- /
- /
- /
- /
- Lista wyprawkowych rzeczy
Lista wyprawkowych rzeczy
- MagdaM
- Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Mam taka prosbe, czy mozecie mi tu podac linki do stron gdzie sa naprawde dobre spisy wyprawki albo napisac swoja?? Chodzi mi o to co i w jakich ilosciach potrzebuje dla malucha, poczawszy od ubranek skonczywszy na kosmetykach. Chcialam sobie zrobic liste i mniej wiecej przygotowac co i ile potrzebuje a nigdzie nie moge trafic na fajna rozpiske.
Dziekuje
www.ciepelkowo.pl
[*] 9.12.2010 r.
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- Mirella
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Klaudia - najcudniejsze dziecię na świecie
- Otrzymane podziękowania: 72
No ale kombinezon w rozmiarze 62 to napisz ja nie miałam
i tak bym mogła jeszcze długo....
Co do kosmetyków to kupujesz jakieś minimum na start i patrzysz jak brzdąc reaguje, być moze będzie trzeba zmieniać. Zresztą to już w szpitalu się okazuje jaką dziecko ma skórę i co potrzeba to najwyżej męża do apteki pogonisz
- MagdaM
- Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Ale reszta... Mirellko kochana ja mam taki problem, ze nie odrozniam pajacow od spioszkow itp, dopiero sie wdrazam No i problem nr 2, ja bylam duzym dzieckiem, maz tez wiec 62... Obawiam sie, ze na kombinezon za maly. I nie wiem 68 moze bedzie lepszy?? Na dluzej starczy?? Kurczaki ale to trudne ile czego potrzeba itp
www.ciepelkowo.pl
[*] 9.12.2010 r.
- Emme
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 1
mogę powiedzieć, że najlepiej mieć np 7 kompletów ubrań i prać sobie na bieżąco, ostatecznie można dokupić jak się okaże, że będzie mało (mi tak naprawdę było potrzebne kilka kaftaników, śpioszki lub półśpiochy- porobiłam sobie takie zestawy) nie przepadam za bodami, jak była noworodkiem w ogóle ich nie używałam, bo przeszkadzała mi klamra od pępka (a kikut trzymał się 6 tygodni), ze 3 pary skarpetek (i dzięki temu można było zakładać większe śpioszki i nie spadały ze stópek). na dwór miałam sweterek i gruby pajacyk, czapkę, rękawiczki, innych rzeczy nie używałam. pieluszek tetrowych miałam 10 i 10 flanelowych (te są lepsze wg mnie, przyjemniejsze).
a z kosmetyków miałam oilatum do kąpieli, spray do pępka, bephanten, spray do noska. nic więcej mi nie było potrzebne.
oprócz tego używałam kocyka (rożki, kołderki, poduszki dopiero dużo dużo później używałam), i śpiworka do wózka.
kombinezon na koniec zostaw, dowiesz się jak duża będzie dzidzia,
- martela89
- Gość
- MagdaM
- Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
www.ciepelkowo.pl
[*] 9.12.2010 r.
- Emme
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
ja jej zakładam body jak ma sukienkę albo spódniczkę, żeby jej nie zawiało. mam milion bodziaków z krótkim rękawem i nie miałam okazji tych mniejszych założyć
- natmur11
- Wylogowany
- Moderator
- martela89
- Gość
link zostal usuniety. regulamin pkt.6. "Linki do forum o zbliżonej tematyce będą kasowane." -MODERATOR
- MagdaM
- Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
www.ciepelkowo.pl
[*] 9.12.2010 r.
- Mirella
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Klaudia - najcudniejsze dziecię na świecie
- Otrzymane podziękowania: 72
Magda luuuzik, jeszcze z miesiąc i ekspertką będziesz
Pajacyki lubiłam bardziej niż śpiochy, właściwie to sþiochy skonczyły nam się na rozmiarze 68, potem jakieś jedne w prezencie wpadły ale nie były noszone
- aska27
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 0
na poczatek chyba nie ma co kupować ciuszków w małym rozmiarze... tzn ja tak robię,ze kupuję też troszkę większe.
Mirella miałaś szczeście z tą okazją
W sumie jak juz wyprawka jest skompletowana to mniej stresu
- martela89
- Gość
- bombel779
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Jaś,nasz największy skarb!!
Zgadzam się w 100% dzieci szybko rosną i jak nakupujesz duuużo ubranek to później nie zdążysz ich założyćmogę powiedzieć, że najlepiej mieć np 7 kompletów ubrań i prać sobie na bieżąco, ostatecznie można dokupić jak się okaże, że będzie mało
Ja mam po kilka sztuk pajacyków,śpioszków,kaftaników i body(dł./kr.rękaw) jak widziałam,czy słyszałam ile ciuszków mają koleżanki to aż mi czasem głupio było że ja mam tak mało myślałam że będzie mi brakować,ale nie brakuje
Pamiętaj też że małe dzieci nie przepadają za ciuszkami wkładanymi przez głowę,więc lepiej na sam początek mieć bluzeczki,sweterki zapinane na guziczki czy zamek
To samo tyczy się różnych wariackich/wyjściowych ubranek Maluszkowi zdecydowanie wygodniej jest w zwykłych śpioszkach niż "pod krawatem" Na strojenie jeszcze będzie czas
Co do rozmiaru kombinezonu to chyba będzie trochę duży..? 68 to jest mniej więcej na takie pół roczne dzieciątko.Tym bardziej że rozmiarówki często są przekłamane.Mój Jaś np. urodził się mierząc 58cm i spokojnie wchodził w rozmiar 56 a kombinezon który mu kupiłam w rozmiarze 62 był duuuużo za duży topił się w nim
Co jeszcze..??Hmm,kocyki -ja mam dwa,jeden mniejszy drugi większy.Rożka nie kupiłam bo uważam go za zbędną rzecz Do kąpieli -mam 2 ręczniki z kapturkiem.Pieluch używam jednorazowych,ale kupiłam sobie też 10szt. tetrowych.
Jeśli chodzi o kosmetyki to,tak jak dziewczyny piszą na początek minimum Mydełko lub płyn do kąpieli,szampon,krem na odparzenia,oliwka (mój Jasio na początku miał bardzo suchą,łuszczącą się skórę więc po kąpieli smarowałam go oliwką.Teraz ma gładziutką skórę i oliwkę używam tylko od czasu do czasu),na pewno będziesz potrzebować coś do pępuszka - spirytus 70% albo octanisept,patyczki do uszu i pępuszka,waciki do mycia twarzy,nożyczki lub pilniczek do paznokci,krem do twarzy chroniący przed wiatrem,mrozem lub słońcem i to chyba wsio... ?
- bombel779
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Jaś,nasz największy skarb!!