BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE WRZESIEŃ 2012

13 lata 1 miesiąc temu #312390 przez Anulka
Ja do tej pory ( 12 tydzień) przytyłam 2 kg. Ale staram się uważać, aby nie przytyć za dużo, ani mi ani dziecku to potrzebne nie jest. Wiadomo, że potem im trzeba dużo pracować aby wrócić do wygładu sprzed ciąży. Przed ciążą miałam normalną wagę co do mojego wzrostu. Więc postaram się aby mieć jak można mniej kg do zrzucenia po. Ale to się okaże później. ;)

W ciąży kobieta z prawidłową wagą powinna przybrać około 12 kg. Natomiast jeśli miałaś niedowagę przed ciążą w ciąży należy bardziej przybrać na wadze. Należy jednak pamiętać by zbyt gwałtownie nie tyć. Natomiast otyłe osoby powinny przytyć mniej w ciąży niż 12 kg.

Kalkulator wagi w ciąży:
viggo.pl/ciaza-i-polog/art/kalkulator-wagi-w-ciazy/

I jeszcze znalazłam taki ciekawy test jaki kolor oczu może mieć dziecko :) . U mnie wyszło 50% szans że niebieskie ( ja mam ) i 50% szans że zielone ( ma mój mąż ). :)

viggo.pl/ciaza-i-polog/art/kalkulator-ko...-kolor-oczu-dziecka/

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

13 lata 1 miesiąc temu #312405 przez kasia7775
No to pięknie :lol: Wpisałam w kalkulatorze wago swoje dane i napisało mi:
"Wpisz poprawny wzrost i wagę" załamka hihi

13 lata 1 miesiąc temu #312410 przez Anulka
:laugh: może spróbuj jeszcze raz :laugh:

13 lata 1 miesiąc temu #312414 przez kasia7775
hehe próbowałam :lol: jak wpisałam niższą wagę, to działa :lol: przy mojej już nie :silly:

13 lata 1 miesiąc temu - 13 lata 1 miesiąc temu #312417 przez Stokrotka
Kamilo jestem z Pruszkowa :) ale nie z mafii :laugh: Możecie nie obawiać się mnie ;)
Odnośnie tycia ... straszna perspektywa przytycia mi wyszla w tym kalkulatorze :ohmy: Choć mój mąż stwierdził,że jeszcze do przyjęcia. Jak na razie zgadza się moja waga z grafikiem tycia :dry: Mam nadzieję, że zmieszczę się w dolnej normie :laugh:
Na studiach podawano nam, że zdrowa norma przytycia to 9 - 13 kg.
Agnesss pociesz się,że może mniej przytyjesz. Kobiety ciężarne z nadwagą dobrze żywiące się tyją najmniej.
Mam delikatną nadwagę. Chciałabym przytyć tylko te 9kg :laugh:

13 lata 1 miesiąc temu - 13 lata 1 miesiąc temu #312419 przez Stokrotka
Może nie przytyjesz Kasiu, albo niewiele :) Twórca nie założył tak optymistycznej wersji :)

13 lata 1 miesiąc temu #312426 przez kasia7775
agnesssa widzę, ze przyozdobiłaś naszą tabelkę :laugh: bardzo ładnie
A może by uzupełnić ją o miejscowości?

13 lata 1 miesiąc temu - 13 lata 1 miesiąc temu #312526 przez madeleine
Witam Wrześniowe Mamusie :)) dołączam się do forum to moja pierwsza dzidzia i myślę, że wiele się będę mogła tutaj dowiedzieć :laugh: pozdrawiam :woohoo:

Wiktorek już jest z nami!

13 lata 1 miesiąc temu #312672 przez Anulka
Witaj Kochana Madeleine , fajnie że dołączyłaś do Nas :) . W którym tygodniu jesteś i na kiedy masz termin porodu? Jak się czujesz ? Pisz jak najczęściej o wszystkim :)

Pozdrawiam cieplutko :)

13 lata 1 miesiąc temu #312687 przez madeleine
No to tak :)) według daty ostatniej miesiaczki jestem w 11t4d i termin na 5 wrzesnia, a według wielkości bobaska jestem w 10t2d i porod na 14 wrzesnia. Jezeli chodzi o porod jak widac duza rozbieznosc... W srode mam nastepna wizyte wiec dowiem sie wszystkiego co i jak. Troche sie martwie bo dzidzia ma tylko 3.5 cm, a powinna miec ok 5 cm... czyli tak jakby jest o tydzien za mała... gin mnie pociesza i mowi ze jak mialam nieregularne @ to tak bywa, moze owulacje mialam tydzien pozniej niz zwylke...
Dowiedzialam sie ze jestem w ciazy pod koniec 7 tygodnia :) nie mialam zadnych objawow, zadnego zmeczenia, zadnych wymiotow. kompletnie nic :P fakt nie mialam @ ale nigdy nie mialam regularnie :) a tu prosze taka niespodzianka :) bede mamusia :) teraz czuje sie doskonale :P fakt faktem zachcianki mam , ale ciagle na słodkie, nie przytylam ani grama, wrecz przeciwnie schudłam 3 kilogramy a jak wczesniej pisalam nie wymiotowalam ani mnie nie mdlilo. Dziwne troszke ale sie ciesze :)

13 lata 1 miesiąc temu #312690 przez madeleine
a i zapomnialam sie zapytac. Mianowicie Kobitki powiedzcie mi czy mialyscie juz badania z krwi? na choroby odzwierzece, rozyczke, zoltaczke, wr?

13 lata 1 miesiąc temu - 13 lata 1 miesiąc temu #312701 przez kasia7775
Witaj Madeleine gratuluję maleństwa :laugh:
Według terminu ostatniej @ mamy ten sam termin :lol: Wg USG termin może ulec zmianie w czasie ciąży, im bliżej porodu tym jest dokładniejszy...

Ja do tej pory WR miałam robione

13 lata 1 miesiąc temu #312761 przez patys
witaj Madeleine:) wg wielkości twojego bobaska masz termin taki sam jak ja: 14 września:)
ja wczoraj miałam ciezki dzień... ok 14 złapał mnie taki dziwny ból w podbrzuszu tylko w jednym miejscu i bolało jak w tym miejscu dotykałam albo jak się schylałam...zadzwoniłam do swojej gin kazała mi wziac nospe a jak nie przejdzie to mam iść do lekarza...no i tak do 22 nie przechodziło ale już nie chciałam jechać do szpitala zwłaszcza ze to nie był jakiś wielki ból tylko taki dziwny, postanowiłam sie połozyć i przeczekać do rana...no i na szczęście dziś już nie boli...nie wiem co to było...mam nadzieję że dziś będzie lepiej bo jak nie to już pojadę na usg do szpitala zwłaszcza ze moje pierwsze usg dopiero za półtora tyg...

13 lata 1 miesiąc temu #312810 przez agnesssa
Madeleine witaj kochana :woohoo: Wielkie gratulacje :lol: :lol:

Pytas mam nadzieję, że już cię nie będzie łapał taki ból, a nawet jeśli to, żeby to była rozciągająca się macica :laugh: :kiss:

Kasia no właśnie ja też bym chciała przytyć max do 10kg, ale pewnie nie będę miała na to wpływu, jeżeli racjonalna dieta wystarczy to będzie git :woohoo:

A mi z USG wychodzi termin na 5 września, a z ostatniej @ na 16 :woohoo: Wiadomo, że wyliczanie z terminu ostatniej miesiączki jest tylko orientacyjne bo nigdy nie wiadomo, kiedy doszło do zapłodnienia, ja miałam regularne miesiączki a w ten udany cykl owulacje musiałam mieć o około 10 dni szybciej i dla mnie to wielki cud, że się udało, bo ja już skreśliłam z powodu małej aktywności :blush:

Aniołek[*] 11tc 19.05.2011

13 lata 1 miesiąc temu #312911 przez madeleine
Patys nie przejmuj sie tym, mnie tez czaami taki ból złapie zwłaszcza kiedy dlugo jestem w jednej pozycji. Najparwdopodobniej tak jak juz napisala to Agnesssa to macica :)) w pierwszych tygodniach daje o sobie znac i niezle dostaja i jajniki i wiezadla :P

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka