BezpiecznaCiaza112023

Mamusie wrzesień 2011

13 lata 3 miesiąc temu - 13 lata 3 miesiąc temu #210261 przez beti
U nas na SR mówili, żeby wybudzać dziecko łaskocząc w policzek, pod bródką, w stopy, albo odbić i przystawić jeszcze raz...tak aby łącznie było 10-15 minut aktywnego ssania, są też dzieci, które na noc lubią być najedzone pod korek i wtedy po cycu można dać jeszcze troszkę mleczka mm...
ale nie wynika to z tego że masz zły pokarm albo coś, po prostu może byc z niej leniuszek przy ssaniu...
możesz też po nakarmieniu spróbować coś odciągnąć z piersi, będziesz wiedziała czy jeszcze leci, czy nie...
a czytałaś może tą książkę Język Niemowląt??
Temat został zablokowany.
13 lata 3 miesiąc temu #210262 przez Agusia83
Oj nie czytalam...ale Beti jak ona skonczy jesc to biore piers i patrze czy leci mleko...no i leci.... :( ale ona naprawde duzo ssie, bo slysze jak polyka...tylko moze jej malo? niby teraz powinna zjadac kolo 90-110ml...ale przeciez nie da sie zmierzyc ilosci mleka wypijanego przez niemowle?
13 lata 3 miesiąc temu #210263 przez beti
No to po pierwsze polecam książkę, dziewczyny na sierpniu sciągały ją z netu w pdf...naprawdę dobra i rady działają, jest tam też sporo o normowaniu jedzenia....

A po drugie w takim razie na pewno masz wystarczająco mleka, a ilość można zmierzyć tylko odciągając i dając butelką swoje... ale na Twoim miejscu bym się nie zamartwiała a spróbowała może ją trochę pooszukiwać np. smoczkiem?? Ja myślę, że się malutka może męczy przy ssaniu i troszkę jej może braknąć...a może ją brzuszek boli, albo jest podziębiona i marudna??
13 lata 3 miesiąc temu #210264 przez beti
A tak najbardziej to Ci polecam UWIERZ W SIEBIE I SWOJE MOŻLIWOSCI i nie zamartwiaj się na zapas, jak malutka przybiera na wadze to na pewno się najada :)
13 lata 3 miesiąc temu #210265 przez beti
Jak chcesz to poproszę sierpniówki, żeby mi podesłały ksiażkę i Ci prześlę :)
13 lata 3 miesiąc temu #210267 przez beti
A i jest drugi sposób sprawdzenia ile zjada ale wymaga dość dobrej wagi...kładzie się dziecko na nią przed karmieniem i od razu po, we wszystkich ciuszkach i w pieluszcze i trzeba zobaczyć jak się waga zmienia, czyli, jeżeli przybierze 100g to znaczy że 100 ml zjadła... Ja tak miałam przez dobę w szpitalu i tak mi pielęgniarki kazały kontrolować karmienie
13 lata 3 miesiąc temu #210270 przez monika1984lodz
Agus wklejam link do ksiazki :) sama sobie pobralam i jak sie uda to przeczytam :)
www.przeklej.pl/plik/jezyk-niemowlat-pdf-0024rp0fmbq4

www.facebook.com/feelsowe1?ref=hl

[*]5.08.2009[*]
[*]9.06.2010[*]
13 lata 3 miesiąc temu #210302 przez gosia2324
Agusia juz to chyba pisalam, dzeci sa cwane i wiedza ze nocny pokarm jest bardziej treściwy i wartościowszy wiec go częściej jedzą ( choć nie wszystkie)
ale moja gwiazda tez tak ma.

dziś w nocy może spalam 3 godz wszystkiego .
Dopiero od 5.30 do 8.300 sie przespałam,
Jagoda nie płakała, porostu jadła i nie zasypiała,
myślę ze meczy ja tez ta kupa nie robiona juz 5 dzien,
:dry:

Dziewczyny a jak Wasze dzieci zasypiają np w dzien, wystarczy odłożyć je do wózka czy łóżeczka ze smokiem i koniec ?
13 lata 3 miesiąc temu - 13 lata 3 miesiąc temu #210320 przez beti
Gosia, a może trzeba jej troszkę pomóc z tą kupką? Jakimś czopkiem glicerolowym albo czymś, może podpytaj w aptece, bo to strasznie długo i na pewno się męczy bidulka....

Odkąd Fifik zaczął zwracać uwage na to co jest wokól niego to włączam mu karuzelkę w łóżeczku i on sam zasypia... no i stosuję się do rad tej książki :) czyli np. jak płacze to idę i do niego mówię głaszcząc po główce, a dopiero jak to nie pomaga to go biorę na ręce, przytulam i uspokajam, jak się wyciszy (ale nie zaśnie!) to go odkładam spowrotem do łóżeczka, czasem się nalatam tam i z 10 razy, ale mam wrażenie, że z każdym razem coraz mniej :D i teraz już w zasadzie jest wrzask tylko jak smok wypadnie...no i ew. jak się kolka przypałęta...
13 lata 3 miesiąc temu #210369 przez monika1984lodz
Jest jeden sposob na kupke ale ja osobiscie mam obawy- poprostu boje sie to robic.
Potzrebny jest zwykly termometr i oliwka i trzeba delikatnie w pupke wsadzic.Na wlasne oczy widzialam u Nunulki jak moja ciotka ktora jest pediatra to zrobila, efekt prawie natychmiastowy.

Nuna jedzie dzisiaj odwiedzic swoje rodzenstwo cioteczne :)

[*]5.08.2009[*]
[*]9.06.2010[*]
13 lata 3 miesiąc temu #210374 przez Edyta
chcialam pogratulowac wszystkim wrzesniowym Mamusia mam nadzieje ze porody byly znosne :) troche pozno ale zawsze :silly:
13 lata 3 miesiąc temu #210381 przez bewipo
Witam dziewczyny.
Ja też polecam język niemowląt, chociaż dopiero zaczęłam czytać. Jak ja żałuję, że wcześniej tej książki nie kupiłam... Teraz widzę ile błędów popełniłam z niewiedzy... Agusia naprawdę poczytaj i ze spokojem, bez nerwów i płaczu, daj sobie czas na unormowanie wszystkiego. Ja od dzisiaj staram się powoli obserwować, rozumieć i reagować odpowiednio. Jeszcze marnie mi idzie, ale wierzę, że dam radę zapanować nad wszystkim :)
13 lata 3 miesiąc temu #210400 przez Mała
Witam kobiety.
Moja Olka dzisiaj w nocy ludzkie pojęcie przeszła, wstała ok 1 i poszła spać o 4, widziałam że była zmęczona, ale za diabła nie pozwoliła się położyć do łóżeczka, ryczała jak szalona, wstała na jedzenie o 5:30, potem o 7, a teraz po wielkich bojach śpi. Zastanawiam się czy z tego przeżarcia nie boli jej brzuszek, bo strasznie się pręży, wije, uleje/zwymiotuje a potem straszne bąki puszcza i dopiero się uspokaja. Możecie mi jakieś kropelki polecić?
Książka "Język niemowląt" fajna, ale ja nie umiem jej jakoś zastosować, Olka się nie daje. Głód i zmęczenie rozpoznaję, a reszty nie bardzo.
Agusia ja Cię bardzo dobrze rozumiem, z Kamilem było jakoś prościej, mimo że był pierwszym dzieckiem. Też sama jestem na siebie zła i czuję się jak wyrodna matka.
13 lata 3 miesiąc temu #210419 przez monika1984lodz
Mala z ropelek to najlepsze sa sub simplex ale trzeba zamowic i czekac na przesylke a puki ichnie masz to esputicon tez jest dobry :)

[*]5.08.2009[*]
[*]9.06.2010[*]
13 lata 3 miesiąc temu #210431 przez beti
Mala, Sab simplex a z polskich infacol. U nas espumisan/esputicon nie pomagaly a infacol natychmiast
Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia