BezpiecznaCiaza112023

Mamusie wrzesień 2011

14 lata 2 miesiąc temu #67227 przez angellika1
Ewcia z plamieniami skontaktuj sie koniecznie z ginem, mogą one nic nie znaczyć, ale mogą też być w przypadku np odklejającej sie kosmówki, tak jak pisze bewipo lepiej dmuchać na zimne, ja już przeszłam swoje także po rozmowie z ginem będziesz spokojniejsza :)
Temat został zablokowany.
14 lata 2 miesiąc temu #67373 przez Agusia83
Dzien dobry wszystkim :laugh:
Na wstepnie gratuluje katy za zakonczona pomyslnie sesje :)
Ewcia, tak jak pisza dziewczyny, zglos sie jak najszybciej do lekarza, bo z plamieniami roznie bywa. Oczywiscie nie straszymy Cie, ale lepiej dmuchac na zimne....ja tez mialam, takie brazowe plamki, tylko przez cale 3,5 dnia a nie tylko wieczorami, no i na usg okazalo sie, ze mam przodujaca kosmowke i to wlasnie od tego...
Dziewczyny, Marta i Bewipo, juz macie terminy na usg genetyczne, super....tez bym chciala...jutro ide do lekarza, wiec mam nadzieje, ze jak dostane od niej skierowanie na usg to bedzie to wlasnie genetyczne...tylko, ze to bedzie moje 2 usg a Wy juz mialyscie 2, nie?
a odnosnie tego badania, bialka calkowitego, to wlasnie je robilam....(maz zalatwil mi wszystkie badania, jakie tylko sa mozliwe:P :P )...i wykonuje sie je po to, by sprawdzic jak dziala watroba i nerki...czy praca nie jest zaburzona...innymi slowy, gdy nastepuje szybka utrata wagi.....
14 lata 2 miesiąc temu #67418 przez bewipo
Agusia ja tu już ze 4 razy miałam usg robione, ale ja to jestem szczególny przypadek. Genetyczne jest między 12, a 13 tyg ja nie idę u swojej ginki na to tylko zapisałam się do babki, która zrobi mi to na 100% dobrze. Daj znać jutro co tam u lekarza.
14 lata 2 miesiąc temu #67421 przez Agusia83
Pewnie, ze dam znac....pewnie i tak sie ciekawego nie dowiem...moze tyle, ile przytylam, bo w domu nie mam wagi....dostane kolejne zwolnienie, recepte na duphaston i skierowanie na usg...mam nadzieje, ze juz na genetyczne...w koncu w piatek zaczne 12 tydzien :)
14 lata 2 miesiąc temu #67424 przez Agusia83
Bewipi, a ile bedziesz placic za takie usg?..bo nie wiem ile sie nastawiac...150, 250?
14 lata 2 miesiąc temu #67427 przez katy25
hey dziewczynki,
mam pytanko, a te USG geenetyczne to zalecone było Wam przez lekarza??
bo je sie wykonuje miedzy 12 a 13 tyg. kiedy płód ma min. 45 mm
ja pamiętam, że jak byłam na pierwszym USG 3D własnie jakoś miedzy 12 a 14 tyg. to były pomiary bo to USG jak sama nazwa wskazuje ma wykluczyc wady genetyczne...

Ja w Wawie mam sprawdzonego lekarza odnośnie USG 3D/4D jakby któras chciała namiary??
14 lata 2 miesiąc temu #67432 przez Agusia83
Katy, czytalam troche o tym usg...i okazuje sie, ze jesli dziewczyna chodzi do lekarza z nfz, to ten mowi, ze badanie nie jest refundowane i, ze trzeba je wykonac samemu platnie...(ale samej trzeba sie o to upomniec)natomiast lekarz prywatny uznaje to za podstawowe badanie w ciazy.....(tak czytalam)....aaa....i ze wykonuje sie je miedzy 11 a 13t +5,6 dni.....
14 lata 2 miesiąc temu #67439 przez Asik
hejka wrześnióweczki :D ja miałam to genetyczne badanie :) to nie tak. ja chodzę prywatnie ale genetyczne te z prawdziwego zdarzenia robi specjalista z certyfikatem umiejętności FMF. te w gabinetach to są takie standardowe określają przeziernoiść karkową i podają tpo co zawse czyli CRl itp. Badanie genetyczne to nie tylko USG ale też test PAPPA . Jest to płatne badanie jeśli się nie ma skierowania od gina , bezpłatne dla kobiet powyżej 35 r ż albo miały prob genet w rodzinie lub urodziły dziecko z jakąś trisomią.
tu macie link i opisane tam Usg genetyczne test pappa , usg standardowe :D
www.badaniaprenatalne.pl/nieinwazyjne_prenatalne

.szczęśliwa, zakochana :D czyli norma :D
14 lata 2 miesiąc temu #67459 przez Pyśkaaaa
ja mialam robione usg 2 razy raz zeby potwierdzic ciaze a 2 raz zeby okreslic wiek dzidzi bo z miesiaczek sie nie dalo :( a dzisiaj ide z wynikami badan i pewnie po zwolnienie :) ale mimo wszystko sie denerwuje
14 lata 2 miesiąc temu #67465 przez bewipo
Agusia u mojej normalnej gin płaci się 150 zł, ale tak jak Asik pisze, że może to być takie standardowe USG z podaniem przezierności. Dokładnie nie wiem jak to robi ta moja ginka, więc idę do babki, która jest specjalistą i u niej to jest koszt koło 300 zł.
14 lata 2 miesiąc temu #67612 przez Agusia83
Wow, Bewipo, piekna sumka....moim zdaniem wszystkie badania w ciazy powinny byc refundowane...tylko wizyty u lekarza platne...tyle kasy to ja dalam za wszystkie badania krwi i moczu na poczatku, a tu jedyne usg i cos z krwi.....niby te badania nie daja 100% pewnosci, ze dzidzius bedzie zdrowy, ale nie wyobrazam sobie jak bym mogla nie zrobic i cala ciaze sie martwic, czy wszystko bedzie dobrze....
14 lata 2 miesiąc temu #67654 przez Edyta1986
Witam drogie Panie :) chcialam sie zapytac czy moge do Was dolaczyc ?:) jestem w 10tc, data porodu 14.09 OM 7.12.:) Narazie dobrze sie czuje choc mecza mnie nudnosci i wymioty :/ mam nadzieje ze przyjmiecie mnie do swojego grona ;) Pozdrawiam serdecznie :)
14 lata 2 miesiąc temu #67718 przez Marta M
witamy Cie Edyta, juz dopisuje Twoj suwaczek na 1 strone...:) Chyba nawet jestesmy z tego samego wieku: rocznik 86 ;)

Moja gin robi pomiar kosci nosowej i przeziernosc karkowa, ale nie ma certyfikatu FMF, tylko standardowo, wiec zapisalam sie gdzie indziej na genetyczne 3D/4D, koszt 250zl, test pappa mialam miec 18 lutego, ale z niego zrezygnowalam...czy dobrze zrobilam? Rozumiem ze pappa liczy mi tylko prawdopodobientswo z jakim dziecko moze urodzic sie z wada, czy dobrze mysle? Bo jesli tak, to mi nie jest potrzebne...jako matematyk wiem cos o prawdopodobienstwie ;)
14 lata 2 miesiąc temu #67720 przez Marta M
jeszcze dodam, ze koszt tego testu pappa to 200zl...
14 lata 2 miesiąc temu #67722 przez Asik
Badanie genetyczne to połączenie tych dwóch badań , robi sie oba żeby wyliczyć właśnie markery . Usg +test Pappa dają dopiero miarodajny wynik. samo USG to nie wiem , w standardzie jest że tego samego dnia sie robi Pappa . ja tam dałam linka to poczytaj o tym tescie :D

.szczęśliwa, zakochana :D czyli norma :D
Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka