarła.
Generalnie częstotliwość ruchów dziecka w późniejszym okresie ciąży (od 28. tygodnia) powinna wynosić minimum 10 ruchów na 12 godzin. Zwykle zabiegane kobiety pracujące nie dostrzegają kopania dzidziusia i dopiero je czują jak usiądą. Poza tym, odczuwanie siły ruchów dziecka w brzuchu matki jest osobnicze, indywidualne. Jedna mama kopnięcie odbiera jako mocne uderzenie, druga jako zaledwie odczuwalne. Również dzieci różnie zachowują się w łonie matki. Niektóre ruszają się rzadziej, inne częściej, ale mimo tych różnych zachowań mam i dzieci, minimum ruchów musi być zachowane: 10 ruchów na 12 godzin, od 28. tygodnia ciąży.
Aktywność malucha w brzuchu jest odwrotna do aktywności mamy. Dlatego mama najczęściej odczuwa fikołki i mocne kopnięcia, gdy układa się do snu. W późniejszym okresie ciąży - około 34.-36. tygodnia – są to ruchy podobne do wiercenia się dziecka (bo miejsca w worku owodniowym jest już znacznie mniej ).

11 lata 10 miesiąc temu #685094 przez Nubi
A co ja mam powiedziec, ja niewyobrazam sobie wagi 80kilogramow ze stawami i miesniami ktore mam teraz, nie wspominajac o tym jak musiał się czuć Twoj kręgosłup, bo tych 80 kg jak pokazywałaś zdjecia to nawet widać nie bylo ;)

Jestem mamAsią

11 lata 10 miesiąc temu #685095 przez nefeli
Madzia masz racje ze gosc poryty!!! Ja w pierwszej ciazy przytylam 12kg,zaczynalam od 49chyba i lekarze mowili ze moglam nawet 16 przytyc bo mialam jakoby niedowage jeszcze z przed ciazy.
Teraz niedlugo 7 miesiac i lekarzowi sie nie podoba,mnie zreszta tez ze przytylam 3kg a powinnam 6-7 do teraz,wiec tylko brzuch a ja zero,wcale to nie jest dobre.
Co do upalow to moj maz szuka gdzie i jak sie zapozyczyc na klime,bo ja placze juz w domu z tego ukropu,spac sie nie da,gotowac o prasowaniu nie wspomne:( ale kto taka kase pozyczy,chyba ze laskawa tesciowa ;)
Mery kochany Twoj piesek,ja uwielbiam psiaczki od dziecka w domu,lozku :) mialam psiaczka,teraz bardzo mi tego brak,jak gdzies zobacze to bym od razu wysciskala i piszcze jak mala dziewczynka do pieskow :)ogolnie wszystkie zwierzatka kocham :)
Wiecie co mi sie dzis wydarzylo? z samego rana wyslalam meza na targ po czeresnie,wstaje patrze a tam pol kg zgnitych starych czeresni,najsmieszniejsze ze moj syn mowi "mamo tata im powiedzial ze dla kobiety w ciazy i zna tych co sprzedawali" no to wtedy calkiem mna telepnelo,wzielam samochod i pojechalam na targ,polozylam im siatke z tymi czeresniami na wadze i powiedzialam zeby dali swoim dzieciom,bo ja jestem w ciazy i plesni jesc nie bede,babka za mna pani wezmie pieniadze,ja do niej ze to nie o kase chodzi :( zalosne !!!!
Izunia tutaj kurcze nie robia czegos takiego jak podszycie szyjki:( i to mnie przeraza,dal mi na noc 200 progesteron i 2 po pol tabletki rozkurczowego i musowo lezec,dodam ze staram sie lezec ale nie moge zupelnie lezec bo jestem sama w domu,moj maz obecnie jezdzi szuka pracy,lapie co znajdzie nawet za 20 euro na dzien,dwa zeby tylko jakies dlugi pokryc,wiec ogolnie malo go widze :( musi znalezc prace !!!Mnie martwi ze ja czuje jakby na dole ze ona sie otwiera,jak mierzyl zamknieta byla 35 ale jak zlapal przy skurczu to 25 otwarta,jak leze na plecach to wyglada to jakby dziecko nie mialo wod ,jest cala pod pepkiem,a powyzej dol taki sie robi...wiec ja w panice:(

11 lata 10 miesiąc temu #685104 przez nefeli
Iwonka pomoz co i jak z tym podpisem moim :) dzieki :kiss:
Biedroneczko ciesze sie ze u Ciebie znow swieci slonko,sciskam Cie mocno i pisz tutaj do Nas o sobie i swoich niuniach :)

11 lata 10 miesiąc temu #685107 przez iwonta_kg
Nefeli a pamietasz na ktorej stronie te podpisy były?

11 lata 10 miesiąc temu #685117 przez niagara
Dzień dobry :)
Nefeli biedna, tak mi Cię żal, przykro mi jak czytam o tych Waszych problemach :dry: Chciałabym móc jakoś pomóc :dry: U nas też ostatnio nie jest zbyt kolorowo, ale wierze, że będzie jeszcze dobrze i w końcu wyjdziemy na prostą :) Innego wyjścia nie ma :) Trzymaj się :)

Zaczynamy dzisiaj 30 tydzień :laugh: :laugh:

11 lata 10 miesiąc temu #685121 przez iwonta_kg

ten miał być tak?

11 lata 10 miesiąc temu #685127 przez iwonta_kg
Natka dzień dobry i gratulacje z okazji 30 tygodnia ciąży :lol:

Nefeli wysłałam Ci link na pocztę :)

11 lata 10 miesiąc temu #685129 przez nike84
Dzień dobry dziewczyny :)
A my dziś zaczynamy 26 tydzień ;)
Załączniki:

11 lata 10 miesiąc temu - 11 lata 10 miesiąc temu #685147 przez iwonta_kg
Również gratki Nike :) jaki fajny dzidziuś :laugh:

Ja lubię czytać na suwaczku jak się zmienia tekst w zależności od tygodnia :)

Edit. Nike ale Tobie już wczoraj się 26 tydzień zaczął :blush:

11 lata 10 miesiąc temu - 11 lata 10 miesiąc temu #685152 przez kalina
dzien dobry:)
ja dzis na nogach od 6 a teraz zjadlam buleczke z bialym serkiem pomidorkiem i szczypiorkiem. mniam.. na obiad kapusta ale jeszcze nie wiadomo co z niej:)

brak windy zamiast wyrabiac u mnie forme dziala w ten sposob ze rzadziej wychodze bo jakos czasem nie mam sily sie dotoczyc do mieszkania i w glowie mi sie kreci. a tu jeszcze miesiac.. masakra. w ogole ostatmio sil coraz mniej i ciut przerazenie bierze ze jeszcze 3 mies

co do ruchow dobrze wiedziec. to zaczynam liczyc:)

nefeli biedna ty nasza mamusko. caly czas pod gorke.

[img]http:// www.zapytajpolozna.pl/ components/com_widgets/ view.php?sid=61621 [/
url]

11 lata 10 miesiąc temu #685154 przez nike84
Właśnie nie wiem czemu mi tak suwaczek pokazuje, bo mnie się każdy kolejny tydzień zaczyna w środę... muszę do tego dojść i to naprawić :)

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka